Veckogranskning 19/2019: Bitcoin slår rekord på flera fronter

Bitcoins kurs har hela veckan stegrat starkt mot nya höjder, och dess uppgång verkar åtminstone inte genast hålla på att ta slut. Förstås är det omöjligt att spå med säkerhet utan kristallboll, och även med en sådan kan det vara svårt.

I stället för en kristallboll kan vi ta och kolla på olika fenomen, som kan berätta mer om framtiden. T.ex. Bitcoins brytningskapacitet och utförda Bitcoin-transaktionernas mängd börjar vara på samma nivå som de varit som högst. Valutan har dock inte blivit användningslös, utan rullar framåt med utmärkt takt. I den här veckogranskningen berättar vi mera om båda teman.

I andra nyheter har vi Binance-börsens svårigheter, Pepsis experiment med blockkedjan och Craig Wright, som först påstod sig vara Satoshi Nakamoto och nu kan hamna betala miljoner för sina rättegångar.

Vi har också publicerat en guide för ett av de populäraste fysiska kryptovalutaplånböckerna, Ledger Nano.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Samtidigt som riktiga sommaren närmar sig verkar kryptovintern vara över.

Hackare stjäl över 40 miljoner från Binance

En av världens största kryptobörser, Binance, blev på tisdag 7.5. offer för ett betydligt hack. Enligt Binance använde hackarna i sitt anfall olika metoder, såsom virus och nätfiskning av användardata. Hackarna lyckades ta med sig 7 000 bitcoins, alltså ca 40,7 miljoner dollar.

Binances vd Changpeng Zhao berättade att hackarna lyckades få fonder endast från heta plånböcker, alltså plönbocker kopplade till Internet, men kallplånböckerna bevarades trygga. Enligt Binance hade heta plånböckerna dock bara 2% av börsens fonder.

Som svar till hacket har Binance stängt alla deponeringar och lyft tills de slutfört sin säkerhetsgranskning. Enligt Zhao kommer det att ta ungefär en vecka. Under tiden kan användarna ändå göra byten med fonder som redan finns i börsen.

Binance har berättat att de tänker ersätta förlorade fonderna åt sina kunder med en säkerhetsfond. Binance skapade fonden i juli 2018 just för sådana händelser. Börsen har flyttat 10% av sina transaktionsavgifter till denna fond.

Binance påståt att de förberett sig för problemet och får börsen fullt återställt inom cirka en vecka, men fallet gör inte gott för företagets rykte.


Craig Wright måste överge bitcoin-plånboksdata åt domstolen


Craig Wright som påstår sig vara Bitcoins skapare har nu beordrats av USA:s federala domstol att överge all data från sina Bitcoin-adresser. Wright strider i rätten mot arvtagarna av sin tidigare affärskompanjon. Enligt åtalen har Wright försökt stjäla bitcoins och annan egendom från sin avlidna kompanjon Dave Kleiman.

Dave Kleimans bror, Ira Kleiman, kräver att Wright överger åt Kleimans arvtagare en betydlig andel av de 1,1, miljoner bitcoins som duon brytit – eller dess marknadsvärde. Enligt nuvarande kursen skulle marknadsvärdet vara ungefär 6,19 miljarder dollar. Dessutom kräver Kleimans arvtagare att Wright betalar ersättningar för att ha skadat immateriell egendom.

Nu kräver domstolen att Wright överger all information om sin bitcoin-egendom sedan årets 2014 början och all information om sådana fonder som Wright flyttat bitcoins till. Förra december ansåg domstolen att Wright flyttat åtminstone 300 000 bitcoins till olika internationella fonder efter Kleimans död.

Craig Wright har också tidigare fått disputabel publicitet då han påstått sig vara Satoshi Nakamoto utan bevis.


Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet har vuxit enormt

Bitcoin-nätverkets beräkningskapacitet har vuxit nära sitt alla tiders rekord. Andra dagen i maj steg nätverkets beräkningskapacitet till cirka 58 000 terahash per sekund. Det är nästan 40% mer än i årets början och bara 6% mindre än vad den varit som högst. Som höst var beräkninskapaciteten cirka 60 tusen terahash i november 2018.

Bitcoin-nätverkets brytnings försäkrar nätverkets säkerhet. Ju mer nätverket har beräkningskapacitet, desto svårare är det att manipulera, hacka eller förfalska nätverket. En stor del brytare betyder att en enstaka brytare i praktiken inte kan få tillräckligt beräkningskapacitet för att påverka blockkedjan.

Växande beräkningskpacitet är också ett tecken på att åtminstone brytare tror på bitcoins pris och positiva kursutvecklingen. Eftersom brytare är färdiga att öka sin beräkningskapacitet, är det klart att de tror sig få sin satsning tillbaka genom att stöda nätverket.

Bitcoins säkerhet garderas nuförtiden av massiva brytningshallar runt världen. (BILD: Marko Krohn)


Segregated Witness håller transaktionskostnaderna låga

Bitcoins transaktionskostnader har stigit nästan 200% från förra månaden. Primära orsaker för högre priserna har varit kraftiga kursuppgången. Bitcoins kurs steg förra månaden cirka 43%, vilket har fått en stor del människor att köpa och sälja bitcoins. Det här i sin tur har fyllt block och höjt transaktionspriserna. Också bitcoins högre pris har höjt transaktionspriserna.

Å andra sidan är transaktionskostnaderna betydligt mindre än vad de varit som värst. En orsak bakom detta har varit ökande användning av SegWit-skalbarhetsuppdateringen. Ännu år 2018 använde bara 26% transaktioner SegWit medan uppdateringen nu används i 35% transaktioner.

Trots att bara en tredjedel Bitcoin-transaktioner utnyttjar SegWit, verkar den redan nu klart sänka på transaktionskostnaderna. Tansaktionsmägden i blockkedjan har varit bara lite mindre än vad den var som högst i december 2017. Då kunde en enstaka transaktion som värst kosta tiotals dollar, men nu är transaktionskostnaderna fortfarande mellan cent och en euro trots ökande användningen.

Segregated Witness verkar ha lyckats med vad den var menat till, alltså förbättra Bitcoins skalbarhet.


Bitcoin får två nya uppdateringar i nära framtiden

Bitcoins veteranutvecklare Pieter Wuille har publicerat två nya Bitcoin-förbättringsförslag, Taproot och Schnorr-signaturer. Taproot är en kodförändring som ökar Bitcoins privathet. Schnorr-signaturer däremot ger användare möjligheten att skapa andra nya privathet- och skalbarhetsförbättringar.

Taproot och Schnorr-signaturer har utvecklats redan år, men först nu har de publicerats formellt. Förslagen publicerades i Github för att andra Bitcoin-utvecklare och vidare Bitcoin-samhället kan bekanta sig med dem och försakra att de fungerar.

Båda uppdateringarna har länge förväntats och de har tills vidare inte mött stort motstånd. Ifall förbättringarna visar sig fungera och användarna godtar dem kan Taproot och Schnorr-signaturer användas i Bitcoin redan i nära framtiden.

Ett av Bitcoins förmåner är att det är “programmerbara pengar”. Man kan alltså förbättra och fixa det under vägen.


Blockkedjan effektiverade Pepsis reklamkampanj med 28%

Pepsi har utfört ett blockkedjeexperiment, varmed deras reklamkampanj fungerade 28% mer effektivt. Avsiktet med experimentet som namngetts Project Proton var att testa ifall blockkedjor kan svara på industrings utmaningar, såsom riktad och programmerad marknadsföring.

I projektet användes blockkedjan för att följa och behandla hela reklamkampanjens produktkedja från producent till konsument. Efter det jämfördes kostnaderna av en normal kampanj med blockkedjan. Blockkedjan sänkte på kostnaderna även 28%.

“Resultaten visade klart att en kampanj som använder smartkontrakt är betydligt bättre än en kampanj där de inte används,” berättar Mindshare-mediakontoret som stött Pepsi i kampanjen.

På bas av positiva resultaten tänker Pepsi fortsätta experimentet med olika möjgliheter och genom att utvidga undersökningen. I nästa skede tillägger företaget blockkedjebtal för publicerare samt nya följningsparametrar.

Pepsi märkte att blockkedjan effektiverar kampanjer nästan en tredjedel. (BILD: JeepersMedia)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *