Viikkokatsaus 24/2015: Kanada on kevyen Bitcoin-sääntelyn kannalla

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa on mm. uusia rahoitusalan Bitcoin-kokeiluja, raportti Kanadan kryptovaluuttanäkemyksistä, ja konkreettinen ehdotelma lohkokoon kasvattamiseksi. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bitcoinin vaihtokurssi kävi pitkästä aikaa 250 dollarissa, joten kysyimme mitä mieltä siitä ollaan. Suurin osa (33%) vastaajista oli noususta mielissään, mutta seuraavaksi eniten (28%) vastaajat uskovat kyseessä olleen vain väliaikainen nousu, jonka jälkeen mennään alas.

Toni Kosonen uskoo kurssianalyysissaan, että suunnasta riippumatta voimakkaampaa volatiliteettia saattaa olla luvassa.

Uusi Helsingissä toimiva ruokaa kotiin kuljettava Stadinruokataksi.fi hyväksyy bitcoinit.

Kanadassa suositellaan Bitcoinin kevyttä sääntelyä

Kanadan senaatin komitea on tutustunut kryptovaluuttoihin, etenkin Bitcoiniin, kuulemalla eri alojen asiantuntijoita. Kuunteluista on koottu laaja raportti, jossa esitetään komitean suositukset kryptovaluuttojen käytölle. Komitea suosittelee, että kryptovaluuttoja säännellään kevyesti, jotta uuden teknologian kehitystä ei tukahduteta. Sääntelyä täytyy kehittää yhteistyössä muiden valtioiden kanssa.

Lisäksi komitea uskoo, että valtio voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa palveluissaan ja yksityisten tietojen suojelussa hakkereilta. Suositeltavaa olisi myös, että kryptovaluuttavaihdantaa tekevät yritykset joutuisivat noudattamaan samoja käytäntöjä kuin maksunvälittäjät. 

Komitea haluaa myös parantaa pankkipalveluiden saatavuutta kryptovaluuttayrityksille, sillä joillain yrityksillä on ollut ongelmia tämän kanssa. Kansaa tulisi myös valistaa kryptovaluuttojen vaaroista ja heille kuuluisi antaa selkeää tietoa kryptovaluuttojen verotuksesta. Koska kryptovaluutat ovat uusi ja kehittyvä teknologia, komitea haluaa, että aihetta tarkastellaan uusiksi kolmen vuoden sisään.

Yhteisö ajaa lainsäädäntöä Ukrainassa

Myös Ukrainassa työstetään Bitcoiniin liittyvää lainsäädäntöä. Maan “Bitcoin-suurlähetystön” perustaja Michael Chobanian on esitellyt maan keskuspankille oman ehdotuksensa sääntelystä. Chobanian ehdottaa samankaltaista Bitcoin-yrityksiltä vaadittavaa lisenssiä kuin New Yorkissa. Ukrainassa kuitenkin lisenssin myöntäisi alan itsesääntelevä organisaatio, joka toimisi yhteistyössä keskuspankin kanssa. Chobanian kertoi yhteisön lähteneen työstämään sääntelyä, jotta maa ei kieltäisi Bitcoinia aiheeseen tutustumatta. Keskuspankilta ja muilta pankeilta saatu palaute on Chobanianin mukaan ollut positiivista.

Gavin Andresen julkaisi konkreettisen ehdotelman lohkokokokiistaan

Bitcoinin lohkokoon kasvattamisen keskustelu jatkuu edelleen. Kehitystyötä tekevä Gavin Andresen julkaisi konkreettisen ehdotelmansa ongelman ratkaisuksi. Hän ehdottaa lohkokoon kasvattamista 8 megaan vuonna 2016, minkä jälkeen koko tuplaantuisi automaattisesti kahden vuoden välein.

Ehdotelma on saanut paljon palautetta. Mukaan mahtuu edelleen tahoja, jotka kannattavat nykyistä kokoa tai aiemmin ehdotettua 20 megan kokoa, mutta Andresenin ehdotelma tuntuu mielekkäältä kompromissilta: Kokoa saataisiin kasvatettua samantien, ja tulevaisuudessa se skaalautuisi automaattisesti isommaksi, joten uutta hard fork -keskustelua aiheesta ei tarvitsisi käydä heti.

Ripple mukaan kehittämään Yhdysvaltain maksujärjestelmiä

Ripple-maksuprotokollan kehittänyt Ripple Labs on liittynyt Yhdysvaltain keskuspankin Faster Payment Task Forcen valmisteluvaliokuntaan. Faster Payment Task Forcen tarkoituksena on päivittää Yhdysvaltain jälkeenjääneitä maksujärjestelmiä, jotka eivät enää toimi tehokkaasti nykypäivän nopeassa maailmassa. Ripple Labsia 16 hengen valiokunnassa edustaa Ryan Zagone.

Barclays kokeilee Bitcoinia

Ruotsalainen Bitcoin-yritys Safello on tehnyt proof-of-concept -sopimuksen Barclays-pankin kanssa. Safellon on tarkoitus kehittää bitcoineilla toimiva lahjoitustapa hyväntekeväisyyskohteille, minkä onnistuessa yhteistyö voi jatkua bitcoineja tukevan maksualustan kehittämiseksi. Yhteistyö alkoi pankin Accelerator-ohjelmasta, jossa oli mukana myös muita fintech-startuppeja.

LHV:n Bitcoin-kokeilu 

Virolaisen LHV-pankin hallintoneuvoston puheenjohtaja Rain Lohmus kertoi Cointelegraphin laajassa haastattelussa tarkemmin pankin Bitcoin-kokeilusta. Lohmus uskoo lohkoketjuteknologian toimivan nykyisiä järjestelmiä paremmin joihinkin rahoitus- ja pankkialan toimintoihin. Bitcoinin lohkoketju on vanhin, testatuin ja luotettavin lohkoketju, joten se oli paras vaihtoehto pankin Cuber Wallet -sovelluksen taustalle. 

Bitcoin on Lohmusin mukaan toiminut hyvin pankin tarkoituksiin. Lohmus uskoo Bitcoinin toimivan parhaiten P2P-siirtoihin, joissa osapuolet eivät tiedä toisiaan tai luota toisiinsa. Hän ei niinkään koe pankkien välisen toiminnan hyötyvän lohkoketjuteknologiasta, vaikka monet pankit ovat lähteneet kokeilemaan sellaista. Tällä hetkellä Lohmus ei pidä bitcoinia toimivana valuuttana, mutta näkee siinä potentiaalia, jos se pystyy kehittymään.

Agentit myönsivät syyllisyytensä Bitcoin-varkauksiin

Silk Road -kauppapaikan rikostutkintaan osallistuneet liittovaltion agentit Shaun Bridges ja Carl Force ovat myöntäneet syyllisyytensä tutkinnan aikana tehtyihin rikoksiin. Bridges varasti kauppapaikalta noin 820 000 dollarin arvosta bitcoineja. Carl Force varasti 400 000 dollarin arvosta bitcoineja ja myi tietoa tutkinnasta kauppapaikan ylläpitäjälle Ross Ulbrichtille ja kiristi tätä. Agentit tekivät sopimukset syyttäjän kanssa.

Aiemmin Ross Ulbricht sai elinkautisen vankeustuomion kauppapaikan ylläpidosta ja siihen liittyvistä muista rikoksista. Ulbrichtin puolustus aikoo hyödyntää tietoa agenttien rikoksista oikeudenkäynnissä, jos Ulbrichtin valitus hyväksytään.

Kreikka osasyy Bitcoinin arvonnousuun?

Bitcoinin kurssi on ollut pienessä nousussa, ja spekulaatio Kreikan vaikutuksesta kurssiin on ollut esillä keskusteluissa.

Kim Dotcomin kehotus tässä tilanteessa, “Osta bitcoineja ja kultaa”, sai paljon retweettejä.