Viikkokatsaus 19/2019: Bitcoin on lähellä ennätyksiä monilla mittareilla

Bitcoinin kurssi on pysynyt koko viikon hyvänä, eikä sen kasvu näyttäisi ainakaan ihan heti olevan hyytymässä. Tietty näistä asioista on mahdotonta sanoa mitään ilman kristallipalloa, eikä senkään kanssa aina onnistu.

Kristallipallon sijaan voimme kuitenkin katsella erilaisia ilmiöitä, jotka saattavat kertoa jotain asiasta. Esimerkiksi Bitcoinin louhintateho ja tehtyjen Bitcoin-siirtojen määrät alkavat olla lähes samoilla tasoilla kuin mitä ne ovat korkeimmillaan olleet. Valuutta ei ole kuitenkaan leikannut kiinni käyttökelvottomaksi, vaan näyttäisi rullaavan eteenpäin erinomaisesti. Tässä viikkokatsauksessa enemmän molemmista aiheista.

Muissa uutisissa muun muassa Binancen vaikeudet, Pepsin lohkoketjukokeilu ja Craig Wright, joka ensin väitti olevansa Satoshi Nakamoto ja saattaa nyt joutua maksamaan miljoonia.

Olemme myös julkaisseet oppaan yhteen suosituimmista fyysistä kryptovaluuttalompakoista, eli Ledger Nanoon.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä

Samaan aikaan kuin oikea kesä lähestyy, myös kryptotalvi näyttäisi olevan ohi.

Hakkerit veivät yli 40 miljoonaa Binancelta

Yksi maailman suurimpiin kuuluvista kryptopörsseistä, Binance, joutui tiistaina 7.5. merkittävän hakkeroinnin kohteeksi. Binancen mukaan hakkerit käyttivät hyökkäyksessään useita eri menetelmiä, kuten viruksia ja käyttäjätietojen kalastelua. Hyökkäyksellään hakkerit onnistuivat viemään 7 000 bitcoinia, eli noin 40,7 miljoonaa dollaria.

Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao kertoi, että hakkerit onnistuivat viemään varoja ainoastaan kuumalompakoista, eli Internetiin yhteydessä olevista lompakoista, mutta kylmälompakot säilyivät koskemattomana. Binancen mukaan kuumalompakoissa oli kuitenkin vain 2% pörssin varoista.

Vastauksena hakkerointiin Binance on sulkenut kaikki talletukset ja nostot, kunnes se on saanut valmiiksi turvallisuusselvityksensä. Zhaon mukaan tässä kestää noin viikko. Sillä aikaa käyttäjät voivat silti tehdä vaihtoja pörssissä jo olevilla varoillaan.

Binance on kertonut, että se aikoo korvata menetetyt varat asiakkailleen käyttämällä luomaansa turvarahastoa. Binance loi rahaston heinäkuussa 2018 juurikin tällaisten tapausten varalta. Pörssi on siirtänyt 10% sen saamista siirtomaksuista tuohon rahastoon.

Binance väittää varautuneensa ongelmaan ja saavansa pörssinsä normaalitoimintaan noin viikon sisällä, mutta tapaus ei tee hyvää firman maineelle.

Craig Wright joutuu luovuttamaan bitcoin-lompakkotietonsa oikeudelle

Bitcoinin luojaksi itseään väittävä Craig Wright joutuu luovuttamaan Bitcoin-osoitteidensa tiedot, vaatii Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuin. Wright käy parhaillaan oikeutta entisen liikekumppaninsa perikuntaa vastaan. Syytteiden mukaan Wright on yrittänyt viedä menehtyneen liikekumppaninsa Dave Kleimanilta bitcoineja ja muuta Bitcoiniin liittyvä aineetonta omaisuutta.

Dave Kleimanin veli, Ira Kleiman, vaatii Wrightia luovuttamaan Kleimanin perikunnalle merkittävän osan kaksikon louhimasta 1,1 miljoonasta bitcoinista – tai sen markkina-arvon. Nykyisen kurssin mukaan tuo markkina-arvo olisi noin 6,19 miljardia dollaria. Lisäksi Kleimanin perikunta vaatii Wrightia maksamaan korvauksia aineettoman omaisuuden loukkauksista.

Nyt tuomioistuin vaatii Wrightia luovuttamaan kaikki tiedot hänen bitcoin-omistuksistaan vuoden 2014 alusta saakka sekä kaikki tiedot sellaisista rahastoista, joihin Wright on siirtänyt bitcoineja. Viime joulukuussa tuomioistuin katsoi, että Wright on siirtänyt ainakin 300 000 bitcoinia Kleimanin kuoleman jälkeen erilaisiin kansainvälisiin rahastoihin.

Craig Wright on saanut aikaisemminkin kyseenalaista julkisuutta väitettyään olevansa Satoshi Nakamoto ilman mitään todisteita.

Bitcoin-verkon laskentateho on kasvanut valtavasti

Bitcoin-verkon laskentateho on noussut lähes korkeimmilleen, mitä se on koskaan ollut. Toukokuun 2. päivänä verkon laskentateho nousi noin 58 tuhanteen terahashiin sekunnissa. Tämä on lähes 40% nousu vuoden alusta ja vain 6% vähemmän kuin laskentateho on korkeimmillaan ollut. Korkeimmillaan laskentateho oli noin 60 tuhatta terashia vuoden 2018 marraskuussa.

Bitcoin-verkon louhinta varmistaa verkon turvallisuutta. Mitä enemmän verkolla on laskentatehoa, sitä vaikeampi verkkoa on manipuloida, hakkeroida tai väärentää. Suuri määrä louhijoita tarkoittaa, että yhden yksittäisen louhijan on käytännössä mahdotonta saada riittävästi laskentatehoa, että se voisi ryhtyä purkamaan ja väärentämään lohkoketjua.

Kasvava laskentateho on myös osoitus, että ainakin louhijat uskovat bitcoinin nykyisen hinnan pitävän ja kurssikehityksen olevan tulevaisuudessa positiivinen. Koska louhijat ovat valmiita kasvattamaan laskentatehoaan, on selvää, että he uskovat saavansa omansa takaisin tukemalla verkkoa.

Bitcoinin turvallisuudesta pitävät huolta nykyään massiiviset louhintahallit, joita sijaitsee ympäri maailman. (KUVA: Marko Krohn)

Segregated Witness pitää siirtokustannukset aisoissa

Bitcoinin siirtokustannukset nousivat lähes 200% viime kuusta. Ensisijaisina syinä siirtohintojen nousulle on ollut luja kurssinousu. Bitcoinin kurssi kasvoi viime kuusta noin 43%, minkä on saanut suuren määrän ihmisiä liikkeelle ostamaan ja myymään bitcoineja. Tämä puolestaan on täyttänyt lohkoja ja nostanut siirtohintoja. Myös bitcoinin hinnan nostaminen on nostanut siirtohintoja.

Toisaalta siirtokustannukset ovat huomattavasti pienempiä kuin mitä ne ovat pahimmillaan olleet. Syynä tähän on ollut kasvava SegWit-skaalauspäivityksen käyttö. Vielä vuonna 2018 vain 26% siirroista käytti SegWitiä, mutta nykyään päivitys on käytössä jo 35% siirroista.

Vaikka edelleen vain kolmannes Bitcoin-siirroista hyödyntää SegWitiä, näyttää se voivan jo selkeästi laskea siirtokustannuksia. Lohkoketjussa tapahtuvien siirtojen määrä on vain hiukan vähemmän kuin mitä se on korkeimmillaan vuoden 2017 joulukuussa ollut. Tällöin yksi siirto saattoi maksaa pahimmillaan kymmeniä dollareita, mutta nykyään suuresta käyttömäärästä huolimatta siirrot ovat edelleen euron luokkaa.

Segregated Witness näyttää onnistuneen siinä, mitä sen piti tehdä, eli Bitcoinin skaalautuvuuden parantamisessa.

Kaksi uutta päivitystä tulossa Bitcoiniin lähitulevaisuudessa

Bitcoinin veteraanikehittäjä Pieter Wuille on julkaissut kaksi uutta Bitcoin-parannusehdotusta, Taprootin ja Schnorr-signatuurit. Taproot on koodimuutos, joka lisää Bitcoinin yksityisyyttä. Schnorr-signatuurit taas antavat mahdollisuuden kehittäjille luoda muita uusia yksityisyys- ja skaalausparannuksia.

Taproot ja Schnorr-signatuurit ovat olleet kehityksen kohteena jo vuosia, mutta vasta nyt ne on julkaistu muodollisesti. Ehdotukset julkaistiin Githubissa, jotta muut Bitcoin-kehittäjät ja laajempi Bitcoin-yhteisö voi tutustua niihin ja varmistaa, että ne toimivat.

Molempia parannuksia on odotettu pitkään, eivätkä ne ole kohdanneet ainakaan toistaiseksi laajaa vastarintaa. Jos parannukset osoittautuvat toimiviksi ja käyttäjät hyväksyvät ne laajamittaisesti, silloin Taproot ja Schnorr-signatuurit saattavat tulla Bitcoinissa käyttöön jo lähitulevaisuudessa.

Yksi Bitcoinin eduista on, että se on “ohjelmoitavaa rahaa”. Sitä voi siis parantaa ja korjata lennosta.

Pepsi paransi mainoskampanjan tehokkuutta 28% lohkoketjulla

Pepsi on suorittanut lohkoketjukokeilun, jonka seurauksena sen mainoskampanja toimi 28% tehokkaammin. Project Protonina tunnetun kokeilun tarkoituksena oli testata, voisivatko lohkoketjut vastata teollisuuden haasteisiin, kuten esimerkiksi kohdennettuun ja ohjelmoituun markkinointiin.

Projektissa lohkoketjulla seurattiin ja käsiteltiin koko mainoskampanjan tuoteketjua tuottajalta kuluttajalle. Tämän jälkeen projektissa vertailtiin normaalin kampanjan kustannuksia lohkoketjuun. Lohkoketjun avulla kustannukset tippuivat jopa 28%.

“Tulokset osoittivat selkeästi huomattavia parannuksia tehokkuudessa sellaisessa kampanjassa, jossa käytetään älysopimuksia, sellaiseen, jossa sitä ei käytetä,” kertoi kampanjassa Pepsiä tukenut Mindshare-mediatoimisto.

Positiivisten kokemusten vuoksi Pepsi aikoo jatkaa kokeilua eri mahdollisuuksilla ja laajentamalla tutkimusta. Kokeilun seuraavassa vaiheessa yritys lisää lohkoketjumaksut julkaisijoille sekä uusia seurantaparametrejä.

Pepsi huomasi lohkoketjulla toimivan kampanjan miltei kolmanneksen normaalia tehokkaammaksi. (KUVA: JeepersMedia)

4 thoughts on “Viikkokatsaus 19/2019: Bitcoin on lähellä ennätyksiä monilla mittareilla

  1. Bittipravda says:

    Toistuviin asiavirheisiin ja vääristelyyn ei jaksaisi aina puuttua. Välinpitämättömyytenne on surullista!
    Esim. Ira on Dave Kleimanin veli, ei sisko. Siirtokulut ovat nyt luokkaa dollari, ei suinkaan senttejä.

    >Yksi Bitcoinin eduista on, että se on ”ohjelmoitavaa rahaa”. Sitä voi siis parantaa ja korjata lennosta
    BTC ei ole enää rahaa, puhumattakaan Turing-täydellisestä kuten alkuperäistä protokollaa kunnioittava BSV (https://agora.icu). BTC:n parannukset ja korjaukset tapahtuvat mielivaltaisesti white paperista piittaamatta.

    Pienisieluiset saavat nyt sen mitä halusivat, toivottavasti maistuu!
    “Everyone is Satoshi, except Craig Wright” 😉

    • Shitcoin says:

      Väärässä oleminen tulee kalliiksi, sekä henkisesti että taloudellisesti. Välillä pitäisi vaan katsoa niskaan ja ottaa peilistä kiinni.

  2. Pessi Peura says:

    Kiitos huomioista. Tuli tehtyä virheellinen sukupuoliolettama sen perusteella, että Ira on Suomessa naisen nimi. Siirtokulut ovat tosiaan keskimäärin dollarin kieppeillä, mutta selvästi alle dollarin transaktiomaksuillakin siirrot toteutuvat edelleen kohtalaisen nopeasti. Korjasin artikkelia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *