Viikkokatsaus 29/2016: Valtiollisella tasolla positiivisia uutisia lännessä ja idässä

Viikkokatsauksessa on luvassa paljon kansainvälistä asiaa, ja positiivista sellaista. Venäjä tahtoo sallia bitcoinien ostamisen ja myymisen, USA:ssa puolestaan tahdotaan julkinen valta tukemaan vahvasti lohkoketjua sekä Bitcoinia ja muita digivaluuttoja, Iso-Britanniassa uskotaan valtiollisen digin voimaan ja Afrikassa pankit ovat porukalla rakentamassa Bitcoinin taustateknologian pohjalle uutta pankkijärjestelmää. Bitcoin ja lohkoketju ovat parhaillaan muuttamassa koko maailmaa ja valtioiden on pakko vain hyväksyä sekä syleillä tätä muutosta.

Ethereumia käyttävä The DAO joutui runsas kuukausi takaperin pahantahtoisen hakkerin hyökkäyksen kohteeksi, mikä heitti koko Ethereum-yhteisön vastaavaan kaaokseen kuin mitä Bitcoinille kävi Mt.Goxin kaatuessa. Nyt Ethereum-yhteisö on ratkaissut hakkerin aiheuttaman ongelman muuttamalla koko Ethereumin protokollaa. Tässä viikkokatsauksessa voit tutustua siihen, mitä tämä “hard forkiksi” kutsuttu temppu tarkoittaa.

Entä onko superjulkkis Lily Allen kryptoanarkisti? Ja miten Bitcoin-yhteisö on ottanut uuden patinoidun hopeisen Denarium-lippulaivakolikkomme vastaan? Se selviää tästä viikkokatsauksesta!

Huomautamme, että Prasoksella on rekry päällä! Etsimme osaavaa full stack -kehittäjää täydentämään kehitystiimiämme. Lue työpaikkailmoitus täältä.

Viime viikon viikkokatsaukseen voit tutustua täältä.

Päätöslauselma: USA:n hallituksen tuettava lohkoketjuteknologiaa

Yhdysvaltain edustajainhuoneelle luovutettu päätöslauselma vaatii USA:n hallitusta tukemaan lohkoketjuteknologiaa sekä sen käyttämistä että kehittämistä. Päätöslauselma myös erikseen ottaa huomioon lohkoketjuteknologian tunnetuimmat sovellukset, eli Bitcoinin ja muut kryptovaluutat. Päätöslauselman mukaan näillä on mahdollisuus muuttaa koko yhteiskuntaa perustavanlaatuisesti – ja vieläpä positiiviseen suuntaan.

Päätöslauselmassa lisäksi kehotetaan Yhdysvaltain hallitusta kannustamaan sellaisten teknologioiden kehittämistä, jotka “edistävät läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta”. Se myös toivoo innovaattoreiden kehittävän teknologioita, jotka kannustavat kuluttajien taloudellista toimintaa.

Päätöslauselma esiteltiin 14. kesäkuuta juuri ennen kongressin siirtymistä viikkojen mittaiselle tauolle Yhdysvaltain presidentinvaalien vuoksi. Kongressi palaa seuraavan kerran lainsäädäntötyöhön vasta syyskuussa. Vielä tulee siis kestämään ennen kuin saamme tietää päätöslauselman todellisen vaikutuksen.

Kunhan nämä tyypit pääsevät vaalilomilta, he pääsevät päättämään lohkoketjupäätöslauselman tulevaisuudesta.

Venäjä tahtoo (sittenkin?) sallia kryptovaluutan oston ja myynnin

Digivaluutta-asioissa Venäjä on tunnetusti yhtä johdonmukainen kuin keskimääräinen kissa, joka tahtoo ulos, mutta heti ulos päästyään tuleekin takaisin sisälle vain mennäkseen jälleen ovelle raapimaan ja maukumaan. Välillä Venäjä kieltää, sitten se saattaa heti samaan hengenvetoon sallia. Nyt Venäjän paljon puhuttu Bitcoinin kieltävää lakiehdotusta ollaan ilmeisesti muuttamassa sallivampaan ja vapaampaan suuntaan.

Venäjän varavaltionvarainministeri Alexei Moiseevin (kuvassa) mukaan lakiehdotusta tultaisiin muuttamaan siten, että vaikka bitcoinien kansallinen käyttö olisi edelleen rajoitettua, olisi sitä edelleen mahdollista käyttää kansainvälisessä kaupassa. Muutoksen seurauksena bitcoinin asema siis olisi Venäjällä lähempänä vastaavaa kuin ulkomaiden valuutoilla.

“Voisivatko Venäjän kansalaiset käyttää bitcoinia niissä maissa, joissa sen käyttäminen on laillista? Miksipä ei. Tämän vuoksi muotoilemme lain siten, että se mahdollistaa kryptovaluuttojen ostamisen ulkomailla tapahtuvaa taloudellista toimintaa varten. Lisäksi se mahdollistaa Venäjän kansalaisten myydä kryptovaluuttaa ulkomaille”, kertoo varavaltionvarainministeri Moiseev.

Moiseevin mukaan päivitetty versio lakiehdotuksesta tullaan saattamaan duuman käsiteltäväksi vielä ennen vuoden 2016 loppua.

Ethereumin lohkoketju haarautui

Maailman toiseksi käytetyimmän lohkoketjuprojektin, älysopimuksiin erikoistuneen Ethereumin, lohkoketju on “hard forkattu”. Hard forkia käytettiin palauttamaan varat, jotka hakkeri onnistui viemään tähän saakka suurimmalta Ethereum-organisaatiolta, The DAO:lta. Hard forkin seurauksena suurin osa The DAO:lta viedyistä varoista on jo siirretty takaisin alkuperäisille omistajilleen ja Ethereum-lohkoketjun valuutan, etherin, kurssi on lähtenyt nousuun.

Pähkinänkuoressa hard fork tarkoittaa protokollaan tehtäviä merkittäviä muutoksia ja päivityksiä, joiden seurauksena vanhat päivittämätöntä protokollaa käyttävät Ethereum-ohjelmistot eivät ole enää yhteensopivia päivitettyä protokollaa käyttävien ohjelmistojen kanssa. Tällöin lohkoketju ikään kuin haarautuu (“fork”) toisistaan erillisiin lohkoketjuihin, päivitettyyn ja päivittämättömään.

Hard fork on seurausta pitkästä Ethereum-yhteisön sisällä käydystä keskustelusta. Hard forkin vastustajat katsoivat, että protokollan muuttaminen voi luoda epäluottamusta Ethereumin lohkoketjua kohtaan, sillä mikäli lohkoketjua on mahdollista muuttaa, ei se ole enää mainostetulla tavalla ikuisesti pysyvä. Hard forkin kannattajat taas katsoivat, että hakkerin viemien varojen palauttaminen on tärkeää, jotta hakkereille ei muodostuisi kuvaa, että he voisivat toimia vapaasti vailla seurauksia. Hard forkin kannattajat lopulta voittivat keskustelun ja Ethereumin lohkoketju haarautui 20.6.

Ethereumista on kuitenkin olemassa kapinallinen haara edelleen, nimeltään Ethereum Classic. Siinä haarassa hakkeri on saanut pitää rahansa. Kyseisen haaran käyttötaso ja pörssilikviditeetti lähentelee kuitenkin nollaa, joten voidaan sanoa että palautuksen suorittanut haara sai vahvan enemmistön taakseen.

Ethereumin lohkoketju haarautui kuin haarukka ja hakkeri menetti varastamansa rahat. (KUVA: I.montanari)

Englannin pankki: Digivaluutta nostaa bkt:tä jopa 3 %

Englannin pankki on julkaissut uuden raportin, jossa se on tutkinut kansallisen digivaluutan hyötyjä ja vaikutuksia Iso-Britannialle. Raportin mukaan kansallisesta digivaluutasta olisi useita merkittäviä hyötyjä taloudelle.

“Kansallinen digivaluutta nostaisi bruttokansantuotetta miltei 3% johtuen laskevista koroista sekä edullisemmista rahansiirtokustannuksista”, pankin raportti kertoo.

“Toiseksi, kansallinen kryptovaluutta voisi vakauttaa taloutta antamalla päättäjille vaihtoehtoisia työkaluja, joilla he voivat vaikuttaa tämän kansallisen digivaluutan hintaan ja tarjontaan”, raportti jatkaa.

Digivaluutan etujen lisäksi raportti käsittelee myös digivaluutan mahdollisia haasteita. Raportin mukaan on teknisesti haastavaa luoda digivaluutta, joka pysyy kiinnitettynä perinteisen valuutan, kuten punnan, kurssiin. Digivaluutan hallitseminen voi myös olla vaikeampaa kuin perinteisen fiat-valuutan.

Näistä potentiaalisista haasteista huolimatta raportti näkee kansallisen digivaluutan olevan lähtökohtaisesti enemmän positiivinen kuin negatiivinen asia.

“Alustavien keskustelujen perusteella näyttäisi turvalliselta olettaa, että kansallisen digivaluutan nettovaikutukset tulisivat olemaan positiiviset taloudelle”, raportti summaa.

Digipunta olisi Englannin pankin mieleen, sillä se voisi tehostaa maan taloudellista toimintaa huomattavasti. (KUVA: Diliff)

Uusia Denarium-tuotteita ja uusi arvostelu

Denarium on julkaissut uudet kultapinnoitetut Custom-kolikot. Custom-kolikon idea on se, että siinä on yksinkertaisesti Bitcoin-logo ja ei mitään arvomerkintää. Custom-kolikko on siis suunniteltu vapaavalintaisen bitcoin-summan säilyttämiseen, koska arvomerkintää ei ole itse kolikossa. Asia on tietysti puhtaasti esteettinen, sillä kaikki Denarium-kolikot ovat tavallisia Bitcoin-lompakoita, joihin voi jokaiseen tallettaa minkä tahansa määrän bitcoineja.

Lisäksi YouTubessa toimiva kryptovaluuttakommentaari Chronos Crypto on tehnyt arvostelun Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Denariumin uudesta patinoidusta hopeakolikosta. Chronos Crypton mielestä uusi patinoitu kolikko on paras tuote, jonka Denarium on toistaiseksi tuonut markkinoille. Hän menee arvostelussaan niin pitkälle, että sanoo kolikoiden olevan yksiä hienoimmista Bitcoin-kolikoista, joita on nähnyt.

Arvostelu on nähtävissä tästä.

Olemme aina kiitollisia positiivisesta palautteesta. Olemme panostaneet Denarium-kolikoihin valtavasti ja teemme kaikkemme, jotta asiakkaamme saavat parhaimpia ja laadukkaimpia mahdollisia tuotteita.

Eteläafrikkalaiset pankit yhdessä kehittämään lohkoketjua

Joukko eteläafrikkalaisia pankkeja on ryhtynyt yhteistyöhön kehittämään Afrikkaan lohkoketjuun perustuvaa modernia pankkijärjestelmää. Alustavien tietojen mukaan mukana on ainakin Afrikan Barclays sekä viisi muuta, vielä nimeämätöntä pankkia. Pankkien mukaan lohkoketjuteknologian paras potentiaali voidaan saavuttaa, mikäli pankit toimivat asiassa yhteistyössä.

“Afrikan finanssi-instituutioilla on valtava potentiaali syleillä uusia perinteistä järjestelmää hajauttavia teknologioita, kuten lohkoketjua, sekä käyttää sitä yksilöiden voimauttamiseen sekä heidän elämänlaatunsa parantamiseen. Kuitenkin lohkoketjun todellinen arvo on mahdollista saavuttaa ainoastaan, mikäli me työskentelemme yhdessä ja kehitämme sekä jaamme ratkaisuja yhteisiin ongelmiin”, Barclays African johtaja Andrew Baker kertoi pankin tiedotteessa.

Pankit uskovat, että Afrikka tulee olemaan yksi maanosista, joissa lohkoketjun ja digivaluuttojen vaikutukset tulevat näkymään kaikista vahvimmin. Afrikan taloudellinen infrastruktuuri on monilla tavoin jäljessä länsimaalaista taloutta. Lohkoketjun avulla Afrikan talous voi hypätä suoraan useiden kehitysvaiheiden yli kohti moderneja finanssiteknologian järjestelmiä.

Vaikka Afrikassa on paljon taloudellisia ongelmia ja kehittymättömyyttä, antaa lohkoketju mantereelle mahdollisuuden loikata suoraan taloudellisen kehityksen kärkeen. (KUVA: Cayambe)

Lily Allen fanittaa Bitcoinia Twitterissä

Englantilainen maailmankuulu laulaja-lauluntekijä Lily Allen on twiitannut 5,8 miljoonalle seuraajalleen, miten bitcoin on nykyään vakaampaa kuin Britannian punta. Allen on yksi tunnetuimmista julkkiksista, jotka ovat ilmaisseet skeptisyytensä perinteistä rahajärjestelmää vastaan sekä tukensa Bitcoinille.

Allen on myös aikaisemmin osoittanut kiinnostusta Bitcoinia kohtaan. Vuonna 2014 hän kertoi hänelle tarjotusta virtuaalikeikasta Second Life -pelissä, joka olisi maksettu bitcoineilla. Allen kertoi kieltäytyneensä silloin tarjouksesta ja katuvansa tuota päätöstä valtavasti. “#idiot #idiot” Allen twiittasi.

Allenin twiitti perustuu todennäköisesti isobritannialaisen The Independent -lehden julkaisemaan artikkeliin, jossa käsiteltiin Brexitin vaikutuksia punnalle. Lehden mukaan bitcoin on ollut Brexitin jälkeen vakaampi valuutta kuin punta.

Lily Allenin kaltaisten megajulkkisten Bitcoin-innostus on erinomainen tapa levittää tietoisuutta Bitcoinista. Lisäksi se on hyvä osoitus siitä, miten Bitcoin on vain muutamissa vuosissa noussut marginaalista mainstreamiin.

Lily Allen on yksi kasvavasta määrästä julkkiksia, joiden sydämeen on herännyt pieni kryptoanarkistinen lieska.

Charlie Shrem vapautunut vankilasta

Aikanaan yhtä maailman ensimmäisistä bitcoin-vaihtopalveluista pyörittänyt Charlie Shrem on vapautunut vankilasta. Hän suoritti 1,5 vuoden tuomion Silk Road -rahanpesuun liittyen, ja on nyt vapaa mies. Shrem sai aikanaan tuomion siitä, että hän tietoisesti auttoi suurta Silk Road -huumekauppiasta bitcoinien välityksessä. Shrem kirjoitti blogissaan vapautumisestaan.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].