Viikkokatsaus 23/2015: OpenBazaar luo mullistavaa hajautettua kauppapaikkaa

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisista uutisista löytyy tietoa mm. OpenBazaarin rahoituksesta, lainsäädännön kehittymisestä maailmalla ja rahoitusalan mielipiteistä. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bitcoinin vaihtokurssi kävi yli 250 dollarissa ja on ollut nyt parhaimmillaan 7 prosentin viikkonousussa. Vaihtokurssin nousu noteerattiin jopa Reutersissa. Viikon kysymys on aiheeseen liittyvä eli “Bitcoinin vaihtokurssi kävi pitkästä aikaa yli 250 dollarissa, mitä olet mieltä?“.

Hajautettu kauppapaikka on tulossa

OpenBazaarin kehittäjät ovat saaneet miljoonan dollarin rahoituksen. Sijoittajina ovat Andreessen Horowitz, Union Square Ventures ja William Mougayar. OpenBazaar on avoimella lähdekoodilla toteutettu hajautetun markkinapaikan protokolla, jossa bitcoinit ovat ensisijainen maksutapa. Protokolla mahdollistaa kenelle tahansa globaalien kauppapaikkojen rakentamisen.

OpenBazaarin uskotaan tulevaisuudessa kehittyvän kansainvälisten jättien kuten eBayn ja Alibaban kilpailijaksi, sillä se mahdollistaa kaupankäynnin huomattavasti pienemmillä kuluilla. Lisäksi se saattaa mahdollistaa Silk Roadin kaltaisten kauppapaikkojen luomisen hajautetusti.

OpenBazaar mahdollistaa hajautetut maailmanlaajuiset kauppapaikat (lähde)

Bitcoinit maksutavaksi 985 elokuvateatteriin Yhdysvalloissa

Elokuvalippupalvelu MovieTickets.com mahdollistaa elokuvalippujen ostamisen bitcoineilla 985 teatterissa Yhdysvalloissa. Bitcoin-maksut otettiin käyttöön yhdessä GoCoin-maksunvälittäjän kanssa.

Bitcoin-maksamista käytetään myös lukiolaisnuorten elämästä kertovan Dope-elokuvan markkinoinnissa. Tämä ei ole sattumaa, sillä elokuvassa käytetään Bitcoinia.

MovieTickets.comista voi ostaa elokuvaliput bitcoineilla (lähde)

Bitcoinien ostaminen 10 000 kauppaan Taiwanissa

Taiwanilainen startup Maicoin alkaa myymään bitcoineja 10 000 kaupassa ympäri maata. Palvelu toimii nettisivujen ja mobiilipalvelun kautta, jonne luodaan tilaus ja se käydään maksamassa kaupan kassalla tai kaupassa sijaitsevalla pankkiautomaatilla.

BitPay-maksupalvelun liiketoiminta on ottanut uuden yllättävän suunnan

BitPay on yksi merkittävimmistä Bitcoin-startupeista ja sen toimitusjohtaja Stephen Pair totesi haastattelussaan että vaikka Bitcoin on erittäin mullistava, on sen käytön lisääntyminen tavallisten kuluttajien keskuudessa pitkä ja haastava prosessi.

BitPayn kauppiasmäärä lisääntyy vauhdilla ja he ovat nyt päässeet 60 000 rekisteröityneen kauppiasasiakkaan lukemaan. Siitä huolimatta maksuja tekee lähinnä rajallinen määrä Bitcoinin varhaisia omaksujia.

Nyt he ovat kuitenkin törmänneet uuteen Bitcoin-käyttäjäryhmään: suuret pankit. Stephen Pairin mukaan suuret pankit ovat olleet “erittäin kiinnostuneita” Bitcoinin käytöstä esimerkiksi pankkien välisessä maksuliikenteessä. Bitcoin tarjoaa siihen luotettavan ja nopean maksuverkon. BitPay tekee siis nyt kauppiaspalveluidensa lisäksi myös pankeille suunnattuja Bitcoin-palveluja.

Tämä uusi suunta on merkki siitä, että Bitcoin saattaa nopeasti nousta yritysten välisessä maksuliikenteessä huomattavasti merkittävämmäksi kuin yritysten ja kuluttajien välisessä maksuliikenteessä.

Joe Bidenin kannattajat kerää bitcoineja

Yhdysvaltojen varapresidentin Joe Bidenin kannattajaryhmä on alkanut ottamaan lahjoituksia vastaan bitcoineina. Ryhmä tähtää Bidenin saamiseksi presidenttiehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Vaikkei lahjoituksia tulisikaan merkittävästi, on tämä silti hyvä esimerkki bitcoinin käytön laajentumisesta poliittisiin piireihin, mikä varmasti vähentää sen poliittista vastustamista pitkällä tähtäimellä.

Republikaanien ehdokkaaksi hakeva Rand Paul on hyväksynyt bitcoin-lahjoituksia avoimesti kampanjassaan.

Ruotsalaisessa lehdessä kriittinen kirjoitus Bitcoinista

Ruotsalaisen SEB-pankin päästrategisti Johan Javeus kirjoitti kritisoivan artikkelin Bitcoinista Svenska Dagbladetiin.

Hän pitää Bitcoinin suurimpana heikkoutena hinnan epävakautta, jonka takia käyttäjät näkevät sen enemmänkin sijoituskohteena eikä maksuvälineenä. Hän ei osaa sanoa, vaikuttaako Bitcoinin anonyymiys ja keskustahosta riippumaton hallinointi sen tulevaisuuteen negatiivisesti vai positiivisesti. Hän näkee suurena kysymyksenä lainsäädännön kehittämisen, jota ilman Bitcoin ei voi levitä laajemmalle. Javeus väittää Bitcoinia anonyymiksi ja vaikeasti jäljitettäväksi, jonka takia lainsäädäntö on hänen mielestään tärkeää. Bitcoinin positiivisimpina puolena hän näkee nettimaksamisen helppouden ja nopeat maksut jopa maanrajojen yli.

Mielenkiintoista olisi tietää SEB:n motiivit artikkelille sillä se on kirjoitettu maksullisena mainoksena.

SEB:n Johan Javeus kritisoi Bitcoinia (lähde)

Lloyd’s varoittaa Bitcoinin vakuuttamisen riskeistä

Vakuutusyhtiö Lloyd’s kirjoitti tulevaisuuden riskejä analysoivien artikkelien sarjaansa raportin Bitcoinista (pdf). Raportti pyrkii tunnistamaan ja analysoimaan merkittävimmät Bitcoinin ja siihen liittyvien vakuutusten tarjoamisen riskit. Raportin mukaan riskien tasoa on vaikea arvioida, koska Bitcoin on uusi ja kehittyvä teknologia. Koska uusia turvallisempia käytäntöjä, kuten multisig-avaimia ja offline-lompakoita, otetaan käyttöön enenevässä määrin, Bitcoinin riskien arvioiminen menneisyyden perusteella voi olla turhaa. Täysin riskitöntä Bitcoinin käyttö ei kuitenkaan voi olla, vaikka käytössä olisi parhaat käytännöt ja uusin tekniikka.

Santander näkee Bitcoinin tuomassa vaihtoehdossa potentiaalia

Santander Innoventures julkaisi raportin (pdf) rahoitusalan teknologian uusista tuulista (“Fintech 2.0:sta”), joihin lukeutuu Bitcoinin taustalla oleva “hajautettu kirjanpito”. Raportin mukaan on vain ajan kysymys milloin hajautettu kirjanpito nousee merkittäväksi vaihtoehdoksi tiedon hallinnoimiseen.

Arvion mukaan vuoteen 2022 mennessä pankit voisivat säästää 15-20 miljardia dollaria hajautetun kirjanpidon ansiosta. Hajautettu kirjanpito tekee tietokannoista tehokkaampia, läpinäkyvämpiä, turvallisempia ja luottavempia. Säästöt tulisivat parannuksista kansainvälisissä maksuissa, arvopaperien hallinnoimmisessa ja lainsäädännön noudattamisessa. Raportti kehottaa pankkeja ja uusia Fintech 2.0 -startuppeja yhteistyöhön, jotta kumpienkin vahvuudet pystyisivät yhdessä luomaan tulevaisuuden maksujärjestelmiä.

Arvonlisävero ei koske Bitcoinia Sveitsissä

Sveitsin Bitcoin-yhdistyksen mukaan maan veroviranomaiset ovat linjanneet, että arvonlisävero ei koske bitcoinia, vaan se lasketaan samaan kastiin yhdessä ulkomaanvaluuttojen kanssa. Myös bitcoin-pörssien veloittamat maksut ovat verovapaita.

Venäjän kanta Bitcoiniin muuttui

Bitcoinin kieltämisesestä on puhuttu Venäjällä jo pitkään, mutta nyt kanta on muuttumassa. Venäjän keskuspankki aikoo keskustella Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista rahoitusalan asiantuntijoiden kanssa tällä viikolla.

Izvestia-uutissivuston tietojen mukaan Bitcoinille ollaan kehittämässä lainsäädäntöä. Ainakin kahdenkeskisten siirtojen laillisuus ja sääntely on listalla. Coindeskin haastattelema Cryptocurrency Foundation Russian edustaja kertoi pettyneensä uutiseen, sillä pelkona on, että lainsäädännön valmistelussa ei huomioida muiden tahojen tai kryptovaluutta-asiantuntijoiden mielipiteitä.  

BitLicensen vaikutukset ovat edelleen pinnalla

New Yorkin kaksi viikkoa sitten julkaisema BitLicense -lainsäädäntö on edelleen kuuma puheenaihe. Lainsäädännöstä vastuussa olevan New York Department of Financial Servicen (NYDFS) Matt Anderson ei ole yllättynyt säädännön saamasta kritiikistä. NYDFS:ssä alunperin uskottiin, että perinteitä noudattava rahoitusalan lainsäädäntö ei tule olemaan kaikkien mieleen. Andersonin mielestä säädäntö auttaa kuitenkin Bitcoinin kehitystä ja laajempaa käyttöönottoa.

NYDFS on jo myöntänyt yhden “Bitlisenssin” ja useita muita yrityksiä on Andersonin mukaan hakemassa sitä. BitLicense on kuitenkin myös ajanut yrityksiä pois New Yorkista. Merkittävä Sveitsissä toimiva altcoinien vaihtopalvelu ShapeShift on blokannut newyorkilaiset palvelustaan. Palvelun perustaja Erik Voorhees ei halua vakoilla asiakkaitaan ja uskoo kuluttajien yksityisyyden ja arkaluontoisten tietojen olevan vaarassa, sillä palvelut ovat alttiita hakkeroinnille.

Shapeshift protestoi BitLicenseä vastaan (lähde)

Louhintapool BTCGuild lopettaa kokonaan toimintansa kesäkuun lopussa BitLicensen takia. BTCGuildin omistajan mukaan säädännössä on niin paljon “harmaata aluetta”, että poolin toimintaa ei voi jatkaa riskittä. Hän ei halua altistaa itseään ja louhijoita lain tunkeileville ja epäselville vaatimuksille. Myös kilpailun lisääntyminen vaikutti lopetuspäätökseen.

Venezuelan Bitcoin-käyttäjämäärä kaksinkertaistunut vuodessa

Venezuelan bitcoin-käyttäjämäärän arvioidaan kaksinkertaistuneen viime vuodesta. PanAm Post raportoi, miten maan talouden heikko kehitys ja ulkomaan valuuttojen kontrolli on herättänyt kansalaisissa kiinnostusta siirtyä bitcoin-käyttäjiksi. Viime päivinä Venezuelan bolivarin epävirallinen kurssi on heikentynyt reilusti suhteessa dollariin ja maassa pelätään yleisesti hyperinflaatiota.