Viikkokatsaus 15/2015: Bitcoineja hyväksyvä ruokakauppa nyt myös Helsingissä

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan ja Suomen Piraattipuolueen Bitcoin-lahjoituksista, Helsingissä sijaitsevasta bitcoineja hyväksyvästä ruokakaupasta ja Bittirahan uudesta kansainvälisestä kolikkotuotteesta. Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Viime viikolla kysyimme “Miten Bitcoinin kehitystyötä pitäisi ensisijaisesti rahoittaa?“. Suurin osa (33%) piti hajautettua säätiötä parhaana ratkaisuna. Toiseksi eniten kannatusta (18%) sai vapaaehtoistyö eli kehitystä ei pitäisi tukea rahallisesti.

Tämän viikon kysymys kuuluuOlisitko kiinnostunut kokeilemaan Bitcoin-maksamista ruokakaupassa?

Bitcoin-maksut helsinkiläisessä K-Market Manskussa
 

K-market Mansku on ensimmäinen ruokakauppa helsingissä jossa voit maksaa ostoksesi myös bitcoineilla tästä päivästä alkaen. Tervetuloa ostoksille!

Posted by K-market Mansku on Thursday, April 9, 2015

K-market Mansku on Suomen toinen bitcoinit hyväksyvä ruokakauppa. Aiemmin Kemiön K-market Rosmarin otti bitcoinit käyttöön.
Fyysisten Bitcoin-kolikoiden sarja Denarium on julkaistu

Bittiraha.fi on julkaissut uuden kansainvälisen tuotteen: Denarium Bitcoin. Denariumit ovat fyysisiä messinkikolikoita, joihin on ladattu bitcoineja. Fyysinen kolikko on toiminnaltaan kuin paperilompakko. Kolikot ovat mainio tapa antaa bitcoineja lahjana, ja niillä voi herättää Bitcoinista tietämättömien mielenkiintoa. Kolikoiden ennakkotilaus on käynnissä.

Piraattipuolueen Bitcoin-lahjoitukset puhututtavat

Piraattipuolueen hyväksymistä Bitcoin-lahjoituksista on noussut melko paljon keskustelua, sillä puolue on saanut kaksi yli 1500 euroa ylittävää lahjoitusta. 1500 euroa ylittävien yksittäisten lahjoitusten antajien henkilöllisyys on ilmoitettava julkisesti, mutta Bitcoinin kohdalla lahjoittajaa ei automaattisesti voi tunnistaa, eikä voida tietää onko siirron takana yksi vai useampi henkilö. Niinpä Piraattipuolue ei ole pystynyt antamaan tietoa lahjoittajien henkilöllisyydestä. Vielä on epäselvää, miten lahjoitusten kanssa tullaan toimimaan. 

Keskisuomalaisen haastattelema VTV:n tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola kertoo, että virastossa ei osattu varautua suuriin bitcoin-lahjoituksiin ja mahdollisia tarkentavia ohjeita täytyy miettiä rauhassa tulevaisuutta varten. Piraattipuolueen taloudenhoitaja Pasi Vähämartti kertoo myös puoleen yllättyneen isoista lahjoituksista. Vähämartti pohtii pitäisikö lakia ja ilmoituvelvollisuutta muuttaa, sillä sen tarkoituksena on paljastaa puolueen taloudelliset sidokset. Anonyymia bitcoin-lahjoitusta on vaikea nähdä muuna kuin kannustuksena jatkaa samaan malliin.

Yhdysvaltain presidenttiehdokas hyväksyy Bitcoin-lahjoituksia

Republikaanien potentiaalinen presidenttiehdokas Rand Paul hyväksyy bitcoin-lahjoitukset esivaalikampanjaansa varten. Hän on tähän mennessä nimekkäin yhdysvaltalaispoliitikko, joka on ottanut bitcoinit osaksi vaalikampanjaa. Tällä hän todennäköisesti kosiskelee teknologiamyönteistä ja libertaarihenkistä äänestäjäkuntaa.

Rand Paul hyväksyy Bitcoin-lahjoituksia

Cointelegraphin kolumnissa pohditaan, onko bitcoin-lahjoituksista enemmän haittaa kuin hyötyä. Mahdolliset haitat tulevat siitä, että bitcoinien myötä lahjoituksia voi tulla anonyymeilta ja epäilyttäviltä tahoilta, jota vastaan vastustajat voivat hyökätä. Tämä tulee kuitenkin todennäköisesti jäämään ohimeneväksi ja pieneksi keskusteluksi eikä aiheuta kovinkaan isoja ongelmia. Sen sijaan hyödyt voivat olla hyvinkin suuria, sillä vaalit maksavat paljon rahaa ja kaikki lahjoitukset ovat erittäin tervetulleita.

Mikäli Paul onnistuu masinoimaan ruohonjuuritason kannatusta, hän voi saada bitcoin-lahjoitusten kautta isoja summia kampanjaansa varten. Siksi onkin todennäköistä, että myös muut poliitikot alkavat vähitellen hyväksymään bitcoineja eivätkä hyökkää niillä lahjoittamista vastaan.

Reid Hoffman avaa näkemyksiään Bitcoinista

Kovan luokan teknologiasijoittaja Reid Hoffman avasi Entrepreneurin haastattelussa näkemyksiään Bitcoinista. Hän kertoo muun muassa miksi on kiinnostunut Bitcoinista ja miks se on niin mullistava. Bitcoinia voi lähestyä  kolmesta tärkeästä yhteennivoutuneesta ominaisuudesta, jotka tekevät siitä kiehtovan ja moniin käyttötarpeisiin sopivan . Ensinnäkin, se on hyödyke, joka muistuttaa digitaalista kultaa. Toiseksi, se on valuutta, joka toimii digitaalisen sovelluksen kaltaisesti. Ja kolmanneksi, se on alusta, jonka päälle voi rakentaa erilaisia rahoituspalveluita.

Reid Hoffmann näkee Bitcoinin potentiaalin (lähde)

Intialainen teknologiajätti aikoo hyödyntää lohkoketjuteknologiaa

Intialainen teknologiajätti Infosys on aikeissa hyödyntää lohkoketjuteknologiaa pankkiohjelmistossaan Finaclessa. Lohkoketjuteknologialla ei olisi tarkoitus korvata kaikkia aiempia Finaclen ratkaisuja vaan sitä halutaan hyödyntää joissakin parannusta vaativissa osissa. Infosysin edustajien mukaan lohkoketjun kokonaisvaikutus teknologian kehityksessä on vielä mysteeri, eivätkä hekään ole vielä varmoja siitä, millaisiin erilaisiin ratkaisuihin lohkoketjuteknologia lopulta kykenee. Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen saisi heidän tuotteensa erottumaan kilpailevista tuotteista, mutta tarkat suunnitelmat ovat vielä kehityksen alla.

Bitcoin Hackathon jakaa 70 000 dollarin palkinnot

Coinbase järjestää Bitcoin Hackathonin, jossa palkintoja jaetaan 70 000 dollarin edestä viiden voittajan kesken. Tarkoituksena on kannustaa kehittäjiä luomaan sovelluksia, jotka luovat Bitcoinille uudenlaisia käyttömahdollisuuksia ja laajempaa käyttäjäkuntaa. Sovellus voi olla Bitcoiniin keskittyvä tai Bitcoinin teknologiaa taustalla hyödyntävä. Aikaa kilpailuun osallistumiseen on 19.5. asti.

Bitcoin leviää pelialalla

Bitcoin tarjoaa mahdollisuuksia pelialalle, jossa nopeat ja halvat maksut ovat tarpeellisia etenkin mikromaksuissa. Peliturnauksia järjestävä Cevo, Bitcoin-yritys Xapo ja bitcoineilla toimiva pelipalvelu Leet ovat aloittaneet yhteistyön, jonka ansiosta pelaajille jaetaan 21 000 dollarin arvosta bitcoineja. Cevon palvelusta voi lunastaa ilmaisia bitcoineja, joita voi käyttää esimerkiksi Leetin peleissä kavereiden haastamiseen ja suuremman potin kasvattamiseen. Xapo on tehnyt yhteistyötä myös Minecraft-serveri BitQuestin kanssa, jossa pyöritetään bitcoineilla toimivaa taloutta.

