Viikkokatsaus 28/2017: Kryptovaluuttamarkkina teki ison korjausliikkeen

Tällä viikolla kryptovaluuttamarkkina teki ison korjausliikkeen. Bitcoin laski 24 %, Litecoin 24 %, Ethereum 36 %, Ethereum Classic 15 %, Zcash 40 %, Monero 35 % ja niin edelleen. Mielenkiintoista on huomata, että Bitcoin on pysynyt huomattavasti vahvemmin arvossaan suhteessa toisiksi suurimpaan kryptovaluuttaan Ethereumiin. Kirjoitushetkellä yhden bitcoinin arvo on noin 1 900 dollaria.

Suurin syy laskulle on yksinkertaisesti se, että kurssit olivat nousseet liian villisti, ja jossain kohtaa on väistämättä korjausliikkeen aika. Yleensä nämä laskut mahdollistavat loistavia ostopaikkoja, joten nyt kannattaa olla hereillä.

Bitcoin on saanut kuluneella viikolla vahvaa Internetin alakulttuurien huomiota erään Bitcoin-käyttäjän päästyä esiintymään kansalliseen televisioon Bitcoinien ilosanomaa julistavan kyltin kera.

Viikolla on tapahtunut myös muuta mielenkiintoista, nimittäin sveitsiläinen pankkisektori on ryhtynyt adoptoimaan Bitcoinia osaksi toimintaansa. Bitcoin onkin luonteva osa yksityisyydestä tunnetulle sektorille, joten liike ei ollut mitenkään odottamaton.

Muina uutisina katsomme muun muassa, mitä Intian hallituksen Bitcoin-sääntelylle kuuluu ja mitä tekee F-Securen tutkimusjohtaja bitcoinit taskussaan lentokentällä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Muun muassa USA:n entinen presidentti Barack Obama on tuonut esille Bitcoinin ja sveitsiläisten pankkien yhteneväisyyksiä, joten sveitsiläisten pankkien liikkeet ovat varsin luontevia.

Kryptomarkkinoilla merkittävää kurssilaskua

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen kurssi on ollut vahvassa laskussa viime päivinä. Bitcoinin kurssi on tippunut muutamien päivien aikana useita satoja dollaria. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi liikkuu noin 1 900 dollarissa. Myös muut kryptovaluutat ovat olleet laskussa. Esimerkiksi Ethereum-lohkoketjun ether-tokenien kurssi on käynyt alle 150 dollarissa.

Kurssilasku on ollut odotettavissa jo pidemmän aikaa. Kurssit ovat yksinkertaisesti nousseet vauhdilla, joka ei ole kestävää. Monet ovat veikkailleet kryptovaluuttamarkkinoille muodostuneen vahvaa kuplautumista etenkin erilaisten ICO-sijoitustokeneiden nostettua arvoaan rajusti hyvin lyhyessä ajassa.

CNBC:n mukaan kryptovaluuttakursseja laskee myös Bitcoin-yhteisöä jakava skaalauskysymys, joka odottaa ratkaisuaan lähiviikkoina. Bitcoin-yhteisö on jakautunut kahtia kysymyksessä siitä, miten Bitcoinin skaalauspäivitys Segregated Witnessin aktivoimisessa tulee edetä. Skaalauskysymykselle tarjotaan useita ratkaisukeinoja, joista tärkeimmät ovat alkuperäinen SegWit-aktivointi (BIP 141), keskeisten louhijoiden ja muutaman suuren Bitcoin-palvelun tukema SegWit2X (joka hyödyntää BIP 91 aktivointitapaa) ja käyttäjien itsensä käsissä oleva BIP148.

Kaikilla menetelmillä on tarkoituksena saada SegWit aktivoitua, nyt lähinnä kiistellään siitä että miten. Alkuperäistä BIP 141 -metodia, jonka kannatus on ollut kasvussa, tukee nyt lähes 50 % louhijoista. SegWit2X:n tukena ovat kymmenet Bitcoin-yritykset, jotka muodostavat merkittävän osan nykyisen Bitcoin-verkon louhintakapasiteetista ja palveluinfrastruktuurista. BIP148 puolestaan on UASF-päivitys (“User Activated Soft Fork”), jolla Segregated Witness on tarkoitus aktivoida 1.8. käyttäjien toimesta siitä riippumatta, miten louhijat tai yritykset etenevät.

Viime aikoina Bitcoin-yhteisössä on herännyt huolta sen suhteen, pyrkivätkö louhijat keskittämään valtaa epäreilusti itselleen. Bitcoinin vahvuuksiin kuuluu sen hajautettu luonne, jonka monet kokevat olemaan yhteensopimatonta louhijoiden yhä kasvaneen vaikutusvallan kanssa. Tämän vuoksi merkittävät Bitcoin-maailman käyttäjät ovat ryhtyneet kasvavissa määrin ilmaisemaan tukeaan BIP148-päivitykselle, jonka nähdään tuovan vallan takaisin Bitcoin-käyttäjille itselleen ja siirtävän louhijat takaisin niiden alkuperäiseen rooliin pelkkinä Bitcoin-verkon palvelijoina.

Hype aktivoinnista on noussut valtamedioiden myötä otsikoihin, mikä on saanut aikaiseksi markkinoille epävarmuutta. Tapausta on kutsuttu muun muassa “Bitcoinin itsenäisyyspäiväksi”. BIP148 aktivoituu jokatapauksessa elokuun alussa, mutta sen aiheuttama disruptio vältetään mikäli SegWit saadaan siihen mennessä aktivoitua alkuperäisen BIP 141:n kautta, tai uuden SegWit2X (BIP 91) kautta.

Bittirahan sivustolle julkaistaan seuraavan 2 viikon aikana blogisarja, joka keskittyy skaalauskiistaan, sen vaikutuksiin ja seuraamuksiin, ja mitä Bitcoin-käyttäjä tai -sijoittaja voi tehdä ja mitä heidän kannattaa tehdä tilanteen edetessä. Myös Prasos Oy:n palvelut julkaisevat tiedotteet siitä miten elokuun alussa tullaan toimimaan.

Kurssitilanteen osalta on hyvä pitää mielessä, että kiistoista huolimatta on todennäköistä, että pitkällä tähtäimellä kaikki tulee ratkeamaan, ja kurssi tulee nousemaan. Nyt on lähinnä hyviä ostopaikkoja edessä, kun kurssi voi erilaisten lyhyen tähtäimen pelkojen ja paniikkien takia käydä alhaalla.

UASF-päivityksen on nähty tuovan Bitcoinin takaisin käyttäjien hallitsemaksi.

Viraalihitiksi noussut kyltti nettosi liki 15 tuhatta dollaria

Tuntemattomaksi jäänyt mieshenkilö muuttui hetkessä nettijulkkikseksi esiteltyään “Osta bitcoineja”-kylttiä Federal Reserven johtaja Janet Yellenin pitäessä keskuspankin puolivuosittaista raportointitilaisuutta Yhdysvaltain senaatille. Mies poistettiin pian kyltin esittelyn jälkeen tilasta, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua ja koko USA näki miehen kyltteineen. Videot ja kuvat miehestä alkoivat levitä ympäri Internetiä ja miehestä tuli välittömästi viraalihitti.

Vaikka miehen henkilöllisyys on edelleen tuntematon, sittemmin paljastui miehen olevan CryptoEthan-nimimerkkiä Redditin Bitcoin-palstalla käyttäneen henkilön kaveri. CryptoEthan julkaisi miehestä toisen kuvan, jossa hänellä oli kädessään kuulemistilaisuudesta hitiksi muodostunut Osta bitcoineja -kyltti sekä toinen kyltti, jossa näkyi miehen Bitcoin-lompakon julkinen osoite. Pian miehelle alkoikin sadella bitcoin-lahjoituksia, joita on tullut nyt jo miltei 15 000 dollarin edestä.

Vaikka Kylttimiehen toiminta osoittautui hänelle taloudellisesti erittäin kannattavaksi, kylttimies itse vaikutti kiusaantuvan asiasta ja hän pyysikin Bitcoin-lompakkonsa osoitteen poistamista. Suurin osa kuvan levittäjistä suostuivat kylttimiehen pyyntöön, mutta samaan aikaan Internetiin alkoi ilmestyä manipuloituja versioita kuvasta, joihin käyttäjät olivat vaihtaneet kylttimiehen Bitcoin-lompakon osoitteen tilalle oman Bitcoin-lompakkonsa osoitteen.

Kantaaottava kyltti sai kansainvälisesti huomattavasti enemmän huomiota kuin Federal Reserven näkemykset.

Sveitsiin ensimmäinen Bitcoin-palveluja tarjoava pankki

Sveitsiläinen yksityispankki Falcon Private Bank on saanut ensimmäisenä sveitsiläisenä pankkina hyväksynnän Sveitsin päättäjiltä tarjota Bitcoin-tuotteita ja -palveluja. Falcon Private Bank voi tulevaisuudessa hoitaa asiakkaidensa bitcoin-varoja.

“Sveitsissä ajatellaan, että tämä menee bitcoinia pidemmälle. Tämä on uusi luku siinä, miten me vaihdamme rahaa. Finassipalveluna meidän on välttämätöntä muuttua osaksi tuota strategiaa”, kertoi Falcon Private Bankin kansainvälisen tuotteiden ja palvelujen johtaja Arthur Vayloan.

Falcon tulee käsittelemään bitcoineja sveitsiläisen bitcoin-vaihtopalvelu Bitcoin Suissen kautta. Bitcoin Suissen toimitusjohtaja Niklas Nikolajsenin mukaan pankkia on huolettanut enemmän asiakkaidensa turvallisuus kuin bitcoinin käyttäminen laittomaan toimintaan.

Pian Falcon Private Bankin ilmoituksen jälkeen merkittävä sveitsiläinen online-pankki Swissquite kertoi ryhtyvänsä tarjoamaan asiakkailleen mahdollisuuksia sijoittaa bitcoiniin. Swissquite palvelee yli 302 000 asiakasta, jotka edustavat yli 17 miljardin dollarin edestä pääomaa.

Sekä Swissquite, Falcon Private Bank että Bitcoin Suisse uskovat, että on vain ajan kysymys, kunnes loputkin sveitsiläisistä pankeista ryhtyvät tarjoamaan bitcoin-palveluja.

“Uskon, että ei kestä pitkään, että loputkin Sveitsin pankkisektorista seuraavat mukana. Henki on päässyt pullosta ja kryptovaluuttoja arvontuottajina ei voi jättää huomiotta”, Nikolajsen kertoi.

Sveitsiläisen pankkisektorin uskotaan seuraavan Falcon Private Bankin esimerkkiä. (KUVA: Falcon Private Bank)

Intia harkitsee bitcoinien verotusta

Intian hallitus harkitsee bitcoin-ostojen ja -myyntien verottamista samaan tapaan kuin kullan kanssa. Hallitus on jo pitkään miettinyt, miten se sääntelisi maan kasvavaa bitcoin-kauppaa. Bitcoinin ja digivaluutan käyttö lähti Intiassa huomattavaan kasvuun hallituksen ryhdyttyä toteuttamaan käteisen käyttöä rajoittavaa politiikkaa. Sittemmin viranomaiset ovat miettineet monia erilaisia tapoja, jopa Bitcoinin ja digivaluuttojen kieltämistä, mutta viranomaiset ovat toistaiseksi kääntyneet sallivammalle kannalle.

“Bitcoinin kieltäminen antaisi selkeän merkin, että kaikki Bitcoiniin liittyvä toiminta on kiellettyä ja se vähentäisi ihmisten halua ottaa spekulatiivisia riskejä. Kieltäminen kuitenkin poistaisi mahdollisuuden kerätä veroja bitcoin-kaupankäynnistä. Digivaluuttojen reguloiminen sen sijaan kannustaisi valvontajärjestelmien kehittämistä ja antaisi positiivisen signaalin lohkoketjun kehittämiselle, minkä lisäksi sen avulla voitaisiin luoda muodollista veropohjaa”, Intian hallituksen viranomainen kertoi paikalliselle The Hindi -uutispalvelulle.

Bitcoinin virallinen hyväksyminen ja tunnustaminen on historiallisesti antanut maiden Bitcoin- ja lohkoketjuteollisuudelle merkittävää hyötyä. Esimerkiksi Japani nousi nopeasti maailman Bitcoin-talouksien kärkeen maan hallituksen hyväksyttyä bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi. Intian virallinen tunnustus voi tarkoittaa merkittävää ja nopeaa kasvua koko globaalille bitcoin-taloudelle.

Maailman valtiot ovat kasvavissa määrin huomaamassa, että Bitcoinia ei voi kieltää, vaan niiden on pyrittävä sääntelemään sitä parhaansa mukaan.

F-Securen Hyppönen yritti tullata bitcoininsa

Suomalaisen tietoturvayritys F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoi kokeilleensa, tuleeko bitcoinit tullata. Hyppönen matkusti Britanniaan, jossa hän esitteli viranomaisille mukanaan kantamaansa 5 bitcoinin arvoista Casascius-bitcoin-kolikkoa.

Hyppösen mukaan viranomaiset olivat hämmentyneitä ja he kyselivät, oliko Hyppönen täyttänyt lähtömaassaan mitään asiakirjoja bitcoiniin liittyen. 5 bitcoinia on nykyarvossa yli 10 000 dollaria eli käteiseksi muutettuna summa olisi jo tullattavissa mitoissa. Hyppösen vastattua kielteisesti viranomaiset “näyttivät ilahtuneilta” ja päästivät Hyppösen matkoihinsa.

Hyppönen myös mainitsee kulkevansa edelleen bitcoin-kolikkoja taskussa. Twitterissä Hyppönen kertoo, että hänellä on taskussaan 0,1 bitcoinin Denarium-kolikko, vaikkakin kolikko on lataamaton.

Millaisia johtopäätöksiä Hyppösen kokeilusta voidaan sitten johtaa? Ei kauheasti mitään, mutta se antoi mielenkiintoisen yhden otannan testin. 

Hyppönen kantaa nykyäänkin mukanaan fyysisiä bitcoin-kolikkoja. (KUVA: Denarium)

Maailman suurin Internetin pimeä kauppapaikka suljettiin

Pohjoisamerikkalaiset ja thaimaalaiset viranomaiset ovat sulkeneet maailman johtavan Internetin pimeän kauppapaikan AlphaBayn, jossa kauppaa käytiin bitcoineilla. AlphaBay oli vanhaa Silk Roadia muistuttava sivusto, jolla käyttäjät saattoivat ostaa ja myydä salatusti mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Laittomista tuotteista tunnetuksi tulleessa AlphaBayssä myytiin merkittävästi myös laillisia tuotteita, kuten vaatteita, musiikkia ja videopelejä. AlphaBayssä arvioidaan käydyn noin 600 000 – 800 000 dollarin edestä kauppaa päivittäin.

Bangkok Postin mukaan huumeista pidätetty ja yhdeksi sivuston ylläpitäjistä uskottu kanadalainen Alexandre Cazes löydettiin hirttäytyneenä sellistään. Bangkokin poliisi oli takavarikoinut epäillyltä 4 Lamborghinia ja 3 asuntoa.

Viranomaiset ovat antaneet mustien pörssien pyörittäjille kovia rangaistuksia, joista kuuluisimpana Silk Roadin pyörittäjä Ross Ulbrichtin vuonna 2015 saama elinkautinen. Tuomiota kritisoitiin kohtuuttomaksi, sillä Ross Ulbricht ei itse myynyt huumeita, vaan ainoastaan ylläpiti Internet-sivua. Thaimaa on yleisesti suhtautunut huumausainerikoksiin erittäin kovin rangaistuksin, joten Cazesia olisi luultavasti odottanut suuri tuomio.

AlphaBayssä myytiin laajasti erilaisia tuotteita, palveluja ja tietoja, kunnes viranomaiset saivat sivuston ylläpitäjät kiinni ja sulkivat sivun.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].