Viikkokatsaus 28/2019: Bitcoin louhinta kuluttaa, mutta ei liikaa

Bitcoinin kova hinnannousu on saanut louhijat liikkeelle ja vaihtamaan muista kryptovaluutoista niiden kaikkien isään. Tämä on näkynyt sekä kryptojen hinnanlaskuna, bitcoinin kasvaneena dominanssina että etenkin Bitcoin-verkon louhintatehossa, joka on kasvanut.

Tämä puolestaan huolestuttaa näin ekokatastrofien aikakautena, koska mitä enemmän louhintaan menee energiaa, sitä karmeammin meille kaikille käy. Tai no, ei ehkä ihan niinkään. Tuoreen Cambridgen yliopiston mittausjärjestelmän mukaan koko maailmanlaajuinen Bitcoin-verkko kuluttaa huomattavasti vähemmän kuin pelkästään Yhdysvalloissa päälle unohdetut laitteet.

Viikkarissa tsekkaamme myös muita louhintaan liittyviä uutisia. Tiesittekö, että louhinnan vaikeusaste on kovassa nousussa ja tämä nousu saattaa jatkua hamaaseen tulevaisuuteen? Entä tiesittekö, että bitcoinia on louhittu sillä samalla tietokoneella, joka auttoi ihmistä nousemaan Maan vetovoiman yläpuolelle ja kävelemään Kuussa? Viikkaria lukemalla tiedätte!

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Bitcoinin nousu on huomattu jälleen kerran myös valtavirrassa, mikä näkyy myös verkon louhintatehossa louhijoiden etsiessä parhaiten tuottavia kohteita.

Bitcoin kuluttaa paljon energiaa, mutta ei huolestuttavia määriä

Bitcoinin energiankulutus puhuttaa paljon. Jos ja kun kryptovaluutta ja finanssiteknologiat yleistyvät, louhintaan käytetty energiamäärä tulee todennäköisesti kasvamaan. Aikaisemmin tarkkoja arvioita verkon käyttämästä energiasta on ollut kuitenkin vaikea tehdä.

Cambridgen yliopiston tutkijat ovat julkaisseet todennäköisesti laajimman, tarkimman ja vertaisarvioiduimman tavan mitata Bitcoin-verkon kulutusta. The Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, eli CBECI, antaa reaaliaikaista dataa Bitcoin-verkon käyttämästä energiasta.

CBECI:n tutkijat keräsivät erilaista dataa louhintalaitteiden käyttämästä energiasta ja arvioivat tämän ja verkon laskentatehon perusteella, kuinka paljon Bitcoin-louhijoita oli.

Cambridgen mallinnuksen mukaan Bitcoin-verkko käyttää noin 53 terawattituntia vuodessa. Vertailun vuoksi Tilastokeskus arvioi vuonna 2016 Suomen energian kokonaiskulutuksen olevan noin 371 terawattituntia.

Tutkijat huomauttavatkin, että pelkästään Yhdysvalloissa käyttämättä päälle jätetyt laitteet kuluttavat 4 kertaa enemmän energiaa kuin koko Bitcoin-verkko. Jos edes neljännes yhdysvaltalaisista sammuttaisivat laitteensa, kun eivät käytä niitä, riittäisi se koko nykyisen Bitcoinin pyörittämiseen.

Vaikka Bitcoinin verkko kuluttaakin paljon energiaa, se ei ole juuri mitään verrattuna muihin energiasyöppöihin.

Facebook vakuuttaa Libran olevan käyttäjille turvallinen

Facebookin tuleva kryptovaluutta, Libra, on herättänyt huolta maailman ympäri lainsäätäjissä, poliitikoissa ja kansalaisjärjestöissä. Facebook on aikaisemmin jäänyt kiinni kyseenalaisesta toiminnasta asiakastietojensa käsittelyn suhteen. Kryptovaluutan avulla Facebook voisi vähintään teoriassa seurata käyttäjiensä rahaliikennettä ja ostoja entistä tarkemmin.

Facebook on nyt antanut lausuntonsa Yhdysvaltain senaattoreille. Facebookin lohkoketjujohtaja David Marcuksen mukaan Libra ei anna mahdollisuutta päästä käsiksi käyttäjiensä taloudellisiin tietoihin.

“Haluan henkilökohtaisesti vakuuttaa teille, että olemme omistautuneet tekemään tämän hyvin,” Marcus kertoi Librasta huolestuneille senaattoreille lähettämässään kirjeessä.

Marcuksen mukaan Libran käyttö on “pseudonyymiä” samaan tapaan kuin Bitcoinissa ja muissa yleisissä kryptovaluutoissa, eli vaikka lohkoketju itsessään on julkinen, käyttäjiä ei voi suoraan yhdistää heidän lompakoihinsa. Lisäksi Marcus vakuutti, että Libra tulee perustumaan avoimeen koodiin.

“Libra tulee työskentelemään yhdessä päättäjien ja lainsäätäjien kanssa varmistaakseen, että tämä uusi järjestelmä tulee hyödyttämään taloutta, kuluttajia tullaan suojelemaan ja valtion ja keskuspankkien valvontaa kunnioitetaan,” Marcus kirjoitti.

Facebook on aikaisemmin kertonut, että poliittisten ja juridisten ongelmien vuoksi se aikoo jättää Libran julkaisematta ainakin Intiassa.

Facebookin David Marcuksen mukaan Libra on täysin luotettava kryptovaluutta ilman vaaraa kuluttajien yksityisyydelle – kuten muutkin Facebookin tuotteet. (KUVA: Dan Taylor)

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste nousi kovemmin kuin vuoteen

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste teki alkuviikosta korkeimman yksittäisen nousunsa vuoteen. Louhinnan vaikeusaste nousi tiistaina noin 14,23%. Bitcoinin vaikeusaste säätyy automaattisesti noin kahden viikon välein vastaamaan verkon louhintatehoa.

Bitcoin verkon louhintateho on noussut viime aikoina huomattavasti. Tämä osoittaa, että ainakin louhijat uskovat bitcoinin kurssin jatkavan nousuaan. Louhintatehon kasvu myös vahvistaa Bitcoin-verkkoa hyökkääjiä vastaan.

BTC.com arvioi, että louhintatehon ja vaikeusasteen kasvu tulee jatkumaan. Seuraavan kerran vaikeusaste muuttuu taas kahden viikon kuluttua, jolloin louhinnan vaikeus saattaa jälleen nousta yli 14%.

Bitcoin louhinnan vaikeus on noussut viime aikoina tiukemmassa käyrässä kuin vuoteen. (KUVA: wustnigel)

John McAfee on valmis tekemään Kuuballe kryptovaluutan

Aikaisemmin peniksensä syömisellä uhonnut tietoturvaekspertti John McAfee on jälleen kohauttanut kertomalla, että hän on lupautunut luomaan Kuuban hallitukselle kryptovaluutan, ja vieläpä ihan ilmaiseksi.

“Olisi helppoa kiertää yhdysvaltain kauppasaartoa käyttämällä kryptovaluuttoja, joten tein heille muodollisen avunantotarjouksen Twitterissä.” McAfee kertoi.

McAfeen mukaan hän pystyisi luomaan kryptovaluutan, joka olisi kehitetty nimenomaisesti vastaamaan Kuuban taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Pullisteluistaan tunnetun McAfeen mukaan maailmassa on ehkä kymmenen ihmistä, jotka pystyvät tuollaiseen hankkeeseen, ja hän on yksi heistä.

Yhdysvaltain veroviranomaisia pakoilevan McAfeen ilmoitus tuli vain vähän aikaa sen jälkeen, kun Kuuban hallituksen viranomaiset kertoivat valtiollisella tv-kanavalla aikovansa luoda oman kryptovaluutan käyttääkseen sitä kiertämään USA:n maalle asettamia kauppapakotteita.

John McAfeen mukaan hän voisi helposti luoda kryptovaluutan Kuuballe – ja muun muassa kaataa Yhdysvaltain talouden. (KUVA: Cage Skidmore)

Maailman suurimpiin kuuluva torrent-vertaisverkkoasiakasohjelmien tarjoaja BitTorrent on julkaissut uuden torrent-ohjelmansa, jossa on sisäänrakennettu kryptovaluuttafunktio. Kryptovaluutta toimii Tronin lohkoketjussa. Tron osti BitTorrentin aikaisemmin toistaiseksi tuntemattomalla summalla.

Yrityksen uusi BitTorrent Speed käyttää hyväkseen kryptovaluutta insentivoidakseen jakamista. Käyttäjät voivat jakaa tiedostoja ja saada siitä vastineeksi kryptovaluuttaa tai vaihtoehtoisesti he voivat maksaa saadakseen ladattuja tiedostoja nopeampaa.

BitTorrent on tunnettu sekä Bittorrent- että µTorrent-asiakasohjelmistaan, jotka yhdessä muodostavat yhden suurimmista torrent-vertaisverkkokokonaisuuksista. Lehdistötiedotteensa mukaan näitä asiakasohjelmia on asennettu noin miljardiin laitteeseen ja niillä on yli 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

Aluksi BitTorrent Speed ja sen BTT-poletti ovat ainoastaan Windows-käyttäjien käytettävissä, mutta yrityksellä on aikomuksena laajentaa ohjelmistojensa tarjontaa koskemaan myös muita käyttöjärjestelmiä.

BitTorrentin uusi asiakasohjelma saattaa olla mullistava – tai jäädä epämääräiseksi kokeiluksi.

Kuu-laskeutumisissa käytetyllä tietokoneella on louhittu bitcoineja

Yhdysvaltalainen IT-tutkija Ken Shirriff on onnistunut säätämään aidon Apollo-lennoissa käytetyn tietokoneen louhimaan bitcoinia. Tietokone oli mukana Apollon Kuu-lennoissa, mukaan lukien ensimmäisessä Kuu-laskeutumisessa vuonna 1969. Tietokone on viimeinen jäljellä oleva Apollo-tehtävien ohjaustietokone.

“Bitcoinin hash-algoritmin implementoiminen 15-bittiselle tietokoneelle oli haastavaa, mutta onnistuin siinä. Valitettavasti tietokone on niin hidas, että sillä kestäisi noin miljardi kertaa universumin iän verran louhia yksikään Bitcoin-lohko,” Shirriff kertoi brittiläiselle ITPro-julkaisulle.

Idea ei ehkä ole taloudellisesti kestävällä pohjalla, mutta symbolisesti se on merkittävä osoitus siitä, miten pitkälle olemme ihmiskuntana päässeet. Jo 80-luvun laskimissa oli enemmän laskentatehoa kuin mitä tarvittiin Kuu-lennolle ja nykyajan älypuhelimissa on kertaluokkia tuota enemmän.

Bitcoin on menossa Kuuhun ja nyt sillä on myös käytännön kokemusta Maan pikkusisaresta, sillä Kuu-laskeutumisissa käytetty tietokone on osallistunut bitcoin-louhintaan.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

1 thoughts on “Viikkokatsaus 28/2019: Bitcoin louhinta kuluttaa, mutta ei liikaa

  1. Kari Rinne says:

    Hei!
    Sain jälleen kerran sähköpostin jossa kerrottiin minun saavan bitcoineistani ” ssrron” kautta rahat tililleni vielä tänään. Kun yritän kirjautua tulee näytölle aina tksti” muu häiriö”. Summa on €94486 joten se velkaista kiinnostaa.
    Samoin on kaksi viestiä joissa kummassakin olen kuulemma ansainnut bitcoineilla molemmissa yli€13.000!
    Voitteko auttaa minua saamaan rahat pankkitililleni korsusta vastaan
    Kiitos!
    Kari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *