Veckogranskning 26/2018: Banker tror inte på Bitcoin men är ändå rädda

Bitcoin har på sistone varit i ostadig nedgång, men den här veckan började glatt med grönt på marknaden då kursen igen tog steg mot högre pris. Just nu är bitcoin ännu på väg uppåt och växlas för ca 6 600 dollar per stycke. Man får se hur högt kursen stiger – eller om den igen korrigerar neråt..

I den här veckogranskningen kollar vi vad bankerna och experter som jobbar för dem tror om kryptovalutor. Som man kan gissa så tror man inte på deras makt, och de är ju inte ens riktiga pengar; egentligen existerar de inte ens, i motsats till euron. De existerar starkt som ettor och nollor på centralbankens dator.

Men ifall Bitcoin och kryptovalutor är så meningslösa misslyckanden, varför är banker så rädda för dem? Runt Europa har banker börjat med låg intensitet kriga mot kryptokonkurrenter; företag får inte tjänster, deras konton stängs och de får trots sin laglighet i genomsnitt sämre behandling än alla möjliga husdjursprofeter, droglangare och Vit makt -organisationer.

I andra nyheter har vi senaste kapiteln i Ross Ulbrichts berättelse, Zugs kommuns teknoevolution samt en Formula-stjärna som vill belöna sina anhängare med blockkedjan.

Vi har också publicerat en artikel om hur regnbågsfolk använder kryptopengar och blockkedjan för att kämpa mot förtryck. Ta och kolla! (alempi julkasuun)

Förra veckans granskning där vi behandlar Mt.Gox fallets senaste nyheter mm. kan du läsa här.

Trots att Bitcoin “inte är ett hot” beter sig banker som om det är. (BILD: ABN AMRO)

 

Silk Roads Ulbricht stannar i fängelse

Ross Ulbricht, aka Dead Pirate Roberts som dömts till fängelse av att ha hållit i gång Internets svarta börs Silk Road, har fått ett förnekande beslut från högsta domstolen efter att han ansökt att få sin rättegång omvärderad.

Ulbricht dömdes år 2013 till livstid bl.a. för droghandel, hackande och penningtvätt efter att administrerat populära nätsidan Silk Road, där människor kunde köpa och sälja vad som helst med bitcoins. Silk Road var en gång i tiden en av Internets största droghandelsplatser.

Enligt Ulbrichts försvar är domen orimlig. Enligt försvaret fick Ulbricht en ovanligt sträng dom bl.a. eftersom det i medierna misstänktes att han beställt ett mord med bitcoins. Domstolen hittade ändå inga bevis för det.

Ulbrichts försvar hävdade också till själva undersökningens missbruk. Flera bevis hade skaffats utan lagliga skäl, vilket allmänt taget anses vara emot USA:s grundlag. Dessutom dömdes två federationens undersökare Carl Mark Force IV och Shaun Bridges efter att de gömt bevismaterial och stulit en del av Silk Roads bitcoins åt sig själva. Domstolen ansåg ändå att Ulbrichs försvars argument var otillräckliga.

Ulbrichts dom har kritiserats runt världen. Globala Bitcoin-samhället ser domen som omåttlig, eftersom livstidsstraff ofta reserveras snarast åt farliga kriminella, medan Ulbrichts enda konkreta dåd var att uppehålla en nätsida. Också t.ex. amerikanska juristorganisationen National Lawyers Guild och liberala tankeverkstaden Reason Foundation har kritiserat domen.

Ross Ulbricht sitter i fängelse resten av sitt liv, ifall senare anklagelser inte heller skapar resultat.

EU-rapport: Krypton hotar inte stora fiat-valutor

Enligt en ny rapport av Europaparlamentets ekonomikommitté hotar kryptovalutor inte centralbankernas ekonomiska makt. Enligt rapporten har kryptovalutor gjort globalt Internet-utbyte ”relativt tryggt, transparent och snabbt”, men de hotar inte världens officiella valutor.

Enligt rapporten har kryptovalutor ändå en utmärkt möjlighet att bli nya slags “privatvalutor”. Rapporten tror att kryptovalutor ger svar till en verklig efterfrågan och har möjlighet att även bli en beständig del av globala finanssystemet.

Kryptovalutornas användning är ändå just nu så marginellt att de troligen inte har möjlighet att hota allmänt använda fiat-valutors ställning, misstänker rapporten. Det finns dock undantag, som t.ex. Venezuela, där officiella valutan är svag och medborgarna i ökande mängd vänder sig till kryptovalutor.

Krypton kan i framtiden hitta liv vid sidan om större fiat-valutor.

Finlands Banks Grym: Krypton är inte valuta

Finlands Bank har publicerat en undersökningsrapport “The Great Illusion of Digital Currencies“, där deras expert på digital ekonomi Aleksi Grym kritiserar begreppet “kryptovaluta”. Enligt Grym är kryptomynt inte valuta eller pengar, utan digitala balansböcker för saker som inte finns.

”Denna balansbok är på alla sätt en centraliserad balansbok. Det är irrelevant att det finns flera kopior runt nätet, eftersom alla kopior har samma information,” skriver Grym.

Enligt Grym kan en valuta inte existera som annat än fysiska pengar eller på bankernas konton och balansböcker. Därtill tror Grym att centralbankernas egna blockkedjebaserade digimyntsprojekt skulle snarast vara en ny version av centralbankens egna bokföring.

Grym går igenom traditionella pengars definitioner, så som pengarnas värde som föds från utbyte och fiat-pengars värdegaranti av centralbankerna. Enligt honom fyller Bitcoin och kryptovalutor inte definitionen på pengar eller valuta, utan de har snarast “immateriellt värde” för människor som köper “leksaker, mode, konst, medlemskap i föreningar och vapen.”

I sin uppsats hänvisar Grym till flera artiklar som förhåller sig negativt till Bitcoin. Grunden till artikelns kritik verkar vara att Grym inte tror decentralisering eller privathet medför något värde. Artikeln har också direkt falska påståenden. Grym bl.a. påstår att brytare kontrollerar dessa decentraliserade balansböcker, alltså blockkedjan. I verkligheten kan varenda en Bitcoin-användare få en egen kopia av blockkedjan, som hen själv kontrollerar oberoende av brytarna.

Redaktören tror själv bara på pengar som pryds av Urho Kekkonen.

Smygbrytning är största cyberhotet

Kapesky Labs som undersöker cyberhot har utgett en ny rapport angående Internets datasäkerhetshot. Enligt nya rapporten har utpressningsprogram som ännu förra året var populära minskat enormt, medan sk. “cryptojacking” – alltså kryptovalutors hemlig brytning på användarens dator – har blivit det mest allmänna cyberhotet.

”I stället för att kriminella skulle använda utpressningsprogram för att få enstaka stora betalningar har de börjat använda smygbrytning, som är mer osynligt och skapar ett jämnt kassaflöde,” berättar Kapersky Labs’ rapport.

De mest allmänna sätten för cyberkriminella att hemligt bryta kryptovaluta är att t.ex. inbädda en smygbrytande kod på webbsidan. En vanlig användare märker sannolikt inte ens koden, förutom att datorn tillfälligt blir mer långsam. Hemlig brytning kan ändå på längre sikt slita datorn och förkorta dess livstid.

Hemligt brytning är populärt särskilt på utländska webbsidor. Flera sajter försöker strida mot det genom att förbjuda kända smygbrytningskoder, men kriminella hittar hela tiden på nya sätt för hemlig brytning, vilket har lett till en slags kapprustning. På finska sajter sker smygbrytning relativt sällan, trots att åtminstone den ökända MV-tidningen har bevisats utnyttja hemlig brytning.

Decentraliserad brytning på webbsidor har betraktats som ett potentiellt sätt att minska Internet-reklamer och skapa nya vinster för Internets innehållsproducenter. För att verksamheten skulle ske rättvist och transparent, ses det som oundvikligt att webbsidornas upprätthållare berättar om brytningskoden och sålunda säkrar att ingen lyckas inbädda främmande kod på sajten.

“Cryptojacking” eller hemligt brytning har snabbt stigit till ett av de populäraste cyberbrotten.

Polens Bitcoin-förening klagar officiellt om banker

Polens Bitcoin-föreningars samfund Polish Bitcoin Association har skickat ett officiellt klagomål åt Polens konkurrensmyndigheter angående femton framstående finansinstituts verksamhet. Enligt klagan har dessa aktörer, bl.a. banker, systematiskt vägrat att erbjuda tjänster åt Bitcoin- och kryptovalutaföretag. Dessutom berättar klagan att banker stängt av redan existerande konton. Enligt Bitcoin-föreningen använder bankerna sin position i samhället för att orättvist begränsa konkurrensen och bevara sin monopol.

”Bankernas verksamhet visar klart att deras avsikt är att driva kryptovalutorna bort från marknaderna trots att kryptovalutor är lagliga och företagen handlar hederligt. På grund av det verkar det oundvikligt att myndigheterna behandlar klagomålet,” skriver Polens Bitcoin-förening i sitt klagomål.

Enligt Polens Bitcoin-förening har banker förbjudit tjänster från åtminstone 52 krypto- och blockkedjebranschens företag. Dessutom har åtminstone 25 företags konton stängts.

Polen är inte det enda landet där banker har tagit en aggressiv linje mot Bitcoin och andra kryptovalutor. Också annanstans i Europa är kryptoföretag tvungna att strida för att få även minimala banktjänster. Här i Norden har Nordea även gått så långt att de förbjudit sina arbetare från att köpa kryptovalutor – trots att nordiska fackföreningar protesterat.

Om Polens Bitcoin-föreningens klagomål behandlas och går igenom, kan det påverka saker mer omfattande i Europa.

 

Blockkedjeröstning lyckades i Schweiz’ kryptokapitolium

Schweiziska staden Zug har slutfört sitt första test av blockkedjebaserad elektronisk röstning. I testet lät staden sina medborgare rösta elektronisk. Eftersom elektroniska röstningens system är först i testfasen, var röstningens resultat endast riktgivande. Enligt stadens kommunikationschef Dieter Müller var testet en framgång och elektroniska röstningens tekniska detaljer kommer att undersökas mer under kommande månaderna.

”Det finns stora frågor och bekymmer gällande elektronisk röstning, eftersom röstning är en fundamental mekanism i direkt demokrati. Därför tror vi att sådan teknologi inte kan lämnas i endast ett företags händer. Vi bygger ett system för elektronisk röstning genom att använda öppna källkodens principer, så folk kan förstå hur teknologin fungerar. Dessutom vill vi uppmuntra medborgare att utveckla blockkedjebaserade applikationer åt stater runt världen,” berättar Luxofts huvudteknologichef Vasili Suvorov.

Zug har aktivt försökt få fotfäste som en så kallad “kryptodal”. Zug lockar aktivt kryptoföretag till staden bl.a. med positiv lagstiftning och låga skatter. Dessutom är det möjligt att även betala vissa offentliga betalningar med bitcoins.

Schweizare är stolta för sin direkta demokrati och kräver att elektronisk röstning fungerar ordentlig före systemet tas i bruk.

Fernando Alonso skyddar sin image med blockkedjan

Formula 1 –mästaren Fernando Alonso börjar använda Kodaks KODAKCoin-projekt för att skydda sina bildrättigheter. KODAKCoin är en blockkedjebaserad app varmed fotograferare, rättighetsägare och andra kan skydda sina rättigheter genom att registrera information, exempelvis bildens ägare, i blockkedjan.

Enligt pressmeddelandet kommer KODAKCoin att utveckla ett system varmed användare kan ladda bildmaterial gällande Alonso till servicen, varifrån medier, tidningar och andra användare kan köpa materialet. Materialets ursprungliga producent får betalt enligt hur mycket hens bild används.

”Vi lever i en värld där innehåll delas decentraliserat genom olika kanaler i stora händelser så som Formula-tävlingar. Jag är väldigt livad då jag vet att jag kan belöna anhängare och professionella fotograferare för sin kreativitet, och att systemet skyddar deras rättigheter,” berättar Alonso i pressmeddelandet.

Fernando Alonso vill använda blockkedjan för att ge sina anhängare möjlighet att få monetär nytta av bilder de tagit.  

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *