Kryptovaluuttamyönteiset kansanedustajaehdokkaat

Bitcoin ja eduskunta mullistuvat molemmat neljän vuoden välein – toinen lohkopalkkioiden puolittumisen ja toinen vallanvaihdoksen myötä. Sunnuntaina 14.4. Suomi äänestää taas itselleen uuden joukon kansanedustajia ja myös sinä voit vaikuttaa lopputulokseen. Vaikka kryptovaluutat eivät olekaan kevään kuumin poliittinen puheenaihe, on teknologian valtava potentiaali tehnyt aiheen vähintäänkin relevantiksi päättäjien keskuudessa.

Esittelemme lyhyesti viisi ehdokasta eri puolueista, joiden tiedämme olevan ainakin varovaisen myönteisiä kryptovaluutta- ja lohkoketjuteollisuuden sekä niiden käyttömahdollisuuksien edistämiseksi Suomessa. Bittiraha on puoluepoliittisesti sitoutumaton eikä erikseen suosittele mitään puoluetta tai ehdokasta.

Anna Kontula, Vasemmistoliitto, Pirkanmaan vaalipiiri

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sai arvostusta Suomen kryptovaluuttayhteisöltä jätettyään viime vuonna hallitukselle kirjallisen kysymyksen kryptovaluuttoihin liittyvän verotuksen kohtuullistamiseksi. Kontulan mielestä kryptovaluuttojen verotuskäytännöt ovat Suomessa niin hankalat, että ne estävät niiden yleistymisen maksuvälineenä.

Kontula nosti tasavertaisemman verotuksen esimerkiksi Saksan, jossa virtualivaluutat nähdään tuottavuutta lisäävinä innovaatioina. Hänen mielestä virtuaalivaluutat voisivat tarjota isoja mahdollisuuksia myös suomalaiselle teknologiateollisuudelle. 

Anna Kontula on ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä numerolla 179.

Antti Merilehto, Kokoomus, Helsingin vaalipiiri

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Antti Merilehto on tullut tunnetuksi kirjastaan Tekoäly – Matkaopas johtajalle. Merilehto on tehnyt uransa digitaalisen liiketoiminnan parissa ja painottaa tekoälyn ja digitalisaation tärkeyttä osana Suomen kehitystä.

Merilehto ymmärtääkin kryptovaluuttojen – tai älyrahan – olevan merkittävässä roolissa tässä kehityksessä. Suomen kryptovaluuttojen etujärjestön Konsensus ry:n puheenjohtaja Mikko Alasaarela on myös julkisesti suositellut Merilehtoa kryptomyönteisenä ehdokasvaihtoehtona.

Antti Merilehto on ehdolla Helsingin vaalipiirissä numerolla 207.
Merilehto juonsi Lohkoketjukirjan julkaisutilaisuuden ja vaikutti olevan hyvin perillä lohkoketjusta ja kryptovaluutoista.

Jiri Keronen, Perussuomalaiset, Uudenmaan vaalipiiri

Bittirahan toimituksessakin työskentelevä Jiri Keronen on listamme kenties selkeimmin kryptomyönteinen kansanedustajaehdokas. Oikeustieteitä opiskellut Perussuomalaisten ehdokas Keronen on tullut tunnetuksi Suomen Bitcoin-yhteisössä jo varhaisen vaiheen evankelistana ja levittänyt tietoutta aiheesta suunnilleen alkuräjähdyksestä asti.

Kerätessään lahjoituksia vuoden 2019 eduskuntavaaleja varten Keronen sai 10 000 euron arvosta bitcoin-lahjoituksia lyhyessä ajassa erikoisella kannusteella. Keronen lupasi ladata alastonkuvan itsestään nettiin, mikäli lahjoitussumma täyttyy. Keronen keräsikin nopeasti enemmän bitcoin-lahjoituksia kuin todennäköisesti muut ehdokkaat ovat keränneet yhteensä.

Kerosen integriteetistä kertonee myös se, ettei hän ole kertaakaan käyttänyt Bittirahan tiedottajan asemaansa mainostaakseen tai edes mainitakseen  omasta ehdokkuudestaan. Tämäkin ensimmäinen maininta on virkaatekevän tiedottajan kirjoittama Kerosen kampanjoidessa kryptovaluuttojen paremman kohtelun puolesta.

Jiri Keronen on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä numerolla 53.

Jussi Mäkipelto, Liberaalipuolue, Uudenmaan vaalipiiri

Liberaalipuolueen ehdokas ja tietotekniikan diplomi-insinööri Jussi Mäkipelto vaikuttaa kirjoitustensa perusteella olevan hyvin perillä virtuaalivaluutoista ja niiden kohtaamista byrokraattisista haasteista.

Mäkipelto on kirjoittanut vuonna 2018 mm. virtuaalivaluuttojen verotuksen sekä Bitcoin-louhinnan ongelmista. Mäkipelto pitää tasapuolisempaa verojärjestelmää etuna sekä verottajalle että virtuaalivaluutoilla tienaaville veronmaksajille ja haluaa tukea alan kehitystä Suomessa.

Jussi Mäkipelto on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä numerolla 238.

Olli Kopakkala, Piraattipuolue, Uudenmaan vaalipiiri

Vaikka Piraattipuolueella on ollut jo vuosia virallinen bitcoin-tili lahjoituksia varten, oli puolueen riveistä jokseenkin vaikea löytää selkeästi erottuvaa ehdokasta. Ehdokkaaksi valikoitui Facebookin Bitcoin- ja kryptovaluutat –ryhmään kommentoinut Olli Kopakkala.

Ukko.fi –kevytyrittäjyyspalvelun perustajajäsen Kopakkala kertoo kommentissaan olevansa kryptotietoinen ja –myönteinen ihminen. Ukko.fi on vuodesta 2014 lähtien myös tarjonnut palvelun käyttäjille mahdollisuuden saada palkkansa bitcoineina, eli aihe vaikuttaa olevan tuttu jo useamman vuoden takaa.

Olli Kopakkala on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä numerolla 221.

Piraattipuolueen puheenjohtaja Petrus Pennanen puolestaan on herättänyt keskustelua kriittisillä puheenvuoroillaan Bitcoinin energiankäytöstä. Toimituksen tiedossa ei ole, onko Pennanen kuullut näkökulmia Bitcoinin laajemman mittakaavan ympäristöystävällisyydestä ja mahdollisesti päivittänyt tietämystään. Joka tapauksessa aiheesta keskustelua pidetään tervetulleena. 

Vaalipiirejä pitkin on varmasti myös monia muita kryptovaluuttoja ymmärtäviä tai niistä kiinnostuneita kansanedustajaehdokkaita, jotka eivät mahtuneet lyhyeen listaamme. Pyrimme luomaan mahdollisimman tasapuolisen koosteen ja listasimme siksi sekä suurten että pienempien puolueiden edustajia.

Bittiraha toivottaa lukijoilleen vastuullisia vaaleja ja toivoo mahdollisimman monelle kryptotaloutta tukevalle ehdokkaalle menestystä yli puoluerajojen. Katsotaan sitten, miltä homma näyttää vuonna 2023.

1 thoughts on “Kryptovaluuttamyönteiset kansanedustajaehdokkaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *