Viikkokatsaus 16/2017: Kurssi on noussut haasteista huolimatta, vai niiden takia?

Otettuaan hiukan takapakkia alkuvuoden huimasta nousuvauhdista bitcoinin kurssi on ryhtynyt jälleen kipuamaan kohti kaikkien aikojen huippua. Tämä nousu on siitä mielenkiintoinen, että se tapahtuu samaan aikaan, kun Bitcoin-yhteisö käsittelee merkittäviä kysymyksiä.

Tällä kertaa kerromme viikkokatsauksessa skaalauskeskustelun viimeisimmistä käänteistä sekä siitä, miten kurssi nousee, vaikka pari maailman suurimmista pörsseistä on joutunut pankkien hampaisiin ja sitä kautta rajoittamaan omia vaihdantapalvelujaan. Yleensä pörssien ongelmat näkyvät negatiivisesti bitcoinin kurssissa. Tällä kertaa ei.

Voisiko tämä johtua siitä, että tällä kertaa Bitcoinin tulevaisuus on valoisampi kuin koskaan? Useammat valtiot — tällä kertaa etunenässä Intia — ovat aikeissa tunnustaa Bitcoinin laillisesti kryptovaluutan kasvattaessa suosiotaan varoituksista ja poliitikkojen peloista huolimatta. Poliitikot ovat tajunneet, että parempi verottaa kuin kieltää, koska ei se kieltäminen kuitenkaan mihinkään vaikuta. Bitcoinin kasvava hyväksyntä, virallinen tunnustaminen ja käyttö tulevat epäilemättä nostamaan kurssia entisestään.

Mutta koska Bitcoinissa on kyse paljon muustakin kuin Bitcoinista, käsittelemme tänään myös paria mielenkiintoista lohkoketjun käytännön sovellusta. Toinen näistä liittyy viineihin ja toinen videopeleihin, joten luulisi, että ainakin kysyntää tulee löytymään.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi nousussa

Pitkän hiljaiselon jälkeen bitcoinin kurssi on lähtenyt jälleen tasaiseen nousuun. Bitcoinin kurssi tippui viikon alussa noin 1 160 dollariin, mutta viikon aikana kurssi palautui ripeästi ja ryhtyi nousuun. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on noin 1 210 dollaria.

Kurssinousulle on esitetty monia erilaisia syitä. Yhdeksi syyksi katsotaan Japani, jossa hallitus tunnusti bitcoinin virallisesti maksuvälineeksi. Japanilainen bitcoin-kauppa on käynyt tämän jälkeen kiivaana. Lisäksi nousuun vaikuttavat muun muassa Venäjän aikomukset varmistaa bitcoinin virallinen asema lähitulevaisuudessa ja Intiassa jatkuvasti kasvussa oleva digivaluutan käyttö.

Merkittävänä syynä nousulle on pidetty myös suuren Bitfinex-pörssin pankkisiirto-ongelmia, joista on kerrottu alempana.

Nousu on tapahtunut kesken koko Bitcoin-yhteisöä repivän skaalauskiistan. Kaksi viikkoa sitten Bitmain-louhintayritys sai niskaansa syytöksiä siitä, että se hyväksikäyttäisi kyseenalaisia menetelmiä saadakseen etua muita louhijoita vastaan. Syytökset saivat monet epäilemään, että Bitmain vastusti Bitcoinin skaalauspäivitys SegWitiä juuri tästä syystä. Epäilyjen esittämisen jälkeen Bitcoin-yhteisössä on noussut uutta epäluuloa louhijoita kohtaan sekä ehdotuksia tehdä tarvittavat skaalauspäivitykset louhijoista riippumatta.

Mikäli kiinnostus bitcoinia kohtaan jatkaa kasvuaan Aasiassa ja Bitcoiniin saadaan lisättyä tarvittavat skaalauspäivitykset, lähitulevaisuudessa tullaan näkemään todennäköisesti yhä korkeampia kurssihuippuja.

Bitcoin on saamassa virallista hyväksyntää muun muassa Japanissa, Venäjällä ja Intiassa. (KUVA: Bitcoin Magazine)

Suuret Bitcoin-pörssit ilmoittaneet rajoituksista

Kaksi suurta Bitcoin-pörssiä, taiwanilainen Bitfinex ja kiinalainen OKCoin, ovat ilmoittaneet niiden kansainväliseen toimintaan vaikuttavista ongelmista pankkien kanssa. Sekä Bitfinex että OKCoin ovat kertoneet, että ne joutuvat rajoittamaan kansainvälisiä rahalähetyksiä pankkien toiminnasta johtuen.

Kuun alussa Bitfinex kertoi joutuneensa lopettamaan yhdysvaltain dollarien kansainväliset lähetykset johtuen sen yhteistyöpankki Wells Fargosta. Bitfinex on nostanut Wells Fargoa vastaan kanteen, jossa se vaatii pankkia palauttamaan kansainväliset rahalähetykset käyttöön. Bitfinex on joutunut myös lopettamaan Sveitsin frangien ja Hong Kongin dollarien käsittelyn. Pörssi on ilmoittanut, että kotimaiset rahalähetykset ja digivaluuttasiirrot toimivat edelleen normaalisti.

Samaan aikaan myös kiinalainen OKCoin on kertonut, että se ei voi enää ottaa vastaan Yhdysvaltain dollareita. Myös OKCoinin ongelmien taustalla lienee pankit. Kiinan keskuspankki asetti kiinalaisille bitcoin-pörsseille uusia asiakkaan tunnistamiseen liittyviä tiukkoja vaatimuksia. OKCoin on kertonut, että se aikoo täyttää nuo kaikki vaatimukset voidakseen toimia Kiinassa laillisesti.

Vaikka sekä Bitfinex että OKCoin kuuluvat maailman suurimpien bitcoin-pörssien joukkoon, eivät pörssien ongelmat ole saaneet aikaiseksi bitcoinin kurssilaskua. Kun Bitfinex joutui viime vuonna hakkeroinnin kohteeksi, bitcoinin kurssi laski huomattavasti. Bitcoin-infrastruktuuri on muodostunut lyhyessä ajassa selkeästi kestävämmäksi pörssiongelmia kohtaan. Kumpikaan pörssi ei osaa vielä sanoa, milloin ne voivat palauttaa normaalit kansainväliset toiminnot.

Jotkut ovat sitä mieltä, että nämä pörssiongelmat ovat aiheuttaneet kurssinousua, koska esimerkiksi suuresta Bitfinex-pörssistä saa edelleen bitcoineja ulos. Asiakkaat vaihtavat kansallisia valuuttoja bitcoineiksi, ja ottavat ne ulos, ja sen takia kurssi nousee. Tämä tuskin on ainoa syy viimeaikaiseen kurssinousuun, mutta voi olla siihen vaikuttava tekijä.

Wells Fargo on yksi pankeista, jotka suhtautuvat kielteisesti bitcoin-pörssien kansainvälisiin rahalähetyksiin. (KUVA: PHL Approach)

F2Pool tukee SegWitiä

Maailman kolmanneksi suurin louhintapooli F2Pool on ryhtynyt tukemaan Bitcoinin SegWit-skaalauspäivitystä. F2Poolin omistaja Wang Chun kertoi poolin tehneen louhijoilleen kyselytutkimuksen, jonka tuloksen mukaan 56 % F2Poolin louhijoista kannatti SegWit-päivityksen ottamista käyttöön. F2Pool aikoo tulevaisuudessa kannattaa SegWitin aktivoimista niin Bitcoinissa kuin Litecoinissakin.

Samaan aikaan Wang Chun ja F2Pool ovat kuitenkin ilmaisseet pitävänsä SegWitin aktivoimista User Activated Softforkilla huonona asiana. Louhintapoolit uskovat, että UASF, eli SegWit-päivityksen aktivoiminen käyttäjien puolesta louhijoista riippumatta, olisi huono asia, koska se sivuttaisi louhijat päätöksenteosta kokonaan.

SegWit-skaalauspäivityksen kannatus on kasvanut merkittävästi Bitmain-louhintapoolin jouduttua syytetyksi epärehellisestä toiminnasta. Keskustelu on siirtymässä siihen, aktivoidaanko SegWit louhijoiden vai käyttäjien toimesta. Kaikilla kuitenkin näyttäisi olevan yhteisymmärrys, että Bitcoin on pystyttävä skaalaamaan siten, että se voi vastata räjähdysmäisesti kasvavaan kysyntään ja käyttöön. Louhijoiden SegWit-tuki Bitcoin-verkossa on tällä hetkellä noin 35 prosentissa.

F2Pool on viimeisimpiä merkittäviä tahoja, jotka ovat ryhtyneet tukemaan julkisesti SegWitiä. (KUVA F2Pool)

Litecoinin SegWit-päivitys aktivoitumassa vuoristoradan jälkeen

Viime katsauksessa uutisoimme, että Litecoinin SegWit-päivityksen aktivoituminen näyttää todennäköiseltä. Sen jälkeen tilanne on muuttunut jatkuvasti. SegWit-päivitystä vastustavaa louhintarautaa lisättiin merkittävästi verkkoon aktivoinnin estämiseksi, ja tilanne alkoi jo näyttää huonolta.

Nyt tilanne on kuitenkin taas kääntynyt, sillä merkittävät Litecoin-yhteisön tahot järjestivät netissä pidettävän roundtable-keskustelun. Keskustelun lopputulema oli se, että muutama SegWitiä vastustanut suuri louhintapooli on nyt sen kannalla, ja aloittivat äskettäin SegWitin signaloinnin.

Tilanne juuri nyt on siis se, että SegWitin louhintakannatus tällä aktivointijaksolla on 70%, mutta se on vahvasti nousussa sillä louhintatehosta arviolta yli 90% signaloi SegWitin puolesta. Tuen pitäisi nyt riittää SegWitin lukitukseen tällä aktivointijaksolla, jota on vielä viitisen päivää jäljellä.

SegWitin aktivoituminen Litecoinissa olisi hyvä asia Bitcoinillekin, sillä sen uskotaan lisäävän painetta SegWitin sisäänajolle Bitcoinissa.

Intian hallitus haluaa bitcoinille virallisen aseman

Intian CNBC on uutisoinut Intian hallituksen kannan kääntyneen suvaitsevaisemmaksi bitcoinia ja digivaluuttoja kohtaan. CNBC:n mukaan Intian hallitus haluaa tunnustaa bitcoinin ja muut valuutat virallisesti, jotta se voi ryhtyä valvomaan niiden käyttöä ja verottamaan bitcoineilla käytävää kauppaa. CNBC:n mukaan Intian hallitus voi tehdä peliliikkeensä jo kesän kuluessa.

Bitcoinin käyttö on kasvanut Intiassa huomattavasti hallituksen ryhdyttyä implementoimaan käteisen käytön vastaista lainsäädäntöä. Uusien lakien seurauksena merkittävä osa intialaisesta rahasta menetti virallisen arvonsa. Vahvasti käteiskauppaan perustuvassa yhteiskunnassa tästä seurasi monia ongelmia, kuten vaikeuksia ostaa peruselintarvikkeita tai nostaa rahaa automaateista. Tämän seurauksena yhä useammat intialaiset ovat ryhtyneet kääntymään bitcoinin puoleen.

Bitcoinin virallinen tunnustaminen ja valvominen on Aasiassa kasvava trendi. Päättäjät ovat huomanneet, että Bitcoinia on mahdotonta estää, joten heidän on parempi vähintään pyrkiä valvomaan ja sääntelemään sitä.

Intian CNBC:n mukaan hallitus tulee etenemään suunnitelmissaan suhteellisen nopealla aikataululla.

Italiassa tulee myyntiin lohkoketjuviini

Nopeiden autojen, pastan ja putkimiesten lisäksi Italia on tunnettu erityisesti viineistään. Italia on maailman suurin viinintuottajamaa, joka vastaa noin yhdestä kolmanneksesta kaikesta maailman viinintuotannosta. Viini on italialaisille sekä merkittävä teollisuudenala että kulttuurillinen aihe ylpeydelle.

Ernst & Young on ryhtynyt yhteistyöhön italialaisen startupin EzLabin kanssa kehittääkseen “viinilohkoketjun”, eli lohkoketjusovelluksen, jolla voidaan varmistaa viinien aitous ja laatu lohkoketjulla. Sovellus tallettaa viinin tiedot rypäleiden kasvatuksesta viinin tuottamiseen ja lopulta siihen, miten viini on päätynyt kuluttajalle. Kuluttaja voi sitten tarkistaa nämä tiedot pullossa olevasta QR-koodista.

Lohkoketjuvarmistuksen uskotaan lisäävän italialaisen viinin mainetta korkealaatuisena ja luotettavana tuotteena. Se myös auttaa taistelussa väärennettyjä jäljitelmäviinejä vastaan.

Vastaavia keinoja käyttää lohkoketjua tuotteen aitouden varmistamiseen on esitetty aikaisemminkin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun suunnitelmien pohjalta luodaan myös konkreettinen sovellus. Ensimmäinen lohkoketjuviini tulee olemaan Catina Volponen Falanghina-viini, joka tulee myyntiin muutamien päivien sisällä.

Viinien laadun ja aitouden varmistaminen lohkoketjulla on yksi ensimmäisistä kerroista, kun lohkoketju otetaan käytännössä käyttöön tuotteiden seurannassa. (KUVA: Matt Pourney)

Spells of Genesis julkaistaan maailmanlaajuisesti

Bitcoinin lohkoketjuun pohjautuva keräilykorttipeli Spells of Genesis ollaan julkaisemassa Applen App Storessa sekä Google Play Storessa. Peliä on ollut mahdollista pelata Kanadassa ja Sveitsissä aikaisemminkin, mutta nyt peli saa myös maailmanlaajuisen julkaisunsa.

Spells of Genesis on maailman ensimmäisiä “lohkoketjupelejä”, eli kyseessä on peli, jossa lohkoketjulla on tärkeä merkitys. Spells of Genesis tallettaa pelaajien kortit Bitcoinin lohkoketjuun, minkä ansiosta kortit voivat olla samaan tapaan harvinaisia ja arvokkaita kuin fyysiset keräilykorttipelien kortit.

Lohkoketjua tullaan käyttämään pelissä myös mahdollistamaan pelitavaroiden siirtämisen pelistä toiseen. Kun esimerkiksi pelikortti tai esine on tallennettu julkiseen lohkoketjuun, voi kuka tahansa ohjelmoida pelin, jossa tätä lohkoketjun tietoa käytetään hyväksi. Lohkoketjun avulla on siis mahdollista esimerkiksi löytää taikamiekka roolipelissä ja sitten käyttää tuota taikamiekkaa tappelupelissä.

EverdreamSoftin toimitusjohtaja Shaban Shaamen mukaan Spells of Genesiksen julkaiseminen on myös merkittävää itse lohkoketjun kannalta. Hänen mukaansa se toimii käytännön osoituksena, että lohkoketjua voidaan käyttää onnistuneesti esimerkiksi omaisuuden hallintaan. Lisäksi Shaame uskoo, että pelien avulla myös ymmärrys itse lohkoketjusta kasvaa.

“Spells of Genesis on ensimmäinen konkreettisesti toteutettu lohkoketjusovellus, jossa lohkoketjua käytetään esimerkiksi omistajuuden määrittelyyn. Ihmiset tulevat näkemään lohkoketjun hyödyn pelissä jo ennen kuin finanssi-, pankki- ja vakuutusalat saavat omat lohkoketjunsa julkaistuksi”, Shaame kertoi.

Suosittuja Magic: the Gatheringia ja Heartstonea muistuttava Spells of Genesis kokeilee ensimmäisenä maailmassa, miltä lohkoketjuun perustuva omistaminen tuntuu. (KUVA: Spells of Genesis)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].