Viikkokatsaus 26/2015: Jättipankin mukaan Bitcoinin teknologia voi tuhota perinteiset rahoitusalan yritykset

Tällä viikolla uutisissa muun muassa jättipankki BNP Paribaksen Bitcoin-kommentit, uudet suomalaiset Bitcoin-tuotteet, Bitcoinin tekniset haasteet ja paljon muuta.

Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bittirahan blogeissa Jiri Keronen kirjoittaa Suomessa järjestetyistä Bitcoin-tapaamisista ja Toni Kosonen pohtii kurssianalyysissaan mihin suuntaan ollaan menossa.

Jättipankki: “Bitcoinin teknologia voi tuhota perinteiset rahoitusalan yritykset”

Eurooppalaisen pankkijätti BNP Paribaksen mukaan bitcoinin taustalla toimiva lohkoketjuteknologia voi tuhota perinteiset rahoitusalan yritykset. Pankin analyytikko Johann Palychatan mukaan pankki näkee kaksi vaihtoehtoa perinteiselle sektorille; joko lohkoketju aiheuttaa täydellisen sekasorron tai mahdollisuuden luoda entistä parempia palveluja tahoille, jotka vastaavat maailmankaupasta. Pankki onkin pohtinut erilaisia vaihtoehtoja, miten se voisi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. Palychata uskoo etenkin arvopaperimarkkinoiden olevan alttiina lohkoketjun pakottamalle muutokselle.

Viikolla uutisoitiin taas muutamasta pankkien lohkoketjukokeilusta. Muun muassa, Singaporen keskuspankin kerrottiin kokeilevan lohkoketjua satojen miljoonien arvoisessa rahoitusalan sijoitusprojektissaan. Pankkijätti Citin kerrottaan testailevan lohkoketjuja kolmessa järjestelmässä, muun muassa omaan käyttöön kehitetyssä “Citicoinissa”.

Uusi Pikaosto-palvelu

Bittiraha.fi on julkaissut uuden erillisen Pikaosto-palvelun, joka on toistaiseksi beta-versiossa. Pikaosto mahdollistaa bitcoinien ostamisen välittömästi käyttäen uudenlaista mobiilimaksua. Mobiilimaksu toimii niin, että rahat veloitetaan kännykän nettiyhteyden kautta, jolloin maksu lisätään seuraavaan puhelinlaskuun.

Mobiilimaksun etuna on se, että bitcoinien osto onnistuu nopeammin kuin millään muulla tavalla. Kääntöpuolena on se, että mobiilimaksussa on korkeat kulut.

Pikaostoa kehitetään aktiivisesti. Olemme lähiaikoina lisäämässä sinne kaikki Bittirahan perinteiset maksutavat, joka laajentaa palvelun käyttömahdollisuuksia huomattavasti. Lisäksi meillä on pari ässää hihassa, joista kuulette lisää myöhemmin.

Bitcoinin kestävyyttä testattu äärimmäisyyksiin asti

Bitcoinin verkko on ollut kovan rasituksen alla, kun verkkoa on tukittu kymmenillä tuhansilla Bitcoin-siirroilla muutamina päivinä lähiviikkojen ajan. Niillä on haluttu yhteisön toimesta testata Bitcoin-verkon toimivuutta suurissa käyttäjämäärissä, mutta maanantaina alkanutta siirtorysää voidaan pitää jo Ddos-hyökkäyksenä.

Maanantaina jokin taho alkoi pommittamaan Bitcoin-verkkoa tuhansilla pienillä bitcoin-siirroilla, joiden siirtokuluksi oli asetettu 0,0002 bitcoinia. Koska siirtoja on tehty paljon, kaikki siirrot eivät mahdu uuteen lohkoon. Vaikka tehdyt Bitcoin-siirrot näkyvät heti verkossa, siirto ei ole täysin luotettavissa ennen kuin se on saanut konfirmaatioita verkolta (eli tullut hyväksytyksi lohkoon), sillä bitcoinit on mahdollista käyttää kahdesti. Koska harva taho hyväksyy siirtoja 0-konfirmaatiolla, Bitcoin-verkkoa on mahdollista tukkia tekemällä verkkoon ylimääräisiä siirtoja. Koska siirtoihin oli laitettu 0,0002 bitcoinin kulu, siirrot menivät jonossa ohi sellaisten siirtojen, joille oli määritelty Bitcoin-verkossa yleisesti käytetty 0,0001 bitcoinia. 

Jos tällaisessa verkon rasitustilassa haluaa saada bitcoinit nopeasti perille konfirmaatioiden kanssa, siirtoon kannattaa laittaa suurempi kulu kuin 0,0002 bitcoinia. Yleisesti ottaen 0,00025 bitcoinia on tarpeeksi siirrolle, joka menee muutaman lohkon sisään perille, mutta erityisen kiireellisessä tarpeessa siirtoon kannattaa laittaa 0,0005 bitcoinin kulu.

Vielä ei tiedetä mikä taho siirtojen taustalla on, tai miksi siirtoja tehdään verkon jumittamiseksi asti. Tekijäksi on veikkailtu mm. tahoa, joka hyötyisi nopeasta korjaustarpeesta Bitcoinin koodiin, joka itse louhii bitcoineja (ja näin ollen voisi nyt saada kovempia siirtokulupalkkioita) tai joka vain haluaa hyökätä verkkoa kohti. Halvaksi verkon pommittaminen ei kuitenkaan tule, sillä siirtoja on tehty jo kymmeniä tuhansia ja jokaisessa on oma siirtokulunsa.

Tällaisten tilanteiden välttämiseksi ollaan kehittämässä ratkaisua, mutta vielä ei olla päästy yhteisymmärrykseen siitä, mikä ratkaisu olisi paras.

Suomalaiset Bitcoin-kolikot

Suomalaiset Denarium-kolikot ovat edenneet postitusvaiheeseen. Kaikki ennakkotilaukset saadaan postitettua tämän viikon aikana. Uudet tilaukset eivät ole enää ennakkotilauksia vaan nyt tilaukset käsitellään samantien. Toimitusaika on 2 viikkoa.

Denarium aikoo julkaista loppukesästä uusia kolikkotuotteita. Tulossa on muun muassa erityinen 1 bitcoinin keräilykolikko sekä ilman arvomerkintää tuotettava E-sarjan kolikko, joka on tarkoitettu vaihtelevien bitcoin-summien lataamiseen.

Tässä pari twiittiä aiheesta:

Redditin kilpailija saanut huomattavan määrän bitcoin-lahjoituksia
Keskustelupalsta Redditin kilpailija Voat on saanut lyhyessä ajassa yli tuhat lahjoitusta, yhteensä noin 52 bitcoinin verran. Tämä on herättänyt monien sijoittajafirmojen kiinnostuksen Voatia kohtaan. Voat sai tuulta purjeisiinsa, kun henkilöstöjohtaja Victoria Taylor sai yllättäen potkut Redditiltä. Tämä sai monet Redditin aktiivisimmista yhteisöistä ja kirjoittajista boikotoimaan Redditiä ja lähtemään Voatin mukaan. Voat on vielä alpha-kehitysasteella ja sivusto onkin kaatunut useaan otteeseen suuren kävijämäärän takia.

Voat.co:ssa on vapaampi ympäristö kuin Redditissä, ja se perustuu avoimeen koodiin, jota kuka tahansa voi tarkastella tai kopioida vapaasti. Voat on bitcoin-ystävällinen ja sen on tarkoitus tarjota bitcoin-käyttäjille monia mahdollisuuksia, kuten mahdollisuuden saada tuottamastaan sisällöstä maksuja sekä mahdollisuuden lahjoittaa hyväksi kokemilleen asioille.

Lohkoketju forkkasi

Bitcoinin lohkoketju jakautui hetkeksi kahteen (“forkkasi”) lauantaina. Jotkin lompakko-ohjelmat saattavat vielä näyttää siirtojen konfirmaatioita väärin ja kaikkien louhijoiden toiminta ei ole vielä normaalia (viallisia lohkoja saattaa ilmestyä lisää).

Esimerkiksi MultiBit ja Androidin Bitcoin wallet ovat lompakoita, joiden kanssa Bitcoin.org suosittelee olemaan varovainen ja odottamaan 30 konfirmaatiota ennen kuin siirtoihin luottaa täysin. Bitcoin.org:n sivuilta kannattaa tarkistaa, mikä omien ohjelmien tilanne on. Suurinta osaa käyttäjistä tämä ongelma ei kuitenkaan koske.

Forkkaaminen voi aiheuttaa tilanteita, joissa bitcoineja on mahdollista käyttää useaan otteeseen (double spend), jos siirron vastaanottaja käyttää viallisen lohkon hyväksyvää ohjelmaa ja ei odota useampaa konfirmaatiota verkolta.

Tilanne alkoi, kun Bitcoinin päivityksen jälkeen 5% louhijoista käytti vielä ohjelman väärää versiota. Päivittämätön louhija sattui löytämään seuraavan lohkon, joka vanhan version takia muodostui viallisesti. Koska verkosta suurin osa teki SPV-louhintaa, joka ei vahvista aikaisempien lohkojen validiutta, lohkoja alkoi rakentua viallisen lohkon päälle. Tämä aiheutti viallisen lohkoketjun muodostumisen, joka kuitenkin pian korvaantui oikealla. Uusia viallisia lohkoja voi kuitenkin vielä muodostua.

Suurin Bitcoin-siirto

Kaikkien aikojen suurin Bitcoin-siirto tehtiin verkon rasitushyökkäyksen seurauksena. Siirto oli vain vaivaiset 0.05569 bitcoinia, mutta se vei kooltaan eniten tilaa. Siirto oli kooltaan 999, 657 kilotavua, joka ei normaalisti louhittuna olisi hyväksyttävä siirto. Niinpä siirron tekemiseksi tarvittiin manuaalisesti tehty lohko louhijoilta.

Siirretyt bitcoinit kuuluvat tässä katsauksessa mainitulle rasitushyökkäyksen tekijälle, jonka käyttämä lompakko oli (ehkäpä tarkoituksellisesti) huonon salasanan takana. Koska hyökkäyksessä käytetyt bitcoinit oli lähetetty minimaalisissa osissa, niiden yhteenliittäminen vei normaalia enemmän tilaa. Koska siirto oli kooltaan massiivinen, F2Pool-louhijapool päätti yhtenä löytämänään lohkona siirtää pelkästään nämä kyseiset bitcoinit.

Hallitukset ostaneet apua Bitcoinin vakoiluun?

Hakkerointipalveluja toimittava Hacking Team joutui itse hakkeroinnin kohteeksi, ja vuodetuista tiedostoista kävi ilmi, että hakkerointipalveluihin kuuluu myös kryptovaluuttalompakkojen monitorointi. Italialaisen Hacking Teamin asiakkaisiin lukeutuu useita valtioita ja eri maiden virastoja, joille palvelu myy erilaisia valvonta- ja hakkerointityökaluja.

Hacking Teamin Christian Pozzi kertoi yrityksen työskentelevän poliisin kanssa hakkeroijan kiinnisaamiseksi. Hän väitti suurimman osan hakkeroijan väitöksistä olevan valheita ja vuodettujen tietojen sisältävän viruksen.

Bitstampin hakkeroinnista lisätietoa

Anonyymi taho on julkaissut raportin Bitcoin-pörssin hakkeroinnista, joka tapahtui vuoden alussa. Bitstamp-pörssistä hakkeroitiin 19 000 bitcoinia, joita ei ole vielä saatu takaisin. Raportti väittää hakkeroinnin tapahtuneen sosiaalisen hakkeroinnin avulla. Pörssin työntekijöille lähetettiin Skypen kautta heitä kiinnostavia tiedostoja, joista yhden avasi järjestelmänvalvoja Luka Kodric. Tiedosto latasi yrityksen järjestelmiin tiedoston, jonka kautta hakkeri pääsi käsiksi pörssin online-lompakkoon. Raportin mukaan ainakin yksi henkilö on tunnistettu hakkeriksi, ja häntä yritetään houkutella Iso-Britanniaan pidätystä varten.

Raportin todenmukaisuudesta ei ole varmuutta, mutta väärennökseksi se on tehty erittäin huolellisesti.

Mt. Goxin korvausvaatimusten hakuaikaa on jatkettu

Mt. Goxin maksukyvyttömyyden vuoksi rahojaan menettäneet asiakkaat voivat edelleen tehdä korvausvaatimuksia. Korvausvaatimusten takaraja oli alunperin toukokuun lopussa, mutta sitä on pidennetty 27. päivään heinäkuuta. Korvausvaatimuksia voi tehdä Internetin kautta.

Mt. Gox oli yksi maailman ensimmäisistä bitcoin-pörsseistä. Se lopetti toimintansa helmikuussa 2014 menetettyään noin 850 000 bitcoinia, joka vastasi silloin yli 450 miljoonaa dollaria. Mt. Goxin tapausta koskevat tutkimukset jatkuvat edelleen.

Iso-Britannia aikoo edelleen kieltää salauksen

Britannian pääministeri David Cameron kertoi Iso-Britannian aikeista kieltää vahvojen salausmenetelmien käyttö internetin keskusteluissa. Cameronin mukaan Iso-Britannia ei vakoile kansalaistensa tiedonvälitystä, minkä vuoksi salauksien käyttö ei ole tarpeellista normaaleille kansalaisille. Cameronin mukaan salauskielto estäisi kuitenkin terroristeja kommunikoimasta salaisesti netin keskusteluissa. Kiellosta puhuttiin jo vuoden alussa, ja alustava versio lakialoitteesta on tulossa käsittelyyn elokuussa. 

Internet aktivistit tietysti pitävät Cameronin ehdotusta naurettavana. Aktivistien mukaan rikolliset voivat edelleen kielloista huolimatta käyttää salauksia. Salauksien kielto vaikuttaisikin ainoastaan lainkuuliaisiin kansalaisiin, jotka jättävät salaukset käyttämättä vapaaehtoisesti. “David Cameron ei ymmärrä teknologiaa kovin hyvin, joten hän ei tiedä, mitä hän on oikein vaatimassa” kommentoi legendaarinen Internet aktivisti Cory Doctorow Britannian aikeita.

Yksi Bitcoinin perusrakenteista on salauksen käyttäminen. Kielto kuitenkin koskisi vain keskusteluja.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].