Voiko kryptovaluutta auttaa luontoa? Viikkokatsaus 36/2019

Bitcoin kävi muutaman päivän alhaalla, mutta on noussut taas reilusti yli 10 000 dollarin per käpy. Samaan aikaan muut kryptovaluutat ovat kärsineet tai eivät ole päässeet oikein käynnistämään koneitaan. Muutama koittaa prutkuttaa ylämäkeen, mutta pääasiallisesti Bitcoin vie ja muut vikisevät.

Markkinoilla tämä näkyy Bitcoinin kasvavana ylivaltana muihin kryptoihin nähden. Reilusti yli kaksi kolmannesta kaikesta kryptojen markkina-arvosta tulee bitcoineista. Bitcoinin kurssi myös pysyttelee vahvana, vaikka se välillä ottaisikin korjausliikkeitä ja takapakkia.

Näistä markkinaheilahteluista kertoo lisää analyytikkomme Toni Kosonen.

Tässä viikkarissa tsekkailemme muun muassa dominanssia, siihen osaltaan liittyvää louhinnan kasvua sekä muutamaa adaptaatiokeissiä.

Perehdymme myös muutamaan tapaukseen maailmalta, jossa lohkoketjuja ja kryptovaluuttoja halutaan käyttää ilmaston ja ympäristön hyväksi.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Kryptovaluutat ja lohkoketjut mahdollistavat monia innovaatioita, joista voi olla hyötyä myös luonnolle.

Bitcoinin dominanssi korkeimmillaan vuosiin

Bitcoinin markkinadominanssi, eli bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo suhteessa muihin kryptovaluuttoihin, on noussut korkeimmilleen sitten vuoden 2017. Kirjoitushetkellä bitcoinin dominanssi on noin 70,8%.

Matalimmillaan bitcoinin markkinadominanssi on ollut 33% alkuvuonna 2018. Tämän vuoden aikana se on kuitenkin kasvanut. Viime kuun lopussa dominanssi oli noin 69%, ja tämän kuun alussa se ylitti 70%. Tällä hetkellä bitcoinin dominanssi on noin 71%.

Bitcoinin dominanssin kasvun merkittävimpänä syynä on muiden kryptovaluuttojen heikko menestys. Muut kryptovaluutat ovat menettäneet arvostaan enemmän kuin bitcoin ja puolestaan niiden kasvu on ollut hidasta verrattuna bitcoiniin. Bitcoin näyttäisi olevan huomattavasti luotetumpi järjestelmä kuin mikään toinen kryptovaluutta.

Vaikka erilaisia kryptovaluuttoja on olemassa jo kolmetoista tusinassa ja uusia syntyy jatkuvasti, mikään niistä ei näyttäisi pystyvän tarjoamaan mitään sellaista olennaisesti parempaa, jota Bitcoin ei jo tarjoaisi. Bitcoinin jatkuvan teknologisen kehityksen ja sen ylivertaisen aseman lisäksi näyttää vahvasti siltä, että ellei jotain dramaattista tapahdu, tulee Bitcoin jatkamaan johtajana myös tulevaisuudessa.

Bitcoin on toiminut kullan kaltaisena turvasatamana myös kryptomarkkinoiden sisäisissä myllerryksissä säilyttäen arvonsa paremmin kuin nuoremmat sisarensa.

Bitcoin-louhijat tehneet jo 14 miljardin dollarin edestä voittoja

Bitcoin-louhijat ovat tehneet tähän mennessä yhteensä yli 14 miljardin dollarin edestä tuottoa. Louhinnan tuottavuus on kasvanut jatkuvasti, vaikka Bitcoin-verkkoon onkin tullut merkittävästi uutta louhintatehoa, mikä puolestaan lisää kilpailua ja vähentää keskimääräisen louhijan saamia tuottoja.

Louhijoiden saamat tuotot ovat myös kasvaneet eksponentaalisesti. Ensimmäisen 5 miljardin rajapyykin rikkominen vei louhijoilta jopa 8 vuotta. 10 miljardin raja rikottiin puolestaan vain 8 kuukaudessa. Mikäli nykyinen trendi jatkuu, 20 miljardin raja rikotaan vuonna 2020.

Bitcoin-louhinta myös kasvattaa suosiotaan. Viime kuun lopussa Bitcoin-verkon louhintateho nousi 83,5 terahashiin sekunnissa, mikä oli uusi kaikkien aikojen ennätys.

Bitcoin-louhijoilla on mennyt historiallisesti oikein hyvin ja suunta näyttäisi olevan edelleen ylöspäin.

Alankomaiden keskuspankki ottaa kryptoyritykset valvontaansa

Alankomaiden keskuspankki, De Nederlandsche Bank, on ilmoittanut suunnitelmistaan ottaa yksityiset kryptovaluuttayritykset suoraan valvontaansa. Pankki on kehottanut yrityksiä ottamaan yhteyttä keskuspankkiin varmistaakseen mahdollisimman sulavan siirtymisen uuteen valvontaan.

“Vuoden 2020 tammikuuhun mennessä kaikki yritykset, jotka tarjoavat virtuaalirahan vaihtamista tavanomaiseen rahaan sekä kryptolompakkojen tarjoajat tulevat keskuspankin suoraan valvontaan,” De Nederlandsche Bank ilmoitti tiedotteessaan.

Käytännössä valvonta tarkoittaa, että kryptovaluuttayritysten on rekisteröidyttävä keskuspankille ja tehtävä yrityksen hallituksen jäsenille ja enemmistöomistajille pakolliset taustatutkimukset. Keskuspankki myös tutkii, noudattavatko yritykset kaikkia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaisia lakeja.

Rekisteröitymisen jälkeen kryptoyritysten toiminnan tulisi jatkua samaan tapaan kuin nykyisellään.

Alankomaiden keskuspankin valvonta voi lisätä paikallisten luottamusta kryptoihin. (KUVA: Pbech)

Venezuelassa vaihdetaan ennätysmääriä kryptoja

Kryptovaluuttojen vertaisvaihdantapalvelujen vaihtomääriä mittaava palvelu Coin Dancen tilastojen mukaan Venezuelassa vaihdettiin viime viikolla enemmän kryptovaluuttoja kuin koskaan aikaisemmin.

Ajanjaksolla 25.-31.8. pelkästään LocalBitcoinsin kautta vaihdettiin kryptovaluuttoja noin 114 miljardin bolivarin edestä. Euromäärissä tämä tarkoittaa noin 5 miljoonaa. Aikaisempi ennätys tapahtui edeltäneellä viikolla, jolloin bolivareja vaihdettiin noin 77 miljardia.

Coin Dancen paikallisvaluuttavolyymit ovat kuitenkin pelkkiä arvioita ja Venezuelan osalta epätarkkoja. Bolivarin arvonlaskun myötä luku on bitcoineissa laskettuna ollut edellistä ennätystä pienempi.

Kryptovaluuttojen käytön huomattavaa kasvua Venezuelassa selittää hallituksen talouspolitiikka. Maan virallinen valuutta on ollut hyperinflaatiossa, minkä seurauksena yhä useammat venezuelalaiset ovat siirtäneet varojaan kryptovaluuttoihin pitääkseen edes osan omaisuudestaan turvassa.

Venezuelan bolivarien arvo on laskenut huomattavasti ja saanut monet paikalliset pitämään sitä liki arvottomana.

Saksan FDP ehdottaa kryptopalkintoja ilmaston puolesta

Saksan Vapaa demokraattinen puolue, Freie Demokratische Partei, on ehdottanut järjestelmää, joka palkitsisi kryptovaluutoilla kenet tahansa, joka poistaisi ilmakehästä hiilidioksidia. Vapaan demokraattisen puolueen mukaan ei riitä, että yhteiskunnat keskittyvät vähentämään päästöjään, vaan myös ilmakehän hiilidioksidisuutta on laskettava.

Vapaa demokraattinen puolue on ehdottanut valtiopäivillä, että Saksa loisi uuden lohkoketjun ja sille oman polettinsa, Arbilin. Arbilin arvo perustuisi takuuseen, että ne olisivat vaihdettavissa päästökompensaatioihin. Arbileita maksettaisiin niille tahoille, jotka onnistuneesti poistaisivat hiilidioksidia ilmakehästä.

“Tarkoituksemme on palkita ilmaston aktiivista suojelemista sekä kannustaa tietoisuutta ja innovaatiota,” puolueen ryhmäjohtaja Marco Buschmann kommentoi.

“Haluamme antaa hiilidioksidille kansainvälisen hinnan,” kertoi puolueen varapuheenjohtaja Frank Sitta.

Freie Demokraten on saksalainen arvo- ja talousliberaali puolue, joka uskoo finanssiteknologian ja lohkoketjun mahdollisuuksiin.

Järjestö kerää kryptolahjoituksia Amazonin tulipaloja vastaan

Amazon palaa. Nyt amerikkalainen vuonna 1987 perustettu vapaaehtoisjärjestö, Rainforest Foundation, on pyytänyt kryptovaluuttakommuunilta apua taistelussa planeetan keuhkojen puolesta.

Tavanomainen toiminta on saanut meidät tähän pisteeseen. Perinteinen hyväntekeväisyys ei vie meitä tästä ulos. Tarvitsemme innovatiivisia ratkaisuja, eivätkä ketkään ole yhtä innovatiivisia kuin kryptovaluuttojen käyttäjät,” kertoi Rainforest Foundationin johtaja Suzanne Pelletier.

Pelletierin mukaan perinteiset lahjoitusmallit ovat aivan liian hitaita. Hän uskoo, että kryptovaluuttayhteisö on täynnä ihmisiä, jotka yrittävät ajatella eri tavalla ja “muuttaa pelin sääntöjä”.

Rainforest Foundation ottaa lahjoituksina vastaan kaikkia yleisimpiä kryptovaluuttoja. Järjestö on myös kehittämässä omaa lohkoketjujärjestelmäänsä, jonka avulla lahjoittajat voivat seurata, että heidän lahjoituksensa todellakin menevät sademetsien puolesta tapahtuvaan työhön.

Brasilian metsäpalot ovat olleet median huulilla jo viikkoja, mutta perinteiset toimintatavat eivät näytä saavan aktivismia aikaiseksi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *