I Venezuela kan man betala för pass med bitcoin – Veckogranskning 27/2020

Nästan varje gång man kollar kryptonyheter finns det något nytt och intressant. Det berättar att vi verkligen lever exceptionella tider och åtminstone något slags genombrott.

Den här veckan fick vi veta att Venezuela av alla länder som först börjat motta officiella betalningar med bitcoin. I det här skedet kan man snarast betala för pass med bitcoin, men förr eller senare kan listan också inkludera andra offentliga betalningar, såsom skatter.

Venezuela är förstås inte världens bästa exempel på en fungerande ekonmi, men det är sannolikt att också andra länder mer eller mindre tar bitcoin i bruk i framiden. Det gör ju ingen skada, men kan medföra betydliga nyttor.

I andra nyheter granskar vi bland annat bitcoins framgång. Under gångna årets första halva har bitcoin nämligen presterat utmärkt jämfört med de allmännaste ädelmetaller. Samtidigt spår Bloomberg att kryptokungen kommer att se kraftig uppgång i nära framtiden.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Framtidens digitala ekonomi kommer med all sannolikhet att inkludera kryptovalutor och blockkedja.

Venezuela godtar bitcoin-betalningar för pass

Venezuelas immigrationsmyndighet SAIME har oförmärkt börjat godta bitcoin som betalning för vissa medborgares pass. Informationen läcktes ursprungligen på Reddit och senare på Twitter. Kryptonyhetssajten Cointelegraph har därefter lyckats bekräfta saken.

”Jag har personligen bekräftat att nyheten stämmer. Venezuelas immigrationsmyndighet godtar bitcoins som betalning för att förnya eller förlänga giltighetstiden av pass,” berättade Twitter-användare BTCLovera.

Venezuelaner kan redan använda landets egna Petro-kryptovaluta som betalning för pass. Före krypto var Venezuelas statliga valuta bolivar enda sättet att betala för pass.

Tills vidare är bitcoin-betalningar inte möjliga för andra än Venezuelas medborgare som bor utomlands. Det är inte heller säkert hur länge bitcoin-betalningar har varit i bruk. På bas av läcket kan också kreditkortsbetalningar vara möjliga i framtiden.

Bitcoin-betalningar för pass har redan bekräftats av flera källor, så nyheten verkar stämma.

Bitcoin presterade bättre än ädelmetaller

Gångna årets första halva har på flera sätt varit ekonomiskt svår och oförutsägbar. Som följd av Covid-pandemin har hela världsekonomin kastat kullerbytta och en mörk skugga över framtiden. Traditionellt har skyddshamnar såsom guld klarat sig relativt bra under sådana tider.

Under årets första halva har guld ändå presterat betydligt sämre än bitcoin. Bitcoins värde steg även 27% under tidsperioden. Däremot växte guld bara 16%, alltså 11% svagare än bitcoin.

Silver och platina klarade sig mycket sämre än guld eller bitcoin. Kursen på silver sjönk nästan en halv procent, medan platinakurser sjönk nästan 16%.

Genom att hålla sin ställning och även stiga i värde jämfört med andra investeringsmål har bitcoin och guld visat sig vara effektiva ekonomiska skyddshamnar.

”Liksom bitcoin är också guld en knapp resurs och dess värde formas huvudsakligen av efterfrågan och utbud,” kommenterade Messaris kryptoanalytiker Ryan Watkins.

Bitcoin klarade sig mycket bättre än ädelmetaller både i genomsnitt och individuellt. (BILD: Coindesk)

Bloomberg: Bitcoin når troligen $12 000 dollar

Finanspublikation Bloomberg har utgett en granskning om bitcoins framtid under kommande året. Bloombergs rapport konstaterar att läget är utmärkt för bitcoin, vars kurs kan på kort sikt stegra även till $12 000 dollar.

Rapporten konstaterar att Bitcoins egenskaper, såsom sänkta utbudet efter halveringen samt växande mängden aktiva Bitcoin-adresser skapar stor potential för kommande uppgång. Rapporten konstaterar också att Bitcoin har samma goda sidor som guld, vartill den också är bättre och erbjuder möjligheten att lagra information digitalt.

Forskarna som utarbetat rapporten lade märke till att Bitcoins situation nu påminner om tidigare kraftiga uppgångsperioder. Dessutom observerade de att bitcoins volatilitet sjunkit betydligt, vilket kan indikera att kryptovalutan håller på att utvecklas från en spekulativ investering till digitalt guld.

Enligt Bloombergs rapport är nuläget bara lugnet före stormen. (BILD: Bloomberg)

Unga kryptoanvändare är dåligt beredda för sin död

Största delen av unga kryptoanvändare har just inga planer för vad som händer åt deras krypto ifall de dör, berättar Cremation Institutes frågeundersökning åt kryptoanvändare.

Enligt undersökningen är största delen av kryptoanvändare oroade över sina kryptos öde efter döden. Trots det har de inga fungerande sätt att överföra eller kontrollera dem. Cremation Institute tror att det beror på bristen av kryptotestamentetjänster samt oklar statlig reglering.

89% av svarare berättade att de åtminstone i någon mån funderar på hur deras krypto kunde överföras åt familj och vänner. Inte en enda svarare berättade att de inte skulle vara oroade över saken.

Äldre generationer är ändå betydligt mer beredda än unga. Bland 18-25-åringar hade bara 41% någon slags plan för sina krypto efter döden. Bland 26-40-åringar var siffran 65%. Däremot hade 86% av 41-55-åringar och 94% av 56-76-åringar en plan.

Unga kryptoanvändare är sämre beredda för sin död än äldre människor. (BILD: Cremation Institute)

Kryptoveteran med i USA:s presidentval

Kryptomakaren Brock Pierce har anmält sig som en ny deltagare i USA:s presidentval. Pierce lämnade sin anmälan åt federationens valkommission på måndag.

Pierce är känd bland annat som grundare av blockkedjeprojektet Block.One samt EOS-kryptopollettens utvecklare. Dessutom var han med i grundandet av Tether.

USA:s nuvarande president Donald Trump har tidigare uttryckt sig negativt eller även fientligt mot bitcoin. Han har bland annat kallat kryptovalutan för en bluff och pengar som inte grundar sig på något. Dessutom har Trump uppmanat finansministeriet att ta åtgärder mot bitcoin.

På grund av USA:s valsystem och kultur är Pierces realistiska möjligheter att vinna väldigt låga. Trots det kan han under valet framföra politiska frågor som andra kandidater inte förstår eller vill ta upp, såsom Internet-privathet och kryptovalutarelaterade saker.  

Brock Pierce vinner troligen inte, men ger utan tvivel ett kryptobidrag till presidentvalet. (BILD: Sebastiaan ter Burg)

Expert: Kinas kryptomynt är skapad mot dollarn

Digitala yuan-valutan som utvecklas av Kinas centralbank har tydligen riktats mer mot dollarn än bitcoin, analyserar veteraninvesterare Matthew Graham. Graham har gjort en lång kärriär i Kina som investeringsbankir och är vd på Sino Global Capital i Beijing.

Graham tror att avsikten med digiyuan är specifikt att försvaga dollarns position i globala världsekonomin. Det lyckas särskilt med teknologier som är effektivare än nuvarande dollardrivna systemet.

”Det är året 2020 och vi använder fortfarande transaktionsmetoder som kan ta 3 dagar att bekräfta och är mycket dyrare än de borde vara. Gamla teknologier visar hur dollardrivna världsekonomin börjar redan vara föråldrad. Detta är en enorm möjlighet för Kina,” kommenterade Graham i Unitize-konferensen.

Enligt Graham använder digiyuan många samma teknologiska innovationer som Bitcoin och blockkedja. Den kommer ändå inte att basera sig på en offentlig blockkedja, utan kontrolleras fullständigt av Kinas centralbank.

Kinas ekonomiska vikt kan betyda att landets digiyuan får åtminstone en liten del av dollarns marknadsandel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *