Bitcoin närmar sig nästa halveringen – Veckogranskning 47/2019

Bitcoins blockbelöningar halveras ungefär med fyra års mellanrum. Det betyder att det genom brytning föds hälften mindre bitcoins än tidigare. Nästa halveringen är i sikte inom ett halvt år och sker troligen i mitten av maj.

Historiskt har dessa händelser sammanträffat med kraftig kursuppgång, eftersom de minskar på antalet nya bitcoins som föds. Ifall lagarna om utbud och efterfrågan gäller, kommer också kommande halveringen att höja bitcoins kurs liksom tidigare.

I veckans andra nyheter har vi OneCoin-bluffen som omtalats av flera finska medier. Som vetare vet är OneCoin en av de grovaste och fulaste bluffar som gäller kryptovalutor. I verkligheten fanns det aldrig ens någon kryptovaluta, utan OneCoin red bara med ryktet av Bitcoin och andra kryptovalutor. Lyckligtvis har flera aktörer bakom bluffen nu blivit gripta och stämda.

För övrigt behandlar vi bland annat senaste anfallet mot Monero, ökande antalet Bitcoin-automater samt Lamborghini-bilar och blockkedjor.

Om du däremot är intresserad av bitcoins kursutveckling är det värt att läsa husets färska tekniska analys.

Förra veckans granskning hittar du här.

Före halveringen kan det vara fiffigt att satsa åtminstone några slantar på kryptokonungen.

Bitcoin blir sällsyntare än guld

Henry Brade, styrelseordförande för Prasos Ab som ansvarar för Bittiraha och Coinmotion, har blivit intervjuad av Helsingin Sanomat. I intervjun talade Brade om kommande halveringen av blockbelöningar, som sker nästa vår.

“Efter nästa år är Bitcoin redan sällsyntare än guld som nyttighet. Valutans brytning har tidigare halverats två gånger och båda har följts av kraftig kursuppgång. Det kan också hända nu,” berättar Brade.

Blockbelöningarnas halvering betyder att antalet nya bitcoins som föds sjunker med hälften. Halveringar sker ungefär vart fjärde år och mekanismen är inbyggd i kryptovalutans algoritm. Det i sin tur betyder att bitcoins utbud sjunker betydligt.

Ifall efterfrågan för bitcoins hålls jämn eller åtminstone inte sjunker betydligt, leder blockbelöningarnas halvering till kursuppgång. Ifall efterfrågan också växer är kursuppgången ännu kraftigare.

Henry Brade tror att historien upprepar sig och halveringen höjer bitcoins kurs.

OneCoin-bluffen har lurat 20 000 finländare

Enligt Yle har åtminstone 20 000 finländare blivit offer för OneCoin-bluffen som låtsas vara en virtuell valuta. Tillsammans uppskattas finländare ha förlorat 40 miljoner euro värt pengar till OneCoin.

OneCoin-bluffen fungerar som ett klassiskt pyramidspel. Offer fick köpa “skolningspaket” som var nödvändiga för att få rätten att “investera” i OneCoin. Dessutom uppmuntrades offren att skaffa mer offer genom belöningar för rekrytering. I verkligheten fanns det aldrig någon virtuell valuta och OneCoins lovade börser öppnades inte.

OneCoin grundades av bulgariska Ruja Ignatova, vars bror Konstantin Ignatov nu är stämd i USA för flera brott inklusive bedrägeri och penningtvätt. Ignatov har medgett sin skyldighet och officiellt undertecknat att OneCoin var en bluff. Ifall Ignatov döms kan han bli fängslad upp till 90 år. Ruja Ignatova däremot har försvunnit.

Globalt har OneCoin-bluffen lyckats lura miljarder värt pengar. USA:s myndigheter uppskattar att siffran är ungefär 4 miljarder dollar, men enligt Yles källor är verkliga summan närmare 15 miljarder.

Konstantin Ignatov kan få upp till 90 års fängelsedom. (BILD: OneLife)

Det finns nu över 6 000 Bitcoin-automater

Antalet Bitcoin-automater har överskridit gränsen på 6 000 stycken. Enligt Coin ATM Radar som kartlägger Bitcoin-automater finns det vid skrivstunden 6 036 automater. Verkliga mängden är ännu större, eftersom Coin ATM Radar inte listar alla världens automater.

Just nu finns det Bitcoin-automater i 75 olika länder. Överlägset mest finns det i USA med 4 154 automater. Näst följer Kanada med 730 automater samt Storbritannien med 295 automater.

I Finland finns det 12 stycken automater. Största leverantören är Prasos Ab vars Bittimaatti-nätverk består av 10 automater runt Finland. Bittimaatti söker också konstant nya lokationer för automater.

Tillväxten av Bitcoin-automater är också väldigt nyttigt för Bitcoins användning. Via automater kan vem som helst lätt och förmånligt flytta pengar från ett land till ett annat. Mottagaren kan också lyfta skickade bitcoin-fonderna som lokal fiat-valuta.

Bittimaatti är överlägset största Bitcoin-automatnätverket i Norden.

Moneros officiella kundprogram riskerades

Officiella webbsidan för anonyma kryptovalutan Monero har blivit anfalld av hackare. Anfallet lyckades infektera Monero-kundprogrammet så att nerladdade programmet kunde stjäla användares kryptovalutor. Kryptovalutans utvecklarteam rapporterade om saken 19. november.

“Jag kan bekräfta att en fientlig kod stal valutor. Ungefär 9 timmar efter att jag installerade programmet tömde en enstaka transaktion plånboken,” berättade en kryptoforskare med namnet Serhack.

Monero har utvecklats särskilt med tanke på anonyma transaktioner och kryptoanvändning. Därmed verkar det osannolikt att hackarna och stulna fonderna skulle kunna spåras.

Efter att infekterade programmet hittades raderades den och ersattes med ett nytt rent program. Ifall användare misstänker att deras Monero-kundprogram är infekterade, rekommenderas det att ladda ner programmet på nytt.

Monero är en använd kryptovaluta som fokuserar på anonymitet.

Tor Project mottar Lightning Network-transaktioner

Tor Project Inc. som ansvarar för världens populäraste webbläsare Tor Browser har börjat motta bitcoin-donationer via Lightning Network. Tor Browser är utvecklad från Firefox och möjliggör krypterad och anonym webbläsning.

Lightning Network (äv. Blixtnätverket) däremot är en andra grads lösning som byggts på Bitcoin med avsikten att lösa skalbarhetsproblem. LN är först i testfas, men den antas kunna lyfta Bitcoins transaktionshastighet tusenfaldigt från nuvarande. Dessutom har LN potential att öka Bitcoin-användningens privathet.

Vid sidan om bitcoins mottar Tor Project Inc. också andra kryptovalutor, såsom Litecoin, Monero och Dogecoin. Huvudsakligen finansieras projektet ändå av USA:s regering.

Tor-nätverket och Bitcoin har gått hand i hand redan flera år. Före Bitcoin blev mer allmänt känd användes den till största del i Tor-nätverket. Tor och Bitcoin är på många sätt motsvarande projekt. Båda har ett primärt syfte att öka människors personliga frihet och skydda den från utomstående inverkan.

Tor krypterar data i lager på samma sätt som en lök är formad.

Framtidens Lambo lagras i blockkedja

Biltillverkaren Lamborghini har publicerat ett nyt projekt vars avsikt är att använda blockkedjeteknologi för att försäkra autenticiteten av sålda Lamborghini. Blockkedjans avsikt är att underlätta komplicerade processerna relaterade till försäljningen av lyxbilar.

“När en Lamborghini återsäljs som begagnad bör den gå igenom mellan åttahundra till tusen olika försäkringskontroller, som görs på Lamborghinis huvudkontor i Sant’Agata, Italien,” berättar Lamborghini.

Dessa kontroller inkluderar att försäkra autenticiten bakom varje bildel, dokumentering av olika vårdrapporter och flera fotograferingar. Med blockkedjan kan flera av dessa försäkringar automatiseras och risken för misstag minimeras.

“I framtiden lagras varje bil i ett oföränderbart register som innehåller tidigare ägare och annan information. Varje bil beväpnas mot förfalskning,” berättar Salesforce-företaget som jobbar med blockkedjan.

Lamborghini har i kryptocirklar fått ett slags memstatus. Att skaffa en egen “Lambo” betraktas mer eller mindre humoristiskt som ett mål för kryptoinvesterare.

Lamborghini har blivit en mem och symbol för framgångsrik bitcoin-investering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *