Viikkokatsaus 17/2018: Rahoituslaitokset haluavat vaihtaa bitcoineja

Hyvää vappua, klara vappen, bara bitbengaren! (Sori toinen kotimaiseni, mutta piti saada se rimmaamaan.) Bitcoinilla on ollut jälleen kerran vilkas viikko. Monet merkittävät rahoituslaitokset ovat kertoneet harkitsevansa bitcoin-bisnekseen ryhtymistä jo lähitulevaisuudessa. Tähän ei pitäisi kestää pitkään, sillä monet niistä ovat aikeissa aloittaa kryptovaluuttatoimintansa jo puolen vuoden sisällä.

Lisäksi Bitcoin.com on vaikeuksissa. Kasvava joukko kryptovaluuttakäyttäjiä on nostamassa joukkokannetta Bitcoin.comia vastaan sivuston mainostettua Bitcoinista lohjennutta Bitcoin Cashia aitona Bitcoinina käyttäen samaan aikaan bitcoinista nimitystä Bitcoin Core. Harhaanjohtava mainonta on saanut käyttäjiä ostamaan vahingossa Bitcoin Cash -tokeneita, kun he ovat halunneet saada aitoa bitcoinia. Tällainen toiminta ei USA:n lainsäädännön mukaan vetele, joten Bitcoin.com ja sen omistaja Roger Ver voivat pian joutua vastaamaan toiminnastaan oikeudessa.

Muissa uutisissa käsittelemme sitä, miten kasvava kryptolouhinta vaikuttaa laitevalmistajien bisnekseen. Lisäksi pohdimme, mitä pitää tehdä, jos kämppään ryntään aseistettu joukko, joka vaatii käyttäjän bitcoineja.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bittiraha.fi ja Prasos Oy toivottavat lukijoille hyvää vappua!

Viidesosa rahoituslaitoksista aikoo sijoittaa kryptoihin

Muun muassa Reuters-uutispalvelun emoyritys Thomson Reuters on selvittänyt rahoituslaitosten kiinnostusta kryptorahasijoittamiseen. Tutkimuksen mukaan joka viidennes kyselyyn vastanneista rahoituslaitoksista on kiinnostunut aloittamaan kryptorahavaihdannan seuraavan 12 kuukauden kuluessa. Thomson Reutersin kyselyyn vastasi yli 400 asiakasyritystä, mukaan lukien useita merkittäviä pankkeja ja rahastoja.

70 prosenttia kiinnostuneista rahoituslaitoksista kertoi, että niillä on suunnitelmissa aloittaa virtuaalivaluuttakaupankäynti niinkin nopeasti kuin 3-6 kuukauden kuluessa.

Useat merkittävät finanssialan yritykset ovat jo ilmoittaneet aikeistaan ryhtyä kryptovaluuttateollisuuteen. Helmikuussa Goldman Sachs osti merkittävän osuuden kryptovaluuttapörssi Poloniexista. Huhtikuussa Bloomberg kertoi, että Soros Fund Management valmistelee sijoittamista kryptovaluuttoihin. Fortune puolestaan uutisoi, että Rockefeller-pankkiirisuvun sijoitusyhtiö Venrock on ryhtynyt yhteistyöhön newyorkilaisen kryptosijoitusyhtiö CoinFundin kanssa.

On todennäköistä, että finanssialan yritysten kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan kasvaa suurten instituutioiden lähtiessä sijoittamaan. Mikäli suuret instituutiot onnistuvat kryptovaluuttabisneksessä ilman suuria ongelmia, voivat pienemmät yritykset katsoa sen positiiviseksi merkiksi ja uskaltautua itsekin sijoittamaan.

Rahoituslaitokset ovat kiinnostuneita bitcoinista ja monet niistä aikovat aloittaa toimintansa ennemmin kuin myöhemmin.

NASDAQ harkitsee kryptovaluuttoja

Maailman toiseksi suurin pörssi, NASDAQ, on kiinnostunut tarjoamaan kryptovaluuttojen vaihtamista. CNBC:lle annetussa haastattelussa NASDAQin toimitusjohtaja Adena Friedman kertoi, että NASDAQ on valmis tarjoamaan kryptopalveluja asiakkailleen, kunhan ala ja siihen liittyvä sääntely kehittyy.

“NASDAQ todellakin harkitsee, että siitä tulee ennen pitkää myös kryptovaluuttapörssi” Friedman kertoi. Friedmanin mukaan NASDAQ voisi lähteä kryptovaluuttabisnekseen, kunhan alaan liittyvä sääntely ja oikeuskäytäntö vakiintuu ja poliittinen tilanne tasaantuu.

“Uskon, että kryptovaluutat tulevat pysymään täällä ja kysymys on lähinnä siitä, kuinka pitkään kestää, että markkinat kypsyvät” Friedman povasi. Friedmanin mukaan bitcoinilla ja muilla kryptovaluutoilla on lupaava tulevaisuus, ja kysymys on lähinnä siitä, kuinka paljon vaaditaan aikaa, että ne voivat lunastaa lupauksensa.

Vaikka NASDAQ ei ole toistaiseksi suoraan tarjoamassa bitcoin- tai kryptopalveluja, on se jo ryhtynyt haistelemaan kryptokenttää. Viime keskiviikkona NASDAQ ilmoitti ryhtyvänsä yhteistyöhön kryptovaluuttapörssi Geminin kanssa.

Teknologiapörssi NASDAQ on kiinnostunut ryhtymään kryptovaluuttabisnekseen, kunhan lainsäädäntö selkenee. (KUVA: bfishadow)

Kryptopörssit liikkuvat parhaan lainsäädännön perässä

Suurin osa maailman bitcoin-vaihdannasta tapahtuu Maltan kautta, kertoo Morgan Stanleyn tuore tutkimus. Vaikka monissa maissa on huomattavasti enemmän rekisteröityneitä bitcoin- ja kryptovaluuttapörssejä kuin Maltalla, saarivaltion pörssit käsittelevät enemmän vaihtoja kuin suurempien maiden pörssit.

Merkittävä osa Maltan kryptovaihdannasta tapahtuu maailman suurimpiin kuuluvan kryptopörssi Binancen kautta. Aikaisemmin tänä vuonna Binance ilmoitti ryhtyvänsä siirtämään operaatioitaan pois Aasiasta johtuen aasialaisten valtioiden tiukkenevasta kryptolainsäädännöstä. Malta on houkutellut kryptopörssejä ja -palveluita johtuen maan kryptovaluuttamyönteisestä lainsäädännöstä.

Morgan Stanleyn tutkimuksen mukaan lainsäädäntö on merkittävin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa siihen, missä maassa pörssit päättävät operoida. Maltan lisäksi myös esimerkiksi Sveitsin ja Gibraltarin kryptoteollisuus on kovassa kasvussa.

 

“Selkeä ja houkutteleva lainsäädäntö voi saada pörssin valitsemaan yhden maan toisen sijasta. Lainsäädännöllinen varmuus on tärkeää yrityksille, jotta ne voivat suunnitella tulevaisuutta ja tietää, mitä odottaa” tutkimusraportissa todettiin.

Malta houkuttelee firmoja sekä positiivisen lainsäädännön, kohtuullisen verotuksen että paratiisimaisen ilmastonsa vuoksi.

Bitcoin.comia vastaan kerätään joukkokannetta

Roger Ver ja hänen ylläpitämänsä nettiportaali Bitcoin.com ovat saaneet niskaansa negatiivista huomiota sivuston ryhdyttyä käyttämään varsin omalaatuista käsitteistöä ja markkinointitapoja. Nyt näyttäisi siltä, että Bitcoin.com saattaa joutua jopa oikeuteen vastaamaan toiminnastaan.

Bitcoin.com oli aikoinaan yksi suosituimmista ja luotettavimmista Bitcoin-portaaleista, mutta Bitcoin Cashin luomisen jälkeen se on ryhtynyt toimimaan varsin kyseenalaisesti. Bitcoin.com on ryhtynyt markkinoimaan Bitcoin Cashia alkuperäisenä Bitcoinina ja puolestaan ryhtynyt nimittämään alkuperäistä Bitcoinia “Bitcoin Coreksi”. Bitcoin.comin suuren näkyvyyden vuoksi osa sijoittajista ovat erehdyksissään ostaneet Bitcoin Cashia, kun heidän on ollut tarkoituksena ostaa bitcoineja.

Joukko Bitcoin-käyttäjiä, -tutkijoita ja -sijoittajia on ryhtynyt valmistelemaan joukkokannetta Bitcoin.comia ja Roger Veriä vastaan. Käyttäjät, jotka ovat ostaneet vahingossa Bitcoin Cashia Bitcoin.comista, voivat liittyä mukaan kanteeseen sivustolta bitcoincomlawsuit.info.

Bitcoin Cash on Bitcoinin lohkoketjun pohjalta tehty kopio, joka eroaa Bitcoinista muun muassa lohkojen maksimikoon suhteen. Bitcoin Cashin kurssi on heitellyt rajusti, mikä on sanut Bitcoin Cash -aktivistit jopa tuhoamaan Bitcoin Cashia, jotta laskeva kysyntä ei vaikuttaisi liian negatiivisesti kurssiin. Bitcoin Cash on myös kärsinyt erilaisista teknisistä ongelmista, sillä esimerkiksi louhijat eivät näyttäisi olevan erityisen lojaaleja Bitcoin Cashille.

Mikäli haluat ostaa bitcoineja, kannattaa varmistua siitä, että saat, mitä tilaat. Bitcoin.comin tapaus osoittaa, että edes vuosia toimineet ja jo asemansa vakiinnuttaneet yritykset saattavat käyttää kyseenalaisia toimintatapoja.

Roger Ver oli aikoinaan yksi Bitcoin-maailman sankareista, mutta ylpeytensä on saanut hänet putoamaan armosta ja hänestä on tulossa hyvää vauhtia yksi sen saman maailman roistoista. (KUVA: Roger Ver)

10% AMD:n tuotoista tuli kryptolouhinnasta

Prosessorivalmistaja AMD:n ensimmäisen vuosineljänneksen tuotoista jopa kymmenesosa tuli kasvaneesta kiinnostuksesta kryptolouhintaa kohtaan, yritys arvioi. Yritys myös kertoi tuottaneensa ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,65 miljardia dollaria tuottoja, mikä on 40% enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

“Lohkoketjuinfrastruktuuri on tullut jäädäkseen. Jo nyt on monia erilaisia sovelluksia, jotka käyttävät hyväkseen lohkoketjuteknologiaa. Monet käyttäjät ostavat nykyään näytönohjaimia sekä tuottamista että kuluttamista varten” kertoi AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su.

 

Vaikka kryptovaluuttalouhiminen on kasvava ala, näyttäisivät piirivalmistajat edelleen keskittyvän ensisijaisesti valmistamaan tuotteita pelaajille ja kuvankäsittelijöille. Mikäli kryptovaluuttojen louhiminen kasvaa huomattavasti, saattavat piirivalmistajat harkita toimintamalliensa muuttamista. Toistaiseksi ne kuitenkin lähinnä passiivisesti nauttivat alan kasvusta.

AMD:n Radeon-näytönohjaimet ovat hyvin suosittuja kryptolouhijoiden ja pelaajien keskuudessa. (KUVA: Radeon)

Aseistettu miesjoukko ryösti bitcoineja Dubaissa

Dubain poliisi on pidättänyt kymmenen miestä, joiden epäillään varastaneen 1,9 miljoonan dollarin edestä bitcoineja aseellisessa ryöstössä. Miesjoukko oli huijannut kaksi bitcoin-sijoittajaa tapaamaan heitä tyhjään toimistoon, jossa he ryöstivät bitcoinit uhkaamalla aseella.

Poliisi pidätti joukon johtajaksi epäillyn miehen kahden vuorokauden sisällä. Poliisi löysi miehen käyttämällä keinoälyä analysoimaan lohkoketjua ja bitcoin-siirtoja, joiden avulla se pääsi nopeasti käsiksi ryöstäjiin.

Fyysiset kryptovaluuttavarkaudet ovat alkaneet yleistyä kryptovaluuttojen arvon noustua korkeammalle. Aikaisemmin tässä kuussa malesialaiselta mieheltä ryöstettiin 365 000 dollarin edestä bitcoineja. Tammikuussa pietarilaisen blogisti pahoinpideltiin ja ryöstettiin hänen kerrottuaan kryptosijoituksistaan Internetissä.

Perinteistä ryöstämistä vastaan on vaikeampi suojautua salasanoilla. Onkin järkevää, että suurten summien kohdalla kryptovaluutat tallennetaan jollain tavalla, jolla käyttäjä itsekään ei pääse niihin helposti ja nopeasti käsiksi. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Coinmotionin talletuspalvelu tai fyysiset bitcoin-lompakot.

Ei myöskään ole suositeltavaa kehuskella omilla sijoituksillta Internetissä, vaan käyttäjiä suositellaan maalaisjärkeen ja harkintaan. Vaikka suurin osa ihmisistä ovat hyviä tyyppejä, ihmiskuntaan mahtuu myös kyseenalaisempaa kaveria.

Jos sinulla on merkittäviä omaisuuksia kryptoissa, kannattaa pitää turpasi tukossa ja rahasi turvallisessa paikassa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].