Viikkokatsaus 22/2016: Bitcoinin arvo on korkeimmillaan lähes kahteen vuoteen

Viime viikolla oli bitcoin-käyttäjillä jänniä aikoja, kun bitcoinin kurssi käväisi loppuviikosta korkeimmillaan lähes kahteen vuoteen. Oli kurssinousun syy mikä hyvänsä, bitcoin näyttää olevan noususuhdanteisella uralla ja sillä näyttäisi menevän suhteellisen pätevästi.

Bittiraha.fi onkin keskittynyt viikon kuluessa bitcoin-sijoittamista koskeviin asioihin. Sivustollamme julkaistiin Henry Braden blogi, jossa pohditaan miksi bitcoiniin sijoittaminen voi olla kannattavaa nyt, ja olemme myös järjestämässä Helsingissä ilmaisen bitcoin-sijoituksen opetusiltaman.

Bitcoinin kasvava kysyntä näkyy myös yritysten toiminnassa. PayPalin uusi Bitcoin-patentti on antanut lisäspekulaatiota siihen myllyyn, että yritys olisi integroimassa Bitcoinin palveluihinsa. Naapurimaassamme Ruotsissa taas aikoinaan vahvastikin menestynyt louhintayritys KnCMiner huomasi, että sen rahkeet eivät riitä jatkuvasti kasvavan kiinnostuksen koventamilla Bitcoin-louhintamarkkinoilla. Kaukana Australiassa arvonnousu on houkutellut viranomaiset myymään takavarikoituja bitcoineja.

Muina uutisina muun muassa EU:n hanke uuden Bitcoin-työryhmän perustamiseksi, Microsoftin identiteettialusta sekä virtuaalitodellisuudessa järjestettävä lohkoketjutapahtuma.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin arvo korkeimmillaan lähes kahteen vuoteen

Bitcoinin arvo on noussut korkeimmilleen melkein kahteen vuoteen. Bitcoinin arvo kävi 570 dollarissa Bitfinex-pörssissä. Viimeksi bitcoinin arvo oli näin korkealla vuoden 2014 elokuussa.

Bitcoinin arvo on ollut nousussa viimeisen vuoden aikana (klikkaa kuvaa suuremmaksi, lähde Blockchain.info)

Arvonnousun syytä on mahdoton tietää, mutta yleisen näkemyksen mukaan nousuun on vaikuttanut jälleen kerran Kiinan markkinat ja uutena tekijänä kesällä lähestyvä Bitcoinin “halving”. Kiinan talouden vaikeuksien on jo pitkään koettu vaikuttaneen bitcoinin arvonnousuun, mutta uutena bitcoin-kiinnostusta kohottaneena tekijänä voidaan nähdä sekä Kiinassa että koko maailmassa lisääntynyt lohkoketjuteknologian kiinnostus. 

Heinäkuussa tapahtuu Bitcoinin “halving” eli uusien bitcoinien päivittäinen luontinopeus puolittuu nykyisestä 3600 bitcoinista 1800 bitcoiniin. Tämä on Bitcoinin protokollaan määritetty sääntö, joka aktivoituu noin neljän vuoden välein, ja jonka arvioidaan tapahtuvan nyt 10. heinäkuuta. Uusia bitcoineja tulee siis markkinoille huomattavasti vähemmän, mikä voi nostaa yksittäisen bitcoinin arvoa. Puolittumisen lähestyminen on luonut spekulatiivista treidausta.

Bitcoinin arvonnousu on myös kiinnostanut mediassa, muun muassa Reuters ja Fortune.com uutisoivat aiheesta.

Bitcoin-sijoitusilta Helsingissä

Bitcoin-sijoittamisesta kiinnostuneille Prasos Oy järjestää Helsingissä 22.6. Bitcoin-sijoitusillan, jossa kerrotaan, miten Bitcoin-sijoittaminen käytännössä voidaan hoitaa sekä käydään aihetta vähemmän tunteville läpi, mikä Bitcoin ylipäätään on.

Tapahtuma sopii erityisesti vasta-alkajille, mutta myös pidemmän linjan toimijat ovat tervetulleita. Käy ilmoittautumassa mukaan tapahtumasivuilta!

Henry Brade: Bitcoin-sijoittaminen kannattaa nyt

Muun muassa Bittiraha.fi-portaalia ylläpitävän Pohjoismaiden suurimman Bitcoin-yrityksen Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade on julkaissut blogikirjoituksen, jossa hän käsittelee kymmenen hyvää syytä sijoittaa bitcoiniin. 

Braden mukaan bitcoinien ostaminen on erityisen otollista nyt muun muassa, koska bitcoinin kurssi on ollut historiallisen vakaana. Hänen mukaansa myös maailmantalouden epävarmuus sekä Bitcoinin lohkopalkkioiden tuleva puoliintuminen tulevat nostamaan bitcoinin arvoa sekä käyttöä. Brade myös kertoo, miten Bitcoiniin ollaan luomassa jopa Etheriumia tehokkaammat älysopimukset sekä miten Bitcoinin skaalautumisongelmia ollaan korjaamassa.

EU perustamassa Bitcoin-työryhmän

Euroopan parlamentti on hyväksynyt ei-sitovan päätöslauselman, jossa Euroopan unionille ehdotetaan luotavaksi Bitcoiniin ja lohkoketjuteknologiaan keskittyvä erityistyöryhmä. Työryhmän olisi tarkoitus toimia Euroopan komission alaisuudessa. Työryhmän tehtäväksi ehdotetaan perinteiseen tapaan virtuaalivaluuttojen sekä lohkoketjun tutkiminen sekä sen tuomien riskien sekä mahdollisuuksien arviointi.

Äänestys on seurausta Euroopan parlamentin talouskomitean raportista, jossa Euroopan komissiolle ehdotetaan EU:n maksusäännöksien muuttamista yhteensopivimmiksi Bitcoinin ja lohkoketjuteknologian kanssa. Raportin mukaan on kuitenkin oltava varuillaan, ettei liian tiukka ja raskas sääntely vahingoittaisi kehittyvää alaa tai teknologiaa.

Euroopan komissio on myös harkinnut muuttavansa Euroopan rahanpesudirektiiviä siten, että myös virtuaalivaluutat siirrettäisiin sen alaisuuteen. Joidenkin mukaan tämä käytännössä tuhoaisi anonyymit Bitcoin-vaihtopalvelut Euroopasta.

Vielä ei ole mitään varmuutta siitä, miten lakeja tullaan muuttamaan Bitcoinin jälkeisessä maailmassa. Varmaa on lähinnä, että lainsäätäjät ja poliitikot ovat kokonaan uusien haasteiden edessä teknologian ajaessa armottomasti vanhojen järjestelmien ohi.

EU:n on pakko ottaa kantaa kehittyvään teknologiaan, sillä muutoin teknologia ajaa EU:n ohi (KUVA: Sébastien Bertrand)

KnCMiner konkurssiin liian kovan kilpailun takia

Ruotsalainen Bitcoin-louhintayritys KnCMiner on ilmoittanut menneensä konkurssiin. Yrityksen mukaan konkurssi johtuu sen yritystoiminnan muuttumisesta kannattamattomaksi, mutta jotkut ovat epäilleet konkurssin liittyneen myös KnCMinerin käymään oikeustapaukseen.

KnCMiner oli aikaisemmin tässä kuussa Ruotsin käräjäoikeudessa sen asiakkaiden vaatiessa yritykseltä hyvityksiä Titan-louhintalaitteen myynnissä ja toimituksessa liittyvistä ongelmista. Käräjäoikeus katsoi KnCMinerin asiakkaat yrityksiksi, jotka eivät nauti samoja kuluttajanoikeuksia kuin yksityishenkilöt. Käräjäoikeus vapautti KnCMinerin asiakkaidensa vaatimuksista.

KnCMinerin mukaan konkurssi ei liity oikeustapaukseen, vaan jatkuvasti koventuvaan kilpailuun. Erityisesti kiinalaisten louhijoiden kanssa on vaikea kilpailla, koska heillä on huomattavasti edullisemmat sähkökulut. Bitcoinin lohkopalkkion puolittuminen oli viimeinen niitti, ja KnCMinerin toimitusjohtaja Sam Colen mukaan yrityksellä ei ole mahdollisuuksia toimia alalla enää palkkioiden puoliintumisen jälkeen.

“Käytännössä jokaisen louhimamme kolikon kulut tulevat olemaan suuremmat kuin kolikoiden markkinahinta. Tällä hetkellä hinta kolikkoa kohti on noin 480 dollaria. Heinäkuun jälkeen hinta on yli 480 dollaria. Riskimme kasvavat aivan liian suuriksi”, Cole kertoi.

Ruotsissa toimiva KnCMiner on ollut merkittävä toimija Bitcoin-louhintateollisuudessa (KUVA: KnCMiner)

Australiassa kaupataan takavarikoituja bitcoineja

Australiassa huutokaupataan 20. kesäkuuta 24 518 bitcoinia, jotka takavarikoitiin rikollisilta viime vuonna. Huutokaupan arvo on yhteensä noin 12 miljoonaa euroa. Huutokaupan järjestää Ernst & Young, joka uskoo osallistujien koostuvan lähinnä eurooppalaisista ja pohjoisamerikkalaisista digivaluuttojen pörsseistä, digitaalisen omaisuuden sijoitusjohtajista, investointipankeista ja hedgerahastoista. Osallistujien rekisteröinti loppuu 7. kesäkuuta.

Bitcoineja on aiemmin kaupattu samanlaisissa huutokaupossa Yhdysvalloissa. Ernst & Youngissa uskotaan tulevan huutokaupan olevan aiempia suositumpi, sillä kilpailuhenkeä lisää bitcoinin arvon vakaantuminen.

PayPal on hakenut Bitcoin-patenttia

PayPal on hakenut USA:n patenttivirastolta patenttia kannettavalle maksulaitteelle, joka voi vastaanottaa bitcoineja sekä muita virtuaalivaluuttoja. Patenttivirastolle jätetyssä hakemuksessa mainitaan nimenomaisesti laitteen tukevan bitcoinin lisäksi harvinaisempia digivaluuttoja, kuten dogecoinia sekä litecoinia.

PayPalin patenttihakemus on syöttänyt lisää tulta huhumyllyyn, jonka mukaan PayPal olisi aikeissa integroida Bitcoinin myös laajemmin palveluihinsa. Vaikka mitään virallista ei PayPalin puolelta ole sanottu, on yritys ollut jo pitkään digivaluuttamyönteinen ja vihjannut jo vuonna 2014 yrityksen tutkivan Bitcoin-integraation mahdollisuuksia.

PayPal on aikaisemmin tukenut Bitcoinia välillisesti kolmansien tahojen palvelujen, kuten muun muassa CoinBasen sekä BitPayn kanssa yhteistyössä tehdyn PayPal Payments Hubin sekä Bitwala-maksupalvelun kautta. PayPalin patentti ja yrityksien laajempi trendi integroida Bitcoin palveluihinsa näyttävät kuitenkin lupaavilta.

Aikaisemmin Bitcoinia on voinut käyttää PayPalin kanssa yhdessä muun muassa Coinbasen tarjoaminen palvelujen kautta

Microsoft haluaa henkilöllisyyden lapsille

Microsoft on ryhtynyt yhteistyöhön startup-firmojen Blockstack Labs sekä ConsenSys kanssa rakentaakseen avoimen koodin henkilöimispalvelualustan, joka toimii Bitcoinin ja Etheriumin lohkoketjujen kanssa. Microsoftin mukaan varhainen versio sovelluksesta tullaan julkaisemaan jo lähiviikkoina.

Sovelluksen on tarkoitus mahdollistaa identiteettipalvelujen tarjoaminen entistä paremmin ja tehokkaammin muun muassa kehitysmaissa. Identiteetin puute onkin todellinen ongelma. Noin 1,5 miljardia ihmistä elää ilman minkäänlaista todellista juridista henkilöllisyyttä. Joka kolmatta lasta ei ole virallista edes olemassa. Lohkoketjun avulla juridinen henkilöllisyys olisi mahdollista järjestää helposti ja tehokkaasti.

Microsoftin julkaisemassa aihetta koskevassa blogikirjoituksessa yrityksen lohkoketjustrategi Yorke Rhodes kertoo, miten sekä Etheriumin että Bitcoinin lohkoketjujen hyödyntäminen tekee järjestelmästä entistä tehokkaamman. Vaikka toisen lohkoketjun kanssa olisi ongelmia, toinen lohkoketju todennäköisesti toimii. Lisäksi hän uskoo, että mahdollisimman monipuolinen järjestelmä antaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden hyötyä järjestelmästä.

Jopa kolmannes maailman lapsista elää ilman minkäänlaista virallista identiteettiä. Microsoft haluaa käyttää Bitcoinia ratkaistakseen tämän ongelman (KUVA: Moataz1997)

Virtuaalitodellisuudessa järjestetään lohkoketjutapahtuma

Vancouverilainen kommunikaatioalan yritys The Vanbex Group sekä erilaisia hajauttamiseen liittyviä tapahtumia järjestävä d10e ovat ilmoittaneet järjestävänsä 19.-20. heinäkuuta lohkoketjua koskevan konferenssin, jonka pääpuhujiin kuuluu muun muassa Bitcoin-asiantuntija Andreas Antonopoulos. Mikä tekee tästä konferenssista mielenkiintoisen, on se, että konferenssi on tarkoitus järjestää myös virtuaalitodellisuudessa.

Tapahtuma on ensimmäinen kerta, kun lohkoketjutapahtuma järjestetään virtuaalitodellisuudessa ja myös ensimmäisiä kertoja ylipäätään, kun teknologiaa hyödynnetään tällaisessa tapahtumassa. Konferenssi on tarkoitus kuvata VR-kameralla. Tapahtumassa aiotaan myös käyttää d10e:n hankkimia erityisiä virtuaalitodellisuus-streamauspalveluja. Tapahtumaa voivat seurata osanottajat ympäri maailman omilla virtuaalitodellisuuslaitteillaan. Paikan päälle tulevat osallistujat pääsevät puolestaan kokeilemaan erilaisilla testilaitteilla, miltä virtuaalitodellisuus tuntuu.

Tulevaisuuden kaupankäynti on hajautettua ja se tapahtuu virtuaalilasit päässä (KUVA: HAPTION)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].