Veckogranskning 31/2019: Bitcoin används för att kringgå sanktioner

Bitcoin har otaliga gånger visat sin potential som ocensurerbara pengar. Blockkedjan och decentralisering försäkrar att Bitcoin inte kan censureras eller manipuleras och åtminstone hittills har alla försök misslyckats. Det är därför inte förvånande att bitcoin fått popularitet i internet-perioden då stater, företag och andra parter försöker få tag på vår personliga information.

Men det är inte bara privata personer och projekt som kan gynnas av denna ocensurerbarhet. Också stater, såsom Iran och Venezuela, har visat intresse att använda kryptovalutor för att kringgå sanktioner.

I den här veckogranskningen bekantar vi oss bl.a. med dessa fall. I övriga nyheter har vi hotande brev från amerikanska skattemyndigheter och DARPAs blockkedjeprojekt som strävar efter en obrytbar kod. Och så har vi Facebook, som har medgett att deras kryptovalutaprojekt Libra kanske inte någonsin kommer att bli publicerad.

Investerare vill veta mer om Bitcoin

Enligt en färsk undersökning av digitala fondföretaget Grayscale Investments överväger mer än 83% av amerikaner investering i bitcoin. 79% däremot svarade att de tror bitcoin kommer att fortsätta växa i framtiden.

Investerare verkar dock vara rätt så försiktiga i sina beslut. Endast 36% investerare svarade att de skulle vara färdiga att göra större investeringar från första början.

Undersökarna studerade också varför vissa investerare är obenägna att investera i bitcoin. 75% av all investerare och 68% av dem som var intresserade av bitcoin svarade att största orsaken är cyberkriminalitet. 65% av all investerare och 53% av dem som var intresserade i Bitcoin däremot nämnde problem med regulation som en avrådande faktor.

89% av alla svarare sade att ifall de hade bättre sätt att få pålitlig information om kryptovalutor, skulle de med större sannolikhet investera i bitcoin.

Trots att Bitcoin har växande intresse bland investerare, är det ännu ett mysterium för majoriteten. 

USA:s skattemyndighet vill ha mer kryptoskatter

Förenta staternas skattemyndighet IRS har börjat skicka varningsbrev åt bitcoin-användare, som misstänks ha kringgåt federala beskattningslagar. Enligt IRS’ meddelande har brev skickats åt ungefär 10 000 bitcoin-användare.

IRS fick tag på användarinformationen via amerikanska kryptovalutabörser och försäljare. Åtminstone Coinbase gav IRS information från sådana användare som sålt, köpt eller skickat över 20 000 dollar värt kryptovalutor.

Amerikanerna håller tydligen inte på att hamna inför rättegångar, utan de har skickats ett krav att korrigera sin beskattningsinformation och deklarera kryptovalutavinster. Särskilt försälninsvinster har deklarerats bristfälligt, uppskattar internationella medier.

“Personer som fått breven bör ta kraven på allvar. Vi har avsikt och åtgärder att beskatta kryptovalutor ännu mer effektivt,” berättar IRS i sin annons.

IRS vill beskatta kryptoanvändare och tycker att de ska tas på allvar. .

Iran godtar officiellt Bitcoin-brytning

Kryptovalutabrytning har fått officiell välsignelse av Irans regering. Irans ministrar och president Hassan Rouhani bestämde förra veckan att kryptovalutabrytning är officiellt laglig verksamhet i Iran.

Enligt regeringen tar staten inget ansvar för brytarnas verksamhet och brytarna bör själv acceptera alla ekonomiska och teknologiska risker som gäller kryptovalutor.

Iran siktar klart att med kryptovalutor kringgå ekonomiska sanktioner, eftersom kryptovalutaväxling inom landet fortfarande är olagligt. Kryptovalutabrytning leder också till skatter, ifall de inte säljs utomlands och vinsterna returneras till Iran.

Irans regering annonserade också att de senare gör ett beslut om Irans energipolitik gällande kryptobrytare. Irans billiga energi och regeringens beslut kan potentialt betyda att iranska brytningsindustrin får fart och framgång.

Irans president Hassan Rouhani godtar kryptobrytning – särskilt om det gynnar landet.

Venezuela kringgår USA:s sanktioner med Bitcoin

För dem som följer Bitcoin-medier är Venezuelas svåra ekonomiska situation bekant information, liksom också venezuelarnas ökande intresse för bitcoin som ett skydd mot landets hyperinflation samt ekonomiska sanktioner.

Nu har Venezuelas regering själv hittat på att prova samma trick, berättar ABC International. Enligt medierna har Venezuelas regering avsikt att prova ett nytt projekt där de växlar en del av skatteinkomster till bitcoins för att sedan växla dem tillbaka till fiat-valutor i utländska börser.

Enligt ABC International testas projektet första gången på Maiquetia International -flygplatsen. Alla internationella flyg förväntas betala en viss skattesumma åt staten.

Venezuelas regering använder automatiska system som växlar betalda skatterna direkt till bitcoins. Därefter använder de olika börser, t.ex. i Ryssland och Kina, för att växla bitcoins till USA:s dollar och sålunda försäkra kontinuerliga dollarinkomster.

Ifall Venezuelas projekt lyckas, har landet möjlighet att få tag på säkra dollarinkomster oavsett USA:s sanktioner.

Venezuela kan lyckas kringgå USA:s sanktione rpå samma sätt som privata medborgare.

DARPA utvecklar nya blockkedjeteknologier

USA:s försvarsministerie har börjat utveckla nya blockkedjeapplikationer. Applikationerna utvecklas som en del av ministeriets moderniseringsprogram för digisäkerhet.

Enligt en annons av försvarsministeriet håller deras teknologiavdelning DARPA på att utveckla åtminstone två blockkedjeprojekt.

Första blockkedjan är avsedd att användas för att skapa en ny slags kommunikationsplattform. Med blockkedjan kunde informationen försäkras och förmedlas utan möjlighet för förfalskning. Enligt ministeriet kunde blockkedjan användas sålunda åtminstone i kommunikationskanaler mellan spaningsofficerare och Pentagon.

DARPA håller också på att utveckla något som de kallar en “kod som inte kan hackas”. DARPA tänker använda blockekdjans egenskaper och kapacitet för att försäkra olika aktörers avsikter och hindra hackare från att manipulera  koder.

Med blockkedjan kan man åtminstone i teorin nå DARPA:s mål – en ohackbar kod och informationsförmedling.

Facebooks Libra kommer kanske aldrig

Facebook har medgett i sin färska kvartalsgranskning att deras Libra kryptovaluta kanske aldrig publiceras. I rapporten berättar företaget att fastän de tror sig få valutan lanserat tills året 2020, kan många olika faktorer fördröja eller även förstöra projektet.

I årskvartalsrapportens riskavdelning erkänner Facebook att Libra har väckt politikers, regeringars och olika staters lagstiftares misstankar. Företaget tror också att misstänksamma förhållandet kommer att fortsätta i framtiden.

“Också marknadernas acceptans för en sådan valuta är väldigt osäkert. På grund av sådana faktorer är det inte alls säkert att Libra och relaterade tjänster kommer att fås på marknaderna i tid – om alls. Vi har inte märkbar tidigare erfarenhet om kryptovalutor eller blockkedjeteknologi, vilket kan hindra oss från att lyckas i utvecklingen och marknadsföringen av dessa tjänster,” berättar Facebook.

Facebook har hård tro på Libra, men även dess publikation är osäker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *