Viikkokatsaus 21/2017: Bitcoinin arvo menee ylös ja alas kuin vuoristorata

Kurssi on heitellyt ylös ja heitellyt alas, mutta pidemmän aikavälin suunta on ollut nousujohteinen. Bitcoinin kurssi nousee, sillä kryptomarkkinoille virtaa jatkuvasti uutta rahaa, josta luonnollisesti leijonanosa menee bitcoinien hankkimiseen. Bitcoin on osoittanut olevansa tehokas, toimiva ja ennen kaikkea kestävä ratkaisu.

Tämän viikkokatsauksen teemana onkin Bitcoinin kasvava käyttö ympäri maailman. Bitcoinia ostetaan enemmän ja enemmän, mutta sillä voi myös tehdä yhä enemmän ja enemmän. Bitcoin toimii jo joissain pankeissa, monissa isommissakin firmoissa ja pian tulemme näkemään ajan, kun se on samalla tavalla tuttu ja ymmärretty asia kuin vaikkapa luottokortit.

Tsekkaamme myös, mitä viikolla järjestetyssä Consensus 2017 -tapahtumassa oli tarjolla. Siellä esiteltiin muun muassa ratkaisu Bitcoinin skaalautumiskiistaan, lohkojen tulevaan maksimikokoon ja SegWitiin liittyen.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Kurssinousu jatkuu edelleen

Bitcoinin kurssi on liikkunut menneellä viikolla aktiivisesti. Bitcoin saavutti uuden kurssihuipun torstaina, jolloin uusi ennätys asettui yli 2 700 dollariin. Pian kurssihuipun saavuttamisen jälkeen markkinat kokivat tiukan korjausliikkeen sijoittajien ottaessa voittojaan ulos.

Bitcoinin kurssi lähti nopeasti ennätyksen saavuttamisen jälkeen laskuun, jolloin se kävi jopa alle 2 000 dollarissa. Kurssi kuitenkin elpyi pian laskun jälkeen ja lähti takaisin nousujohteiselle suunnalle. Vaikka bitcoinin kurssi on heilunut vuoden aikana, on tuo heilunta ollut pääasiassa kohti korkeuksia ja bitcoin onkin yli kaksinkertaistanut arvonsa kuluneen vuoden aikana. Ja kahdessa vuodessa bitcoinin arvo on peräti kymmenkertaistunut. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on 2 150 dollarin tuntumassa.

Pidemmän ajan kurssinousua selittävät edelleen Bitcoinin käytön huomattava kasvu, kryptomarkkinoille valunut uusi raha sekä Bitcoinin teknologinen kehitys. Bitcoinin skaalautumiskiistan ratkaiseminen on toivottavasti enää vain ajan kysymys.

Lyhyemmällä tähtäimellä kurssinousua ovat ruokkineet maailman poliittisen tilanteen epävarmuus. Etenkin Yhdysvaltain taloudelliset odotukset ovat epäselviä presidentti Donald Trumpin hallinnon ja suunnitelmien törmättyä erilaisiin esteisiin ja ongelmiin yksi toisensa jälkeen. Bitcoin on vakiinnuttanut asemansa turvasatamana, jolla on mahdollista suojata omaisuuttaan poliittisesti vaikeina aikoina.

Vau, mikä kurssinousu. Sellainen nopeus, että ihan ihmetyttää. (KUVA: Taiteilijan näkemys digivaluuttojen kurssinoususta digivaluutan itsensä silmin)

Bitcoinin kurssi menee omia menojaan Aasiassa

Bitcoinin kova kurssinousu ei ole ollut ympäri maailman yhtä tasainen. Etenkin Aasiassa Bitcoin-käyttäjät ovat käyneet bitcoin-kauppaa huomattavasti korkeammalla kurssilla kuin mihin me länsimaalaiset olemme saaneet tottua.

Japanissa bitcoinien markkinahinta on pyörinyt jopa useita satoja dollareita korkeammalla kuin maailmalla keskimäärin. Japanin suurimpiin kuuluvassa bitcoin-pörssissä bitFlyerissä bitcoineja on vaihdettu 2 980 dollarin hinnalla.

Vielä Japaniakin kovemmin bitcoinin kurssi on noussut Etelä-Koreassa, joka on monien muiden aasialaisten markkina-alueiden kanssa lähtenyt tohinalla mukaan digitalisoituvaan talouteen. Etelä-Koreassa bitcoinin kurssi on ollut miltei 2 000 euroa korkeammalla kuin maailman markkinahinta. Korealaisessa bitcoin-pörssissä, Coinonessa, on vaihdettu kuluneen viikon aikana bitcoineja jopa 4 495 dollarin kappalehinnalla.

Aasialaisten markkinoiden hintanousulle on esitetty useita teorioita. Toisaalta merkittävä osa noususta on luonnollista alueen Bitcoin-käytön kasvaessa ryminällä. Toisaalta taas hintaa voivat ruokkia alueen taloudelliset kontrollit ja huomattava velanotto kryptorahojen ostamista varten.

Etelä-Korealla on ollut aikaisemminkin tapana omaksua uudet digitaaliset innovaatiot poikkeuksellisella vimmalla, ja maan Bitcoin-innostus näyttäisi olevan uusi osoitus tästä tendenssistä. (KUVA: Ian Muttoo)

Bitcoin-skaalaamisen “kompromissiratkaisu” saa tukea

Bitcoinin skaalauskiista on ottanut jonkinlaisen askeleen kohti lopullista ratkeamista sijoitusyhtiö DCG:n Barry Silbertin esiteltyä uuden suunnitelman Bitcoinin skaalaamiseksi. Skaalausesitys julkistettiin Consensus 2017 -tapahtuman lopussa lukuisten Bitcoin-maailman merkittävimpien toimijoiden tavattua konferenssissa keskustellakseen Bitcoinin tulevasta skaalaamisesta.

Uusi skaalausehdotus laskisi aktivoimiseen vaaditun SegWit-päivitystä tukevien Bitcoin-louhijoiden määrän 80 prosenttiin ja se nostaisi Bitcoin-lohkoketjun lohkojen maksimikoon 2 megaan seuraavan puolen vuoden kuluessa.

Julkistustilaisuudessa annetun avoimen kirjeen mukaan tätä uutta skaalausehdotusta kannattavat 56 digivaluuttayhtiötä ympäri maailman. Kirjeen mukaan nämä yritykset edustavat 83 prosenttia Bitcoin-verkon laskentakapasiteetista ja ne käsittelevät 5,1 miljardin euron edestä bitcoin-siirtoja kuukausittain.

“Me allekirjoittaneet kannatamme Bitcoin-protokollan päivittämistä välittömästi”, kirjeessä kerrottiin. Uuden ehdotuksen tukijoihin kuuluvat muun muassa sellaiset Bitcoin-maailman jättiläiset kuin Bitmain, Xapo, Bitcoin.com ja BitPay.

Consensuksessa esitettyä ratkaisua on kuitenkin myös kritisoitu rankasti. Se on teknisesti äärimmäisen epäselvä ja siinä suhteessa heikosti luottamusta herättävä, ja se tuntuukin olevan vain eräänlainen yleinen osoitus siitä, että tavoitteet ovat yhteiset, ja ratkaisuja skaalaukseen halutaan löytää. Monet merkittävät kirjeen allekirjoittaneet tahot ovat pian tapahtuman jälkeen näyttäneet ymmärtävänsä kirjeen sisällön täysin eri tavalla kuin muut sen allekirjoittaneet, eli tekemistä tässä selkeästikin vielä on.

Tämän skaalausratkaisun tekniset spesifikaatiot ovat yhä työn alla, ja niiden tekemiseen osallistuvat monet merkittävät tekijät Bitcoin-kehityspuolelta. On mielenkiintoista nähdä mitä ne ratkaisut tulevat olemaan, ja saadaanko niitä läpi.

Samanaikaisesti käyttäjävetoinen SegWitin UASF-aktivointi saa lisää tukea päivä päivältä. BIP 148 -pohjainen SegWit-päivitys tulee aktivoitumaan verkossa 1. elokuuta, mutta on vielä epäselvää tuleeko se saamaan riittävästi tukea onnistuakseen.

Consensus 2017 -tapahtuman parasta antia oli saada erilaiset Bitcoin-toimijat saman pöydän ääreen miettimään ratkaisuja. (KUVA: Pete Rizzo)

Venäjä haluaa bitcoinista virallisesti digihyödykkeen

Venäjän keskuspankin varajohtaja Olga Skorobogatova on esittänyt, että bitcoineja ja virtuaalivaluuttoja tulisi käsitellä venäläisessä lainsäädännössä virallisesti “digitaalisena hyödykkeenä”. Interfaxin haastatteleman Skorobogatovan mukaan keskuspankki haluaa laatia lainsäädäntöä, jonka avulla virtuaalivaluutat saatetaan vastaavien verotusta, valvontaa ja luotettavuutta edellyttävien lakien piiriin kuin muut digitaaliset hyödykkeet.

Venäjän hallitus aikoo saattaa virtuaalivaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa koskevat uudet lait voimaan vuonna 2018. Venäjän keskuspankin mukaan ensimmäiset luonnokset näistä laeista esitellään ensi kuussa.

Venäjän valtiovarainministeri Aleksei Moiseevin mukaan hallitus haluaa tarkkailla Bitcoin-kaupankäyntiä. Moiseevin mukaan bitcoinia käyttävillä kansalaisilla on oikeus tietää, keneltä he ostavat bitcoineja ja kenelle he myyvät niitä.

Venäläisten poliitikkojen ja viranomaisten kommenttien perusteella on odotettavissa, että Venäjälle tuleva digivaluuttalainsäädäntö tulee olemaan monella tapaa vastaavanlainen kuin esimerkiksi Japanissa. Japanin hallitus on myöntänyt Bitcoinille virallisesti aseman maksuvälineenä ja ryhtynyt edellyttämään japanilaisilta bitcoin-pörsseiltä muun muassa rahanpesulainsäädännön asettamien kriteerien täyttämistä.

Olga Skorobogatova haluaa, että Bitcoinia säännellään maassa vastaavalla tavalla virallisesti kuin esimerkiksi Japanissa. (KUVA: Rosbank)

Yhä useampi iso firma käyttää bitcoineja

Kulunut viikko on ollut bitcoinin valtavirtaan siirtymiselle mitä erinomaisin. Monet merkittävät yritykset ovat ilmoittaneet ottavansa bitcoinin käyttöönsä tavalla tai toisella. Samaan aikaan Bitcoinin ja lohkoketjun sekä niiden sovellusten kehittämiseen virtaa yhä enemmän ja enemmän rahaa.

Viikon merkittävimpiin Bitcoin-käyttöönottoihin kuuluvat Norjan suurimman online-pankin Bitcoin-integraatio, amerikkalaisen miljardiluokan eläke- ja vakuutusyhtiön sukellus Bitcoiniin ja Japanin suurimpiin kuuluvan halpalentoyhtiön kryptorahavalloitukset.

Norjalainen Skandiabanken ilmoitti, että se aikoo avata pian palvelun, jossa se antaa norjalaisille asiakkailleen mahdollisuuden käyttää pankin nettipalveluja myös bitcoin-säästöjensä hallinnoimiseen. Skandiabanken aikoo aluksi antaa mahdollisuuden yhdistää asiakkaidensa Coinbase-tilit Skandiabankenin omiin tileihin, minkä jälkeen bitcoinit näkyvät Skandiabankenin sovelluksessa vastaavalla tavalla kuin perinteiset sijoitushyödykkeet. Vakiintuneen pankin Bitcoin-palvelu on iso askel Bitcoinin puskemisessa läpi norjalaiseen valtavirtaan.

Skandiabankenia pidemmälle Bitcoinin käyttöönotossa menee yhdysvaltalainen Fidelity Investments. Sijoitus-, eläke- ja vakuutuspalveluja sähköisesti tarjoavan miljardifirman toimitusjohtaja Abigail Johnson kertoi Consensus 2017 -tapahtumassa sijoitusyhtiön testaavan Bitcoin-palveluiden integroimista järjestelmiinsä. Johnson myös kertoi, että yritys on jo alkanut louhia bitcoineja 21 Incin bitcoin-tietokoneilla, minkä lisäksi yrityksen työntekijät voivat maksaa lounaansa bitcoineilla yrityksen omassa kahvilassa.

“Työskentelen perinteisen finanssibisneksen parissa, mutta me Fidelityllä uskomme, että alamme tulee kokemaan valtavia mullistuksia lähitulevaisuudessa. Uskon vahvasti digitaaliseen valuuttaan”, Johnson kertoi.

Japanissa Bitcoinin käyttö on räjähtänyt sen jälkeen, kun Japanin hallitus hyväksyi Bitcoinin virallisesti maksuvälineeksi. Japani on ohittanut Yhdysvallat bitcoin-kaupankäynnissä ja yhä useammat japanilaiset yritykset ottavat vastaan bitcoin-maksuja. Viikon tärkeimpiin Nippon-uutisiin kuuluu japanilaisen Peach Aviaton Ltd:n ryhtyminen bitcoin-kaupankäyntiin. Peach Aviation ilmoitti, että se ryhtyy myymään lentoja bitcoineilla vuoden 2017 loppuun mennessä. Tämä tekee Peach Aviationista ensimmäisen japanilaisen bitcoin-lentoyhtiön.

Bitcoinin käyttö ei näytä laantumisen merkkejä. Vaikka suuremmat yritykset saavat isoimman osan mediahuomiosta, maailmalta löytyy useita toimijoita yrityksen koosta tai alasta riippumatta, jotka ovat ymmärtäneet digitaalisen kullan hyödyn. Monet ovat varautumassa siihen, että lohkoketjuun pohjautuva teknologia voi mahdollisesti muuttaa taloudellisen maailman.

Fidelity Investments on viimeisimpiä Bitcoinista kiinnostuneita suuryrityksiä. Muista kokoluokkansa yrityksistä poiketen se myös kannustaa työntekijöitään käyttämään Bitcoinia muun muassa tarjoamalla bitcoin-maksuja yrityksen lounasravintoloissa. (KUVA: Fidelity Investments)

Bitcoin pelastanut ihmishenkiä Venezuelassa

Bitcoinin hyöty taloudellisista vaikeuksista ja kehittymättömästä finanssi-infrastruktuurista kärsiville ihmisille on asia, josta on puhuttu paljon. Bitcoinin on nähty mahdollistavan muun muassa pankkipalvelut kehitysmaihin ja korruptiosta ja taloudellisesta manipulaatiosta vapaan kaupankäynnin.

Yhdysvalloissa asuva venezuelalainen Bitcoin-käyttäjä on kertonut Reddit-palstalla tarinansa siitä, miten Bitcoin on auttanut hänen perhettään Venezuelan talouden romahdettua. Käyttäjän mukaan Bitcoinia voidaan suoraan kiittää siitä, että hänen perheensä on hengissä.

“Bitcoin on kirjaimellisesti pelastanut perheeni nälänhädältä ja nyt se antaa heille mahdollisuuden muuttaa pois maasta lähitulevaisuudessa. Bitcoinin nousevan kurssin ja sen vakauden ansiosta perheeni kuuluu siihen onnekkaaseen vähemmistöön, jolla on mahdollisuus auttaa yhteisöään sekä mahdollisesti muuttaa johonkin toiseen maahan”, Reddit-käyttäjä 858graphics kirjoittaa.

Kirjoittajan mukaan monet venezuelalaiset käyvät bitcoineilla kauppaa ja vaihtavat sitä niin USA:n dollareihin kuin Venezuelan bolivareihinkin. Kirjoittaja myös kertoo, miten Venezuelaan on kehittynyt omaa bitcoin-vaihdantabisnestä, jossa käyttäjät ovat ryhtyneet välittämään bitcoineja ja ottamaan välistä hiukan voittoa itselleen. Voitoilla he ostavat ruokaa ja muita hyödykkeitä Columbian rajan läheisyydessä olevista kaupungeista.

Kirjoittajan mukaan kenenkään ei tulisi olla huoleton taloudellisen tulevaisuuden suhteen. Venezuelassakin oli aikaisemmin parempi talous- ja työllisyystilanne, kunnes talous koki romahduksen. Kirjoittaja viittaa myös Kreikan tilanteeseen, joka osoitti, miten jopa länsimaalaisen taloudellisesti vakaan valtion tilanne voi muuttua radikaalisti hyvin lyhyessä ajassa esimerkiksi poliittisen puuttumisen vuoksi.

Ilman Bitcoinia monet venezuelalaiset olisivat kuolleet nälkään maan talouden uidessa käsipohjaa mudassa. (KUVA: Pixabay)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].