Viikkokatsaus 21/2015: Suomalaisessa koulussa jaettiin bitcoin-stipendejä

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa mm. Kemiönsaarella jaetuista bitcoin-stipendeistä ja muutaman vuoden tekeillä olleesta Life on Bitcoin -dokumentista. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bittirahan blogissa Samuli Pahalahti kirjoittaa murska-analyysin Onecoinista.

Kemiönsaarella saatiin Bitcoin-stipendejä

Kemiönsaaren keskuskoulu jakoi lukukauden lopulla annettavia stipendejä bitcoineina. Koulun rehtori Ari Rintasen mukaan stipendit jaettiin bitcoineina kolmesta syystä: Bitcoineja voi käyttää useassa liikkeessä saarella, pankkipalveluiden heikentyminen on vaikeuttanut perinteisten stipendien lunastamista ja “se tuntui hyvältä ja nykyaikaiselta tavalta kokeilla jotain uutta”. Koulun jakamista stipendeistä 95 % jaettiin bitcoineina. Stipendien jakamisen käytännön järjestelyt hoiti  bitcoineja hyväksyvän ZAS Data -atk-liikkeen Sami Lappalainen.

Kemiönsaaren koulussa jaettiin stipendejä bitcoineina

Lohkokoon kasvattaminen

Bitcoinin lohkokoon kasvattaminen on edelleen kuuma puheenaihe.

Viime viikolla osa Bitcoin-yhteisöstä teki stressitestin Bitcoin-verkolle. Verkkoon spämmättiin transaktioita, mikä paljasti paljon verkon toiminnasta. Jotkut siirrot odottivat jopa 4 tuntia, ennen kuin ne hyväksyttiin verkkoon. Verkko kesti testin hyvin, mutta ratkaisuja on löydettävä, jos Bitcoin-verkon käyttäjämäärät kasvavat testattuihin määriin.

Lohkokoon kasvattamista kärkkäästi ajanut Gavin Andresen kertoi alkavansa kehittämään omaa Bitcoinin päälle rakennettua implementaatiota mikäli yhteisö ei pääse yhteisymmärrykseen lohkokoon kasvattamisesta.

Visan perustaja Xapon neuvonantajaksi

Xapon neuvonantajaryhmään on liittynyt kolme kovaa nimeä. Erityistä huomiota on saanut Visan perustaja Dee Hockin mukaatulo, joka osoittaa vahvaa luottamusta bitcoiniin myös perinteisen rahoitusalan puolelta. Neuvonantajiksi liittyivät myös Citibankin entinen toimitusjohtaja John Reed ja Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri Larry Summers. Xapo on yksi eniten rahoitusta keränneistä Bitcoin-yrityksistä ja keskittyy tällä hetkellä bitcoin-säilytyspalveluihin.

Sveitsiin Bitcoin-pankki

Sveitsissä on tekeillä pankki, jonka toiminta perustuu täysin bitcoineihin. Vielä nimettömänä pysyvä projekti hakee paraikaa lisenssiä maan finanssivalvonnalta toiminnan aloittamiseksi. Projektin jäsen Guido Rudolphi kertoo mukana olevan it- ja rahoitusalan ammattilaisia. Lupa toiminnan aloittamiseksi on Rudolphin mukaan odotettavissa muutamien viikkojen sisään, ja pankki etsii toimitiloja. Pankin on tarkoitus tarjota kaikkia normaaleja pankkipalveluita.

Playboy julkaisi artikkelin Bitcoinista

Maailman tunnetuin aikuisviihdelehti Playboy julkaisi artikkelin Bitcoinista. Artikkelissa käsitellään bitcoin-maksujen mahdollistamaa helppoa maksamista ja anonyymiyttä. Artikkelissa keskitytään etenkin qr-koodeihin, joita skannaamalla bitcoin-maksut yleensä tehdään, ja Bitcoinin erilaisiin käyttötarkoituksiin.

The Blockchain Summit herätti mielenkiintoa

Richard Bransonin saarella pidetty The Blockchain Summit keräsi kokoon osan Bitcoin- ja lohkoketju-talouden kovista nimistä, ja konferenssin sisältö on herättänyt kiinnostusta. Suurin osa sisällöstä jäänee osallistujien väliseksi, mutta jotain on tullut julki.

Otsikoihin nousi Hollywood-stara Lucy Liu, joka puhui konferenssissa lohkoketjulla vahvistetuista identiteeteistä.

 

 

Louhijafirma BitFury esitteli louhijana toimivan lampun. Lamput tuodaan markkinoille tämän vuoden aikana.

 

 

Ulbrichtille elinkautinen, Silk Roadista dokumentti

Bitcoineilla toiminutta Silk Road -kauppapaikkaa pyörittänyt Ross Ulbricht sai elinkautisen tuomion, ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen, ja 200 miljoonan dollarin sakot. Tuomiota on aiheuttanut keskustelua. Jotkut puolustavat Ulbrichtin tekoja, sillä hänen pyörittämänsä kauppapaikka vähensi rikoksiin liittyvää väkivaltaa. Lisäksi, hänen puolustuksensa ihmettelee, että sivuston annettiin olla toiminnassa, vaikka Yhdysvaltojen viranomaiset pitivät sitä hallussaan, ja että salaisten agenttien sivustolla tekemät rikokset eivät vaikuttaneet oikeudenkäyntiin. Toisaalta, Ulbrichtin sanotaan tehneen rikosten tekemisestä internetin kautta helpompaa. Ulbrichtin puolustus aikoo valittaa tuomiosta.

Economist-lehdessä ei uskota tuomion vaikuttavan netissä tehtävään laittomaan kaupankäyntiin, vaikka tuomiolla haluttaisiinkin varoittaa seuraajia, sillä uudet paikat ovat toistuneesti korvanneet poistuvia.

Epix julkaisi aiheesta kertovan dokumentin “Deep Web”. Ross Ulbrichtiin keskittyvä dokumentti pyrkii luomaan moniulotteisemman kuvan pahamaineisesta deep webistä ja koko Ulbrichtin oikeudenkäynnistä ja pohtii miten Ulbrichtin oikeudenkäynti vaikuttaa tulevaisuuteen ja teknologiseen vapauteen. Dokumentissa haastatellaan deep webin käyttäjiä ja muita aiheeseen tutustuneita. Dokumentin on tehnyt Alex Winter, jonka on tehnyt mm. internet-lataamista käsittelevän dokumentin “Downloaded”.  Deep Webin traileri on nähtävissä täältä.

Blockchain.infon Android-lompakossa ongelmia

Blockchain.infon Androidille tehdystä lompakkosovelluksesta on löytynyt pahoja virheitä. Vakavin niistä koski satunnaislukujen generoimista, jota käytettiin uusien yksityisavainten luomista varten. Satunnaisluvut haettiin muun muassa random.orgista, mutta salaamattoman http-yhteyden kautta, jollaista kyseinen sivusto ei ole enää pitkään aikaan tarjonnut.

Sieltä sai vain virheilmoituksen, jonka lompakkosovellus katsoi satunnaiseksi lukusarjaksi ja käytti yksityisavaimen tekemiseen. Näin monet käyttäjät saivat generoitua itselleen saman avaimen eli he saivat käyttöönsä saman tilin. Ongelma koski vain Android 4.1:n ja sitä vanhempien versioiden käyttäjiä, ja on nyt korjattu.

Ecuadorin digitaalinen valuutta pakolliseksi

Ecuadorin valtio pakottaa maan rahoitusalan yritykset liittämään palvelunsa maan kehittämään digitaaliseen valuuttaan vuoden sisällä. Yritysten on tarjottava kaikkia palveluitaan tällä digitaalisella valuutalla. Digitaalisen valuutan toivotaan tehostavan maksujärjestelmiä ja tuovan vakautta maan taloudelle. Bitcoin on Ecuadorissa kielletty, ja Ecuadorin oma digitaalinen valuutta poikkeaakin paljon bitcoinista. Se ei ole samalla tavalla laajalti hajautettu kuin Bitcoin ja se on poliittisesti riippuvainen ja maan hallinnoima.

Australialainen pankki kokeilee lohkoketjua

Commonwealth Bank of Australia aikoo kokeilla lohkoketjuun perustuvaa Rippleä sisäisessä toiminnassaan. Pankin tietohallintopäällikkö David Whiteing kertoo pankin testanneen järjestelmiä ja Ripple otetaan käyttöön piakkoin. Whiteing uskoo lohkoketjuun perustuvan maksujärjestelmän olevan osa tuleivaisuutta, jolloin nykyiset järjestelmät tullaan näkemään erittäin alttiina vaaroille. Hän näkee, että pankit voisivat tallettaa järjestelmiinsä myös muutakin kuin perinteistä rahaa, esimerkiksi, kryptovaluuttoja tai bonuspisteitä.

Accenture: lompakot pankkitiliin verrattavia

Accenture on ehdottanut Iso-Britannian hallitukselle kaikkien digivaluuttalompakoiden käyttäjien pakkotunnistautumista. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi keskittämällä jollekin virastolle lompakko-ohjelmistojen sääntely ja valvonta.

CoinDeskin haltuunsaamassa dokumentissa (joulukuulta 2014) käsitellään digitaalisten valuuttojen ongelmia. Accenture ehdottaa riskien hallinnoimiseksi kovien keinojen käyttöönottoa, jotka todennäköisesti johtaisivat esimerkiksi avoimen lähdekoodin lompakoiden laillisen käytön loppumiseen, koska kehittäjillä ei olisi varaa tai mahdollisuuksia toteuttaa kaikkea sääntelyn vaatimaa asiakkaiden tunnistamista ja valvontaa. Täten digivaluuttalompakoista tulisi lain edessä täysin pankkitiliin verrattavia.

Ehdotus on ongelmallinen, sillä rikollisia tuskin kiinnostaa onko heidän käyttämänsä lompakko laillinen.

Verohelpotus Bitcoin-bisneksille Yhdysvalloissa

New Jerseyn osavaltiossa tehtiin lakialoite, joka antaisi verohelpotuksia digitaalisten valuuttojen parissa toimiville yrityksille. Lakialoitteen takana oleva Raj Mukherjin mukaan lailla halutaan tukea innovaatiota ja luoda työpaikkoja. New Jerseyssä on aiemmin pidetty kuulusteluja digitaalisten valuuttojen lainsäädännön kehittämisen tueksi, joten jonkinlainen sääntely on odotettavissa.

Life on Bitcoin -dokumentti ilmestyy pian

Kauan odotettu dokumentti Life on Bitcoin on vihdoin ilmestymässä. Se seuraa vasta naimisiin mennyttä pariskuntaa, jonka tarkoitus on selvitä pelkillä bitcoineilla kolme kuukautta. Dokumentti keräsi 70 000 dollaria rahoitusta Kickstarterin kautta vuonna 2013, jolloin se kuvattiin. Bitcoin-talous on muuttunut ja kasvanut huimasti tässä ajassa, joten on jännä nähdä, miten relevantilta dokumentti tuntuu nykypäivänä. Katso dokumentin traileri alta: