Veckogranskning 10/2018: Rykten svingar kursen

En ny vecka och nya bekymmer. De betydande virtualvalutornas kurser har svingat häftigt under slutveckan efter att olika nyheter och rykten slått stratosfären. Rykten spreds om att Binance blivit hackad och det blev avslöjat att hundratals miljoner värt av varor från Mt.Gox läckt på marknaden. Dessa nyheter har gett fart för kursens nedgång förra veckan.

I dag talar vi också om skatter, närmare sagt Arizonas skatter. Arizona verkar vara på väg att bli första delstaten vars medborgare har möjlighet att betala sina skatter med bitcoin. I Finland däremot ordnas årets största evenemang för skatter Skatt2018, och Prasos Ab är på plats för att berätta hur bitcoin-investeringar och skattesaker sköts.

I andra nyheter har vi bl.a. Kinas centralbanks projekt för att skapa en egen virtualvaluta samt hur blockkedjan kan användas i demokratiskt osäkra länder för att förbättra medborgarmakt. Därtill har vi Steven Seagal och hans Bitcoiin-projekt, som misstänks (varför månne) för att försöka rida på bitcoins prestige genom att använda ett missledande likadant namn.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Trots marknadssituationen verkar bitcoin rulla framåt.

Kryptomarknaderna kraschade i slutveckan

Kryptovalutornas kurs började sjunka snabbt i slutet av förra veckan. Bitcoins kurs gick även under 9000 dollar på fredag, vilket var lägsta punkten på en månad. Som vanligt fick bitcoins kursnedgång också andra kryptovalutor att sjunka. Vissa kryptovalutor, så som nano och tron, förlorade t.o.m. 40% av sitt värde i veckans krasch.

Man har spekulerat olika orsaker för kraschen. 7. mars avslöjades det att Nobuaki Kobayashi, som varit en förtroendeman i det sorgliga Mt.Gox fallet, har sålt drygt 405 miljoner dollar värt av bitcoin och bitcoin cash under senaste månaden. Stora försäljningar och en betydlig mängd nya lösa bitcoins på marknaden har synts på priserna.

Samma dag berättade Trade and Exhange Commission, som övervakar USA:s värdepappersmarknader, att alla kryptovalutabörser som växlar värdepapper måste registrera sig till kommissionen. Fastän beslutets verkliga betydelse i det här skedet är mer än osäkert har nyheter som gäller reglering en tendens att påverka marknaderna.

En annan orsak som antas ha påverkat raset är rykten gällande bitcoin och kryptovalutabörsen Binance. Förra veckan rapporterade flera Binance-användare att de förlorat sina varor och man iakttog underligt utbyte i Binances service. Det tog inte länge för Internet att börja misstänka att Binance blivit offer för ett hack-anfall.

Trots att Binance förnekade att hacket hänt och betygade att kundernas varor var trygga, påverkade rykten negativt kryptovalutamarknaderna. Binance berättade också att fast inget hack hade skett hade en del av börsens kunder blivit offer för phishing-svindel. Därtill berättade Binance att underliga utbyteshändelserna orsakades av s.k. trading boter, som användes för att manipulera marknaderna. Enligt Binance har alla oklara utbyten blivit rättade och botens användare lyckades inte få tag på börsens varor.

Bitcoins och andra kryptovalutors kurs har därefter återvänt till grönt, fastän det ser ut som att förra veckornas osäkerhet fortsätter.

Marknaderna har gungat med rykten och nyheter förra veckan. (BILD: Shuets Udono)

Prasos Ab närvarande i Skatt2018-händelsen

Skattebetalarnas Centralförbund rf organiserar årets största ekonomi och skattehändelsen Skatt2018 i Helsingfors 13-14. mars. Evenemanget tar plats i Marina Congress Center i Skatuddens statsdel.

Årets Skatt-händelse fokuserar på medborgarnas personliga ekonomi och investeringar. I händelsen berättas också hurdana skatteskyldigheter investeringar medför.

Passande för temat har också Prasos Ab representation i Skatt2018-händelsen. Prasos Ab:s operativa ledare Sampo Hyvärinen berättar i händelsen om bitcoin och kryptovalutainvesteringar samt branschens senaste nyheter.

Händelsen är gratis för dem som anmält sig. Du kan reservera din plats här(menijo). Välkomna alla glada skattebetalare!

Sampo Hyvärinen har en lång erfarenhet av bitcoin både som hobby och dagjobb.

I Arizona kan man snart betala skatter med bitcoin

Kommittén som övervakar Arizonas representanthusets budgetförslag har godkänt en lagmotion som skulle ge delstatens invånare möjlighet att betala sina skatter med bitcoin. Det var första av tre höranden som motionen måste gå igenom på sin väg till lagstiftning.

.Lagmotionen ger Arizonas invånare rätten att betala sina skatter med bitcoin eller andra kryptovalutor. Enligt motionen skulle delstaten sälja kryptovalutorna inom 48 timmar från att de fått dem för att betalda mängden motsvarar skatternas summa. Lagmotionen antas locka mer krypto och blockkedjesektorns företagsverksamhet till Arizona samt minska på skattefusk.

“Arizona blir blodkkedjeteknologins och digivalutornas centrum. Digivalutornas användbarhet är något helt nytt: du kan betala med dem fast då du tittar på tv. Jag tror att det inom några år är ingen fråga om kryptovalutor godtas” berättar representant Jeff Weninger.

Lagmotionen har goda chanser att utvecklas vidare till lagstiftning. Motionen har särskilt republikanernas stöd och republikanerna sitter också som majoritet i Arizonas representanthus.

Arizona kan med hög sannolikhet bli den första delstaten där man kan betala sina skatter med bitcoin. Liknande utveckling pågår också annanstans i USA. Både Georgia och Illinois har övervägt motsvarande reglering, som skulle göra det möjligt att använda bitcoin till skatter och vissa andra offentliga betalningar.

Arizonas nya lag skulle vara en stor nyhet för bitcoins och kryptovalutors allmännare bruk.

Kinas centralbank: Egen digivaluta “oundviklig”

Kinas centralbanks ledare Zhou Xiaochuan har berättat att skapandet av ett eget digitalt mynt för centralbanken är “oundvikligt”. Tills vidare vet man inte om centralbanken kommer att utveckla sitt digimynt på bas av en blockkedja eller om de tänker använda någon annan innovation som inte ännu nämnts.

Enligt Xiaochun kommer centralbanken att skapa en digivaluta och blockkedjan är en väldigt potentiell möjlighet, men man måste vara noggrann i processen för att det skall bli ett verktyg som verkligen förbättrar ekonomin. Enligt Xiaochun är det viktigt för centralbanken att dess mynt inte bara blir ett medel för spekulation.

Trots att blockkedjan verkar vara starkare än konkurrenter beträffande digitala valutor, anser Xiaochun att de nuvarande kryptovalutorna inte fyller Kinas centralbanks krav. Det är därför sannolikt att bankens egna valuta kommer att byggas helt från början även om den skulle basera sig på en blockkedja.

Zhou Xiaochuan tror på blockkedjan, men anser nuvarande kryptovalutorna vara bristfälliga.

Blockkedjan fixar medborgarmakt

Schweiziska företaget Agora som fokuserar på blockkedjeapplikationer rörande röstning och demokrati har berättat att blockkedjan använts framgångsrikt i Sierra Leones presidentvals röstberäkning. Enligt Agoras operativa chef Jason Lukasiewicz är det första gången någonsin som blockkedjan använts i statliga val.

Enligt Lukasiewicz tog Sierra Leones regering kontakt med Agora eftersom de ville försäkra ett system som gör röstberäkning mer pålitligt och transparent. Korruption och valmanipulation har varit problem i flera afrikanska utvecklande demokratiers val, vilket har fått afrikanska politiker att söka nya sätt att förbättra systemets funktion.

I blockkedjan kan man bokföra information beständigt och så att det är omöjligt att förfalska det. Genom att införa t.ex. röstresultaten i blockkedjan kan man säkerställa att det inte är möjligt att ändra dem efteråt.

I Ryssland håller man också på att ta blockkedjan i bruk för att förbättra demokratin. Rysslands stats pressbyrå har berättat att de kommer att använda blockkedjan för att lagra och skydda Rysslands presidentvals opinionsmätningars resultat.

”Vi har tidigare varit tvungna att flera gånger stänga våra nätsidor för att hackare och överbelastningsattacker inte skall fälla dem. Tack vare blockkedjan kan vi förbättra informationens säkerhet och se till att den hålls i skydd” berättade byråns ledare Valeri Fedorov.

Enligt Agora var Sierra Leones blockkedjeförsök lyckat och blockkedjornas utveckling kan förbättra demokratin också annanstans i världen.

Steven Seagals Bitcoiin i problem

En krypto-ICO som forntida årens action-stjärna och aikido-hjälte Steven Seagal gjort reklam på har fått ett befäl från New Jerseys myndigheter att sluta sin verksamhet. Enligt myndigheterna utövar detta Bitcoiin-projekt lömska reklamstekniker och erbjuder inte tillräckligt information om produkten och aktörerna bakom den. Dessutom ifrågasätter myndigheterna Steven Seagals sakkännedom.

“Bitcoiin-nätsidan ger ingen information om hurdan sakkunskap – om någon alls – Steven Seagal har för att garantera att Bitcoiin-investeringarna följer lagen och reglering” berättar New Jerseys värdepappersbyrå. Byrån påminner också att Steven Seagal själv inte har Bitcoiin-investeringar.

Bitcoiin har anklagats för att vara avsiktligt vilseledande och försöker lura investerare med ett namn som liknar Bitcoin.

“Det här är en påminnelse om att stora namn inte garanterar att investeringen är bra – eller ens laglig” berättar allmänna åklagaren Gurbir Grewal.

Steven Seagal har varit bl.a. skådespelare, kampsportsexpert, rockstjärna och sheriff. Nu är han inblandad i skumma ICO-projekt. Allt hinner man med när man provar. (BILD: This Gig)

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].