OneCoin är bland historiens största bluffar

OneCoin-pyramidbluffen har lyckats lura ungefär 20 000 offer i Finland, rapporterar Yle. Tillsammans har offren blivit lurade på cirka 40 miljoner euro värt pengar.

Nu har en av projektets huvudaktörer Konstantin Ignatov blivit stämd för flera brott, inklusive bedrägeri och penningtvätt. Samtidigt har hans syster och OneCoins grundare Ruja Ignatova försvunnit utan spår.

Konstantin har medgett sin skyldighet och undertecknat ett officiellt uttalande där han medger att OneCoin var en bluff. Ifall Konstantin döms kan han hamna i fängelse för upp till 90 år.

Så kallade ”kryptodrottningen” Ruja Ignatova är OneCoins grundare och huvudaktör som försvunnit.

OneCoin sålde “skolningspaket” med Bitcoins rykte

Trots att olika medier talar om OneCoin som en “virtuell valuta”, finns det i verkligheten ingen virtuell valuta. OneCoin och affilierade OneLife sålde inte någon egentlig virtuell valuta, utan deras verksamhet grundade sig på att sälja skolningspaket i en traditionell pyramidbluff.

De som köpte skolningspaket fick rätten att “investera” i OneCoin, varmed de erbjöds belöningar ifall de lyckas rekrytera nya offer för projektet. I verkligheten fanns ingen produkt någonsin och alla vinster kanaliserades till pyramidens topp.

Tyvärr lyckades bluffen lura många som inte bekantat sig med kryptovalutor. Då OneLife grundades år 2014 var Bitcoin och kryptovalutor ännu relativt nya saker. Blockkedjor, decentraliserad ekonomi och andra termer var ännu okända. För stora publiken verkade OneCoin vara en likadan kryptovaluta som Bitcoin, Litecoin och andra verkligt existerande mynt. OneCoin försökte naturligtvis också sprida den här osanningen.

Som en bluff har OneCoin varit extremt lyckad. Enligt USA:s myndigheter har OneCoin lyckats lura åtminstone 4 miljarder dollar runt världen. Enligt BBC:s källor är verkliga summan ändå närmare 15 miljarder dollar. Finanspublikation Fortune spekulerar att OneCoin kan även ha varit hela historiens största bluff.

OneCoin använde bland annat Bitcoins retorik för att marknadsföra sin bluff.

Nätverksmarknadsföring är matematiskt omöjligt

Ett av OneCoin-bluffens grunder var nätmarknadsföring. I nätmarknasföring inbillar offer att de kan få stora summor genom att skaffa nya medlemmar i nätverket. För varje ny marknadsförare betalas en viss summa åt rekryteraren. Sålunda kan nätmarknadsförare tjäna pengar på alla som ligger nedanför i pyramiden.

Matematiskt är nätmarknadsföring ändå ett omöjligt koncept. Eftersom varenda deltagare i nätverket måste rekrytera nya marknadsförare, måste tillväxten vara exponentiell för att hålla projektet i gång. Ifall varje nätmarknadsförare rekryterar exempelvis 6 människor till nätverket, behövs det bara 13 generationer före hela människopopulationen överskrids. Till slut rasar nätverket och marknadsförarna själv hamnar betala. Enligt undersökningar blir mindre än en procent av nätmarknadsförare på vinst med sin verksamhet.

Genom marknadsföringsbluffen lyckades OneCoin snabbt sprida sig runt världen. På sätt och vis gjorde OneCoin också alla sina offer samtidigt till kriminella medlare i bluffen. De som blivit ivriga på OneCoins “möjligheter” lyckades få med vänner, släktingar och andra, varmed OneCoin växte till en verklig epidemi.

Pyramidiska marknader är matematiskt omöjliga och leder oundvikligt till att de flesta förlorar pengar.

OneCoin-bluffen pågår fortfarande

Trots att arrangörerna bakom OneCoin har blivit stämda och projektet avslöjats som bluff i flera länder, verkar OneCoin ändå inte bromsa ner. OneCoin kan tillfälligt försvinna från ett land efter att myndigheter och medier avslöjat dem, men några år senare återvänder den med nätmarknadsföringens mekanik. Trots att OneCoin delvis drivits bort från västländerna, är bluffen fortfarande aktiv i t.ex. Afrika. Ifall historien upprepar sig kommer vi att se OneCoin återvända också till Europa.

En delskyldig till Onecoins framgång är traditionella medierna. Nyhetstjänster som behandlar kryptovalutor och blockkedjor har från första början förstått att OneCoin är en bluff. För traditionella medierna har det däremot varit betydligt svårare. Bluffen fick gå omkring i åratal före t.ex. finska medier vågade säga att det var fråga om en bluff. Och trots att de deklarerat OneCoin som en bluff, använder de fortfarande termer såsom “virtuell valuta” fastän det inte finns någon virtuell valuta bakom projektet.

En annan – kanske ännu värre – skyldig finns i människans eget huvud. Som biologiska varelser har vi inbyggda fördomar och illusioner som skymmar våra tankar. En illusion är så kallade “sunk cost fallacy”. Det innebär att ju mer man använt tid, besvär och resurser för något, desto mer tror man på att det är vinstgivande och sant, även om alla bevis tyder på att man har fel.

I fråga om OneCoin-användare syns det uppenbart. Trots att OneCoin obestridligt bevisats vara en lögn och kriminell bluff, tror flera fortfarande på den. Det är väldigt svårt att medge att man blivit lurad. Människor nekar hellre verkligheten.

Människor vill inte medge att de blivit lurade, vilket bluffare hänsynslöst utnyttjar.

Kunskap är bästa vapnet mot bluffar

Trots att OneCoin nu mött motvind i västländerna, finns det ingen garanti att bluffen inte skulle återvända. Nätmarknadsföring och pyramidbluffar går ofta i cirklar. OneCoins huvudaktör är fortfarande försvunnen och bluffen har lyckats lura nya offer. Det är viktigt att man också i fortsättningen varnar om OneCoin.

Ifall du stöter på OneCoin-marknadsföring eller märker att någon blir dess offer, är det värt att kontakta myndigheter. Ju mer man juridiskt pressar OneCoin, desto sannolikare blir det att få projektet avspärrat.

Om människor nära dig blir ivriga på OneCoin, bör du göra ditt bästa för att informera dem om verkligheten. Hänvisa till artiklar och dokumentärer med bevis. Hjälp dem också förstå vad kryptovaluta på riktigt betyder och hur exempelvis Bitcoin skiljer sig från OneCoin.

OneCoin kommer troligen inte heller att bli sista liknande projektet, utan nya bluffar framträder som svampar vid regn då kryptovalutor växer. Ifall du stöter på en kryptovaluta som säljer “startpaket” eller “skolningar” är det troligen fråga om en bluff. Var alltså alltid noggrann med dina investeringar.

OneCoins landsledare i Finland påstår att verksamheten fortsätter även om företagets ledning skulle dömas till fängelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *