Stater kan inte stoppa krypto – Veckogranskning 8/2021

Hejsan, kryptovärlden. Det har varit spännande på sistone, då vi nästan varje dag får njuta av nya alla tiders pristoppar. Uppgången har inte bara berört bitcoin, utan också mindre kryptovalutor har stegrat med sina egna rekord.

Man kunde även säga att marknaderna är nära att bli överhettade med enorm hajp. Till skillnad från tidigare hajpar är uppgången dock inte bara ledd av privatpersoner, utan stora institut, banker, företag och andra aktörer. Sådana parter kan högst sannolikt antas vara så kallade ”starka händer”, som inte panikerar av marknadssvingar lika lätt som en vanlig hajpdriven liten människa.

Men som alltid är det också nu bra att beakta möjligheten för åtminstone någon slags korrektionsrörelse. Å andra sidan kommer prisnivåerna troligen att hålla sig relativt höga även efter korrektionen, åtminstone jämfört med tidigare.

I den här veckogranskningen kollar vi bitcoins marknadsvärde, utvecklingen av kryptoinfrastruktur samt förstås förmögna och välkända investerare. Elon Musk är inte den enda, utan mer och mer stora namn håller på att hoppa med på tåget.

Dessutom berättar vi om länder där bitcoin och krypto använts mest förra året. Vinnaren är en stat där centralbanken gjort sitt bästa för att spärra kryptoanvändning. I teorin är det ju lätt, men i fråga om decentraliserad teknologi är det i praktiken inte så simpelt.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bitcoins marknadsvärde bröt en biljon

Totala marknadsvärdet av alla sammanlagda bitcoins har brutit $1 biljon dollar för första gången i historien. Milstolpen passerades 19. februari efter att bitcoin fortsatt sin uppgång längs hela året.

Därefter har bitcoins kurs fortsatt stiga och ungefär tredubblats under senaste tre månaderna. Intåget av institutionella investerare på marknaderna tyder också på att uppgången kommer att se vidare fortsättning.

Vid skrivstunden är marknadsvärdet av alla bitcoins över 1,046 biljoner. För jämförelse motsvarar det ungefär hälften av IT-jätten Apples totala marknadsvärde.

Bitcoins marknadsvärde har överskridit en biljon dollar, och inget slut är i sikte.

Elon Musk varnade stora dogecoin-ägare

Världens rikaste man Elon Musk har utgett en varning för stora dogecoin-ägare. Ifall dessa valar inte säljer sina mynt på öppna marknaderna har Musk hotat att sluta stöda kryptovalutan.

Musk anser att dogecoin kunde ha potential att utvecklas till internet-kontantpengar med verklig användning. Enligt honom är enda hindret att dogecoin koncentrerats till så få händer. Just nu äger upskattningsvis ett tjugotal ägare ungefär hälften av alla dogecoins.

“Ifall dogecoin-ägare säljer bort största delen av sina mynt får de mitt fullt stöd. Jag betalar direkt med dollar ifall de bara tömmer sina konton,” kommenterade Musk.

Dogecoin utvecklades ursprungligen som en mem och vits. Teknisk taget är det nästan en direkt kopia på Litecoin, som i sin tur är väldigt nära Bitcoin med sina huvudegenskaper. Antalet dogecoins är ändå obegränsat och valutan är planerad för väldigt små penningtransaktioner. Därmed fungerar den snarare likt kontanter, medan Bitcoin kan jämföras med guld.

Elon Musk vill att dogecoin sprids till flera händer, så valutan kan utvecklas vidare.

Affärsman planerar historiens största BTC-köp

Dubaiska affärsmannen Khurram Shroff har bundit sig till att göra största enstaka investeringen under Bitcoins historia. Shroffs förpliktelse gäller köpandet av 10 000 BTC för att utveckla kryptovalutainfrastrukturen av Miamis stad. Beräknat i dollar är Shroffs investering nästan $5 miljarder.

Shroff är chef för Dubais avdelning av investeringsföretaget IBC Groups. I Mellanöstern betraktas han som en slags affischpohke för kryptovalutor med aktivt följande. Shroff hoppas att hans stöd för Miami 2.0 Blockchain Strategy Foundation och andra kryptovalutaktörer kommer att försnabba kryptovalutornas adaptation i Miami.

“Största investeringen i Bitcoins historia visar hur hängivna vi är att utveckla användning av blockkedjor i stora städer. Vi tror det är en nyckel för vidare adaptation av kryptovalutor,” berättade Shroff.

Shroff hoppas att hans investering ger honom och IBC möjligheten att samarbeta med Miamis stad för att förbättra ortens kryptostrategi. Dessutom tror han att Miami också kunde samarbeta med Dubai för att bli första städerna som fungerar fullständigt med blockkedja.

Shroffs investering på $5 miljarder skulle vara största BTC-köpet i historien.

Android tar i bruk krypto

Android-smarttelefoner och andra apparater kommer att få nya betalningssätt varmed användare kan betala appar och tilläggsfunktioner med bitcoin eller andra kryptovalutor. Betalningsmöjligheten förverkligas med hjälp av kryptobetalnignsöfmedlare BitPays BitPay-kort.

BitPay-kortet är ett betalningsmedel likt ett kreditkort, dit användare kan ladda ner olika kryptovalutor. Efter det kan de använda Bitpay-kortet på samma sätt som andra kreditkort. Bitpays kort stöder vid sidan av Bitcoin och Ethereum också flera mindre krypto, såsom Binances egen pollett samt Bitcoin-kopia Bitcoin Cash.

Google Play och Samsung Play –integrationerna är syftade att implementeras redan inom några månader. Tidigare har BitPays betalningsalternativ integregrats i Apple Pay –butiken använd av bland annat iPhone.

Man kan snart använda krypto för betalningar med Android.

Kryptokriminalitet har sjunkit betydligt

Revenyn av kryptovalutarelaterad kriminalitet sjönk nästan med hälften förra året, berättar blockkedjeanalysföretag Chainalysis. Enligt Chainalysis’ rapport var inkomsterna av kryptovalutakriminella ungefär $5 miljarder dollar mindre än året 2019, då inkomsterna utgjorde nästan $10 miljarder.

“Kryptovalutarelaterad kriminalitet håller på att sjunka, den formar bara en liten del av kryptovalutaekonomin och är relativt mindre än kriminalitet som förekommer i traditionella ekonomin,” berättar Chainalysis.

Fallet på 53% förklaras åtminstone delvis med PlusToken bluffkampanjen som pågick 2019 och var störra än någon bluff under året 2020. Som följd föll antalet dollar som skaffats med bluffar ungefär 71% förra året.

Därtill förklaras fallet av ökande kunnigheten av kryptoanvändare samt kryptovalutaföretagens mer utvecklade system för att upptäcka brottslighet. Människor är svårare att lura än förr och kryptovalutaföretag är båda mer ansvarsfulla och bättre att motarbeta olaglig verksamhet.

Resultaten av Chainalysis’ analys är motsvarande som blockanalysföretaget CipherTraces tiduigare rapport. Enligt CipherTrace sjönk kryptovalutarelaterad kriminalitet förra året cirka 57%.

Revenyn av kryptokriminella har rasat med miljarder.

Nigeria leder i kryptoadaptation

Dataföretaget Statista har publicerat statistik som visar att Nigeria var allra längst i kryptoadaptation förra året. Enligt Statista använde eller ägde nästan en tredjedel av nigerianer bitcoin eller andra kryptovalutor under året.

Det har redan tidigare funnits utvecklade och populära mobilbaserade betalningssystem i Nigeria. Enligt Statistas frågeundersökning har detta fått flera medborgare att pröva och ta reda på kryptovalutor. Flera nigerianer använder kryptovalutor för exempelvis internationella penningtransaktioner.

Kryptovalutornas användning och popularitet har vuxit i Nigeria trots att landets centralbank bland annat förbjudit banker att erbjuda tjänster för kryptovalutaföretag. Trots detta växlas det konstant mer och mer bitcoin och andra kryptovalutor i landet. Det söks också mer information om Bitcoin på Google än i något annat land.

Andra och tredje mest krypto i relation till befolkningen användes i Vietnam och Filippinerna. Enligt Statista använde eller ägde 21% av vietnameser kryptovalutor i något skede förra året. I Filippinerna var samma siffran däremot 20%.

Kryptoadaptation har fått fart i Nigeria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *