Viikkokatsaus 31/2019: Valtiot käyttävät Bitcoinia kiertääkseen USA:n sanktioita

Bitcoin on osoittanut useita kertoja potentiaalinsa sensuroimattomana rahana. Lohkoketjun ja hajautuksen vuoksi Bitcoinia ei voi sensuroida ja ainakin toistaiseksi jokainen yritys on epäonnistunut. Ei ihmekään, että Bitcoin on löytänyt suosiota Internet-aikana, jolloin valtiot, yritykset ja vastaavat yrittävät yhä enemmän urkkia tietojamme.

Mutta eivätpä ainoastaan yksityiset henkilöt ja heidän hankkeensa voi hyötyä tuosta sensuroimattomuudesta. Myös valtiot, kuten esimerkiksi Iran ja Venezuela, ovat osoittaneet halua käyttää kryptovaluuttoja kiertääkseen niille asetettuja sanktioita.

Tässä viikkokatsauksessa tutustumme muun muassa noihin keisseihin. Lisäksi tsekkaamme, mikä estää amerikkalaisia sijoittajia pistämästä rahojaan Bitcoiniin (se on epätieto, mutta lukekaa silti pidemmälle) ja miten DARPA voi käyttää lohkoketjua luodakseen “murtamattoman koodin”.

Edellisen katsauksen näet täältä.

Tieto Bitcoinista lisäisi sijoittajien kiinnostusta

Digisijoitusten hallintayhtiö Grayscale Investmentsin tuoreen tutkimuksen mukaan 83% amerikkalaisista sijoittajista harkitsevat alustavaa sijoitusta bitcoiniin. Puolestaan 79% vastanneista sijoittajista kertoivat, että he uskovat bitcoinin kasvavan edelleen.

Sijoittajat kuitenkin vaikuttaisivat olevan varsin varovaisia. Vain 36% sijoittajista kertoivat, että he olisivat valmiita tekemään merkittäviä sijoituksia heti alkuun.

Tutkimuksessa tutkittiin myös, minkä vuoksi osa sijoittajista ovat haluttomia sijoittamaan bitcoiniin. 75% kaikista sijoittajista ja 68% Bitcoinista kiinnostuneista sijoittajista kertoivat haluttomuuden olevan kyberrikollisuus. Puolestaan 65% kaikista sijoittajista ja 53% jo kiinnostuneista sijoittajista kertoivat, että puutteellinen sääntely heikentää halua sijoittaa.

89% kaikista vastanneista kertoivat, että jos heillä olisi parempia keinoja ottaa selvää ja oppia kryptovaluutoista ja Bitcoineista, tulisivat he todennäköisemmin sijoittamaan bitcoiniin.

Vaikka Bitcoin kiinnostaa sijoittajia entistä enemmän, on se edelleen mysteeri suurelle osalle väestöä.

Yhdysvaltain verovirasto haluaa periä kryptoveroja

Yhdysvaltain verovirasto IRS on alkanut lähettää varoituskirjeitä bitcoin-käyttäjille, joiden se epäilee kiertäneen joitain liittovaltion verotuslakeja. IRS:n tiedotteen mukaan kirjeitä on lähetetty noin 10 000 bitcoin-käyttäjälle.

IRS sai käyttäjien tiedot haltuunsa yhdysvaltalaisilta Bitcoin- ja kryptovaluuttapörsseiltä ja -myyjiltä. Ainakin Coinbase antoi IRS:lle sellaisten käyttäjien tiedot, jotka myivät, ostivat tai lähettivät yli 20 000 dollarin edestä kryptovaluuttoja.

Kirjeen saaneet yhdysvaltalaiset eivät ilmeisesti ole joutumassa oikeuden eteen, vaan heille on lähetetty vaatimus korjata verotustietojaan ja ilmoittaa sinne kryptovaluutoista saatavat voitot. Ilmeisesti etenkin myyntivoittojen ilmoittamisessa on ollut puutteita, kansainväliset mediat arvioivat.

“Kirjeen saaneiden kansalaisten tulee ottaa nämä vaatimukset tosissaan. Verovirastolla on tarkoituksena laajentaa toimintaansa entistä tehokkaammin kryptovaluuttoihin,” IRS kertoi ilmoituksessaan.

IRS haluaa bitcoin-käyttäjät verollepantavaksi on kovasti sitä mieltä, että se tulee ottaa tosissaan.

Iran hyväksyi virallisesti Bitcoin-louhimisen

Kryptovaluuttojen louhiminen on saanut Iranin hallitukselta virallisen siunauksensa. Iranin ministerit ja presidentti, Hassan Rouhani, päättivät viime sunnuntaina virallisesti, että kryptovaluuttojen louhinta on laillista toimintaa Iranissa.

Hallituksen mukaan valtio ei ota minkäänlaista vastuuta louhijoiden toiminnasta ja louhijoiden tulee itse hyväksyä kaikki kryptovaluuttoihin liittyvät taloudelliset ja teknologiset riskit.

Iran tähtää kryptovaluutoilla selkeästi rikkomaan siihen kohdistuneita talouspakotteita, sillä kryptovaluuttojen vaihtaminen maan sisällä on edelleen laitonta. Kryptovaluuttojen louhinnasta joutuu myös maksamaan veroa, mikäli niitä ei myydä ulkomaille ja tuottoja tuoda takaisin Iraniin.

Iranin hallitus myös ilmoitti tekevänsä myöhemmin päätöksen Iranin energiapolitiikasta kryptolouhijoiden suhteen. Iranin halpa energia voi potentiaalisesti tarkoittaa, että iranilainen louhintateollisuus saa kovan puskun hallituksen päätösten vuoksi.

Iranin presidentti, Hassan Rouhani, hyväksyy kryptolouhinnan – etenkin, jos se tuo maahan lisää hyvää.

Venezuela yrittää käyttää Bitcoinia kiertääkseen USA:n sanktioita

Bitcoin-medioiden seuraajille Venezuelan rankka taloustilanne on tuttua tietoa, kuten myös Venezuelan kansalaisten keskuudessa yleistynyt tapa käyttää bitcoinia suojautumaan maata kohdanneelta hyperinflaatiolta sekä kiertämään maahan kohdistuneita talouspakotteita.

Nyt Venezuelan hallitus itse on saanut päähänsä kokeilla samaa kikkaa, kertoo ABC International. Median mukaan Venezuelan hallituksella on tarkoitus kokeilla uutta hanketta, jossa se muuttaa osan verotuloista bitcoineiksi vaihtaakseen sen sitten myöhemmin fiat-valuutoiksi ulkomaalaisissa pörsseissä.

ABC Internationalin mukaan projektia testataan ensimmäisen kerran Maiquetia International -lentokentällä. Kaikkien kansainvälisten lentojen edellytetään maksavan tietty verosumma valtiolle.

Venezuelan hallitus käyttää automaattisia järjestelmiä, jotka muuttavat maksetut verot suoraan bitcoiniksi. Tämän jälkeen se käyttää erilaisia esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa sijaitsevia pörssejä muuttaakseen bitcoinit Yhdysvaltain dollareiksi ja varmistaakseen näin itselleen jatkuvat dollaritulot.

Jos Venezuelan hanke onnistuu, on sillä mahdollisuus päästä käsiksi vakaisiin dollarituloihin riippumatta Yhdysvaltain sille asettamista pakotteista.

Venezuela saatta onnistua kiertämään Bitcoinilla USA:n sanktioita samaan tapaan kuin yksityiset kansalaiset.

DARPA kehittää uusia lohkoketjuteknologioita

Yhdysvaltain puolustusministeriö on alkanut kehittää uusia lohkoketjusovelluksia. Sovelluksia kehitetään osana ministeriön digiturvallisuuden modernisoimisohjelmia.

Yhdysvaltain puolustusministeriön julkaiseman tiedotteen mukaan ministeriön teknologian kehittämiseen keskittynyt osasto, DARPA, on kehittämässä ainakin kahta lohkoketjuprojektia.

Ensimmäiseksi lohkoketjua on tarkoitus käyttää hyväksi uudenlaisen tiedonvälitys- ja kommunikaatioalustan luomiseksi. Lohkoketjun avulla tieto voitaisiin varmistaa, eikä sitä voisi vääristellä. Ministeriön mukaan lohkoketjua voitaisiin käyttää tällä tavalla ainakin tiedustelu-upseerien ja Pentagonin välisessä kommunikaatiossa.

DARPA on myös kehittämässä jotain, jota se kutsuu “koodiksi, jota ei voi hakkeroida”. DARPA aikoo käyttää lohkoketjun ominaisuuksia ja kykyjä kerätä tietoja varmeentuakseen eri toimijoiden aikeista ja täten estääkseen hakkereita peukaloimasta eri koodeja.

Lohkoketjun avulla on ainakin teoriassa mahdollista täyttää DARPA:n tarpeet hakkeroimattomasta koodista ja väärentämättömästä tiedonkulusta.

Facebookin Libraa ei välttämättä koskaan tule

Facebook on myöntänyt tuoreimmassa vuosineljänneskatsauksessaan, ettei sen ajama Libra-kryptovaluutta tule välttämättä koskaan näkemään päivänvaloa. Raportissa yhtiö kertoo, että vaikka se uskookin saavansa valuutan lanseerattua vuoteen 2020 mennessä, monet erilaiset tekijät saattavat estää tämän tapahtumisen.

Vuosineljännesraporttinsa riskejä koskevassa osiossa Facebook tunnustaa, että Libra on herättänyt poliitikkojen, hallitusten ja useiden eri valtioiden lainsäätäjien epäilykset. Yhtiö myös uskoo, että tämä epäilevä suhtautuminen tulee jatkumaan tulevaisuudessa.

“Myös markkinoiden hyväksyntä tällaiselle valuutalle on hyvin epävarmaa. Näiden tekijöiden vuoksi ei ole lainkaan varmaa, että Libra tai siihen liittyvät palvelut tullaan saamaan ajoissa markkinoilla – jos ollenkaan. Meillä ei ole merkittävää aikaisempaa kokemusta kryptovaluutoista tai lohkoketjuteknologiasta, mikä saattaa estää meitä onnistuneesti kehittämästä ja markkinoimasta näitä tuotteita ja palveluja,” Facebook kertoi.

Facebookilla on kova usko Libraan, mutta jopa sen julkaisusta on epävarmuutta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *