Viikkokatsaus 3/2015: Silk Road -oikeudenkäynti sai yllättävän käänteen

Kuluneella viikolla Bitcoin-aiheisissa uutisissa käsiteltiin mm. Bitcoin-sivustojen estoa Venäjällä, IBM:n lohkoketjua hyödyntävään mallia ja Silk Road -oikeudenkäyntiä ja -huutokauppaa. Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Viime viikolla kysyimme “Veikö tietomurto luottamuksen Bitstampiin?” Suurin osa vastaajista (40%) suhtautuu pörssiin epäilyksellä ja haluaa nähdä miten toiminta lähtee käyntiin, mutta äänestys oli tasainen.

Tällä viikolla kysymys koskee Silk Road -oikeudenkäyntiä. Kysymys kuuluu uskotko, että Mark Karpeles on Silk Roadin todellinen perustaja? Siihen voit vastata sivuston oikeasta reunasta.

Henri Heinosen viimeisimmän kurssiraportin voi lukea täältä.

Monipuolisen ja helppokäyttöisen uutiskirjeiden ja sähköpostimarkkinoinnin työkalun tarjoava Mailitse.fi hyväksyy bitcoineja. Tarkempaan palvelukuvaukseen ja ominaisuuksiin voi perehtyä yrityksen sivuilla Mailitse.fi.

Mark Karpeles esillä Silk Road -oikeudenkäynnissä

Oikeudenkäynti Silk Road -ratsiassa kiinnijäänyttä Ross Ulbrichtia kohtaan on alkanut. Syytteet liittyvät ainakin huumeisiin, hakkerointiin, väärennettyihin henkilöpapereihin ja rahanpesuun.

Ulbrichtin puolustuksen tarkoituksena on osoittaa, että hän kyllä perusti Silk Roadin aikoinaan, mutta antoi sen muille nopeasti perustamisen jälkeen. Myöhemmin hänet houkuteltiin mukaan juuri ennen ratsiaa, jotta hänestä saataisiin syntipukki ja varsinaiset rikokset tehnyt ylläpitäjä pääsisi karkuun.

Ross Ulbrichtin oikeudenkäynti on alkanut (lähde)

Ulbrichtin puolustus sai myös käännettyä asiat yllättävään suuntaan. Agentti Jared Deryeghiayan paljasti, että hän epäili pitkän aikaa Mt Goxin toimitusjohtaja Mark Karpelesin olevan Silk Roadin ylläpitäjä Dread Pirate Roberts.

Oli Karpeles kaiken takana tai ei, hänellä on mahdollisesti ollut jotain tietoa Silk Roadin ylläpidosta, sillä hän oli tarjoutunut paljastamaan tiedot Silk Roadista, kun hänen yhtiönsä Yhdysvalloissa joutui syytetyksi laittomasta rahansiirtobisneksestä. Se ei kuitenkaan käynyt selville, oliko Karpeles lopulta antanut mitään tietoja vai ei.

Venäjällä estetty Bitcoin-sivustoja

Venäläisviranomaiset ovat estäneet pääsyn useille bitcoin-sivustoille, mukaan lukien Bitcoinin viralliset sivut bitcoin.org. Nettisivujen mustaa listaa ylläpitävä Roskomnadzor ilmoitti syyksi Nevjanskin pikkukaupungin käräjäoikeuden päätöksen, joka oli annettu jo syyskuussa.

Venäläisen kryptovaluuttasäätiön puheenjohtaja Igor Chepkasov kertoi päätöksen olevan todennäköisesti esimakua tulevalle bitcoinin kieltämiselle Venäjällä. Hän kehottaakin kaikkia bitcoinista kiinnostuneita aktivoitumaan ja aloittamaan taistelun oikeuksiensa puolesta.

Espanjassa: Toiveissa sääntelyä ja 10 000 automaatista bitcoineja

Espanjalainen Unión Progreso y Democracia -puolue toivoo Bitcoinin sääntelyä. Kongressille jättämässä ehdotuksessaan puolue toivoo tiukempaa valvontaa Bitcoinille, millä parannettaisiin turvallisuutta ja estettäisiin petoksia ja rikollista toimintaa. Ehdotusta käsitellään kongressissa 30. tammikuuta.

Bit2Me on julkaissut Espanjassa mobiilisovelluksen, jonka avulla käyttäjät saavat muutettua bitcoinit automaateista nostettavaksi käteiseksi. Sovellus käyttää hyväksi jo ennestään olemassaolevaa palvelua, jossa on mahdollista lähettää kännykkään koodi, jolla saa lunastettua käteisen automaatista.

Palvelu toimii 10 000 automaatissa Espanjassa ja se on tarkoitus laajentaa myös Meksikon 15 000 automaattiin. Vaikka lisääntynyt bitcoinien myyntimahdollisuus ei välttämättä laajennakaan bitcoinien käyttömahdollisuutta, se palvelee varmasti osaa käyttäjistä, jolla on tarvetta saada perinteistä rahaa.

IBM julkaisi lohkoketjuteknologiaa hyödyntävän mallin

IBM on julkaissut luonnostelmansa hajautetusta tavaroiden internetistä (Internet of Things). ADEPT-nimellä kulkeva malli hyödyntää mm. lohkoketjua, ja sen toivotaan tuovan turvallisuutta ja skaalautuvuutta nykyisen tavaroiden internetin konseptin päälle. ADEPT:n kehityksen yhtenä perustana on käytetty Ethereumia. Koko luonnostelman voi lukea täältä.

Bitcoinien ostomahdollisuuksia laajennetaan Etelä-Koreassa

Eteläkorealaisella Coinplugilla on suunnitelmissa myydä bitcoineja yhteensä 24 000 kaupassa ympäri maata tammikuun loppuun mennessä. 8000 kaupassa bitcoinien ostaminen onnistuu jo nyt.

Käytännössä palvelu toimii niin, että asiakas saa 10 000-50 000 wonin (8-40 €) arvoisen kortin, jonka voi lunastaa itselleen bitcoineiksi joko netissä tai mobiilisovelluksella. Coinplugin tarkoituksena on ollut tehdä bitcoinien hankkiminen helpoksi etenkin aloittelijoille.

Silk Road -bitcoinien huutokauppa lähestyy

The US Marshals Service kertoo suunnittelevansa uutta Bitcoin-huutokauppaa pidettäväksi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tarkempia tietoja aikataulusta tai huutokaupattavien bitcoinien määrästä ei ole paljastettu. Silk Roadin ylläpitäjältä, Ross Ulbrichtiltä, takavarikoituja bitcoineja on viranomaisten hallussa vielä 94 336 kappaletta. Viimeisin huutokauppa pidettiin joulukuun alussa.

Pilvilouhinta vaikeuksissa kurssilaskun takia

Yksi suurimmista ja tunnetuimmista louhintapalveluista, CEX.io, on seisauttanut pilvilouhintatoimintansa. Syyksi palvelu ilmoitti kurssilaskun, joka teki toiminnasta kannattamatonta, mutta palvelu kertoi myös kohdanneen joitain “kolmanteen osapuoleen” liittyviä ongelmia. Yritys väittää jatkavansa toimintaa, jos Bitcoinin hinta nousee 320 dollariin (n. 275 euroon).

Myös ZeusHash-pilvilouhintapalvelu antoi varoituksen, jonka mukaan palvelu voi joutua seisauttamaan louhinnan hyvin pian. Scrypt-pilvilouhinnan palvelu joutui seisauttamaan jo aiemmin. Osa pilvilouhintapalveluista on tyytynyt tarjoamaan asiakkailleen vähemmän tuottavia sopimuksia.

ChangeTip nyt myös Facebookissa

Suosittu tippauspalvelu ChangeTip mahdollistaa nyt tippaamisen Facebook-kavereille. Valitettavasti käyttökokemus ei ole ainakaan vielä samanlainen kuin esimerkiksi Twitterissä tai Redditissä, joissa integraatio on saatu toimimaan paljon sujuvammin.

Facebookissa ei varsinaisesti voi tipata suoraan, vaan tippejä voi antaa vain ChangeTipin nettisivujen kautta omille FB-kavereille. Sinänsä kuitenkin hyvä askel eteenpäin, sillä tippien ansiosta aloittelijatkin pääsevät bitcoinien makuun erittäin helposti.

Core-kehitystapahtumat

Bitcoin Foundation järjestää ensi kuussa core-kehittäjille ja sellaisiksi aikoville tarkoitetun tapahtuman. Devcore Boston: Developing the Developers on seurausta säätiön viime vuoden loppupuolella päätetystä keskittymisestä Bitcoinin kehitykseen lainsäätäjien lobbaamisen sijaan.

Rahoitusalan näkemykset

Useita Yhdistyneiden kuningaskuntien rahoituslaitoksia edustava British Bankers’ Association (BBA) pitää Bitcoinia riskinä kuluttajille ja rahoitusjärjestelmälle. Bitcoinin kaltaisten valuuttojen anonymiteetti voi avustaa rikollisuutta ja laajalti omaksuttuna se voisi asettaa olla riski Punnalle.

Alankomaiden osakkeenomistajien liiton (Vereniging van Effectenbezitters) johtaja Paul Koster haluaisi keskuspankkien kieltävän Bitcoinin. Bitcoinin volatiliteetti todistaa, että sitä ei valvo mikään taho. Tästä syystä Bitcoinin riskejä on hankala arvioida pankkien, kuluttajien, sijoittajien ja kauppiaiden toimesta.

Paul Koster haluaa eroon Bitcoinista (lähde)

Maailman suurimpiin tilintarkastusyhtiöihin lukeutuva KPMG julkaisi raportin “The Changing World of Money”, jossa Bitcoin mainitaan sekä mahdollisuutena että uhkana rahoitusjärjestelmälle. Muun muassa, Bitcoinin kerrotaan olevan ketterä ja reagoivan nopeasti muuttuviin trendeihin, mutta nykyisellään se ei ole tarpeeksi toimiva maksuvälineenä ja arvonsäilyttäjänä. Raportissa nähdään yhteneväisyyksiä Bitcoinin ja internetin alkuajoissa.

Yhdysvaltain Federal Reserven St. Louisin keskuspankin varajohtaja David Andolfatto näkee Federal Reserven järjestelmän ja Bitcoinin välillä paljon yhteistä. Kumpikin toimii tilinpitotietokantana ja muutoksista äänestetään (bitcoinissa yhteisö, Fedissä kongressi), mutta eroavaisuus tulee Bitcoinin hajautetusta toimintaperiaatteesta.

Bitcoinin kaltainen hajautettu lohkoketju voisi parantaa myös Federal Reserven toimintaa. Andolfatto kertoo suhtautuvansa Bitcoin-yhteisöön positiivisesti, sillä se on kekseliäs ja omaa hyvän idean maksujärjestelmästä. Bitcoin voisi toimia valuuttana joissakin tilanteissa, mutta vertaa sitä kultaan: vaikka kulta voisi olla hyvä sijoitus, se ei välttämättä toimi valuuttana.

David Andolfatto puhui Bitcoinista jo viime vuonna (lähde)

Andreas Antonopoulos vastasi kysymyksiin Redditissä

Bitcoin-evankelista, viime kuussa kirjan julkaissut Andreas Antonopoulos, kävi pitämässä hyvin mielenkiintoisen AMA-session Redditissä. Jos et jaksa selata koko ketjua läpi, voit lukaista CoinDeskin keräämät parhaat vastaukset. Antonopoulus on yksi arvostetuimmista Bitcoinin puolestapuhujista.

Rahoitusta Bitcoin-yrityksille

Bitcoinien säilytystä tarjoava Bitreserve hankki 9,4 miljoonan dollarin (n. 8,1 miljoonan euron) rahoituksen joukkoistamiskampanjalla. Se on toiseksi suurin joukkoistamisella toteutettu rahoituskierros kryptovaluuttayritykseen. Ykkössijaa pitää Ethereum, joka keräsi viime vuonna 18 miljoonan dollarin rahoituksen.

Lohkoketjupalveluihin keskittynyt BlockCypher on kerännyt 3,1 miljoonan dollarin (n. 2,7 miljoonan euron) siemenrahoituksen. Yritys aikoo julkaista lohkoketjun tutkimiseen tarkoitetut avoimen lähdekoodin “block explorerit” neljälle kryptovaluutalle ja parantaa ja laajentaa palveluaan.

EgoPayn uutisoidaan olevan ongelmissa

Muutamat Bitcoin-palvelut, kuten BTC-e ja Bitmarket.pl, ovat kertoneet maksunvälittäjä EgoPayn jäädyttäneen yritysten tilisiirtoja, ja myös yrityksen API:n kerrotaan olevan offline. Yrityksen sivuilla kerrotaan meneillään olevista järjestelmäparannuksista, joiden kerrotaan aiheuttavan viiveitä varojen siirtymisessä. EgoPayn tiedottaminen asiaan liittyen on kuitenkin ollut vähäistä, mikä on saanut asiakkaat pelkäämään pahinta — mm. GOLDUX.com uskoo yrityksen joutuneen hakkeroinnin kohteeksi ja BTC-e ei usko enää kuulevansa yrityksestä.

Tietojen urkinta ja salaus puhututtaa myös Bitcoin-piireissä

Yhdistyneiden kuningaskuntien pääministeri David Cameron haluaisi lisätä viranomaisten mahdollisuuksia seurata maassa tapahtuvaa online- ja mobiililiikennettä. Jopa salattua liikennettä pitäisi hänen mukaansa seurata, jotta Pariisin iskujen kaltaiset teot voitaisiin estää. Käyttäjän IP:n ja tietoliikenteen seuranta voisi mahdollistaa myös Bitcoin-siirtojen seuraamisen.

Cameronin ehdotukset ovat kirvoittaneet myös kritiikkiä, ja vastakkaisia näkemyksiä on tullut julki muilta tahoilta. Esimerksiksi, Snowden-vuodoissa esiintullut US National Intelligence Councilin raportti vuodelta 2009 varoitti löysän salauksen aiheuttamilta ongelmilta. Paras tapa suojautua esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja rikollisten tekemältä vakoilulta on yksityisen tiedon salaaminen.