Veckogranskning 29/2019: Facebooks kryptohörande skakar marknader

Förra veckan har vi igen sett häftiga kursrörelser, när kryptokonungen Bitcoin har kraschat och korrigerat neråt – varefter korrektionen korrigerat uppåt och nu finner sig en aning nedanför $10 000 dollar. Vart näst? Det vet förstås ingen, men vår analytiker Toni Kosonen har försökt sitt bästa att spå framtiden i sin färska tekniska analys.

Annars kan vi nämna att det går riktigt bra för oss här på kontoret. Prasos fick nämligen som första nordiska och tredje europeiska kryptoföretaget en officiel betalinstitutslicens. Det betyder i praktiken att vi nu har legal legitimitet att erbjuda våra kunder helt nya tjänster.

I den här veckogranskningen kollar vi bland annat vad Facebooks Libra svarade när USA:s senat förhörde projektet. Dessutom granskar vi hur många miljarder det rör sig i bitcoin dagligen, nya skadeprogram samt ett amerikanskt fotbollslag som adopterat Litecoin som sin officiella kryptovaluta.

Förra veckans granskning hittar du här.

Facebook har en svår situation med Libra, eftersom företagets tidigare historia inte väcker tillit.

Libra hördes av USA:s senat

David Marcus, chef för Facebooks Libra-kryptovalutaprojekt, har blivit hörd av USA:s senats bankkommitté angående kryptovalutans möjliga hot. Facebooks tidigare tvivelaktiga historia och affärspraktik har fått politiker i USA och världen på tårna, varmed företaget förväntas ge svar.

Enligt kommittén var hörandets avsikt särskilt att klargöra hur Libra tekniskt fungerar, hur mycket information Facebook får från användare och hur företaget tänker respektera användarnas privathet.

Kommittén frågade också varför Libra är lokaliserad i Schweiz och inte USA, ifall avsikten inte är att kringgå USA:s lagar. Enligt Marcus valdes Schweiz eftersom det är ett centralt land för globala ekonomin och flera betydande institut redan ligger i Schweiz.

I sina svar betonade Marcus att Libra inte bara är styrs av Facebook utan flera företag, varav ingen får mer information om kunder än de andra. Ett tema i svaren var också att Libra inte är någon bank.

”Är vi inte av samma åsikt att banker borde vara pålitliga, ärliga och respektera sina kunders privathet,” frågade senator John Kennedy.

”Ja, men vi är inte en bank,” svarade Marcus.

David Marcus har en svår plats då världen ifrågasätter Libra.

Bitcoin flyttar över 3 miljarder per dag

Bitcoin används för att flytta över 3 miljarder dollar värde dagligen, berättar Coinmetrics.io:s data. Transaktionsmängderna har vuxit nästan 210% sedan april. 17. dagen i april flyttades det i genomsnitt 1,04 miljarder per dag med bitcoin, men 16. juli hade summan redan vuxit till 3,22 miljarder.

Genomsnittliga dagliga transaktionssummor verkar också vara oberoende av bitcoins kurs. Trots att bitcons kurs på sistone sjunkit under 8000 dollar, fortsätter transaktionssummorna fortfarande växa.

Bitcoin är inte enda kryptovalutan vars transaktionssummor har vuxit. Också i Ethereums blockkedja har flyttade värdets mängd vuxit under samma tidperiod med cirka 77% från dagliga 370 miljoner dollar till 657 miljoner. Ripple däremot har vuxit 61% från 152,2 miljoner till över 245 miljoner dollar dagligen.

Bitcoin och andra kryptovalutor flyttar redan miljarder dagligen, vilket är ett klart tecken på deras växande bruk.

Kryptoutpressningsprogram sprids i Kina

Ett nytt mer kryptoutpressningsprogram med avancerade egenskaper sprids i Kina. Viruset som namngetts Ryuk hittades ursprungligen i Nordamerika, varefter den har spritts till Kina.

I grund och botten fungerar Ryuk som en traditionell kryptoutpressning. Skadeprogrammet krypterar användarens filer och kräver en lösensumma i bitcoin för att utpressaren skulle ge lösenordet för dekrypteringen. Ryuk är dock särskilt avancerad och försöker automatiskt också radera säkerhetskopior, så offret inte kan återställa information.

Ryuk har också primärt riktats åt statliga operatörer och stora företag. Kryptoutpressningar är ofta slumpmässiga, men de kan också riktas mot vissa noggrant valda mål. Ryuk kräver också en lösensumma på 11 bitcoins, vilket är en enorm summa jämfört med allmänna utpressningar.

Liksom med alla skadeprogram, är det bra att förbereda sig och ta säkerhetsåtgärder mot Ryuk. Det är lönsamt att hålla sina egna program och operativsystem uppdaterade och ha säkerhetskopior som ligger utanför använda datorn.

Ryuk lämnar ett meddelande som påstår att inget system är säkert.

Kryptomarknadsbeteende analyseras med sociala medier

Hettade kryptomarknaderna har fått investerare att fundera på nya sätt att analysera marknadsrörelser. En förallmänligad metod är matematiska algoritmer, som kan reda ut kommande marknadsrörelse på bas av meddelanden på sociala medier, rapporterar Reuters.

“Det är en kapprustning. Väldigt få lyckas utnyttja dessa tekniker, men jag tror de är väldigt produktiva,” berättar Bin Ren, vd för Elwood Asset Management.

Tills vidare är algoritmer och program som analyserar sociala medier ännu i utvecklingsskede och deras pris är motsvarande. En bra analysbot kan lätt kosta mellan 500 000 och en miljon dollar, vilket har begränsat dem till bara rikaste investerare. Största delen  avgifter går till utvecklarbelöningar, eftersom bra utvecklare är sällsynta på branschen.

Reuters uppskattars att analys av sociala medier kan vara effektivare på kryptomarknaderna än traditionella marknaderna. Kryptomarknaderna har inga centraliserade auktoriteter, såsom centralbanker och politiker, varmed allmänna medborgaråsikten kan ha större betydelse på kryptomarknaderna än traditionella marknaderna.

Analys av sociala medier kan vara effektivare på kryptomarknaderna än traditionell investering.

IMF: Digivalutor kan ersätta traditionella pengar

Enligt en ny rapport av internationella valutafonden IMF kan digivalutor i framtiden ersätta traditionella valutor. Rapporten uppskattar att ifall stora konsumentgrupper adopterar digivalutor, kan traditionella valutor hamna i en svår tävlingssituation med osäkra resultat.

”Digitala pengar i dess olika former har fått växande fotfäste i konsumenters plånböcker och beslutsfattares tankar. Kontanter och bankdeponeringar strider med så kallade elektroniska pengar,” skriver rapporten.

Rapporten fokuserar inte bara på bitcoin och andra traditionella kryptovalutor, utan främst på sk. stablecoins, alltså digivalutor vars värde bundits till en eller flera fiat-valutor. Användningen av sådana valutor kan enligt rapporten vara mer kärkommet för konsumenter än traditionella sätt att flytta pengar.

Valutafonden tror också att centralbanker i framtiden kommer att ha ännu större betyderlse i att reglera dessa valutor. Rapporten begrundar också ifall digivalutaleverantörer kunde med vissa förutsättningar få möjligheten att samarbeta med centralbanker.

IMFS rapport konstaterar att digivalutor kan vara framtidens pengar.

Amerikanskt NFL-lag tog Litecoin som officiell krypto

Amerikanska fotbollslaget Miami Dolphins har annonserat att Litecoin nu är deras officiella kryptovaluta. Med annonsen ger Miami Dolphins sina anhängare också möjligheten att köpa biljetter med bitcoins eller litecoins.

Litecoin kommer också att synas i Dolphins’ reklamer, brand och händelser. Vad det i praktiken betyder är osäkert, men åtminstone Litecoins utvecklare Charlie Lee tror att samarbetet kommer att gynna stora publikens förståelse på kryptovalutor.

“Från vår synvinkel är det ett utmärkt sätt att sprida kännedom och lära människor om litecoin och kryptovalutor,” berättar Lee.

Litecoin har varit en av de bäst presterande alternativa kryptovalutor. Vid skrivstunden har valutan stigit flera procent från gårdagen och dess pris är nära 100 dollar.

Dolphins är första stora amerikanska laget som adopterat en egen krypto. (BILD: Paul Keleher)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *