Valtiokin voi järjestää ICO:n – Viikkokatsaus 37

Tervetuloa taas viikkokatsauksen pariin, hyvät lukijamme. Bitcoinin kurssi on vetänyt sahaa viime viikkoina, eikä ole pienestä heilahtelusta huolimatta tehnyt mitään liian radikaaleja liikkeitä. Joku jo ehtikin vitsailemaan, että onko tämä bitcoin nyt niitä niin sanottuja “stablecoineja”.

No, kurssista voisi aina höpistä ja uutisoida vaikka mitä siitä, miten joku analyytikko jossain päin maailmaa on sanonut jotain. Meillä on kuitenkin tapana kaivella aivan muita juttuja kryptomaailman mysteereistä – ja niin myös tällä viikolla.

Ranska aikoo estää Facebookin Libran tulon Eurooppaan, koska se näkee tämän megakorporaation ylläpitämän krypton uhaksi valtioille ja niiden kansalaisille. Puolestaan Marshallinsaaret aikovat tehdä oman kryptonsa, jota tullaan myymään ennakkoon kaikille halukkaille.

Muissa uutisissa puhumme muun muassa lohkoketjun eksponentaalisesti kasvavasta louhintatehosta, nuorten kiinnostuksesta kryptoihin sekä Salamaverkon kehityksestä.

Viime viikon katsauksen näet täältä.

Bitcoin on taas kymppitonnin yläpuolella ja nousussa. Ainakin muutama asia, joista tässä katsauksessa kerromme, puhuu myös tulevan kasvun puolesta.

Prasos Oy kilpailee merkittävimmän fintech-firman tittelistä

Muun muassa Bittiraha.fi:tä, Coinmotionia ja Denarium-kolikoita tarjoava Prasos Oy on päässyt “vuoden mullistavin fintech-yritys”-kilpailun finaaliin. Finalistit valittiin ennakkoäänestyksellä ja Prasosin lisäksi finaaleihin pääsi 5 muuta yritystä; Bankify, cloudasset, Invesdor, Mash ja Tomorrow Tech.

Finanssiteknologia-alan sijoittajista ja -asiantuntijoista koostuva raati valitsee tittelin voittajan 22. lokakuuta järjestettävässä Future Digital Finance Forum -tapahtumassa Helsingissä. Tuomariston mukaan valinnoissa painotetaan yrityksen visiota, innovaatioita, yrittäjyyttä ja skaalautuvuutta.

Itse tapahtuma kerää puhujiksi ja osallistujiksi fintech-, kryptovaluutta- ja lohkoketjuteknologioiden harrastajia, ammattilaisia ja kehittäjiä eri maissa. Tapahtuman teemana on finanssiteknologian ja finanssiteknologiayritysten tulevaisuuden toiminta ja kehitys pohjoismaisella markkina-alueella.

“Meillehän tämä on tietysti aivan mahtava juttu. On hienoa, että työmme huomataan ja sitä arvostetaan,” Prasos Oy:n toimitusjohtaja Heidi Hurskainen kommentoi.

Heidi Hurskainen uskoo, että Prasos tulee nousemaan entistä merkittävämmäksi lohkoketjualan yritykseksi.

Milleniaalit suosivat kryptovaluuttoja suojaksi lamalta

Investointialusta ja sosiaalinen media eToro on tehnyt tutkimuksen, jossa se tutki eri ikäluokkien sijoittamishalukkuutta. Tutkimuksen mukaan niin sanottu milleniaalien sukupolvesta 40% sijoittaisi mieluiten kryptovaluuttoihin laman varalta.

Vanhemmissa, niin sanotuissa sukupolvi X:ssä ja sukupolvi Y:ssä kryptovaluutat eivät kiinnostaneet samalla tavalla, vaan nämä sukupolvet näkivät muut sijoituksenkohteet turvasatamina. Sukupolvi Z:aa edustavista vastaajista 50% sijoittaisi kiinteistöihin. Sukupolvi X puolestaan uskoi, että hyödykkeisiin sijoittaminen olisi paras tapa varautua lamaa vastaan.

“Uskomme, että jos lama iskisi, tulisimme näkemään sijoituksien pakoa osakkeista ja kasvua muissa sijoituskohteissa, kuten kryptovaluutoissa. Historiallisesti sijoitusmahdollisuudet ovat rajoittuneet rikkaampien ja institutionaalisempien sijoittajien käsiin, mutta uudet innovaatiot antavat mahdollisuuksia myös tavallisille sijoittajille. Tutkimustuloksemme osoittavat, että kysyntää selvästi on,” eToron johtaja Guy Hirsch kommentoi.

Tämäkin tutkimus osoitti, että bitcoin ja kryptovaluutat kiinnostavat etenkin nuoria, mikä kielii hyvää niiden tulevaisuudesta.

Ranska haluaa estää Libran tulon Eurooppaan

Ranskan valtionvarainministeri Bruno Le Maire on kertonut, että Ranska tulee estämään Facebookin tulevan Libra-kryptovaluutan kehittämisen. Le Mairen mukaan Libran kaltainen digivaluutta aiheuttaa riskejä Euroopan monetaariselle suvereniteetille, minkä vuoksi sen lanseeraamista ei tule sallia.

“Teen tämän nyt täysin selväksi: näissä olosuhteissa emme voi sallia Libran kehittämistä Euroopan maaperällä,” Le Maire sanoi OECD-maiden kryptovaluuttaa koskevassa konferenssissa.

Libra on myös aikaisemmin herättänyt huolta poliitikoissa ja päättäjissä. Facebookin aikomuksena on sitoa Libra useisiin kansallisiin valuuttoihin ja antaa ylin valta kryptovaluutan yli perustamalleen Libra Foundationille. Tämä voisi teoriassa antaa Facebookille lähes keskuspankkeihin verrattavan aseman.

Libraan suhtaudutaan epäluuloisesti myös Facebookin aikaisemmin toiminnan vuoksi. Facebook on vakuuttanut, että se ei keräisi käyttäjiensä ostos- ja taloustietoja. Kuitenkin ainakin teoriassa Libra voisi antaa sille mahdollisuuden päästä käsiksi miljardien ihmisten rahansiirtoihin.

Jää nähtäväksi, pääseekö Libra koskaan konkretisoitumaan. Toistaiseksi hanke on kohdannut niin päättäjien kuin myös kryptokäyttäjien suunnalta lähinnä vastatuulta.

Bruno Le Mairen mukaan Libran kryptovaluutta voi olla uhka sekä kansalaisten yksityisyydelle että valtioiden rahavallalle. (KUVA: SmartGov)

Marshallinsaaret myy valtiollista kryptoa ICO:ssa

Marshallinsaaret on aikeissa julkaista oman valtiollisen kryptovaluuttansa nimeltään “Marshallese sovereign”, eli Sov. Uusi valuutta tulee olemaan suoraan valtion hyväksymä ja se aiotaan lanseerata maan aikaisemman ainoan virallisen valuutan, Yhdysvaltain dollarin rinnalle.

Marshallinsaaret aikoo myös levittää kryptorahaansa mekanismilla, joka muistuttaa vahvasti kryptomarkkinoilla aikaisemmin suosittuja ICO, eli Initial Coin Offering, -hankkeita. ICO:n perusajatus on, että kuluttajat voivat ostaa kryptovaluuttoja ennakkoon ennen valuutan virallista julkaisua. Mikäli valuutta menestyy, uskotaan näiden ennakkoon ostettujen kolikoiden kurssin nousevan.

Marshallinsaarten oma levitystapa kulkee nimellä Timed Release Monetary Issuance, eli TRMI. TRMI on pohjimmiltaan hyvin samankaltainen kuin ICO. Kuluttajat voivat ostaa ennen valuutan virallista julkaisua TRMI-poletteja, jotka he voivat myöhemmin vaihtaa virallisiin Sov-kolikoihin. Hallituksen mukaan levitystavan tarkoituksena on saada valuutalle heti sen julkaisuhetkellä käyttöä ja likviditeettiä.

“TRMI on pohjimmiltaan toisenlainen tapa tehdä ICO, mutta se on vastuullisempaa ja järjestelmällisempää. TRMI:n avulla saamme valuutalle likviditeettiä ja saamme tietää, millaista kysyntää valuutalle on ja miten se tulee käyttäytymään markkinoilla,” ministeri David Paul kommentoi.

David Paul uskoo, että Marshallinsaaret voivat uuden kryptovaluuttansa avulla muuttua yhdeksi maailman kryptokeskuksista.

Salamaverkosta löytyi vaarallinen bugi

Bitcoinin Salamaverkon kehittäjät ovat ilmoittaneet, että useissa nykyään käytetyissä Salamaverkko-ohjelmissa on bugi, jonka avulla Salamaverkon käyttäjältä voitaisiin hävittää bitcoineja. Bugi koskee LND:n 0.7-versiota, C-Lightningin 0.7-versiota ja éclair 0.3-versiota sekä kaikkia näiden ohjelmien aikaisempia versioita. Näiden ohjelmien käyttäjiä kehotetaan päivittämään ohjelmansa välittömästi.

On epäselvää, ollaanko haavoittuvuutta käytetty vielä hyväksi tai ovatko käyttäjät menettäneet bitcoineja. Lightning Labsin teknisen johtajan, Olaoluwa Osuntokunin mukaan yritys on varmistanut, että haavoittuvuutta on käytetty, mutta toistaiseksi mitään yksityiskohtia ei ole esitetty.

Salamaverkko on Bitcoinin päälle kehitettävä toisen kerroksen ratkaisu, joka pystyy nostamaan Bitcoinin siirtonopeuden tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Teoriassa Salamaverkko voisi ratkaista Bitcoinin skaalautuvuusongelmat, mutta vielä toistaiseksi se on kehityksen alla, eikä se vielä sovi laajamittaisesti peruskäyttäjille.

Salamaverkon avulla Bitcoin voidaan skaalata aidosti globaaliksi valuutaksi, mutta sen kehitys on vielä vaiheessa.

Bitcoinin louhintateho kasvaa lähes eksponentaalisesti

Maailman suurimpiin kuuluva louhintalaitevalmistaja- ja louhintapooli Bitmain julkaisi alkuviikosta kaksi uutta louhintalaitettaan, Antminer S17:n ja Antminer T17e:n, jotka ovat tuottavat enemmän laskentatehoa suhteessa käytettyyn energiankulutukseen kuin mitkään yrityksen aikaisemmat louhijat. Nämä uudet laitteet upposivat kuin kuumille kiville, sillä Bitmainin mukaan molemmat myytiin loppuun vain muutamassa minuutissa.

Bitcoin-verkon louhintateho on ollut lähes eksponentaalisessa kasvussa ja rikkonut toistuvasti uusia ennätyksiä. Kirjoitushetkellä verkon louhintateho on yli 98 eksahashia, joka on numerona juuri niin iso kuin se kuulostaakin. Louhintateho on noussut kuluneen viikon aikana 10%, kuluneen kuun aikana 31%, 100% viime toukokuusta ja 200% viime joulukuusta.

Uusien louhintalaitteiden tulon markkinoille nostanee Bitcoin-verkon louhintatehoa entisestään. Bitmainin mukaan ensimmäiset laitteet toimitetaan asiakkaille marraskuun ensimmäisen kahden viikon sisällä.

Nouseva louhintateho on historiallisesti ollut hyvä ennuste bitcoinin tulevasta kurssikasvusta. Kun louhijat uskovat, että kurssi tulee kasvamaan, heillä on insentiivinä lisätä louhintatehon määrää, vaikka louhiminen aiheuttaisikin väliaikaisesti tappioita. Tähän saakka louhijoiden optimismi on myös palkittu.

Bitmainin uudet Antminerit tulevat todennäköisesti nostamaan louhintatehoa entisestään.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *