Viikkokatsaus 26/2019: Bitcoin on yli 11 000 dollaria ja edelleen nousussa

Bitcoin päätti sitten rykäistä kunnolla ja mennä reippahasti yli kymppidonan. Kirjoitushetkellä kryptovaluutta liikkuu noin 11 200 dollarin yläpuolella ja euromäärissäkin se on käynyt jo 10 000 yläpuolella. Tätä ollaan kaikkea toivottu, ennusteltu ja ennusteltu toivoen jo pitkä tovi, mutta nyt näyttäisi siltä, että pitkä kryptotalvi on vihdoin ja viimein ohi ja raketti voi jälleen kerran suunnata kohti Kuuta.

Yksi nousua siivittäneistä tekijöistä näyttäisi olleen – hassua kyllä – Facebookin oma Libra-kryptoprojekti. Facebook tahtoisi kovasti saada tuulta kryptonsa alle, mutta sillä on edessään monia sudenkuoppia ja kommelluksia ennen kuin tämä altcoin ehkä joskus viimein pääsee markkinoille. Samaan aikaan Bitcoin tykittelee ja kympillä.

Bittiraha.fi on julkaissut laajemman artikkelin siitä, mitä Librasta tiedetään. Mikäli Facebookin yritys dominoida taloutta kiinnostaa, siihen kannattaa ehdottomasti tutustua.

Viikkarissa taas otamme kantaa tietystikin kurssinousuun, mutta käsittelemme myös muita asioita, kuten louhintaa, sen hajautuneisuutta ja muuta vänkää.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on täällä taas ja kryptomarkkinoilla on sutinaa kuin Vihannin bingossa.

Bitcoin on vahvempi kuin yli vuoteen

Bitcoinin kurssi on korkeammalla kuin se on ollut koskaan sitten vuoden 2017 kryptomyrskyn. Bitcoin on ensimmäistä kertaa 17 kuukauteen rikkonut 200 miljardin dollarin yhteenlasketun markkina-arvon ja kryptovaluutan kurssi on noussut yli 100% viimeisten kuukausien aikana.

Vaikka nousu on raju, näyttäisi sillä olevan huomattavasti vakaampi pohja kuin vuoden 2017 lopussa. Vuonna 2017 kurssi nousi pitkälti hypen seurauksena, mutta nyt vuonna 2019 markkinat ovat huomattavasti kypsempiä. Bitcoinin teknologinen kehitys on ottanut harppauksia ja yksityishenkilöiden lisäksi markkinoille on tullut valtava määrä institutionaalisia sijoittajia. Myös Bitcoin-käyttäjien ymmärrys teknologiasta ja taloudesta on kasvanut.

Bitcoinin nousu on historialliseen tapaan vetänyt myös muita merkittäviä kryptoja ylöspäin, mutta tällä kertaa bitcoin itse nousee huomattavasti nopeammin kuin kilpailevat valuutat. Bitcoinin dominanssi on noussut 59,9% ja näyttäisi selkeältä, että se tulee nousemaan lähitulevaisuudessa yli 60%.

Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, entistä vahvemmat fundamentaalit kestävät ja bitcoinin kurssi jatkaa nousuaan, vain taivas näyttäisi olevan rajana kryptomaailman ehdottomalle kuninkaalle.

Bitcoin on kovaa nousukiitoa matkalla kohti Kuuta, ja tällä kertaa polttoainetta näyttäisi olevan enemmän kuin toissavuonna.

Facebookin krypto nosti kiinnostusta Bitcoinia kohtaan

Google Trendsin tietojen perusteella näyttää siltä, että kiinnostus bitcoinia kohtaan olisi kasvamassa. Bitcoinista haetaan tietoa nyt enemmän kuin koko kuukauden aikana.

Erityisen mielenkiintoisen asiasta tekee, että bitcoinia koskevien hakujen määrä on lähtenyt nousuun sen jälkeen, kun Facebook julkaisi tulevan Libra-kryptonsa. Libraa itseään koskevien hakujen määrä taas on lähtenyt laskuun sen jälkeen, kun Facebook julkaisi Libraa koskevat tiedot.

Bitcoinia koskevien hakujen määrä on vain yksi kymmennys siitä, mitä se oli vuoden 2017 huipussa, jolloin bitcoin kuplaantui. Tämä voi kieliä siitä, että nykyistä nousua ohjaavat etenkin institutionaaliset sijoittajat, eikä suuri yleisö ole vielä nousussa mukana.

Kun Facebook päätti julkaista oman kryptonsa, sai se aikaiseksi suurta mielenkiintoa: nimittäin Bitcoinia kohtaan.

Bitcoin on kaikista lohkoketjuista hajautetuin

Bitcoinin louhintateho on hajautetuin kaikista proof-of-work-varmentamiseen nojaavista lohkoketjuista.

Edes suurimmalla Bitcoin-louhijataholla, BTC.comilla, ei ole hallussaan kuin alle viidennes, 19,9% Bitcoinin louhintatehosta. Seuraavina tulevat AntPool, jolla on 14,5%, F2Pool, jolla on 11,9% ja Poolin 9,6% prosentilla. Loput 12,7% tulevat tuntemattomilta louhintapooleilta tai louhijoilta.

Hajautuneisuuden määrä näkyy selkeästi, kun Bitcoin-louhijoiden määrää verrataan muihin lohkoketjuihin. Ethereum-louhijoista kaksi suurinta tahoa, Ethermine ja SparkPool, hallitsevat yhdessä yli puolta lohkoketjun laskentatehosta. Mikäli nämä louhintapoolit päättäisivät toimia yhteistyössä, ne voisivat manipuloida Ethereumin lohkoketjua.

Litecoinin louhintatehosta puolestaan kolme suurinta, Poolin, F2Pool ja Antpool hallitsevat yhdessä yli puolta laskentatehosta. Tämän jälkeen tulevien poolien ja muiden louhijoiden osuus on huomattavasti pienempi.

Kasvanut hajautuneisuus louhinnassa on eittämättä vahvuus Bitcoinin tulevalle kasvulle. Mitä hajautetumpaa louhinta on, sitä paremmin Bitcoin-verkko on suojattu niin yksityistä kuin myös valtiollista puuttumista vastaan.

Bitcoin-verkko on hajautetumpi kuin mikään toinen lohkoketju ja myös kaikista turvallisin.

Facebook joutuu vastailemaan USA:n päättäjien kysymyksiin

Yhdysvaltain edustajainhuone pitää Facebookille kuulemisen koskien somefirman tulevaa Libra-kryptoa ja Facebookin aikomuksia sitä koskien. Kuuleminen on tarkoitus järjestää 17. heinäkuuta.

Kuulemisen taustalla on Yhdysvaltain poliitikkojen huoli Facebookin kryptovaluutan vaikutuksista ja sen potentiaalista antaa Facebookille entistä enemmän valtaa käyttäjiensä yli. Jos Facebookin kryptovaluuttaa aletaan käyttää laajamittaisesti, se antaa yritykselle mahdollisesti jopa samankaltaista finanssivaltaa kuin valtioilla tai keskuspankeilla.

“Facebookilla on tietoa miljardeista ihmisistä ja se on toistuvasti osoittanut piittaamattomuutta näiden tietojen turvallista käyttöä kohtaan”, kongressin jäsen Maxine Waters kommentoi lausunnossaan koskien kuulemista.

“Uudella kryptovaluutallaan Facebook aikoo jatkaa holtitonta laajenemistaan käyttäjiensä elämään”, Waters jatkoi.

Edustajainhuoneen kuuleminen ei ole ainoa poliittinen ja juridinen este Facebookin hankkeen edessä. Jotta Facebook saa rahansa käyttöön, sillä on edessään vielä vastaavia menettelyjä muiden suurten talousalueiden, kuten Intian ja Euroopan, kanssa.

Maxine Waters uskoo, että Facebookille ei voida luovuttaa samanlaista valtaa talouden yli kuin sillä on ihmisten yksityistietojen yli. (KUVA: Neon Tommy)

Uudenlainen kryptolouhintahaittaohjelma on levinnyt jo melkein vuoden

Kyberturvallisuusyritys ESET on löytänyt uudenlaisen kryptovaluuttoja louhivan haittaohjelman, joka leviää sekä macOS- että Windows-käyttöliittymissä. ESETin tutkimusten mukaan haittaohjelma on levinnyt jo viime vuoden elokuusta.

ESETin LoudMineriksi nimeämä haittaohjelma käyttää hyväkseen virtuaaliympäristöjä, joissa se louhii käyttäjän koneella virtuaalivaluuttoja. Virtuaalikoneella toimimisen vuoksi ESET voi saastuttaa useita erilaisia käyttöliittymiä. Virustorjuntaohjelmien on myös vaikeampi löytää LoudMineria kuin monia perinteisiä haittaohjelmia.

ESETin mukaan LoudMiner on levinnyt vertaisverkoissa piraattiohjelmistojen mukana. Toistaiseksi siitä on löydetty neljä eri versiota, joista kolme kohdistuu macOS-koneisiin ja yksi Windowsiin.

LoudMinerin uusi tapa toimia oli todennäköisesti yksi syistä, miksi se löydettiin vasta nyt.

Iran haluaa kieltää kryptolouhinnan

Kryptolouhijoille saattaa koittaa talvi Iranissa. Iranin valtiollisen sähkönjakeluyritys Tavanirin edustaja Mostafa Rabaji Mashhadin mukaan sähköyhtiö ja hallitus ovat aikeissa löytää kryptolouhijat ja leikata heidät pois energiaverkosta.

Masshadin mukaan sähkönkulutus Iranissa on noussut viime vuoteen verrattuna 7%, ja syypäänä tälle energiankulutuksen nousulle ovat ensisijaisesti olleet Bitcoin-louhijat.

Sähkö on Iranissa halpaa ja sitä tuetaan valtiollisesti, mikä on saanut monet iranilaiset kiinnostumaan kryptovaluuttalouhinnasta. Iranin hallitus käyttää arviolta noin miljardin dollarin edestä rahaa sähköntuotannon tukemiseen. Se on kuitenkin penseä ajatuksesta, että halpaa sähköä käytettäisiin villien kryptovaluuttojen luomiseksi.

“Iranissa on laitonta käyttää kansallista sähköverkkoa kryptovaluuttojen louhimiseen. Sähkö digivaluuttojen tuottamiseen käyttävät tahot tullaan löytämään ja heidän sähkönsä katkaistaan,” Masshadi kommentoi iranilaiselle Iran Front Page -lehdelle.

Iranin vallanpitäjät ajattelevat, että valtion varoilla tuettua sähköä ei saisi käyttää Bitcoinin tai muiden kryptojen louhimiseen.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *