Viikkokatsaus 18/2019: Bitcoin lähti rymisevään nousuun

Näyttäisi taas vaihteeksi siltä, että bitcoin on kokeilemassa uusia aluevaltauksia. Bitcoinin kurssi on noussut lukuisilla prosenteilla viime päivien aikana. Kirjoitushetkellä kurssi lähentelee jo 6 tontun rajaa ja on hyvin mahdollista, että siihen kuutosella alkavaan summaan päästään lähiviikkoina – tai jopa lähipäivinä.

Kurssinousua onkin odoteltu ja povattu, mutta samaan aikaan ollaan oltu hyvin varovaisia siitä, kuinka paljon uskalletaan lupailla. Bittirahan viikkokatsaus ei tietenkään lupaile mitään, paitsi antaa linkin Toni Kososen viimeisimpään tekniseen analyysiin, joka käsittelee kurssia tarkemmin.

Tällä viikolla uutisissa bitcoinin ja lohkoketjun yleistyminen. Se nimittäin alkaa näkyä. Jos kävelet Amerikassa, noin joka kymmenes vastaantulija omistaa bitcoineja. Jos olet ison firman pomo, sinun on pakko miettiä, kuinka monilla sadoilla tuhansilla aiot palkata lobbareita pyörimään kongressin ja EU-parlamentin käytävillä. Bitcoin ja lohkoketju ovat selkeästi lyöneet itsensä läpi yleiseen tietoisuuteen

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on taas oikeilla raiteilla ja suunta on kohti uusia valloituksia, olivat ne sitten kurssinousuja tai popularisoitumista.

Lohkoketjulobbaaminen maksaa yrityksille kymmeniä miljoonia

Lohkoketjun kasvava merkitys näkyy nykyään vahvasti politiikassa ja entistä vahvemmin myös lobbaamisessa. Roll Call -uutisjulkaisun mukaan pelkästään vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä yritykset käyttivät 42 miljoonaa dollaria lohkoketjuun liittyvään lobbaukseen.

Roll Call käytti artikkelissaan Federal Electoral Commissionin tietoja. FECin tietojen mukaan lobbareiden joukossa oli kryptoalan yritysten, kuten Coinbasen ja Squaren, lisäksi myös suuria perinteisempiä instituutioita, kuten MasterCard ja IBM. FECin tietojen mukaan näyttäisikin siltä, että lohkoketjulobbaaminen on tavalla tai toisella mukana jokaisen suuren tietotekniikka-alan yrityksen työssä.

Uutissivusto Politico puolestaan raportoi, että vuoden 2018 viimeisen vuosineljänneksen aikana yritykset lobbasivat samankaltaisilla summilla. Politicon mukaan kryptoon liittyvä lobbaus on huimassa kasvussa. Kryptolobbauksen määrä lähes kolminkertaistui vuodesta 2017 vuoteen 2018.

Yritykset käyttävät miljoonia vaikuttaakseen kryptoihin ja lohkoketjuun liittyvään päätöksentekoon. (KUVA: NowThisWorld)

Hakkerit saanevat tänä vuonna miljardin edestä kryptoja

Hakkerit saattavat onnistua tänä vuonna saamaan jopa miljardin dollarin edestä kryptovaluuttoja, arvioi kryptoturvallisuusalan yritys CipherTrace tuoreimmassa raportissaan. CipherTracen raportin mukaan kryptopörssit ovat globaalisti menettäneet jo lähes 400 miljoonaa hakkereille pelkästään tänä vuonna.

CipherTrace arvioi, että hakkerit ovat saaneet vuonna 2019 jo 356 miljoonaa dollaria. Yritys uskoo, että tämä luku tulee nousemaan helposti vielä 1,2 miljardin tuntumaan kuluvana vuonna. Raportissa myös arvioidaan, että tämä raja saattaa särkyä jo paljon ennen joulukuuta.

Näyttää selkeältä, että hakkerit ovat tulevaisuudessakin ongelma. Mitä arvokkaampia kryptovaluutoista tulee, mitä enemmän niitä käytetään ja mitä enemmän kryptovaluuttoihin liittyvää infrastruktuuria Internetissä on, sitä todennäköisempää on myös hakkereiden kiinnostuksen ja toiminnan kasvaminen.

Hakkerointien määrän ja vakavuuden kasvu on myös tärkeä herätys kryptopörsseille. Monet kryptopörssit pitävät huolta tietoturvasta, mutta lähellekään kaikki eivät. Tavallisen käyttäjän kannattaakin perehtyä käyttämiensä palveluiden tietoturvaan ja historiaan varmistaakseen, että varansa ovat varmasti hyvissä käsissä.

Mitä arvokkaampia kryptovaluutat ovat, sitä houkuttelevampi kohde ne ovat hakkereille.

Singaporen ja Kanadan keskuspankit aikovat siirtää lohkoketjulla varoja

Singaporen taloushallinto ja Kanadan keskuspankki ovat ryhtyneet yhteistyöhön, jonka tarkoituksena on käyttää lohkoketjua laskemaan kansainvälisten rahansiirtojen kustannuksia. Sekä Singaporen että Kanadan keskuspankeilla on jo aikaisemmin ollut omia sisäisiä lohkoketjuprojektejaan, mutta nyt nämä kaksi instituutiota ovat yhdistämässä voimansa uuden järjestelmän luomiseksi.

“Nämä kaksi projektia ovat voineet vastata yhdessä moniin teknisiin kysymyksiin ja tuoneet teknologiaa kokonaan uudelle kypsymisen tasolle,” kommentoi Singaporen taloushallinnon fintech-projektien johtaja Sopnendu Mohanty.

“Vain jatkuvalla yhteistyöllä ja perustutkimuksella on mahdollista nähdä tämän teknologian kehittyvän ja poliitikkojen oppivan ymmärtämään sen potentiaalin,” kertoi Kanadan keskuspankin finanssiteknologiajohtaja Scott Hendry.

Kansainväliset rahansiirrot pankkien välillä ovat usein erittäin hitaita ja kalliita. Lohkoketjun avulla siirtojen kustannukset voidaan laskea murto-osaan nykyisestä ja erilaisen poliittisen tai taloudellisen manipulaation mahdollisuudet saadaan kitkettyä minimiin.

Kanadan ja Singaporen keskuspankit ovat yhteistuumin ryhtymässä ensimmäisiksi keskuspankeiksi, jotka käyttävät lohkoketjua kansainvälisissä siirroissa.

Yli joka kymmenes amerikkalainen omistaa bitcoineja

Sijoitusyritys Blockchain Capital on julkaissut uuden tutkimuksensa, jonka mukaan yli joka kymmenes amerikkalainen omistaa bitcoineja. Raportin mukaan Bitcoin on “demografinen megatrendi”.

Tutkimuksen mukaan 11% amerikkalaisista omistaa bitcoineja. Nuoret omistavat keskimäärin enemmän bitcoineja kuin keski-ikäiset. Tutkimuksen mukaan 18-34-vuotiaista amerikkalaisista 20% omistaa bitcoineja. 35-44-vuotiaiden kohdalla omistajia on noin 15%.

Tutkimus myös osoittaa, että tietämys Bitcoineista on kasvanut huomattavasti. Tutkimuksessa verrattiin nykyhetkeä vuoden 2017 lokakuuhun. Lokakuussa 2017 noin 77% amerikkalaisista olivat kuulleet bitcoinista. Nykyään luku on 89%. Vuonna 2017 vain 30% amerikkalaisista kertoivat “tuntevansa” bitcoinin, siinä missä nykyään luku on jo 43%.

Myös positiivinen suhtautuminen Bitcoinia kohtaan on kasvanut. 2017 noin 34% kertoivat pitävänsä Bitcoinia positiivisena finanssiteknologiana. Nykyään 43% vastaajista uskoo Bitcoinin olevan hyväksi.

Jo yli kymmenesosa amerikkalaisista omistaa jonkin verran bitcoineja ja luku on sitä suurempi, mitä nuorempiin mennään. (KUVA: Gage Skidmore

CoinMarketCap alkaa vaatia lisää tietoja pörsseiltä

Maailman käytetyin kryptovaluuttojen kurssipalvelu CoinMarketCap on ilmoittanut muutoksista käyttöehtoihinsa. Uusien ehtojen mukaan CoinMarketCap tulee poistamaan tilastoistaan sellaiset pörssit, jotka eivät toimita CoinMarketCapille sen vaatimia tietoja.

Tarve uusille säännöille syntyi, kun kävi ilmi, että eräät pörssit olivat ilmoittaneet CoinMarketCapille ilmeisesti valheellisia välitystietoja, joiden ansiosta ne näyttivät suuremmilta kuin oikeasti ovat.

Viime kuussa esilletulleiden tietojen mukaan jopa 95% listautumattomien pörssien liikevaihdosta saattaa olla valheellista. Vaatimalla parempia tietoja pörsseiltä CoinMarketCap voi vähentää näiden valesiirtojen merkitystä tilastoissaan.

Suuri osa suurista bitcoin- ja kryptorahapörsseistä ovat jo ilmoittaneet hyväksyvänsä CoinMarketCapin uudet säännöt. Mukana ovat jo muun muassa Binance, Huobi, Bitfinex ja Bittrex. Myös muiden pörssien uskotaan hyväksyvän uudet säännöt seuraavan yhden ja puolen kuukauden aikana, jolloin pörsseille annettu siirtymäaika loppuu.

CoinMarketCap on maailman suurimpia ja luotettavimpia lähteitä erilaiselle kryptovaluuttoihin liittyvälle datalle.

Yli 20% institutionaalista sijoittajista omistaa digisijoituksia

Fidelity Investmentsin julkaiseman tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jo lähes neljännes institutionaalisista sijoittajista on tavalla tai toisella mukana kryptovaluutoissa. Kyselytutkimuksen mukaan noin 22% sijoittajista omistaa jonkin verran kryptovaluuttoja tai muita digihyödykkeitä. Puolestaan 40% sijoittajista kertoivat, että he aikovat sijoittaa seuraavan viiden vuoden aikana.

Kyselytutkimuksen mukaan 57% institutionaalisista sijoittajista haluaa sijoittaa suoraan kryptovaluuttoihin ja digihyödykkeisiin. Puolestaan 72% olivat kiinnostuneita sijoittamaan sijoitusinstrumenttien kautta.

“Yhä useampi institutionaalinen sijoittaja on mukana digihyödykkeissä, joko suoraan tai sitten jonkin palveluntarjoajan kautta. Lohkoketjuteknologian potentiaalinen vaikutus markkinoilla alkaa näkyä,” kommentoi Fidelityn digihyödykeasioiden päällikkö Tom Jessop.

Tutkimusta varten Fidelity Investments haastatteli yli 400 amerikkalaista sijoittajaa. Mukana oli muun muassa perinteisiä rahastoja, kryptorahastoja, sijoitusyrityksiä ja eläkerahastoja.

Myös perinteiset sijoittajat alkavat pitää kryptovaluuttoja ja digihyödykkeitä normaalina osana sijoitussalkkua.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

1 thoughts on “Viikkokatsaus 18/2019: Bitcoin lähti rymisevään nousuun

  1. Käärmeöljykauppias says:

    >Yli joka kymmenes amerikkalainen omistaa bitcoineja
    “Tutkimus” perustuu vain 2000 henkilön nettikyselyyn, joten sen luotettavuudella voi pyyhkiä perseensä.
    Bitfinex ja Binance ovat jo osoittautuneet epärehellisiksi toimijoiksi, kasinopörssikartelli vetelee viimeisiään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *