Viikkokatsaus 17/2017: Skandaaleista huolimatta bitcoinin kurssi on ollut nousussa

Bitcoin-maailmassa paljastui jälleen uusi skandaali, kun selvisi että lähes kaikki Bitmainin tuottamat Antminer-louhijat on mahdollista sammuttaa etänä valmistajan koodiin jättämän keskeneräisen ominaisuuden takia. Siitä kerromme tässä katsauksessa. Tästä huolimatta bitcoinin kurssi on ollut nousussa.

Kulunut viikko on tuonut sievoisen summan kaikille, jotka ovat sijoittaneet bitcoiniin tai melkein mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan. Bitcoinin lisäksi muun muassa Ethereumin rahapoletti, ether, on rikkonut kaikkien aikojen ennätyksensä. Bitcoinin pienempi sukulainen, Litecoin, on puolestaan korkeimmillaan vuosikausiin, eikä ole mahdotonta, etteikö senkin huippukurssi ylittyisi.

Kryptovaluuttojen kasvulle on useita erilaisia syitä; lainsäädäntöä ollaan arvioimassa uudelleen ympäri maailman, kryptovaluuttojen asema alkaa olla pakko virallistaa tai vähintään virallisesti tunnustaa liki kaikkialla kehittyneessä maailmassa ja kryptovaluuttojen teknologia kehittyy huimaa vauhtia. Käytännössä kasvu on siis suoraa seurausta siitä, että nämä järjestelmät kasvavat ja aikuistuvat. Epämääräisen teknologisen ja juridisen aseman sijasta kryptovaluutat ja lohkoketjut ovat yhä luotetumpia, tunnetumpia ja yleisesti ottaen parempia.

Lisäksi katsomme, mitä positiivista kuuluu poliittiselta rintamalta niin Euroopasta kuin Amerikan Yhdysvalloistakin.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Kuluneella viikolla Prasos Oy on ollut kiireinen myös kertoessaan instituutioille lohkoketjun hyvistä puolista. Bitcoinin lisäksi yrityksellä on osaamista käytännössä kaikilta lohkoketjualan osa-alueilta. (KUVA: TheNewNordeaSociety)

Antbleed on uusin Bitmain-louhintayritykseen liittyvä skandaali

Maailman suurimpiin louhintatoimijoihin kuuluva Bitmain on joutunut jälleen uuden imagokriisin kohteeksi. Vain muutama viikko sitten Bitmainia syytettiin epäreiluista louhintatavoista, jotka toivat Bitmainille ansaitsematonta etua ja samaan aikaan hidastivat Bitcoin-verkon toimintaa. Nyt Bitmainin louhintalaitteiston ohjelmistosta on löytynyt tietoisesti laadittu takaovi, jonka avulla Bitmain voisi halutessaan sammuttaa ohjelmistoa käyttävät louhintalaitteistot.

Anonyymi hakkeri julkaisi löytäneensä takaoven Bitmainin open source -koodista torstaina. Sittemmin muun muassa Satoshi Labsin toimitusjohtaja Marek Palatinus on vahvistanut löydetyn takaoven olemassaolon.

Bitmain vastasi nopeasti takaoven löytymiseen julkaisemalla takaoven sulkevan päivityksen. Bitmain myös antoi lausunnon koskien takaovea, jossa se väitti takaoven olevan alunperin tarkoitettu käyttäjille, joiden louhintalaitteisto on varastettu. Keskeneräinen ominaisuus oli jäänyt koodiin vahingossa.

“Emme koskaan aikoneet käyttää tätä ominaisuutta ilman omistajien lupaa. Takaovi on vastaava kuin monissa älypuhelimissa olevat etäsammutusominaisuudet”, Bitmain kertoi lausunnossaan.

Bitcoin-yhteisössä takaoveen on silti reagoitu skeptisesti. Takaovea olisi ollut mahdollista käyttää esimerkiksi sammuttamaan ne louhintalaitteistot, jotka eivät noudata Bitmainin ehtoja. Lisäksi monet pitävät epäilyttävänä sitä, että Bitmain ei ollut maininnut tästä ominaisuudesta mitään julkisesti ennen kuin se jäi kiinni housut nilkoissa. Ongelmia voisi aiheuttaa myös välimieshyökkäys, jossa kolmas osapuoli saisi syötettyä omaa dataansa louhintalaitteiston ja Bitmainin väliseen tiedonvaihtoon.

Vaikka Bitmainin toiminta ei olisi mitenkään ilkeillä tarkoitusperillä, on se vähintään osoitus siitä, että heidän ohjelmistokehityksensä on laadultaan luokatonta.

Bitmainin laitteet ovat suosituimpia louhintalaitteita, sillä Bitmain on yksi harvoja louhintalaitefirmoja, joka toimittaa laitteistoa pienimuotoista louhintaa harjoittaville yksityishenkilöille, kun toiset laitevalmistajat yleensä keskittyvät isompiin asiakkaisiin tai omaan louhintatoimintaan.

Bitmain on jäänyt nyt toistuvasti kiinni hyvin epäilyttävästä toiminnasta, mikä on saanut Bitcoin-yhteisön yhä laajemmin kyseenalaistamaan louhijoiden nykyistä valta-asemaa. (KUVA: Antbleed.com)

Bitcoin hipoo kaikkien aikojen huippukurssia

Bitcoinin kurssi hipoo kaikkien aikojen ennätystä. Kirjoitushetkellä yhden bitcoinin hinta on noin 1 320 dollaria, mikä on vain noin 30 dollarin päässä kurssihuipusta. Edellinen kurssihuippu, $1350, saavutettiin alkuvuodesta.

Bitcoinin kurssi on ollut varovaisessa nousussa jo viikkojen ajan huolimatta siitä, että muutamat maailman merkittävimmistä Bitcoin-pörsseistä ovat joutuneet viime aikoina ongelmiin – tai ehkä juuri sen vuoksi. Maailman suurimpiin pörsseihin kuuluva Bitfinex on joutunut lopettamaan toistaiseksi kansainväliset dollarimääräiset siirrot, mikä on saattanut kasvattaa bitcoineja kysyntää ja täten lisätä bitcoinin arvoa.

Bitfinex ei ole ainoa Bitcoin-pörssi, jolla on ollut viime aikoina ongelmia. Myös kiinalainen OKCoin on joutunut rajoittamaan kansainvälisiä rahalähetyksiä. Korealainen pörssi Yapizon on puolestaan ilmoittanut joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi ja menettäneensä hyökkäyksessä noin 5 miljoonan dollarin edestä asiakkaidensa varoja. Aikaisemmin pörssivaikeudet ja pörsseihin kohdistuneet hakkeroinnit ovat saaneet bitcoinin kurssin laskemaan romahdusmaisesti, mutta toistaiseksi näyttäisi siltä, että markkinat ovat kestäneet viimeaikaiset ongelmat erinomaisesti.

Bitcoinin kurssinousulle on useita erilaisia syitä. Pörssien dollarirajoituksien lisäksi kurssia voivat puskea ylös muun muassa Bitcoinin kasvava virallinen hyväksyntä Aasian maissa sekä Winklevossien Bitcoin-sijoitusinstrumentin uudelleenarviointi. Bitcoin-sijoitusinstrumentti on jo aikaisemmin hylätty Yhdysvaltain oikeudessa, mutta nyt se on pääsemässä uudelle arviointikierrokselle. Mikäli sijoitusinstrumentti hyväksytään tällä kertaa, tullee se kasvattamaan bitcoinin kurssia entisestään.

Bitcoin lähellä rikkoa aikaisemmat ennätyksensä jo toistamiseen tänä vuonna. (KUVA: Shutterstock)

Myös Litecoin on rikkomassa ennätyksiä

Viikko on ollut mitä erinomaisin lähestulkoon kaikille merkittävämmille digivaluutoille. Ethereumin ja Bitcoinin lisäksi myös Bitcoinin pikkusiskoksi tituleerattu Litecoin on rikkomassa ennätyksiä. Yhden litecoinin kurssi on kirjoitushetkellä yli 14 dollaria, mikä tarkoittaa valuutan olevan korkeimmillaan sitten vuoden 2014.

Tämän kolmeen vuoteen korkeimman kurssinousun merkittävimpänä syynä pidetään Litecoinin SegWit-päivityksen aktivoinnin lähestymistä. Jo yli 90% Litecoin-louhijoista on ilmoittanut aktiivisesti kannattavansa SegWit-päivityksen käyttöönottoa. SegWit sai tarpeeksi suuren tuen, ja nyt kaikkien litecoinin kanssa toimivien pyydetään päivittämään järjestelmänsä SegWitiä tukevaksi. Näillä näkymin SegWit aktivoituu 11. toukokuuta, mutta aktivoituminen voi tapahtua aiemminkin.

SegWit on skaalauspäivitys, joka tehostaa ja nopeuttaa digivaluuttaverkon toimintaa. Pelkän tehostamisen lisäksi SegWit myös mahdollistaa uusien innovaatioiden rakentamisen digivaluutan päälle, kuten esimerkiksi niin sanottujen salamaverkkojen, jotka pystyvät potentiaalisesti skaalaamaan digivaluutat huomattavasti nopeammiksi kuin mikään perinteinen sähköinen rahajärjestelmä on aikaisemmin ollut.

Litecoinin SegWit-päivitys on merkittävä ennen kaikkea Bitcoinin tulevaisuuden kannalta. Mikäli SegWit toimii Litecoinin kanssa hyvin, tullaan se entistä todennäköisemmin aktivoimaan myös Bitcoinissa. SegWitin aktivoiminen vastaisi moniin Bitcoinin skaalautumisesta johtuviin ongelmiin, minkä uskotaan tekevän Bitcoinista entistä käyttökelpoisemman ja sitä kautta myös entistä arvokkaamman.

Litecoinia kutsutaan usein “hopeaksi Bitcoinin kullalle”, minkä vuoksi Litecoin on valinnut kolikon symboliseksi väriksi hopean. (KUVA: Bitcoinist.com)

Ethereum on rikkonut oman huippukurssinsa

Bitcoinin lisäksi myös hajautettujen lohkoketjusovellusta alustan Ethereumin ether-polettien kurssi on noussut ennätysmäisen korkealle. Kirjoitushetkellä yhtä etheriä vaihdetaan noin 65 dollarin hintaan, mutta hinta on ollut kovassa nousussa ja yksi ether on saanut jopa neljänneksen lisää arvoa per päivä.

Ethereumin kurssinousu liittynee lähestyvään ether-sijoitusinstrumenttipäätökseen. Kuten bitcoinia, myös etheriä pyritään tuomaan laajemmille sijoitusmarkkinoille mahdollistamalla etheriin sijoittamisen sijoitusinstrumenttien kautta. Sijoitusinstrumenttien avulla etheriin voivat sijoittaa esimerkiksi erilaiset rahastot, joiden sijoittaminen virtuaalivaluuttoihin on ollut aikaisemmin hankalaa johtuen valuuttojen epäselvästä juridisesta asemasta. Sijoitusinstrumentit voisivat tuoda potentiaalisesti miljoonien edestä uutta rahaa virtuaalivaluuttamarkkinoille.

Etherin kurssia pönkittää lähestyvän sijoitusinstrumenttipäätöksen lisäksi myös Ethereumiin ehdotettu muutos, jolla Ethereumiin otettaisiin käyttöön proof-of-stake-varmennus. Varmennus hidastaisi uusien etherien syntymistä ja tekisi etherien omistamisesta entistä arvokkaampaa, minkä uskotaan näkyvän kurssissa positiivisesti.

Siinä missä Bitcoin on ensisijaisesti valuutta, Ethereum-lohkoketju on rakennettu alustaksi, jolle voidaan luoda mahdollisimman monipuolisia hajautettuja sovelluksia. (KUVA: CoinDesk)

Malta ryhtymässä Fintechin Piilaaksoksi

Maltan pääministeri Joseph Muscat on julistanut, että hänen hallituksensa on hyväksynyt ensimmäisen luonnoksen kansalliselle strategialle, jonka tarkoituksena on tehdä Maltasta Euroopan finanssiteknologian keskus.

“Tässä ei ole kyse pelkästään bitcoinista, vaan odotan innolla myös lohkoketjuteknologian soveltamista maanomistusrekistereihin ja kansallisiin terveysrekistereihin. Malta voi olla uudisraivaaja tässä suhteessa”, Muscat kertoi.

Maltan talousvaliokunnan johtaja parlamentaarikko Silvio Schembri jakaa pääministerin uskon. Hänen mukaansa Maltalla on mahdollisuuksia kehittyä “Euroopan Piilaaksoksi”.

“Maltalla on erinomainen geografinen asema, hyvät sääolosuhteet, vahva talousjärjestelmä, osaamispohjaa ja yrityshenkeä. Malta voi todellakin palvella testialustana uusille sektoreille sekä yrityksille, jotka haluavat testata tuotteitaan ja teknologiaansa paikallisesti”, Schembri kertoi.

Luonnoksessa ehdotetaan erilaisia toimenpiteitä lohkoketjuteknologian kehityksen varmistamiseksi sekä digivaluuttojen tunnustamiseksi. Schembri uskoo Maltan saavan yli 200 miljoonaa euroa vuosittain, jos Malta saa edes yhden prosentin esimerkiksi Britannian finanssiteknologiateollisuudesta.

Pieni Maltan saari voi tulevaisuudessa olla lohkoketjulle suuri. (KUVA: Boguslaw Garbacz)

Nevada säätää lohkoketjua vero- ja lupavapaaksi

Nevadan osavaltion senaattorit Yhdysvalloissa kannattavat yksimielisesti uutta lakiehdotusta, joka estää paikallisia viranomaisia asettamasta lohkoketjuteknologiaa koskevia veroja tai käyttömaksuja. Noin kuukauden mittaisen käsittelyn jälkeen senaattorit äänestivät uuden ehdotuksen puolesta 21-0. Yksikään senaattori ei ollut poissa äänestyksestä.

Senaattorien hyväksymän ehdotuksen mukaan “mikään valtiollinen taho ei saa asettaa lohkoketjua koskevia veroja tai maksuja”. Jos ehdotus asettuu voimaan, sillä on mahdollisuus estää kaikenlaisten BitLicence-tyyppisten rekisteröintiä vaativien lakien säätäminen. Ehdotuksen mukaan mikään julkinen taho ei saa vaatia luonnollista tai juridia henkilöä hankkimaan lupia lohkoketjun käyttämiselle. Ehdotus myös estää “muut lohkoketjun käyttövaatimukset”.

Nevadan osavaltiossa säädetty laki on ensimmäinen laatuaan. Aikaisemmin etenkin Yhdysvaltojen osavaltioissa säädetyt lait ovat ennemmin edellyttäneet lohkoketju- ja digivaluuttatoimijoilta erilaisia lupia sekä rekisteröitymisprosesseja. Lisäksi lainsäädäntö on yleensä tähdännyt nimenomaan lohkoketjuteknologian verottamiseen sen sijaan, että se pyrkisi estämään tämän verotuksen.

Seuraavaksi lakiehdotus etenee Nevadan parlamentin alahuoneeseen, joka päättää hyväksyykö se lain sellaisenaan.

Nevada on valitsemassa täysin erilaista Bitcoin-strategiaa kuin lainsäätäjät yleensä. (KUVA: Huono edit)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].