PayPal tar troligen Bitcoin i bruk – Veckogranskning 26/2020

Hejsan svejsan och välkommen tillbaka till veckans kryptonyheter. Den här gången är största rubriken ryktet om att PayPal skulle hålla på att integrera Bitcoin direkt till sin populära tjänst. Fastän betaljätten inte bekräftat saken, kommer planerna högst sannolikt att förverkligas. Det i sin tur skulle vara ett betydligt steg för att förallmänliga Bitcoin och dess användning.

I andra nyheter har vi cyberattacker och datasäkerhet. Nämligen har en statlig aktör anfallit mot Australia med tekniker som påminner om kryptokapning. Samtidigt har ett massivt nätspioneri som också riktats mot Bitcoin-användare avslöjats. Dessutom har det hittats en ny svaghet i Lightning Network som väntar på att bli fixad.

Förra veckogranskningen hittar du här.

Då teknologin utvecklas påverkar det oundvikligt också världen.

PayPal integrerar bitcoin-betalningar

Enligt Coindesks källor håller PayPal på att lansera direkta bitcoin-betalningarna åt alla sina användare. Informationen baserar sig på kommentarer från tre industrikällor inom PayPal.

För tillfället kan PayPal användas som ett alternativt sätt att flytta fonder från vissa kryptobörser. Förändringen skulle ändå möjliggöra att också köpa och sälja kryptovalutor direkt via PayPal.

”PayPal kommer att ha en egen inbyggd kryptoplånbok som egenskap,” berättade en industrikälla.

Det har spridits rykten angående PayPals kryptointegration redan en längre tid. I början av året publicerade PayPal ett flertal jobbannonser inom blockkedjebranschen. Nu har Coindesks källor bekräftat att det var specifikt fråga om att integrera Bitcoin till PayPal.

Ifall källorna är pålitliga, kommer Bitcoin-integrationen sannolikt att ske inom följande tre månaderna.

PayPal är världens största e-betalsystem och Bitcoin skulle passa ihop utmärkt.

Enorm spionoperation riktades också på BTC-sajter

Enligt en ny undersökning av datasäkerhetsföretag Awake Security pågår en massiv spionoperationen på nätet som också utsätter kryptovalutaanvändare i fara. Spioneriet sker genom infekterade sajter som kan fiska användardata, ta skärmbilder, spara cookies och så vidare. 

I spionoperationens center är webbdomäner som registrerats via CommuniGal Communication tjänsten. Enligt Awake Security är en klar majoritet av adresser som registrerats via tjänsten riskerade.

”15 610 av 26 079 stycken adresser som registrerats via CommuniGal, alltså nästan 60%, är skadliga eller skumma,” berättade Awake.

Bland skadliga eller suspekta adresserna finns flera kryptovaluta- och Bitcoin-relaterade sajter. Sådana är t.ex. cryptolimited.org, cryptocoiners.net, cryptomedas.info, bitcoincompass.info och bitcoininvestmentstrategy.info.

På listan finns också två sajter som hänvisar till populära Binance-tjänsten: binanceref.info samt binanceregister.info. Tills vidare finns det dock ingen säkerhet om Binance på riktigt äger dessa adresser.

Skurkarna bakom nätspionerin har tills vidare inte hittats.

Det finns mer hodlare än någonsin

Bitcoin-hodling görs nu rekordmycket. Antalet bitcoins som inte rört sig någonstans på över ett år har nått sin alla tiders topp.

”Över 61% av alla världens bitcoins har inte rört sig på över ett år. Det är ett nytt rekord,” berättade kryptobörs Krakens utvecklingschef Dan Held.

Växande mängden hodlare och hodlade mynt indikerar att marknaderna har stark tro på bitcoins framtida kursuppgång.

Hodling kan också ses som en självförverkligande spådom, eftersom hodling av bitcoins begränsar mängden cirkulerande mynt på marknaderna, vilket i sin tur sänker på utbudet. Enligt lagarna om efterfrågan och utbud kommer detta att lyfta på bitcoins värde ifall efterfrågan växer.

HODL-termen föddes på Bitcointalk-forumet då en användare felstavade ordet ”hold”.

Australien anfölls med kryptokapningstekniker

Australiska Cyber Security Centre har berättat att statliga aktörer utfört omfattande attacker mot Australiens datanätverk. En teknik som använts påminner om skadeprogram anknippade med så kallad ”cryptojacking”, alltså kryptokapning.

Kryptkapning innebär ett anfall där användarens dator luras att använda kod som får den att bryta kryptovaluta åt hackaren. Detta kan göras exempelvis med skadeprogrameller kod som inbäddats på en nätsida.

Cyber Security Centre berättade inte ifall hackarna lyckades infoga kryptokapningskod i sina mål. Däremot berättade de att hckarna åtminstone använt motsvarande sårbarheter som kryptokapningsattacker allmänt gör.

Det är tills vidare oklart vilken stat som ligger bakom cyberattacken. En del australiska myndigheter tror ändå att Kina skulle vara skyldig.

Australiska myndigheter tror att Kina troligen var bakom attacken.

Ny svaghet hittad i Lightning Network

Forskarna Jona Harris och Aviv Zohar från Israels hebreiska universitet har publicerat en ny rapport angående Bitcoins Lightning Network. Enligt rapporten har Lightning Network en svaghet, varmed en fientlig aktör kunde stjäla fonder ut ur plånböcker som fungerar i nätverket.

Lightning Network (äv. Blixtnätverket) är en andra grads skalbarhetslösning som byggts på Bitcoins blockkedja. Den fungerar genom att flytta flera bitcoin-transaktioner utanför blockkedjan och låta pålitliga aktörer bekräfta dem själv.

Svagheten som hittats ger hackare möjligheten att bolla transaktioner mellan sina egna noder och eventuellt lyfta transaktionen ut ur Lightning Network. För att attacken skulle vara möjlig bör anfallaren bara få tag på 85 kanaler i nätverket.

Normalt bör en sådan attack göras väldigt snabbt, men genom att flöda nätverket med onödig data kan hackaren förlänga tidsfönstret för attacken.

Lightning Network är ännu i utvecklingsfas och svagheter kommer troligen att hittas och fixas före vidare implementering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *