Viikkokatsaus 27: Bitcoin Coren uusi versio on julkaistu

Katsaus kuluneen viikon Bitcoin-uutisiin on täällä! Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bittirahalla on nyt oma Youtube-kanava. Käy tutustumassa ellet kerennyt jo!

Bitcoinista on julkaistu uusi versio

Bitcoin Coresta (ennen Bitcoin-Qt/Bitcoind) on julkaistu uusi versio. Yksi suurimpia muutoksia on korjaus transaction malleability -ongelmaan, jota Mt. Gox syytti aiemmin palvelunsa hakkeroinnista. Bitcoin-verkon vakiosiirtomaksu on laskettu 0,1 mBTC:stä (0,0001 BTC) 0,01 mBTC:iin, mutta vielä ei ole taattua että louhijat ottaisivat vastaan pelkästään uudella kululla varustettuja siirtoja.

Sekä transaction malleability -ongelman lopullinen selättäminen että siirtomaksujen automaattinen säätäminen ovat vielä kehityksen alla. Myös kauan odotettu maksuprotokolla on mukana uudessa versiossa. Näistä ja muista päivityksistä voi lukea Bitcoin.orgin sivuilta, jossa uusi päivitys on ladattavissa.

Mt. Gox ilmoittaa: Voit tarkistaa tilisi saldon, ja löysimme 200 000 bitcoinia

Mt. Gox päästää käyttäjät tarkistamaan tiliensä saldoja. Kirjautumissivun kautta on nähtävissä omien tilien bitcoin- ja valuuttasaldot. Mt. Gox ilmoittaa, että saldon tarkistamisella ei ole merkittävää oikeudellista arvoa.

Mt. Gox on ilmoittanut löytäneensä 200 000 varastetuksi luultua bitcoinia. Bitcoinit löytyivät vanhan formaatin lompakoista, joiden luultiin olleen tyhjiä. Löydetyt bitcoinit ovat niitä, joiden liikkumisesta uutisoimme viime viikon katsauksessa, ja jotka osattiin Bitcoin-yhteisön toimesta liittää Mt. Goxiin.

Lompakot ovat olleet käyttämättömiä kesäkuusta 2011 alkaen, eli jos Mt. Gox puhuu totta, palvelu luuli kadottaneensa 200 000 bitcoinia jo vuosia sitten. Lompakkomysteeri onkin aiheuttanut keskustelua, ja Yhdysvalloissa joukkokannetta vetävä lakimies pitää ilmoitusta erittäin epäilyttävänä.

KnCMinerilla hurjat myyntiluvut muutamassa tunnissa

KnCMiner myi neljässä tunnissa 2 miljoonan dollarin arvosta uusia altcoinien louhintaan tarkoitettuja louhintarigejä. Vajaan 10 000 dollaria maksavan Titan-rigin luvataan louhivan 100 MH/s, ja toimitus tapahtuu lokakuuhun mennessä.

Bitcoin maksutapana

Suomalainen verkkokauppa-alusta MyCashflow on integroinut BitPayn palveluunsa. Kaikki MyCashflow’ta käyttävät verkkokaupat voivat siis nyt halutessaan vastaanottaa bitcoineja! Bitpayn voi rekisteröidä Bittirahan kautta.

Ruotsalainen verkkokauppa Webhallen on ottanut Bitcoinin maksutavaksi. Kyseessä lienee ensimmäinen merkittävä pohjoismainen bitcoinit hyväksyvä verkkokauppa.

Utahilainen Bees Brothers otti bitcoinit maksutavaksi 2011, ja nyt 50% kaikesta myynnistä tulee bitcoineina. Bees Brothers toimittaa hunajatuotteita ympäri maailmaa.


Bees Brothersin tuotevalikoimaa

Indonesiassa on myyty 500 000 dollarin arvoinen (noin 360 000 €) huvila bitcoineilla. Huvila lienee yksi kalleimmista bitcoineilla ostetuista asunnoista.

Mount Everestille matkoja järjestävä Mt Everest Adventures hyväksyy bitcoinit. Kansainväliset asiakkaat ovat tälle australialaiselle yritykselle tärkeitä, joten Bitcoin on oiva työkalu, etenkin ulkomaan maksujen kalleuden ja monimutkaisuuden takia.

Viinin ja graffitin yhdistävä myFINBEC-taideprojekti hyväksyy Bitcoin-maksuja. Projektissa graffitiartistit maalavat 84 viinilaatikon kylkeen suuren taideteoksen, ja viinilaatikot myydään täytettynä luomuviinipulloilla, joiden etikettinä komeilee sama taideteos.

Electro-hiphop-ryhmä Ain’t No Love jakaa uutta levyään torrentissa Bitcoin-lahjoituksia hyödyntäen. Mm. allaolevan kappaleen sisältävän levyn voi ladata ilmaiseksi (tai bitcoinien kanssa) täältä.

Filippiineillä Bitcoin-maksut on lisätty kahteen merkittävään verkkokauppaan, MetroDealiin ja CashCashPinoyhin , joiden kautta voi ostaa tarjouskuponkeja palveluun rekisteröityneiltä yrityksiltä.

Virtuaalivaluuttojen CoinSummit -tapahtuman keskustelut netissä

San Franciscossa 25.-26. maaliskuuta pidettävän CoinSummit -konferenssin materiaalia on nähtävissä netissä. Livestreamin lisäksi nettisivuilta voi katsoa nauhoituksia aiemmista keskusteluista.

Bitstamp sai 10 miljoonan dollarin rahoituksen

Bitcoin-pörssi Bitstamp on saanut 10 miljoonan dollarin rahoituksen. Rahoitus saatiin jo viime vuoden puolella, mutta tieto tuli julkiseksi vasta nyt. Viime viikolla uutisoimme parista muustakin 10 miljoonan dollarin rahoituksen saaneesta Bitcoin-yrityksestä.

Bitcoin-lainsäädäntö

Kiinan epäaidoiksi myöhemmin todetut Bitcoin-uutiset johtivat kurssilaskuun. Kiinan keskuspankin uutisoitiin lopettavan Kiinassa toimivan Bitcoin-vaihdannan huhtikuussa, mikä osottautui myöhemmin virheelliseksi tiedoksi. Bitcoinin kurssi lähti samantien kovaan laskuun, kunnes uutinen todistettiin virheelliseksi. Kieltoa ei ole tulossa.

Kiinassa on uutisoitu myös voimaan astuneesta QR-koodimaksujen kiellosta, mikä voi vaikuttaa myös Bitcoiniin. QR-koodeilla toteutettavat maksut ovat aiheuttaneet turvallisuushuolia keskuspankissa, ja vaikka kielto ei ollut tehty bitcoinien takia, kielto aiheuttanee vaivaa Bitcoin-maksamisessa.

Euroopan keskuspankin Yves Merschin mukaan keskuspankki ei edelleenkään pidä virtuaalivaluuttoja merkittävänä taloudellisena tekijänä, mutta niitä ei tulisi jättää huomioimattakaan. Euroopan keskuspankki seisoo siis vuoden 2012 virtuaalivaluuttoja luotaavan raporttinsa takana, mutta Mersch muistuttaa, että kuluttajille virtuaalivaluutoissa on riskinsä.

Europol toivoo että lainvalvojille annettaisiin paremmat valtuudet netissä tapahtuvan rikollisuuden, kuten virtuaalivaluutan rikollisen käytön, löytämiseksi ja tunnistamiseksi.

Kolumbian finanssiviranomaiset suunnittelevat Bitcoinin kieltämistä, ja Thaimaan keskuspankki on varoittanut kuluttajia Bitcoinista ja muistuttavat, että se ei ole valuutta.

Tanskassa on annettu ohjeistus Bitcoinin verotukseen. Bitcoin-vaihdannassa tehdyt kurssivoitot ja -tappiot eivät ole verotuksen alaisia. Tanskan keskuspankki on myös varoittanut kuluttajia Bitcoinista.

Myös Yhdysvalloissa on selvennetty Bitcoinin verotusta. Bitcoinit lasketaan omaisuudeksi, joten sekä voitot että tappiot ovat verotuksen alaisia. Virtuaalivaluuttayhteisön jäsen liittyy Yhdysvaltain valtiovarainministeriön työryhmään, jotta työryhmä olisi perillä virtuaalivaluuttojen tapahtumista. Työryhmä ehdottaa parannuksia lakiin, joka velvoittaa rahoituslaitokset auttamaan rahanpesun tunnistamisessa ja estämisessä.

Coinbase on saanut riveihinsä pari merkittävää nimeä

Entinen Facebookin turvallisuusvaaratilanteiden johtaja Ryan McGeehan ja Amazonilla johtotehtävissä työskennellyt Todd Edebohls ovat liittyneet yhdysvaltalaisen Coinbasen riveihin.

Bitcoin-automaattien saralta

Bitcoin-automaatteja ilmestyy kuin sieniä sateella. Suurin uutispommi julkaistiin twitterissä, kun siellä ilmoitettiin 400 Bitcoin-automaattiin avautuvan Dubaissa parin viikon sisään. Uutinen oli kuitenkin virheellinen, ja Dubaihin on tulossa tässä vaiheessa vain yksi automaatti.

Automaattialan yhdistys ATMIA on julkaissut Bitcoin-automaatteja tarkastelevan raportin. Bitcoin-automaatit ovat kehittyvä ala, mutta on monia kysymyksiä jotka alalla täytyy ratkaista.

Auroracoinin jakaminen alkoi

Islantilaisille kehitetyn Auroracoinin jakaminen islantilaisille on alkanut. Artikkelin kirjoitushetkellä 3 % islantilaisille tarkoitetusta osuudesta on lunastettu. Jakaminen on saanut kurssin laskemaan reippaasti, jopa 60 % ensimmäisen päivän aikana.

Bitcoin-mielipiteitä ulkomailta

Western Unionin toimitusjohtaja Hikmet Ersek pitää Bitcoinia liian kehittymättömänä käytettäväksi kehittyvissä maissa.

Alankomaiden oikeus- ja turvallisuusministeri Ivo Opsteltenin mukaan Bitcoinia ei pitäisi kieltää siihen liitetyn rikollisuuden takia. Rikollisuudessa käytettyjä maksutapoja on muitakin kuin kryptovaluutat.

Tanskalaisen Saxo Bank -pankin toimitusjohtaja Lars Seier Christensen tukee henkilökohtaisesti Bitcoinia. Christensen kertoo omistavansa bitcoineja ja yksi hänen yrityksistään tutkii Bitcoinin potentiaalia.

Bundesbankin hallituksen jäsen Carl-Ludwig Thiele pitää Bitcoinia vain spekulatiivisena rahoitusvälineenä, eikä näe sitä maksutapana.

Bitcoin-pörssien hakkerointeja paljastunut lisää

Kiinalainen vaihtopörssi Vircurex on pysäyttänyt bitcoinin ja muutaman muunkin pörssissä käytetyn virtuaalirahan nostamisen, minkä syyksi on annettu varantojen vähäisyys, joka johtui offline-lompakoiden tyhjentymisestä. Bitcoin-nostot pysäytettiin jo aiemmin viime vuonna, mutta pörssin toiminnan annettiin jatkua. Pörssi on luvannut maksaa kaiken takaisin kunhan tilanne saadaan kontrolliin.

Canadian Bitcoins -pörssi kertoi 150 bitcoinia sisältäneen online-lompakon hakkeroinnista. Hakkerointi oli erikoinen, sillä syyllinen oli päässyt käsiksi bitcoineihin huijaamalla pörssin nettisivuylläpidon tarjoajaa antamalla hänelle pääsyn pörssin sivuston käyttöön. Pörssi korvaa menetetyt bitcoinit asiakkaille.

CoinEX-pörssi kertoi menettäneensä kaikki bitcoininsa hakkeroinnissa. Pörssi lupaa korvata kaikki menetykset asiakkaille.

Haittaohjelma louhii altcoineja Linuxilla

Darlloz-haittaohjelma asentaa Linux-koneelle altcoineja louhivan ohjelman. Koska Bitcoinin louhinta perustietokoneilla on hyvin tuottamatonta, haittaohjelmilla tehtävä louhinta on siirtynyt vaihtoehtovirtuaalivaluuttoihin.

Bitcoin Game Show

Streamin’ Garage aloittaa Bitcoin-visailuohjelman netissä streamina. Visailuohjelmassa “Take My Bitcoins” on jaossa tuhansien dollareiden arvosta bitcoineja viikottain, ja ensimmäinen jakso nähdään 3. huhtikuuta.

Dogecoin-yhteisö taas urheilun tukena

Vitsinä liikkeelle lähtenyt vaihtoehtovaluutta Dogecoin on taas näyttänyt yhteisön voiman – sponsoroimalla Nascar-ajajaa. Dogecoin-yhteisö keräsi n. 40 000 euron arvosta dogecoineja, joilla Josh Wisen Nascar-ajokki sponsoroidaan yhden kisan ajaksi.
 

Sponsoroitu Nascar-auto saattaa näyttää tältä