Indiens högsta domstol befriade Bitcoin – Veckogranskning 9/2020

Bitcoin och coronaviruset har dominerat nyheterna på sistone. Det fortsätter också den här veckan, eftersom corona kraftigt påverkar Bitcoin. Särskilt syns corona i Kina, där virusepidemins följder fått hela Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet att sjunka.

I den här veckogranskningen behandlar vi alltså corona. Vid sidan om beräkningskapaciteten berättar vi också om ett altcoin-projekt som försöker skapa värde med corona och människors död. Det låter ganska dystert, men åtminstone har myntets skapare lovat donera en femtedel av vinsterna till välgörenhet för att bekämpa epidemin.

I andra nyheter har vi Konsensus rf, alltså Finlands kryptovalutaförening som fick en ny styrelse under gångna veckan. Dessutom har Indiens högsta domstol beslutit att landets Bitcoin-förbud är olagligt, vilket öppnat Bitcoin-användning för miljoner nya människor.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Indiens Bitcoin-förbud har nu upphävts, vilket är en häftig sak för hela kryptovalutaindustrin.

Indiens högsta domstol upphävde centralbankens BTC-förbud

Indiens högsta domstol har dömt att Bitcoin- och kryptovalutaförbudet som tidigare ställts av Indiens centralbank är olagligt. Händelsen ses som en betydande vinst för både Indiens samt hela världens blockkedje- och kryptovalutaindustri.

Indiens tidigare situationen gjorde laglig kryptovalutaanvändning de facto olagligt i hela landet. Indiens centralbank hade förbjudit landets banker från att erbjuda bank- och finanstjänster åt kryptovalutaföretag som bedriver verksamhet i landet.

Högsta domstolen ansåg att centralbanken överhuvudtaget inte hade rätt att beordra ett så omfattande förbud. Högsta domstolens beslut betyder att banker kan härefter erbjuda kryptovalutaföretag samma tjänster som andra företag.

Bildens jurister befriade Bitcoin åt miljoner nya människor.

Konsensus rf valde ny styrelse

På onsdag organiserades finska kryptovalutaföreningen Konsensus rf:s årsmöte. I mötet valdes det en ny styrelse åt föreningen och bestämdes om kommande verksamhetsplaner. Som styrelseordförande valdes Rafael Eronen och vice ordförande Martin Wichmann.

Anton Räsänen, Pessi Peura, Toni Kauppinen, Niko Laamanen, Henri Väkeväinen, Miika Tuomi och Laura Oinonen blev valda som andra styrelsemedlemmar. Alla val var enhälliga.

Händelsens servering ansvarades av Arctic Kombucha, vars produkter styrelsemedlem Laura Oinonen smakar på.

Konsensus rf:s mål är att främja kännedom om kryptovalutor och blockkedjeteknologier. Föreningen förverkligar sitt mål genom att bland annat publicera relaterad facklitteratur, organisera händelser samt delta aktivt i diskussioner med beslutsfattare, myndigheter, företag och andra industrins aktörer.

Nya styrelsen valdes enhälligt.

Beräkningskapaciteten försvagades av corona, men växer igen

Bitcoins beräkningskapacitet har igen börjat växa, fastän långsammare än tidigare. Orsaken bakom beräkningskapacitetens nedgång och långsammare utveckling lär ha att göra med coronaepidemin som härjar i Kina.

Som följd av coronaviruset har största delen kinesiska företag hamnat implementera karanten och andra åtgärder för att begränsa virusets spridning. Detta har synts på globala marknaderna och påverkat också bitcoin.

Nu har exempelvis brytningsapparater igen blivit fraktade och Bitcoins beräkningskapacitet har kunnat fortsätta växa. Beräkningskapaciteten har vuxit över 5% sedan slutet av januari. Vid skrivstunden har Bitcoins beräkningskapacitet redan vuxit till över 150 000 exahash per sekund.

Kina är en av världens mest betydande center för Bitcoin-brytning. Bland annat Bitmain och MicroBT som hör till världens största Bitcoin-brytningsföretag driver sin verksamhet från Kina.

Coronaviruset har orsakat karantener och bromsat industrin, vilket också synts på Bitcoins brytningskapacitet.

Bitcoin hodlas mer än på åratal

Så kallad ”hodling” av bitcoins – alltså att bevara kryptovaluta med tro på kommande kursuppgång – verkar vara populärare än någonsin sedan januari 2017. 42% av alla världens bitcoins har inte rört sig på över två år.

Hodling är på många sätt en självförverkligande spådom. Ju mer Bitcoin-användare hodlar bitcoins, desto mindre utbud finns det. Ifall efterfrågan växer medan utbudet sjunker, betyder det att bitcoins kurs stegrar.

Populariteten av hodling verkar ha att göra med kommande halveringen av Bitcoins blockbelöningar. Just nu föds det 12,5 stycken nya bitcoins ungefär med tio minuters mellanrum. Efter halveringen kommer födelsetakten av nya bitcoins att sjunka till 6,25 stycken i samma tid.

”Hodl” har också blivit ett motto för Bitcoin-maximalister.

Ny altcoin vill göra pengar med corona

En ny altcoin försöker göra pengar med coronavirusepidemin som sprids i världen. Kryptovalutan som namngetts coronacoin får mera värde enligt hur många människor kommer att dö i viruset.

Ursprungligen har det skapats 7 604 953 650 stycken coronacoins, alltså ungefär antalet människor som finns i världen. För varje insjuknad eller död människa kommer valutans skapare att förstöra en coronacoin.

”Det att coronacoins minskar med tiden betyder att kryptovalutan är deflatorisk, och att dess värde eventuellt växer. Det är heller inte möjligt att skapa nya coronacoins,” berättar skaparna på sin webbsida.

Skaparna påstår också att 20% av coronacoins kommer att doneras till välgörenhet för att bekämpa virusepidemin.

Coronacoin presenterar sig som välgörenhet, men i vilda västern av altcoins kan det vara bra att förhålla sig aktsamt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *