Viikkokatsaus 14: Kiina hallitsee Bitcoin-uutisia edelleen

Tämänviikkoinen katsaus Bitcoin-maailman uutisiin on täynnä merkittäviä uutisia. Aiheina mm. Kiinan aiheuttaman kurssilaskun tausta, Casascius-kolikkojen tulevaisuus, Euroopan pankkiviranomaisen Bitcoin-varoitukset, ja Suomen lähimaiden näkemyksiä Bitcoinista.

Kiinan uutiset

Kiinassa levinneet huhut, joiden mukaan kolmansien osapuolten maksupalvelut eivät saa välittää maksuja Bitcoin-yrityksille, ovat vahvistuneet. Kiinan pankki ei kuitenkaan ole vahvistanut tätä vielä. BTC Chinan tarjoama valikoima rahojen kotiutusta varten on supistunut, ja yuaneja saa pois vain tiettyjen pankkien tileille. Tänään myös rahojen lähettäminen pörssiin on pysäytetty täysin, ja uusia järjestelyjä rahan liikkumiseen on kehitteillä. BTC China on taas alkanut keräämään vaihtopalkkioita, jotka poistettiin aiemmin käytöstä, eli vaihtokauppa ei välttämättä ole enää niin holtitonta.

Kaikki ei kuitenkaan ole niin synkkää Kiinassa. Baidun Hao123-linkkikirjastopalvelu julkisti suuren Bitcoin-uutisportaalin, vaikka Baidu Jiasule ottikin Bitcoin-maksut pois käytöstä. Hao123 on maailman 17 liikennöidyin sivusto.

Casascius on joutunut pysäyttämään kolikkotehtaansa

Fyysisten Bitcoin-kolikoiden, Bittirahan BTC Storessakin myytävien Casasciusten, valmistaja Mike Caldwell on joutunut pysäyttämään liiketoimintansa. Vaikka Caldwellin liiketoiminta pyörii täysin bitcoineilla, Caldwell on saanut huomautuksen yhdysvaltain finanssivalvonta FinCENiltä, minkä mukaan hänen olisi rekisteröidyttävä maksunvälittäjäksi. Caldwell pyrkii nyt selvittämään tilannetta lakimiehen voimalla, mutta pahimmassa tapauksessa Casascius-kolikoiden valmistaminen lopetetaan. Caldwellin mielestä hänen toimintansa ei ole finanssialan alainen, mutta mahdolliset rangaistukset ovat liian suuria riskeerata. Syylliselle voisi tulla jopa maksimissaan 5000 dollarin sakot per päivä, maksimissaan 5 vuotta vankeutta ja/tai liiketoiminnan varojen takavarikointi.

Varoituksia Bitcoinin riskeistä

Euroopan pankkiviranomainen EBA varoittaa bitcoin-huijauksista ja -varkauksista. Bitcoinin ostaminen, käyttäminen ja säilyttäminen ovat täysin käyttäjän vastuulla, koska nykyiset lait eivät tarjoa suojaa, ja mikään ei takaa Bitcoinin säilyvyyttä. EBA kehottaa Bitcoin-käyttäjiä tutustumaan oman maansa verotuskäytäntöihin, jotta ikäviä yllätyksiä ei tule, ja muistuttaa että Bitcoiniin kannattaa laittaa “oikeaa” rahaa kiinni vain sen verran kuin on valmis menettämään.

Myös Australian ja Uuden Seelannin keskuspankeista kuuluu Bitcoin-varoituksia. Uudessa Seelannissa kehotetaan pankkien ja yritysten suhtautumaan Bitcoiniin varovaisesti, mutta Bitcoinin ideaa pidetään kiehtovana. Australian keskuspankin Glenn Stevens ei erityisesti näe Bitcoinin tuovan kuluttajille lisää vapautta valuutan valinnan kanssa, koska jo nykyään kuluttajilla on valinnanvaraa. Lopulta arvonsa säilyttävät valuutat säilyvät. Stevens myöntää että ei ymmärrä Bitcoinia vielä täysin. Tämä näkyy myös siinä, miten hän väitti Bitcoinin 21 miljoonaan yksikön rajan olevan vain “lupaus”, johon käyttäjien on uskottava.

Heinekenin Bitcoin-twiitti

Heineken julkaisi twiitin, joka levisi Bitcoin-yhteisössä kulovalkean tavoin.

Coinbase sai 25 miljoonan dollarin rahoituksen

Yhdysvalloissa toimiva Coinbase on saanut 25 miljoonan dollarin eli n. 18 miljoonan euron rahoituksen. Coinbase on suljettu ympäristö, jossa voi säilyttää, ostaa ja myydä bitcoineja, ja joka tarjoaa Bitcoin-maksutavan yrityksille.

Läheisissä maissa on kommentoitu Bitcoinia

Tanskan finanssivalvonta on ottanut saman kannan Bitcoiniin kuin Suomessa, eli finanssivalvonta ei pidä Bitcoinia heille kuuluvana asiana. Bitcoiniin ei siis päde finanssialaan liityvät lait, ja Bitcoin-palveluita saa tarjota vapaasti. Tanskan finanssivalvonta huomauttaa, että Bitcoinin kanssa tekemisissä olevien on huomioitava riskit, joista suurimpana ovat Bitcoinin ja tämän arvon häviäminen. Lakeja täytyy Bitcoininkin kanssa noudattaa. Esimerkiksi verot on maksettava.

Norjassa Bitcoinia ei lasketa rahaksi. Bitcoinista on maksettava pääomaveroa, tehdyt tappiot ovat verovähennyskelpoisia, ja Bitcoin-vaihdannasta on maksettava 25 % verot.

Venäjän suurimman pankin toimitusjohtaja näkee Bitcoinissa potentiaalia. Sberbankin Herman Gref sanoo pankin voivan liikkua Bitcoinin suuntaan mikäli kysyntä kasvaa. Ennen valtavirtaan siirtymistä Bitcoinin laillisen aseman on hänen mielestään selkiydyttävä.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Levykauppa Äxän Asematunnelin liike hyväksyy bitcoineja. Äxän laaja valikoima sisältää levyjä kaikenlaisista genreistä, ja liikkeestä saa myös artistien t-paitoja ja DVD- ja Blu-Ray -levyjä. Paikalla myös Bittimaatti bitcoinien käteisostoja varten.

Verkko-ostoksista bonuksia tarjoava Bonari.fi on ottanut bitcoinit käyttöön! Bonuksensa voi siis nyt lunastaa bitcoineissa.

Venäläinen baariketju Killfish hyväksyy bitcoineja. Killfishin baareja on 25 kaupungissa, ja niistä on saatavissa juoman lisäksi ruokaa.

Jättikokoinen Las Vegasilainen kart ano on ostettavissa bitcoineilla. Reilut 5,5 miljoonaa euroa maksava kartano on kooltaan 2 300 neliömetriä. Bitcoin-hyväksyntä on myönnetty markkinointikikaksi, jonka idea tuli kartanon omistajan Bitcoin-henkisiltä pojilta. Asuntoja on kaupiteltu bitcoineilla ennenkin, mutta tämä asunto taitaa olla niistä upein.

Bitcoin-automaatti mediassa

Bittirahan asentama bitcoin-automaatti, Bittimaatti, on saanut suurta mediahuomiota. Asiasta ovat uutisoineet mm. Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Zero Hedge ja CoinDesk. Bittirahan Henry Brade oli juttelemassa Radio Rockissa.

Bittimaatti sijaitsee Helsingin Asematunnelin Levykauppa Äxässä.