Leetissa voi voittaa bitcoineja pelaamalla hyvin (lähde)

JP Morganin toimitusjohtaja varoittelee Piilaakson ja Bitcoinin uhkasta

JP Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimon on varoittanut yhtiön osakkeenomistajia Piilaakson uhkasta pankkisektorille. Hän kirjoittaa vuotuisessa kirjeessään siitä, miten finanssiteknologia-alan kasvuyritykset voivat nousta koviksi kilpailijoiksi.

Myös Bitcoin mainitaan, kun Dimon korostaa maksujärjestelmien olevan kriittinen osa heidän liiketoimintaansa. Hänen mukaansa yhtiön täytyy kuitenkin ottaa opiksi niin Bitcoinista kuin muistakin vastaavista uusista tulokkaista, jotka ovat reaaliaikaisempia, turvallisempia, halvempia ja poistavat kipupisteitä käyttökokemuksesta.

Maksa bitcoinilla missä tahansa Mastercardin kautta

OneBit on tuomassa markkinoille helpon tavan maksaa bitcoineilla arkipäiväisiä ostoksia Mastercardin kautta. Mastercardin omistama PayPass-maksuverkko pystyy vastaanottamaan mobiililaitteilta maksuja NFC:n kautta, jota OneBit aikoo hyödyntämään. Se vaihtaa bitcoinit reaaliaikaisesti dollareihin BitPayn kautta ja maksu suoritetaan PayPass-päätteelle käytännössä samalla tavalla kuin MasterCardia käyttämällä. Sovellus on saanut alkunsa MasterCard Hackathonissa, joten sille on luottokorttiyhtiön hyväksyntä.

Bitcoin Ukrainassa

Venäjän kryptovaluuttasäätiön puheenjohtaja väittää bitcoinien käytön levinneen Ukrainan separatistialueille. Ukrainan määrätessä alueet pankkisaartoon asukkaille on tullut tarve siirtyä käteisen käyttöön, mutta ilmeisesti myös bitcoin on nyt nousemassa yhdeksi vaihtoehdoksi rahaliikenteen hoitamiseen. Mitenkään laajamittaiseen käyttöön se ei ole kuitenkaan levinnyt.

Bitcoin Foundationin johtaja vaihtui

Bitcoin Foundationin uudeksi johtajaksi on valittu Bruce Fenton. Johtaja vaihdettiin, jotta säätiön rahoitusvaikeuksiin ja suunnan epäselvyyteen saataisiin kehitettyä ratkaisuja. Fenton aikoo työskennellä johdossa palkatta ja uskoo pystyvänsä toimimaan siltana säätiön yksittäisten jäsenten ja yritysjäsenten välillä. Bitcoin Foundation on yhdysvaltalainen säätiö, joka pyrkii tukemaan Bitcoinin kehitystä. Se ei ole Bitcoinin virallinen edustaja.

Bruce Fenton aloittaa Bitcoin Foundationin johtajana

PayPal vahvistaa Bitcoin-maksujen käyttöönoton 

eBay on jättänyt ilmoituksen Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:lle tulevasta jakautumisesta, kun PayPal erotetaan siitä omaksi yhtiökseen. Mielenkiintoisen ilmoituksesta tekee se, että siinä vahvistetaan PayPalin mahdollistavan kauppiaille bitcoinien vastaanottamisen maksutapana. Käytännössä bitcoinit kulkevat PayPaliin kuuluvan Braintreen kautta.

Bitcoinin tilanneraportti

CoinDeskin neljännesvuosittain julkaisema State of Bitcoin -raportti on jälleen ilmestynyt. Se on kattava tietopaketti Bitcoin-talouden kehittymisestä viimeisen kolmen kuukauden ajalta.

Bittirahan rahoituskierros on käynnissä

Rahoituskierroksemme minimitavoitteesta on nyt kasassa 40%, ja vielä on 36 päivää aikaa osallistua. Jos huikean potentiaalin omaavaan suomalaiseen Bitcoin-startuppiin sijoittaminen kiinnostaa, lisätietoja löytyy täältä!