Viikkokatsaus 25/2019: Facebook tuli virallisesti esille Libransa kanssa

Viikon eittämättä suurin uutinen on, että Facebook on vihdoin julkistanut virallisesti oman digivaluuttaprojektinsa. Projektista on tietty puhuttu lohkoketjumedioissa ja talousjulkaisuissa ympäri maailman, mutta aikaisemmin lafka on pysynyt asiasta virallisesti vaiti. Nyt se on kuitenkin nostanut vaa’an pöydälle ja media on liekeissä.

Samaan aikaan Bitcoinilla näyttäisi pyyhkivän mitä erinomaisimmin. Kurssi näyttäisi vakiintuneen ainakin toistaiseksi 9 000 dollarin yläpuolelle. Myös aktiivisten käyttäjien määrä ja lohkoketjulouhimisen teho on kasvanut kuin kryptotoimittajan makkaranhimo juhannuksen hiipiessä nurkan takana.

Jos haluatte lukea syvällisempää analyysiä kurssihommista, kannattaa lukea Toni Kososen mainio tekninen analyysi.

Facebook aikoo vallata Internetin ja kännyköiden lisäksi nyt myös talouden.

Facebook julkistanut digivaluuttansa

Facebook on julkistanut virallisesti uuden Libra-digivaluuttansa. Valuutta on tarkoitus implementoida Facebookin sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebook Messengeriin, Instagrammiin ja WhatsAppiin.

Facebook on perustanut tytäryhtiön, Calibra, jonka tarkoituksena on kehittää tuotteita ja palveluja Libra-digivaluutan ympärille. Lisäksi Facebook on perustanut yhdessä monien merkittävien talousmaailman yritysten, kuten Visan, Mastercardin ja PayPalin, kanssa uuden Libra Association -yhdistyksen, jonka tarkoituksena on hallinnoida digivaluuttaa.

Digivaluutan arvo tullaan Facebookin mukaan sitomaan valuuttakoriin, johon kootaan useita vakaimpia fiat-valuuttoja. Tämän tarkoituksena on välttää libran arvonheittely.

Facebookin digivaluutta on saanut osakseen kaksinaista kommentointia kryptomaailmasta. Toisaalta valuutta ei noudata kryptovaluuttojen perusperiaatteita, kuten avoimuutta ja hajautettua hallintoa.

Toisaalta Facebookilla on suuri käyttäjämäärä ja libra voi tuoda digivaluutat laajemminkin ihmisten tietoisuuteen, mikä eittämättä tulee vaikuttamaan positiivisesti myös Bitcoiniin.

Facebook tähtää Libralla etenkin niihin käyttäjiin, joilla ei ole mahdollisuutta laajoihin pankkipalveluihin.

Aktiiviset Bitcoin-lompakot rikkoivat miljoonan rajan

Päivittäin aktiivisten Bitcoin-lompakoiden määrä nousi perjantaina 14. päivä ensimmäistä kertaa yli miljoonaan sitten vuoden 2017, CoinMetrics.io:n tiedot kertovat. Aktiivisella lompakolla tarkoitetaan CoinMetricsin tilastoissa uniikkeja Bitcoin-osoitteita, joista lähetetään bitcoin-transaktio toiseen lompakkoon.

“Kun bitcoin ensimmäisen kerran rikkoi miljoonan päivittäin aktiivisen osoitteen rajan, yhden bitcoinin kurssi oli noin 9 325 dollaria ja mediaanisiirtokustannukset 3,23 dollaria. Perjantaina bitcoinin kurssi oli 8 230 dollaria ja mediaanisiirtokustannus 1,33 dollaria,” kryptotutkija Kevin Rooke kommentoi.

Siirtokustannusten pysyminen maltillisina selittynee ainakin osaltaan SegWit-skaalauspäivityksellä. Skaalauspäivitys on yleistynyt hitaasti, mutta varmasti. SegWitin arkipäiväistymisen uskotaan pitävän siirtokustannukset myös tulevaisuudessa suhteellisen alhaisina.

Erillisten aktiivisten lompakkojen määrä ei kerro suoraan aktiivisten käyttäjien määrästä. Se on kuitenkin hyvä vihje, että Bitcoinia käytettäisiin entistä enemmän ja aktiivisemmin.

Uniikkeja siirtoja on nykyään yhtä suuria määriä kuin vuoden 2017 huiman nousun aikoihin.

Bitcoinin louhintateho ennätyksellisen korkealla

Bitcoin on tehnyt uuden historiallisen ennätyksen. Viime perjantaina Bitcoin-verkon louhintateho ylitti 62 miljoonaa terahashiä. Verkossa ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä paljon laskentakykyä.

Edellisen kerran verkon laskentateho oli korkeimmillaan elokuussa 2018, jolloin se jäi kuitenkin vielä alle 62 miljoonan terahashin.

Louhintateho lisää Bitcoin-siirtojen turvallisuutta ja suojaa lohkoketjua hyökkäyksiltä. Viime kuukausina monet pienemmät kryptovaluutat ovat joutuneet niin sanottujen 51%-hyökkäysten kohteeksi. Bitcoinin kohdalla tämä on kuitenkin käytännössä mahdotonta. Bitcoin on maailman suurin käynnissä oleva hajautetun laskennan projekti.

Louhintatehon nousu kertoo myös siitä, että ainakin louhijat ovat luottavaisia valuutan tulevaisuuteen sekä sen kasvavaan arvoon.

Viimeaikaiset hyökkäykset ovat osoittaneet, että heikoimmat lohkoketjut eivät ole enää turvallisia. Sen sijaan Bitcoin pysyy edelleen voittamattomana.

70% pörsseistä suostuneet CoinMarketCapin uusiin ehtoihin

CoinMarketCap on kertonut, että yli 70% listatuista pörsseistä ovat jo vastanneet CoinMarketCapin uudistuneisiin tietovaatimuksiin. Uusien tietovaatimusten tarkoituksena on parantaa palvelun luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Huhtikuussa julkaistun raportin mukaan jopa 95% CoinMarketCapin listaamasta vaihdosta oli valevaihdantaa, jota ei oikeasti tapahtunut. Raportti myös väitti, että todelliset vaihtomäärät olivat alle 5% CoinMarketCapin kertomasta.

Selvittääkseen näitä väitteitä CoinMarketCap ja joukko suuria kryptopörssejä muodostivat ryhmän valvomaan ja kehittämään luotettavampia toimintatapoja ja vaatimuksia pörsseille.

CoinMarketCap antoi kaikille pörsseille 45 päivää aikaa toimittaa sen vaatimat tiedot, mikäli pörssi haluaa edelleen tulla listatuksi CoinMarketCapissa.

CoinMarketCap haluaa pysyä luotettavana ja uudet ehdot tulevat varmasti auttamaan tässä.

Italian pankit käyttämään lohkoketjuvarmennusta

Italian pankkiyhdistys Associazione Bancaria Italiana aikoo ryhtyä käyttämään lohkoketjua pankkien välisen rahaliikenteen varmistamiseen, kertoo talousjulkaisu Finextra. Finextran mukaan lohkoketjua tullaan ottamaan käyttöön vuonna 2020.

Lohkoketjuvarmistukset ovat osa ABI:n tutkimusosaston Spunta Project -hanketta. Pankit uskovat, että lohkoketjuun siirtyminen tulee muuttamaan pankkien välisen liikenteen kokonaan läpinäkyväksi.

ABI on myös teettänyt tutkimuksen italialaiselle pankkisektorille. Tutkimuksen mukaan IT-alan investoinnit ovat kasvaneet pankeilla keskimäärin 5,7% viime vuodesta. Lisäksi tutkimus kertoi, että 88,5% italialaisista pankeista säilyttää joko nykyisen kokoisen IT-budjetin tai nostaa budjettia.

Moderni pankkisysteemi syntyi Italiassa ja nyt italialaiset pankit haluavat olla ensimmäisiä hyödyntämässä lohkoketjua.

Kryptolla yritetään auttaa Venezuelan pakolaisia

Panda Group -niminen venetsuelalais-kolumbialainen yhtymä on perustanut uuden kryptovaihtopisteen Kolumbian ja Venezuelan rajalle. Vaihtopisteen nimenomaisena tarkoituksena on auttaa venezuelalaisia pakolaisia, jotka pyrkivät pois maan alati kasvavasta kurjuudesta.

Uusi palvelu antaa mahdollisuuden vaihtaa bitcoineja, bcashiä ja dai-digivaluuttaa ja vaihtaa niitä pesoihin. Vaihtopiste käyttää LocalBitcoinsin kursseja.

Venezuelan talous on käytännössä romahtanut ja valtion fiat-valuutta menettänyt kaiken arvonsa ja käytettävyytensä. Tämä on saanut jo vuosien ajan venezuelalaisia kääntymään kryptovaluuttojen puoleen. Ostamalla bitcoineja he ovat voineet suojata edes jonkin verran omaisuudestaan taloudellisen kriisin keskellä.

Venezuela on tärkeä osoitus yhdestä bitcoinin suurimmista hyödyistä, eli mahdollisuudesta toimia aidosti rahana, joka on valtioista riippumaton.

Venezuelan kriisi on ajanut miljoonia pois kodeistaan. (KUVA: PROVEA)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *