Viikkokatsaus 20/2019: Kerralla Kuuhun asti?

Bitcoinin nousu jyrisee jo niin kovaa, että heikompia hirvittää. Raketti on lähtenyt ja bitcoinin kurssi on rikkonut 8 000 dollarin rajapyykin. Monesti tällaisten nousujen jälkeen on seurannut jonkinlainen korjausliike, ja eiköhän sellainen ole tässäkin tulossa.

Tai sitten ei ole, vaan nyt mennään kerralla Kuuhun asti.

Tällaisia kysymyksiä voi kukainenkin miettiä kotonaan – ja kryptoharrastajat varmaan miettivätkin. Jos haluatte jotain ajatuksenruokaa ja pureskeltavaa noille mietinnöille, niin me täällä Prasosilla olemme julkaisseet kryptomarkkinoiden katsauksen vuoden ensimmäiselle kvartaalille.

Tällä viikolla uutisissa silmäilemme muutamia juttuja koskien Bitcoinin kehitystä varteenotettavammaksi valuutaksi. Bitcoinin louhinta on hajautunut aikaisemmasta, eikä ole enää samalla tavalla harvojen käsissä. Lisäksi näyttäisi siltä, että kryptovaluutoista ja Bitcoinista puhutaan nykyään fiksummin ja toiveikkaammin kuin aikaisemmin.

Muissa uutisissa muun muassa Microsoftin Bitcoin-verkkoa käyttävä identifikaatiojärjestelmä sekä tarinoita siitä, miten kryptokiristyksiltä pelastavat yritykset eivät aina ole sitä, miltä ne näyttävät.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä

Bitcoin on vahvempi kuin pitkään aikaan ja on nyt murskannut kahdeksan tontun rajan. (KUVA: hellolouis)

Bitcoin-louhinta on hajautunut

Kryptoanalyysiyritys Diarin tuoreen raportin mukaan Bitcoin louhinta on muuttunut entistä hajautetummaksi. Raportin mukaan pienemmät louhijatahot ja -poolit ovat kasvattaneet omaa osuuttaan verkon louhintatehosta ja monet tuntemattomat louhijat ovat joko lopettaneet louhimisen tai siirtyneet tunnettuihin pooleihin.

Viime vuoden maaliskuussa louhintateho oli jopa vaarallisen keskittynyttä. Diarin arvioiden mukaan suurin louhintapooli, Bitmain, saattoi parhaillaan hallita noin puolta kaikesta Bitcoin-verkon laskentatehosta. Tämä olisi teoriassa voinut antaa Bitmainille mahdollisuuden manipuloida verkkoa.

Tämän vuoden maaliskuussa Bitmain hallitsi enää 36% Bitcoin-louhinnasta. Samaan aikaan esimerkiksi F2Pool ja Slushpool ovat kaksinkertaistaneet oman laskentatehonsa. Mikäli tämä kehitys jatkuu, tulee Bitcoin olemaan huomattavasti aikaisempaa hajautetumpi tämän vuoden aikana.

Bitcoin-louhintaa harrastavat nykyään useammat eri tahot kuin ennen, mikä tekee verkosta turvallisemman.

Bitcoin näyttäisi kypsyneen valuuttana

Bitcoinin tuore nousu voi johtua kryptovaluutan kypsymisestä valuuttana, kertoo Bloomberg. Tämä kypsyminen näyttäisi näkyvän siinä, miten ihmiset ymmärtävät Bitcoinin ja suhtautuvan siihen.

Indexica-tutkimusyritys analysoi tuhansia Bitcoiniin liittyviä tekstejä tutkiakseen, miten Bitcoinista keskustellaan ja miten tuo keskustelu on kehittynyt. Yritys huomasi, että nykyään Bitcoinista keskustellaan monipuolisemmin kuin ennen. Lisäksi keskustelussa ollaan vähemmän huolissaan huijauksista ja se keskittyy enemmän tulevaisuuteen kuin menneisyyteen.

Indexican mukaan korkeatasoisempi keskustelu tarkoittaa, että yhä useampi akateemisten ja talousalojen ammattilainen on ryhtynyt keskustelemaan asiasta ja instituutiot ottavat Bitcoinin vakavasti. Tulevaisuuteen suuntautuneet keskustelut taas indikoivat ihmisten uskovan Bitcoinin jatkuvuuteen.

Yleisesti ottaen vaikuttaisi siis siltä, että Bitcoin ymmärrettään huomattavasti paremmin kuin ennen, se otetaan vakavasti vakavasti otettavissa piireissä ja sen tulevaisuuteen suhtaudutaan optimistisesti.

Bitcoinista on tullut keskusteluanalyysin perusteella entistä ammattimaisempi ja älykkäämpi.

Microsoft rakentaa tunnistautumisjärjestelmän Bitcoinin päälle

Microsoft on julkaisemassa uuden Ion-projektinsa, joka käyttää hyväksi suoraan Bitcoinin lohkoketjua. Ion on hajautettu identiteetinvarmennusprotokolla, jonka avulla verkostot voivat kommunikoida turvallisesti keskenään. Projekti perustuu avoimeen koodiin.

Tällä hetkellä Ion pyörii vielä Bitcoinin testiverkostossa, mutta CoinDeskin lähteiden mukaan Microsoft olisi siirtämässä Ionin lähitulevaisuudessa Bitcoinin varsinaiseen verkkoon.

Ion on ensimmäinen suuren yrityksen tekemä implementaatio, joka käytää Bitcoinin lohkoketjua. Microsoftin merkittävän aseman ja arvovallan vuoksi projekti voi antaa merkittävästi lisäpotkua Bitcoinille, minkä lisäksi se toiminee kannustimena muillekin yrityksille ryhtyä käyttämään suoraan Bitcoinin lohkoketjua omien yksityisten lohkoketjujensa sijasta.

Microsoft on ollut pitkään Bitcoin-myönteisimpiä suuryrityksiä.

Ethereum-omistukset ovat keskittyneet harvoille

Vain 376 ihmistä omistavat noin kolmanneksen kaikista Ethereum-lohkoketjun ether-kolikoista, kertoo kryptoanalyysiyritys Chainalysis Bloombergille antamassaan haastattelussa.

Myös bitcoinin kohdalla omistus on hyvin keskittynyttä. Chainalysiksen mukaan 448 ihmistä omistaa noin 20% kaikista bitcoineista.

Chainalysiksen mukaan nämä suuret omistajat harvemmin liikuttelevat varojaan ja yleensä lähinnä pitävät ne hallussaan. Yritys myös huomasi, että kun nämä suuret omistajat siirsivät varojaan, oli sillä pieni, mutta merkittävä tilastollinen vaikutus markkinoihin.

Chainalysiksen tutkimus myös osoitti, että bitcoinin kurssi on vahva indikaattori etherin tulevalle kurssille. Esimerkiksi bitcoinin noustessa tässä kuussa 52%, ether nousi 48%.

Ethereum-omistukset näyttäisivät tutkimuksen mukaan keskittyneen muutamalle sadalle.

Lääkejätin johtaja: Haluttomuus on lohkoketjuadaptaation tiellä

Lääkejätti Pfizerin vanhempi johtaja Ken Nasselin mukaan lohkoketju on teknologiana jo valmis laajempaan adaptaatioon. Nassel kertoi näkemyksistään Consensus-tapahtumassa 14. päivä tiistaina.

“Yleinen oletus on, että lohkoketjujen käyttöönotto on hidasta jollain tavalla itse teknologian vuoksi; kuten että teknologia ei ole riittävän skaalautuvaa tai nopeaa tai riittävän hyviä kehitystyökaluja ei ole vielä valmiina. Oman kokemukseni mukaan tämä ei ole totta, eivätkä nämä asiat ole edes listan huipulla,” Nassel kertoi.

Nasselin mukaan todellisuudessa lohkoketjujen käyttöä laajemmin yritysmaailmassa rajoittavat ennemminkin yritysten omat toimintatavat. Jotta lohkoketju toimii optimaalisesti, edellyttää se monissa asioissa yhteistyötä yritysten välillä ja infrastruktuurin ja jopa hallinnon jakamista.

“Jotta tällainen yhteistyö onnistuu, vaatii se paljon sahaamista, että saadaan oikea sekoitus motivaatiota ja insentiivejä ja oikeat ihmiset pöytään samaan aikaan. Mielestäni tämä on se seikka, joka hidastaa adaptaatiota,” Nassel kertoi.

Lohkoketjulla on mahdollisuus mullistaa monia aloja ja toimintatapoja.

Monet tietoturvayritykset maksavat kryptohakkereille

ProPublican julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan useat kryptokiristyksien ratkaisemiseen keskittyneet yritykset maksavat suoraan kiristäjille. Nämä yritykset väittävät käyttävänsä teknologiaa, mutta todellisuudessa ne usein vain siirtävät lunnaat kiristäjälle ja väittävät asiakkaalle ratkaisseensa ongelman.

“Esimerkiksi Proven Data -niminen yritys väitti auttavansa kiristysten uhreja viimeisimmällä teknologialla. Tämän sijasta se osti dekryptaustyökalut kiristäjiltä maksamalla lunnaat,” ProPublica kertoo.

Tyypillisessä kryptokiristyksessä hyökkääjä onnistuu saastuttamaan uhrin tietokoneen haittaohjelmalla, joka salaa tietokoneen tiedot. Tämän jälkeen hyökkääjä vaatii uhriltaan lunnaita bitcoinien tai muiden kryptojen muodossa.

“Toinen yritys, MonsterCloud, väitti auttavansa kiristysohjelmien uhreja omilla tiedonpalautusmenetelmillään, mutta todellisuudessa se maksoi lunnaat monesti edes kertomatta uhreille tai viranomaisille,” ProPublica kuvaa toista tapausta.

Kyberkiristykset ovat lisääntyneet kryptovaluuttojen tullessa tunnetummiksi ja arvokkaammiksi. Paras tapa suojautua kyberkiristyksiltä on pitää varmuuskopiot ja tietoturva ajan tasalla.

Sen sijaan, että ne käyttäisivät oikeasti teknologiaa ja asiantuntemusta, monet yritykset vain antautuvat hakkereille

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *