Viikkokatsaus 1/2019: Bitcoinin vuosi 2018 oli kova, mutta 2019 näyttää lupaavalta

Moikkelis koikkelis, kaikki arvon lukijat, ja tervetuloa seuraamaan uutta ja urheaa Bitcoin-vuotta 2019! Ei ihan hevillä uskoisi, että Bitcoinin syntymästä on kulunut jo vuosikymmen, mutta niin se aika vaan rientää, kun on jännittävää ja hauskaa – ja harva asia saa aikaan sydämentykytyksiä yhtä paljon kuin heittäytyminen Bitcoinin ja muiden kryptojen mielenkiintoiseen ja alati kehittyvään maailmaan. Tietäjät tietää.

Tässä viikkokatsauksessa luomme silmäyksen siihen, mitä kaikkea viime vuonna oikein tapahtui. Sehän oli nimittäin historiallinen vuosi, ainakin kurssikehityksen kannalta. Koskaan aikaisemmin emme ole nähneet vuotta, jolloin kurssi tippuu jopa 70%, mutta nytpä tuli tämäkin nähtyä. Sijoittajien kannalta asia ei tietenkään ole niin paha kuin mitä mediat väittävät, sillä laskeva kurssi ja kuplien puhkeaminen ovat normaalia markkinatalouden toimintaa, jossa katsotaan, kuka pärjää ja kuka ei. Voimme turvallisesti todeta, että suuri osa hypestä on nyt leikattu pois Bitcoinin kurssista ja seuraava kasvukausi ei todennäköisesti perustukaan enää ainakaan vastaavissa määrin hypelle, vaan infrastruktuurin, käytön ja talouden aidolle kasvulle.

Lisäksi tsekkaamme muutamia muita mielenkiintoisia asioita, kuten mitä Satoshi Nakamoto 10 vuotta sitten tarkoitti kirjoittaessaan Bitcoinin ensimmäiseen lohkoon mysteerisen viestin. Jos taas käytät Ledgerin fyysisiä lompakoita, löytyy tästä katsauksesta turvallisuutesi kannalta olennaista informaatiota.

Annamme myös uudenvuodenlupauksen Teille, arvon lukijat. Tänä vuonna tulemme tuottamaan entistä enemmän ja entistä laadukkaampaa informaatiota, minkä lisäksi tulemme tarjoamaan teille uusia hyödyllisiä palveluita. Ihan vaan sen takia, että tykkäämme teistä yhtä paljon kuin tykkäämme hajautetuista rahajärjestelmistä, joita suojaavat politiikan sijasta matematiikka ja teknologia. Hyvää vuoden alkua kaikille!

Viime vuoden viimeinen katsaus löytyy täältä.

Vuoden 2018 kaaoksen jälkeen näyttäisi siltä, että Bitcoin on vahvasti palaamassa taas raiteilleen ja kohti uusia valloituksia. Nyt on hyvä paikka hypätä mukaan, kun juna on asemalla tankattavana!

Krypto paloi vuonna 2018 tuhkaksi, mutta nousee vuonna 2019 kuin Feenix

Vuosi 2018 oli vaikuttava vuosi kryptomarkkinoilla, vaikkakaan ei ehkä nopeiden voittojen perässä oleville sijoittajille se paras mahdollinen. Kurssit olivat käytännössä koko vuoden laskevassa liikkeessä ja heikkoja käsiä putosi markkinoilta kuin kärpäsiä Raidin tullessa taloon.

Kurssilaskun tärkeimmäksi syyksi nähtiin vuonna 2017 muodostunut kupla, jonka aikana monet sijoittivat kryptoihin puhtaasti hypen vuoksi ottamatta itse asiasta mitään selvää. Nyt heikkojen käsien pudottua, markkinatilanne näyttää huomattavasti terveemmältä kuin viime vuonna tähän samaan aikaan, ja mahdollinen kurssinousu tuleekin olemaan kaikella todennäköisyydellä huomattavasti vakaammalla pohjalla kuin vuonna 2017.

Bitcoin nousee kerta toisensa jälkeen tuhkista kuin persialaisten myyttien legendaarinen Feenix.

Vaikka kurssilasku luonnollisesti veti kaikista suurimman huomion etenkin valtamedioissa, vuoden aikana tapahtui valtavasti muutakin kehitystä. Esimerkiksi Bitcoinin skaalautumisongelman ratkaiseminen otti kuluneena vuonna valtavasti harppauksia Salamaverkon kehittyessä ja yleistyessä nopeammin kuin edes optimistit uskoivat. Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettu toisen kerroksen ratkaisu, jonka avulla verkon siirtonopeutta voidaan kasvattaa jopa tuhansia kertoja nykyisestä aiheuttamatta verkolle lisäkuormitusta.

Salamaverkko ei jäänyt pelkästään puheen ja teorian tasolle, vaan se onnistui saamaan jalkansa tukevasti ovenvälii yhä uusien kuluttajienkin käsissä olevien sovellusten ja palveluiden tullessa markkinoille. Mikäli kulunut vuosi antaa yhtään viitteitä, näyttäisi todennäköiseltä, että vuosi 2019 tulee olemaan todellinen läpimurtovuosi Salamaverkolle.

Bitcoinin adaptaatio kasvoi

Laskeva kurssi ei myöskään vaikuttanut mitenkään merkittävästi Bitcoinin omaksumiseen. Vaikka kurssipudotus oli jopa historiallisessa valossa merkittävä, näimme kuluneena vuonna valtavasti uutta adaptaatiota. Esimerkiksi Ohiossa otettiin käyttöön mahdollisuus maksaa tiettyjä veroja bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla, mikä puolestaan toiminee tulevaisuudessa porttina myös muiden osavaltioiden vastaaville projekteille.

Institutionaalinen raha pyrki vuonna 2018 kryptomarkkinoille, vaikkakin sen tiellä on edelleen merkittäviä esteitä. Monet yritykset ilmoittivat tuovansa markkinoille erilaisia sijoitusalustoja ja -instrumentteja, kuten Fidelity Investmentsin Fidelity Digital Asset Services, joka huolehtii asiakkaidensa puolesta kryptovaluuttojen hallinnasta ja vaihtamisesta. Myös esimerkiksi New York Stock Exchangen alainen Intercontinental Exchange ilmoitti kehittävänsä Bakkt-kryptofutuuripalvelun. Molemmat näistä palveluista ovat tiettävästi tulossa kuluvan vuoden alkupuolella.

Yhdysvaltojen arvopaperikauppaa valvova Securities and Exchange Commission sai vuoden aikana useita hakemuksia Bitcoin-sijoitusinstrumenttien julkaisemiseksi. SEC kuitenkin kielsi nämä lähes järjestään ja vuoden aikana saimmekin 9 päätöstä, joissa SEC eväsi yrityksiltä tai muilta tahoilta oikeuden julkaista omia kryptovaluutta-ETF-instrumenttejaan. Vuonna 2019 ainakin osa näistä hankkeista lähtee uudelle kierrokselle. Suuri raha on siis kiinnostunutta kryptoista, mutta konkreettisessa toteutumisessa on vielä monia ongelmia.

Bitcoinin laskevasta kurssista huolimatta adaptaatio ja hyväksyntä kasvoivat kuluvana vuonna.

Uusia uhkia ja hakkereita

Vuosi 2018 toi myös uusia uhkia. Hakkerit onnistuivat vuoden aikana hakkeroimaan monia ulkomaalaisia pörssejä ja vaihtopalveluja, joista lähti miljoonien dollarien edestä asiakkaiden kryptovaluuttoja. Monet vaihtopalvelut eivät olleet varautuneet näihin hyökkäyksiin, minkä seurauksena hakkeroinnit aiheuttivat niille valtavia taloudellisia ongelmia, jotka vaivaavat niitä edelleen. Tavallaan hakkerointihyökkäykset erottelivat jyvät akanoista, sillä lähes kaikkiin merkittäviin palveluihin kohdistui hyökkäyksiä. Ne palvelut, kuten kotimainen Coinmotion, jotka selvisivät näistä hyökkäyksistä, onnistuivat todistamaan vahvuutensa.

Pelkkien suorien hakkerointihyökkäyksien lisäksi vuosi 2018 toi muassaan uuden ilmiön, nimittäin laajamittaiset kryptokähmintähyökkäykset. Kryptokähminnällä, englanniksi “cryptojacking”, tarkoitetaan hyöykkäyksiä, joissa hakkeri onnistuu soluttamaan käyttäjän koneelle koodia, jonka avulla hän saa käyttäjän koneen louhimaan hakkerille kryptovaluuttoja ilman, että kohde koskaan välttämättä edes huomaa sitä. Hakkerit myös onnistuivat saastuttamaan monia nettisivuja tällä koodilla, jolloin pelkkä nettisivulla vierailu sai käyttäjän koneen louhimaan heille kryptoja. Erilaisten arvioiden mukaan kryptokähmintä kasvoi satoja tai jopa tuhansia prosentteja kuluvana vuonna, vaikkakaan arviot eivät ole tarkkoja.

Luova tuho teki terveen pohjan tulevaisuudelle

Vaikka monet uutiset vaikuttivatkin pinnalta ja lyhyellä tähtäimellä negatiiviselta, sijoittajat ja analyytikot näkevät niissä myös positiivisen puolen. Esimerkiksi kuplan puhkeaminen vei markkinoilta hypen ja uutisten perässä toimivia sijoittajia ja jätti puolestaan pidemmällä tähtäimellä asioita ajattelevia sijoittajia sekä niitä, jotka ymmärtävät Bitcoinin ja lohkoketjun myös teknologiana pelkän äkkirikastumisen sijasta.

Myös hakkeroinnit, epämääräisten ICO-hankkeiden epäonnistuminen ja vastaavat toimivat samalla tavalla. Vaikka nämä ilmiöt luonnollisesti aiheuttivat taloudellista vahinkoa ja mielipahaa niille, jotka joutuivat niiden uhreiksi, laajemmin ajateltuna kyse on tuoreen markkina-alueen kasvukivuista. Valtava määrä erilaisia tahoja tippuivat pois markkinoilta. Hyvin monet näistä olivat sellaisia, jotka eivät koskaan olisi edes kuuluneet markkinoille, tai joiden toiminta markkinoilla oli muuten vähemmän kuin huolellista.

Kaiken kaikkiaan tulevaisuus vuonna 2019 näyttää huomattavasti valoisammalta kuin vuoden 2018 alussa. Teknologia on kehittynyt valtavasti ja alkaa olla piakkoin valmis massa-adaptaatiolle. Lisäksi markkinatilanne on huomattavasti terveempi kuin vuoden 2018 kupla. Voitaneenkin sanoa, että vuosi 2018 oli Bitcoinille eräänlainen dotcom-kupla: vaikka dotcom-kupla aikoinaan puhkesi, tuli Internetistä ja sen yrityksistä koko maailmaa mullistavia ilmiöitä. Vuodesta 2019 eteenpäin myös kryptovaluutoilla on mahdollisuus tähän.

Kurssi laski koko vuoden, mikä toki tuntui kipeältä, mutta raivasi tietä uudelle ja terveemmälle kasvulle.

Salamaverkot tulille

Kymmenen vuotta ensimmäisestä Bitcoin-lohkosta

Kymmenen vuotta sitten 3.1.2009 Satoshi Nakamoto, pseudonyymi kehittäjä Bitcoinin takana, louhi koko Bitcoin-verkon ensimmäisen lohkon. Tämä niin sanottu “Genesis-lohko” on poikkeuksellinen lohko verrattuna kaikkiin sen jälkeisiin lohkoihin. Toisin kuin muut lohkot, Genesis-lohkoa ei perustu aikaisempaan lohkoketjuun ja sen sisältämät 50 bitcoinia ovat kokonaan käyttämättömissä. Nykyään Genesis-lohko on koodattu suoraan useimpiin Bitcoin-sovelluksiin.

Genesis-lohko on myös monella tavalla erikoinen tapaus ja se kuvastaa hyvin Bitcoinin alkupuolen kehittymättömyyttä. Keskimäärin Bitcoinin lohkoketjuun louhitaan yksi uusi lohko noin 10 minuutin välein. Genesis-lohkon jälkeen seuraavaa lohkoa saatiin kuitenkin odottaa jopa 6 päivää. Tämän oletetaan johtuvan siitä, että Bitcoin oli vielä tuolloin testaus- ja kehitysvaiheessa.

Muuta mielenkiintoista Genesis-lohkossa on sen sisältämä viesti: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, joka oli eräänlainen Bitcoinin sodanjulistus korruptoitunutta talousjärjestelmää vastaan. Vuonna 2008 maailmaa ravisutti suuri talouskriisi, jonka seurauksena monet valtiot pelastivat pankkeja veronmaksajien rahoilla vastoin kaikkia omaisuudensuojan ja vapaan markkinatalouden perusteita. Viestissä mainitulla “chancellorilla” tarkoitetaan tuolloista Tony Blairin hallituksen valtiovarainministeriä, Alistair Darlingia, joka halusi siirtää entistä enemmän rahaa pankeille.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin olemme hyvin vastaavassa tilanteessa kuin vuonna 2009. Maailmantalous vaikuttaa hyvin epävarmalta, minkä lisäksi valtiot, ylikansalliset instituutiot ja vastaavat ovat ottaneet kansalaisten verovaroilla suoritettavat pelastuspaketit ja elvytysohjelmat lähes normaaliksi osaksi toimintaansa. Mikäli maailmantalous ei muutu reilummaksi, voi hyvinkin olla, että yhä useampi turhautunut kansalainen siirtyy Nakamoton linjalle ja vaihtaa valtiollisesti kontrolloitua fiatiaan bitcoiniin ja muihin itsenäisiin ja riippumattomiin rahoihin.

Genesis-lohko on tässä yksinkertaistetussa esimerkissä vihreällä. Se on lohko, jonka päälle kaikki muut lohkoketjun lohkot on louhittu.

Bitcoin-automaattien määrä tuplaantui viime vuonna

Bitcoin-automaattien määrä yli kaksinkertaistui vuoden 2018 aikana. Kryptovaluuttoja analysoivan DataLight-yrityksen tietojen mukaan Bitcoin-automaatteja oli vuonna 2017 2 025 kappaletta. Vuonna 2018 automaattien määrä kasvoi 4 051:een. Lisäksi automaattien määrä näyttäisi kasvavan edelleen.

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen laskeva kurssi ei näyttäisi vaikuttaneen erityisen pahasti automaattien määrään. Bitcoin-automaatteja kartoittavan Coin ATM Radarin mukaan viime marraskuussa suljettiin 68 automaattia, mutta samaan aikaan uusia automaatteja asennettiin 209 kappaletta.

Bitcoin-automaatit myös kattavat huomattavasti suuremman alan maailmasta kuin aikaisemmin. Bitcoin-automaatteja löytyy nykyään 79 maasta maailman joka kolkasta. Automaatteja on eniten kehittyneissä maissa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, mutta myös Afrikka ja Aasia ovat nousemassa.

Automaatit myös muuttuivat keskimäärin entistä monipuolisemmiksi. Siinä missä aikaisemmin suuri osa automaateista olivat yksisuuntaisia, eli niistä saattoi vain ostaa bitcoineja, nykyään yhä useammat automaatit ovat kaksisuuntaisia. Automaateista voi nykyään myös usein ostaa muita kryptovaluuttoja kuin bitcoinia. Esimerkiksi Suomen suurin Bitcoin-automaattien verkko, Bittimaatti, tarjoaa automaateistaan bitcoinin lisäksi ethereumia ja litecoinia.

Bittimaatin automaateista saa käteistä ja useita kolikkoja. Verkosto myös kasvaa jatkuvasti.

Ethereum on jälleen toisiksi suurin

Viime vuoden loppupuolella Ethereum-lohkoketjuprojekti ja sen ether-poletti tippuivat hopeapallilta kolmanneksi Ripple-maksujärjestelmän viedessä toisen sijan suurimpana kryptorahana. Nyt vuoden alkaessa Ethereum on taas ottanut huomattavaa nousua, siinä missä Ripple on ollut pienoisissa vaikeuksissa. Ethereum onkin jälleen toisiksi suurin kryptovaluutta yhteenlasketulla markkina-arvolla mitattuna.

Ethereum nousi vuorokauden aikana yli 8%, siinä missä Ripple sai nousua vain 2,3 prosenttia. Ethereum olikin kaikista parhaiten suoriutunut merkittävä kryptovaluutta alkuviikosta, siinä missä Ripple ei oikein onnistunut ottamaan tuulta purjeisiinsa kryptomarkkinoiden elpymisestä huolimatta.

Merkittävänä syynä tälle nähdään viime aikoina noussut keskustelu Ripplestä ja siitä, onko se varsinaisesti edes kryptovaluutta samalla tavalla kuin ether tai bitcoin. Näyttäisi siltä, että Ripple-yritys voi tehdä keskitetysti ratkaisuja koko ripple-poletin ja -järjestelmän puolesta.

Kryptovaluuttojen vahvuutena nähdään niiden riippumattomuus instituutioista ja yrityksistä. Ripplen kohdalla alkaa olla perusteltuja epäilyksiä, että tätä riippumattomuutta ei ole, tai ainakin se on huomattavasti heikompaa kuin varsinaisten kryptovaluuttojen kohdalla. Ripplellä voi olla tulevaisuudessakin paikkansa esimerkiksi yritysten keskinäisessä toiminnassa, mutta mikäli epäselvyydet sen hajautuneisuudessa ja riippumattomuudessa eivät ratkea, saattavat tavalliset peruskäyttäjät hylätä sen ja siirtyä takaisin hajautettuihin kryptoihin.

Ethereum on ottanut takaisin paikkansa toisiksi suurimpana kryptovaluuttana. Suomessa Ethereumia voi ostaa helposti esimerkiksi Coinmotion-palvelun kautta.

Ledgereistä löytynyt turvallisuusongelmia

Joukko kyberturvallisuustutkijoita ovat löytäneet suosituista fyysisistä Ledger-bitcoin-lompakoista uusia heikkouksia, joita hakkerit voisivat teoriassa käyttää päästäkseen käsiksi lompakolla oleviin varoihin. Tutkijat myös jättivät noudattamatta normaaleja kyberturvallisuuskäytäntöjä, joissa heikkouksista kerrotaan ensiksi yritykselle ennen kuin ne paljastetaan yleisölle. Tutkijat paljastivat tapahtuman ensimmäisenä Saksassa pidetyssä Chaos Communication Congress -tapahtumassa, jolloin siitä kuulivat samaan aikaan niin hakkerit kuin lompakkovalmistajatkin.

“Meille ei kerrottu ongelmista vastuullisten paljastusten -ohjelmamme kautta, vaan saimme kuulla niistä vasta tutkijoiden ollessa lavalla. Jos turvallisuustutkijat olisivat kertoneet ongelmista ensimmäisenä meille, olisimme voineet ryhtyä korjaamaan niitä aikaisemmin ja vähentämään käyttäjiin kohdistuvia riskejä. Tulemme tarvitsemaan hiukan aikaa puutteiden korjaamiseksi. Julkaisemmekin tammikuun lopussa uudet ohjelmistot laitteillemme, jotka korjaavat nämä ongelmat,” Ledger kommentoi.

Vaikka kyberturvallisuustutkijat toimivatkin ilmeisesti eettisesti huonosti, ei Ledgerin ongelmista todennäköisesti seuraa juurikaan haittaa käyttäjille. Jotta hakkeri voisi käyttää heikkouksia hyväkseen, tulisi hänen päästä fyysisesti käsiksi Ledger-lompakkoon. Toistaiseksi ei ole tiedossa yhtäkään tapausta, jossa näitä heikkouksia olisi käytetty.

Ledger-lompakoiden käyttäjiä suositellaan olemaan tammikuun ajan varovaisia lompakkojensa kanssa ja käyttämään maalaisjärkeä. Kun uudet ohjelmistot julkaistaan tammikuun lopussa, on jokaisen käyttäjän syytä päivittää niihin mahdollisimman nopeasti.

Ledgerin lompakot ovat yksiä suosituimmista keinoista tallentaa bitcoineja ja muita kryptoja fyysisesti. (KUVA: Coindesk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *