Viikkokatsaus 21/2016: Bitcoinin käyttö Intiassa kasvaa räjähdysmäisesti

Tällä viikolla Goldman Sachs kertoo, miten lohkoketjua hyödntämällä voitaisiin säästää miljardeja suhteellisen helposti ja pienellä vaivalla. Pankin julkaiseman raportin mukaan Bitcoinin taustateknologian ulottaminen jo muutamille talouden osa-alueille tuottaisi valtavia summia rahaa ja tehostaisi toimintaa huomattavasti. Samaan uskoo myös Yhdysvaltain postilaitos, joka tahtoo saada näitä Goldman Sachsin ehdotuksia käytännön testiin.

Espanjassa ja Ruotsissa Bitcoin on ollut tekemisissä viranomaisten kanssa. Ensimmäisessä saatiin kiinni bitcoiniin sijoittanut rahanpesujengi. Ruotsissa taas louhintalaitteistoa valmistanut KnCMiner on saanut synninpäästön käräjäoikeudessa tultuaan syytetyksi muun muassa petoksesta.

Lisäksi Aasiasta kuuluu suuria uutisia. Bitcoinin käyttö kasvaa Intiassa räjähdysmäisesti ja yhä useammilla on mahdollisuus parantaa asemaansa digitaalivaluutan tuomilla eduilla. Japanissa taas edetään Bitcoinin sääntelyssä.

Kurssianalyysissä käsitellään tällä viikolla rauhallisena pysynyttä kurssia ja miten pitkään tilanne tulee kestämään.

Viime viikon katsauksen näet tästä.

Bitcoin kasvaa eksponentaalisesti Intiassa

Hindustantimesin mukaan Bitcoinin käyttö on kasvanut Intiassa eksponentaalisesti. Lehti raportoi, että yhä useammat intialaiset käyttävät bitcoinia maksaakseen kännykkälaskujaan ja ostaakseen tuotteita sähköisesti.

Myös Intian Bitcoin-yritykset ovat saaneet uusia asiakkaita. Esimerkiksi mobiilimaksuyritys Zebpayn perustaja Sandeep Goenkan mukaan bitcoinilla tehtyjen maksujen määrä kaksinkertaistuu joka kuukausi. Myös muut Bitcoin-yritykset, kuten Bitcoin-vaihtopalvelu Coinsecure sekä Bitcoin-lompakkopalvelu Unocoin ovat ilmoittaneet käytön kasvusta.

Bitcoinin sääntely Intiassa on erittäin löysää, minkä monet ovat katsoneet edistäneen Bitcoinin omaksumista Intiassa. Bitcoin kuitenkin kiinnostaa virallisia tahoja ja Intian hallitus onkin ottanut maan sähköisen talouden tarkempaan syyniin. Myös esimerkiksi Intian keskuspankki tutkii Bitcoinia.

Kasvaneesta kiinnostuksesta huolimatta viranomaiset näyttäisivät silti suhtautuvan Bitcoin-sääntelyyn maltillisesti, eikä ainakaan toistaiseksi näyttäisi olevan kehittämässä Bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja rajoittavaa sääntelyä.

Mobiilipalvelujen ja informaatioteknologian kehittyminen ja halventuminen on yhdessä sallivan sääntelyn kanssa tehnyt Intiasta otollisen maaperän Bitcoinin kasvulle

Goldman Sachs: Lohkoketju säästää miljardeja

Maailman suurimpiin kuuluva liikepankki Goldman Sachs on julkaissut raportin, joka käsittelee Bitcoinin taustalla pyörivän lohkoketjuteknologian potentiaalisia käyttötarkoituksia. Raportin mukaan lohkoketju on vihdoinkin täyttämässä siihen kohdistettuja odotuksia. Raportissa Goldman Sachs käsittelee viittä erilaista skenaariota, joissa lohkoketjun mahdollistamat taloudelliset edut tulevat ilmeisiksi.

Pankin mukaan lohkoketju mahdollistaa turvallisen tavan säilyttää maksuhistorian ja muita tietoja, mikä on erittäin tärkeää esimerkiksi AirBnB:n ja Uberin kaltaisille hajautetun jakamistalouden yrityksille.

Lohkoketju voisi myös mahdollistaa hajautetusti tuotetun sähkön tehokkaan myynnin ja jakelun. Lohkoketjun avulla voitaisiin esimerkiksi luoda järjestelmiä, joissa kuka tahansa voi tuottaa kotonaan sähköä esimerkiksi aurinkopaneeleilla ja sen jälkeen myydä sitä verkkoon sen tarvitsijoille.

Goldman Sachsin mukaan lohkoketju antaa myös tehokkaita tapoja käsitellä esimerkiksi vakuutustietoja sekä osakkeiden vaihdantaa. Lisäksi liikepankki uskoo, että avoin lohkoketju olisi erittäin tehokas keino taistelemaan rahanpesua vastaan. Goldman Sachs arvioi, että lohkoketjun hyödyntäminen voisi säästää markkinatoimijoilta jopa yli 6 miljardia dollaria vuodessa.

Goldman Sachs näkee monen muun finanssi-instituution tavoin lohkoketjussa olevan tulevaisuuden

Kultapinnoitetut Denarium-kolikot julkaistu

Suomalainen Bitcoin-kolikkovalmistaja Denarium on julkaissut uudet kultapinnoitetut Bitcoin-kolikot, joita voi ostaa 1/100 bitcoinin arvolla, 1/10 bitcoinin arvolla tai tyhjinä. Itse kolikon hinta on 14,90 € (+alv) ja mikäli sen ostaa ladattuna, tulee hintaan tietysti bitcoin-arvo päälle. Denarium on julkaissut videon, josta näkee minkälainen kolikko on kyseessä.

Japani on hyväksynyt Bitcoin-sääntelyn

Japanin parlamentin ylähuone on hyväksynyt uuden Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja sääntelevän lain. Laki on seurausta liki kaksi vuotta kestäneestä keskustelusta, miten digitaaliseen valuuttaan tulee suhtautua maassa. Kysymys on ollut erityisen merkittävä Japanissa, joka oli kaatuneen Bitcoin-pörssi Mt.Goxin kotipaikka.

Uusi laki kiristää Bitcoin-yrityksien valvontaa Japanissa. Bitcoin-vaihtopalvelujen on muun muassa rekisteröityvä finanssialaa valvoville viranomaisille. Japanin viranomaiset saavat myös lisää oikeuksia tutkia japanilaisia vaihtopalveluja sekä antaa niille hallinnollisia määräyksiä.

Japanin Bitcoin-yritykset eivät ole kokeneet kiristyvää valvontaa uhkaavaksi, vaan ovat olleet jopa varovaisen optimistisia uutta lakia kohtaan. Coincheckin Kagayaki Kawabatan mukaan lait olivat odotettuja ja niiden noudattaminen ei tule olemaan mikään ongelma lakia jo noudattaville yrityksille. Japanin lohkoketjualaa edustava Japan Blockchain Association kertoi toivottavansa lain tervetulleeksi, sillä se selkeyttää virtuaalivaluutan määritelmää ja antaa alalle uskottavuutta ja luotettavuutta.

Japanin parlamentti pyrkii uudella sääntelyllä tukemaan Bitcoinin kehitystä Japanissa (KUVA: Eric Draper)

Espanjan poliisi pidättänyt louhivan rahanpesujengin

Espanjan poliisi ja veroviranomaiset ovat pidättäneet 30 henkilöä epäiltynä rahanpesusta ja varastetun televisiosisällön levittämisestä. Poliisin mukaan epäillyillä oli kuusi Espanjan suurimmista Bitcoin-louhintakeskuksista. Viranomaisten mukaan epäillyt käyttivät rahanpesun tuotot bitcoiniin, joilla puolestaan ostettiin hyödykkeitä kuten luksusautoja. Heidän myös epäillään varastaneen sähköä Bitcoin-louhintaan.

Poliisi ei ilmoittanut yksityiskohtia tai rahanpesun suuruusluokkaa. Viranomaiset takavarikoivat epäillyiltä muun muassa 31 320 euron edestä bitcoineja, 183 200 euron edestä käteistä, pienen lentokoneen, louhintalaitteistoa, 10 luksusautoa sekä 4 moottoripyörää.

Espanjan poliisin mukaan lopulliset tiedot saadaan myöhemmin. Euroopan poliisivirasto Europol avusti Euroopan viranomaisia tutkimuksissa.

Takavarikoidun omaisuuden joukossa oli suuri määrä Bitcoin-louhintalaitteistoa, luultavasti kehittyneempää kuin tämä (KUVA: BitcoinWiki)

KnCMineria vastaan esitetyt vaatimukset hylätty

Tukholman käräjäoikeus on antanut tuomion Bitcoin-louhintalaitteistoa valmistavan KnCMinerin tapauksesta.

Tapaus on seurausta vuoden 2014 tapahtumista, jolloin KnCMiner oli julkaisemassa uutta Titan-tuotettaan. Tuotteen julkaisussa oli ongelmia ja asiakkaat raivostuivat viivästyneistä toimituksista sekä laitteistovioista. Tilanne kulminoitui oikeustapaukseen, jossa joukko KnCMinerin asiakkaita syytti KnCMineriä petoksesta ja valheellisesta markkinasta. Nyt käräjäoikeus on hylännyt kantajien esittämät vaatimukset.

Oikeuden päätöksen ytimessä oli kysymys siitä, ovatko KnCMinerin asiakkaat kuluttajia vai yrityksiä. Oikeus katsoi asiakkaat yrityksiksi, minkä vuoksi kantajat eivät nauttineet samaa suojaa kuin mitä Ruotsin laki antaa kuluttajille. Tämän vuoksi kantajien vaatimukset hylättiin.

Käräjäoikeus tuomitsi kantajat maksamaan KnCMinerin 772 000 kruunun oikeuskulut (n. 83 000 euroa). Kantajien edustaja Joakin Stringertin mukaan hän aikoo valittaa tuomituista oikeuskuluista, mutta ei tuomioistuimen päätöksestä yleensä. Stringertin mukaan häviön riski on liian suuri nyt, kun oikeus katsoo asiakkaat yrityksiksi.

KnCMinerin Titania ja sen toimintaa koskevat epäselvyydet veivät yrityksen lopulta raastupaan (KUVA: KnCMiner)

USA:n postilaitos haluaa PostCoinin

Yhdysvaltain postilaitos tutkii neljää erilaista tapaa, miten se voisi käyttää lohkoketjua säästääkseen rahaa ja parantaakseen palveluja. Postilaitoksen pohtimien asioiden joukossa on jopa postilaitoksen oma digivaluutta, PostCoin.

Postien tilanne on kautta maailman vaikeutunut jatkuvasti. Kehityksen myötä niiden palveluiden kysyntä on laskenut kommunikaation siirtyessä kasvavissa määrin Internetiin. USA:n postilaitos ei ole tuottanut voittoa sitten vuoden 2006.

Tuoreessa raportissa posti etsii ratkaisuja tilanteelleen lohkoketjusta. Raportissa ehdotetaan perustavanlaatuisesti, että valtion tulisi harkita lohkoketjun käyttämistä identifiointiin, jakeluketjujen hallintaan, laitteiden väliseen vuorovaikutukseen ja ehkä jopa luodakseen oman digitaalisen valuuttansa, jolla voisi ostaa julkisia postipalveluja.

Postilaitos uskoo, että lohkoketjua voidaan hyödyntää postitoiminnassa vähintään neljällä eri tavalla

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].