Viikkokatsaus 20/2016: Ethereum on kovassa nosteessa

Kuluvan viikon aikana Bitcoin on taas kerran puhututtanut poliitikkoja pitkin maailmaa. Euroopassa EU-raportti kertoo, miten Bitcoin-kauppaa tietty pitäisi pystyä valvomaan, mutta miten tällä teknologialla on potentiaalia muuttaa maailmaa parempaan, mikäli vain lainsäätäjät ymmärtävät sen. Samaa sanoi myös IBM joutuessaan USA:n hallituksen nimittämän komission kuultavaksi.

Venäjällä taas homma hoidetaan eri tavalla. Kaksi Venäjän ministeriötä tappelevat keskenään siitä, millainen Venäjälle kaavaillun Bitcoin-kiellon oikein tulisi olla ja voidaanko laveita käsitteitä noin suoraan mielivaltaisesti kieltää.

Viranomaiset ovat myös viikolla päässeet näyttämään kynsiään. Saksassa viranomaiset suorittivat toistaiseksi suurimman bitcoineja käyttäneen online-huumekauppoihin liittyvän takavarikkonsa. USA:ssa puolestaan miljoona dollaria bitcoineissa vaatinut tohtori Pahuus on saanut tuomion.

Bitcoin-piireissä paljon huomiota on saanut myös Ethereum ja siihen pohjautuva DAO.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Olemme uudistaneet Bittimaatti-verkostoamme, jossa voi vaihtaa bitcoineja ja käteistä. Helsingissä Malmin Nova-ostoskeskuksessa ja Jyväskylässä Tawast-ostoskeskuksessa voi nyt ostaa bitcoineja käteisellä. Lisäksi Tampereen Tullintorin automaatissa voi ostamisen lisäksi nyt myös myydä bitcoineja käteiseksi.

Ethereum on kovassa nosteessa

Ethereum-kryptovaluutta on ollut kovassa nosteessa sitä hyödyntävien projektien ja sen arvonnousun ansiosta. Ethereum on ns. älykkäisiin sopimuksiin (engl. smart contracts) keskittyvä kryptovaluutta, eli sen fokuksena on valuuttakäytön sijaan kaikenlaisen muun datan siirtäminen. Ethereumin käyttämiä tokeneita kutsutaan ethereiksi, joita voi treidata muiden kryptovaluuttojen tapaan. Ethereumin kehitystyötä on tehty jo useamman vuoden ajan, ja työ on alkanut tuottaa hedelmää. 

Ethereum oli kovassa nosteessa maaliskuussa, kun sitä hyödyntävistä projekteista uutisoitiin paljon ja sen treidauspaikkoja alettiin kehittää. Nousun alkuvaiheen hypen jälkeen Ethereumin arvo laski, mutta viime viikkojen aikana kurssi on taas ollut kovassa noususuunnassa ja samoissa all time high -lukemissa.

Ethereumin arvo on noussut hurjasti tämän vuoden puolella (klikkaa kuvaa suuremmaksi, lähde Coinmarketcap)

Uusimpana Etherium-hypeä nostattaneena projektina on Decentralized autonomous organization (DAO), joka on kerännyt 150 miljoonan dollarin rahoituksen. DAO on tapa tehdä organisaatio, jonka toimintaa sääntelee koodiin määritellyt säännöt, joten sellaisella ei välttämättä ole tarvetta ihmistyövoimalle tai -hallinnolle.

DAO:n joukkorahoituskampanja on kaikkien aikojen suurin joukkorahoituskampanja ei pelkästään lohkoketjualalla, vaan verrattuna mihin tahansa. Se on merkittävä saavutus, mutta aika näyttää tuleeko DAO-projektista lopulta menestys vai suuri katastrofi.

Viimeisimpänä merkittävänä Ethereum-uutisena Bitcoin-pörssi Coinbase Exchange ilmoitti uudelleenbrändäyksestään GDAX:ksi, jossa on mahdollista treidata myös ethereitä ensi viikosta lähtien. Coinbase-välittäjäpalvelu pysyy edelleen Coinbasena, muutos koskee vain institutionaalisille sijoittajille suunnattua Coinbase Exchangea.

EU-raportti uskoo Bitcoinin voimaan

Euroopan parlamentin talous- ja raha-asiainvaliokunta on julkaissut viimeistellyn raporttinsa koskien hajautetun kirjanpidon teknologioita, kuten Bitcoinia ja muita lohkoketjuja. Raportissaan valiokunta on listannut ja käsitellyt erilaisia lohkoketjuun ja Bitcoiniin liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia.

Valiokunnan mukaan on pidettävä mahdollisena, että Euroopan unionin lait muuttuvat virtuaalivaluuttojen ja lohkoketjuteknologian yleistyessä. Valiokunta suhtautuu positiivisesti Euroopan komission ehdotukseen saattaa Bitcoin-pörssit Euroopan rahanpesudirektiivin alaisuuteen yrityksenä vaikeuttaa bitcoinin käyttöä anonyymisti.

Valiokunta kuitenkin katsoo, että unionin ei pidä vaikeuttaa virtuaalivaluuttojen tai lohkoketjun käyttöä liiaksi. Valiokunnan mukaan nämnä teknologiat voivat tehostaa kaupankäyntiä ja laskea välityskustannuksia merkittävästi. Valiokunnan mukaan virtuaalivaluutat voivat lisätä erilaisten järjestelmien yhteensopivuutta sekä edistää universaalien lompakkoratkaisujen kehittymistä.

Eurooppa haluaisi deanonymisoida Bitcoinin, mikä tuskin heti onnistuu. Se myös näkee valtavasti potentiaalia kehittyvässä teknologiassa. (KUVA: Crypto-graphics.com)

IBM oli kyberturvakomission kuultavana lohkoketjusta

Presidentti Barack Obaman nimittämä kansallisen kyberturvallisuuden paneeli on kuullut IBM:ää koskien lohkoketjuteknologiaa. Lausunnossaan IBM:n lohkoketjujohtaja Jerry Cuomo totesi, että lohkoketjulla on valtavasti potentiaalia muuttaa yhteiskuntaa ja yritystoimintaa.

“Kiitämme maltillisuutta lainsäädännössä, mutta samaan aikaan uskomme, että organisaatiot ja instituutiot, jotka eivät nopeasti ryhdy kokeilemaan lohkoketjua, jäävät jalkoihin maailman kokiessa tämän muutoksen”, Cuomo kertoi lausunnossaan.

“Valtion ei tule kontrolloida näitä uusia taloudellisia järjestelmiä, mutta sillä on tärkeä rooli auttaa niitä saamaan tuulta siipiensä alle sekä suojella niitä”, Cuomo muistutti.

Commission on Enhancing National Cybersecurity perustettiin heinäkuussa ja siihen kuuluu tahoja kuten MasterCardin johtaja Ajay Banga sekä Microsoftin varatutkimusjohtaja Mike Lee. Komission tehtävänä on kehittää keinoja turvata USA:n kansallinen turvallisuus nopeasti kehittyvän teknologian aikana.

IBM uskoo lohkoketjun voimaan ja on mukana kehittämässä useita erilaisia lohkoketjuteknologiaan perustuvia sovelluksia. (KUVA: ExtremeTech.com)

USA:ssa ensimmäinen koulu ottanut lohkoketjun käyttöönsä

Sanfranciscolainen Holberton School of Software Engineering on ryhtynyt kirjaamaan opiskelijoiden opintosuorituksia Bitcoinin julkiseen lohkoketjuun. Holberton School kertoi suunnitelmistaan viime vuoden lokakuussa, mutta nyt nuo suunnitelmat ovat myös muuttuneet todellisuudeksi.

Koulun perustajan Sylvain Kalachen mukaan opintosuoritusten kirjaaminen julkiseen lohkoketjuun helpottaa työnantajien elämää mahdollistamalla opintosuoritusten tarkistamisen itsenäisesti julkisesta lohkoketjusta. Lisäksi Kalache kertoo, että lohkoketju antaa opiskelijoille lisäturvaa, sillä he voivat olla varmoja, että opintosuoritukset pysyvät aina tallessa.

Holberton School katsoo, että opintosuoritusten kirjaaminen julkiseen lohkoketjuun luo myös säästöjä, sillä koulu ei joudu itse pitämään huolta tiedoista ja tiedot pysyvät automaattisesti tallella ja järjestyksessä.

“Opiskelijamme näkevät, miten teollisuus investoi massiivisesti lohkoketjuteknologiaan ja he ovat ylpeitä saadessaan olla osa ensimmäistä koulua, joka käyttää lohkoketjua”, kertoo Kalache.

Lohkoketjun käyttäminen laskee sekä koulun että yritysten kuluja ja lisäksi luo turvaa opiskelijoille. (KUVA: Sylvain Kalache)

Venäjän ministeriöt erimielisiä Bitcoin-kiellosta

Venäjän oikeusministeriö ja valtiovarainministeriö vääntävät keskenään peistä Venäjälle kaavaillusta Bitcoin-kiellosta. Oikeusministeriö on jo toistamiseen palauttanut valtiovarainministeriön oikeusministeriölle antaman lakiehdotuksen valtiovarainministeriölle.

Kaavailtu lakimuutos tekisi Bitcoinin käyttämisestä laitonta. Bitcoinin käyttämisestä voitaisiin antaa tuntuvia sakkoja tai tuomita jopa 7 vuoden vankeuteen. Valtiovarainministeriön mukaan “rahan korvikkeet” muodostavat uhan julkiselle turvallisuudelle.

Oikeusministeriön mukaan valtiovarainministeriön väitteet ovat kyseenalaisia. Oikeusministeriö on myös vaatinut valtiovarainministeriötä tarkentamaan, mitä se tarkoittaa “rahan korvikkeilla”. Oikeusministeriö on katsonut, että valtiovarainministeriö ei ole täyttänyt sen vaatimuksia lakiehdotuksen toisessakaan versiossa.

Lakiehdotus tulee menemään Venäjän liittokokouksen käsiteltäväksi oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön erimielisyyksistä huolimatta.

Venäjä on laatinut virtuaalivaluuttakieltoja jo pitkään, mutta ei ole vielä saanut aikaiseksi mitään konkreettista

Saksassa suurin bitcoineihin liittyvä online-huumekaupparatsia

Saksassa on pidätetty ratsiassa viisi miestä, joiden epäillään pyörittäneen Internet-huumekauppa Chemical Lovea. Saksan poliisin mukaan kyseessä on Saksan historian suurin online-huumekauppaan kohdistunut ratsia. Poliisin haaviin jäi 54 kiloa amfetamiinia, 1.3 kiloa kokaiinia, 4 kiloa heroiinia ja 25 000 ekstaasipilleriä. Syyttäjän mukaan Chemical Loven kautta tehtiin yli 1500 kauppaa, joiden arvo oli yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa, ja maksuja tehtiin bitcoineilla.

Chemical Love peittosi röyhkeydessä monet muut netin huumekaupat, sillä Chemical Love toimi salattujen verkkojen lisäksi myös avoimesti webissä. Huumekaupasta syytettyjen joukkoon kuuluu entinen jalkapalloilija Walter Kelsch, joka pelasi vuonna 1984 Saksan maajoukkueessa.

Vaikka Bitcoiniin liittyvä huumekauppa saa usein paljon mediahuomiota, on se loppukädessä suhteellisen vähäistä verrattuna lailliseen bitcoin-kauppaan ja “perinteisillä rahoilla” tehtyyn huumekauppaan. (KUVA: Saksan poliisi)

Dr. Evil tuomittiin vankeuteen

Tennesseeläinen mies on tuomittu syylliseksi republikaanien entisen presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn kiristysyritykseen. Tuomittu mies oli vaatinut Romneyltä miljoona dollaria bitcoineissa, jotta hän ei julkaisisi Romneystä arkaluontoisia tietoja. Vaatimuksen vuoksi mies sai lisänimen “Doctor Evil”.

37-vuotias Michael Mancil Brown oli esiintynyt Internetissä taitavana hakkerina ja väittänyt päässeensä käsiksi Mitt Romneyn verotusta koskeviin tietoihin. Pian väitteiden esittämisen jälkeen poliisi sai Brownin kiinni. Kotietsinnöissä paljastui, että Brown ei alunperinkään ollut minkäänlainen hakkeri tai omistanut tietoja, joita hän käytti kiristykseen.

Romneyhin kohdistunut kiristysyritys oli yksi varhaisimmista ja korkeamman profiilin bitcoin-kiristystapauksista.

Tohtori Pahuus sai nimensä tunnetun huumorihahmon mukaan (KUVA: Austin Powers – kumma jätkä)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].