Viikkokatsaus 3/2016: Bitcoin on (jälleen kerran) kuollut

Viikon merkittävin uutinen on ollut Bitcoin-kehittäjä Mike Hearnin ilmoitus, että hän lopettaa omalta osaltaan kaiken Bitcoinin kehitystyön ja myy kaikki omistamansa bitcoinit. Hearnin ilmoitus on uutisoitu laajasti niin Bitcoin-mediassa kuin valtamediassakin.

Samaan aikaan kun Hearn kertoo Bitcoinin epäonnistuneen, Kiina on ilmoittanut aikeistaan luoda pitkällä tähtäimellä oma valtiollinen digivaluuttansa. Yhdysvalloissa puolestaan on nimetty hallitukselle ensimmäinen virallinen Bitcoin-neuvonantaja.

Suomessa puolestaan on avattu uusia Bittimaatteja ja ostettu ensimmäistä kertaa historiassa auto pelkästään bitcoineilla.

Toni Kososen viimeisin kurssianalyysi kertoo Hearnin ilmoituksen jälkeisillä markkinoilla aistittavan epävarmuutta.

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täältä.

Mike Hearn: “Bitcoin on epäonnistunut”

Bitcoin Coren pitkäaikainen kehittäjä Mike Hearn on ilmoittanut myyvänsä kaikki bitcoininsa. Hearnin mukaan Bitcoin on epäonnistunut kokeilu. Hearn antaa näkemykselleen useita syitä, joista merkittävimpänä Bitcoinin skaalautumiseen liittyvät ongelmat sekä niin sanottu lohkokokokiista, jossa on puitu ratkaisuja näihin ongelmiin.

Bitcoinin käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti, mikä on aiheuttanut Bitcoin-yhteisössä huolta, että Bitcoin-verkko ei voi nykyisellään vastata kasvavaan kysyntään. Tämän ongelman ratkaisemiseksi on ehdotettu useita erilaisia keinoja, mutta mikään yksittäinen keino ei ole voittanut puolelleen koko yhteisön ja Coren kehittäjien tukea.

Hearnin mukaan tämä kiista on mahdotonta ratkaista, sillä esimerkiksi suurin osa Bitcoin-louhijoista sijaitsee Kiinassa ja Kiinan valtio puolestaan rajoittaa Internet-yhteyksiä valtion “suurella palomuurilla”, joka tekee useista toimivista ratkaisuista kelpaamattomia kiinalaisille louhijoille. Hearnin mukaan valta Bitcoinin ylläpidosta on keskittynyt liian harvoihin käsiin.

Hearnin ilmoitus sai paljon kritiikkiä osakseen, sillä Hearn on jo pitkään työskennellyt Bitcoinin vaihtoehtoisen version, Bitcoin-Xt:n, parissa. Hän on myös työskennellyt suurten pankkien lohkoketjuteknologiaan keskittyneelle R3-projektille. Hearnin ilmoituksen onkin epäilty olevan mediapeliä. 

Hearn vastasi syytöksiin ilmoittamalla, että vaikka R3 kehittääkin lohkoketjuteknologiaa suurille pankeille, se ei ole Bitcoin-yritys tai edes kryptorahayritys.

Suuret mediat ympäri maailman ovat ehtineet jo julistaa Bitcoinin kuolleeksi bitcoinin kurssin laskiessa 50 dollaria Hearnin ilmoituksen myötä. Tapaus huomioitiin myös Suomessa laajasti. Ensishokin jälkeisistä alle 370 dollarin hinnoista noustiin kuitenkin nopeasti takaisin yli 400 dollariin hintoihin, joten puheet kuolemasta ovat ennenaikaisia.

Bitcoin-yhteisössä asiaan ei suhtauduta yhtä dramaattisesti, sillä tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun kansainväliset mediat julistavat Bitcoinin kuolleeksi. Esimerkiksi BitTorrentin kehittäjä Bram Cohen kuvaili Hearnin ilmoitusta vain “ruikuttavaksi ragequitiksi” sekä huomautti, miten Hearn oli väärässä miltei kaikista teknisistä pointeista. Bitcoin-yritys Cumberland Miningin Mike Komaranskyn mukaan Hearnin lähtö ainoastaan helpottaa lohkoketjukiistan ratkaisemista. Tämän viikkokatsauksen kirjoitushetkellä Bitcoin on vuosien varrella julistettu kuolleeksi 91 kertaa.

Helsingissä ostettiin auto Bitcoineilla

Suomessa on ostettu ensimmäistä kertaa auto bitcoineilla. Kauppa tehtiin Helsingissä ja Tampereella sijaitsevassa Auto-Outletissä, josta on ollut mahdollista ostaa autoja bitcoineilla jo pitkään. Ostettu auto on uusi Tesla-sähköauto, jonka hinta on noin 115 000 euroa. Kyseessä on toistaiseksi suurin Suomessa tai Euroopassa bitcoineilla tehty autokauppa.

Suomen ensimmäinen Bitcoin-auto on Tesla Model S.

Bitcoin-sauna Helsingissä tänä perjantaina

Koskaan ei ole liian myöhäistä juhlistaa joulua! Helsingin bitcoin-meetup järjestää yhdessä Bittiraha.fi:n, LocalBitcoinsin ja Coinmotionin kanssa joulusaunan Villi Wäinön mustassa saunassa pe 22. tammikuuta klo 20. Tapahtuma on ilmainen, mutta ilmoittautuminen on valmistelujen takia toivottavaa Facebookissa.

Saunalta saa pyyhkeen ja tapahtumaan on varattu hieman alkujuomia. Kaikki eivät luultavasti mahdu saunomaan kerralla, joten ravintolan puolelta on varattu pöytiä koko illaksi. Saunomisaika päättyy 23, mutta ilta jatkuu osanottajien halujen mukaan joko Wäinössä tai mahdollisesti jossain bitcoinit hyväksyvässä ravintolassa/baarissa. Tapahtuma on kaikille avoin, mutta ikärajana on K20.

Tule mukaan saunomaan, nauttimaan hyvästä seurasta ja ennen kaikkea keskustelemaan bitcoinista!

Bittimaatit Helsingin Aikataloon ja Kuopion Kolmisoppeen

Helsingin Aikatalo ja Kuopion Kauppakeskus Kolmisoppi ovat saaneet Bitcoin-automaatit. Kuopion automaatti on yksisuuntainen automaatti, joka mahdollistaa bitcoinien oston. Helsingin automaatti on puolestaan kaksisuuntainen ja mahdollistaa sekä bitcoinien oston että eurojen nostamisen bitcoineja vastaan. Tarkempia tietoja automaateista löydät täältä.

Bittimaatti-verkosto kattaa tällä hetkellä yhteensä 8 automaattia. Lähitulevaisuudessa automaatteja tullaan avaamaan kaksi lisää.

Kuopion automaatti on helppo löytää Kauppakeskus Kolmisopesta

IMF:n työryhmä esittää näkökulmia lainsäädännölle

Maailman talousfoorumissa esiteltiin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) työryhmän muistio, jossa käsitellään virtuaalirahoja ja lohkoketjua. Virtuaalivaluutat ja lohkoketju ovat muistion mukaan osa muuttuvaa maailmantaloutta, ja niiden potentiaali on hyödynnettävä teknologisen ja lainsäädännöllisen kehityksen kautta. Työryhmä tunnistaa virtuaalivaluuttojen ja lohkoketjun käyttöönotossa monia riskejä, joiden toteutumista on vähennettävä lainsäädännöllä.

Muistio ottaa kantaa etenkin virtuaalivaluuttojen lainsäädännöllisiin ja poliittisiin haasteisiin rahoitusalan näkökulmasta. Lainsäädännön on keskityttävä riskeihin innovaatiota kuitenkaan tukahduttamatta, ja sitä on kehitettävä joustavasti, jotta alan vauhdikas kehitys otetaan huomioon. Lainsäädäntö ei voi keskittyä vain virtuaalivaluuttojen vaihtopörsseihin vaan sen on otettava huomioon myös muut alan tekijät sekä perinteiset rahoitusalan tekijät. Lainsäädäntöä on kehitettävä kansainvälisenä yhteistyönä, ja pidemmässä juoksussa alalle on kehitettävä standardeja ja parhaita käytäntöjä sekä alan kehitystä on seurattava tarkasti.

Bitcoin ja lohkoketju nousevat luultavasti esille muissakin puheissa Maailman talousfoorumissa, joka pidetään 20.-23. tammikuuta.

Britannian tieteellinen neuvonantaja ehdottaa julkisia lohkoketjupalveluja

Iso-Britannian hallituksen tieteellinen neuvonantaja Sir Mark Walport on julkaissut raportin, jossa kehotetaan Iso-Britanniaa siirtymään käyttämään lohkoketjua useiden julkisten palvelujen pyörittämiseksi.

Raportin mukaan lohkoketjun mahdollistama hajautettu kirjanpito auttaisi hallitusta esimerkiksi verojen keräämisessä, passien myöntämisessä, sekä yleisesti lisäämään julkisen vallan luotettavuutta. Walport myös katsoo, että lohkoketjun mahdollistama luotettava ja turvallinen tietojen jakaminen tehostaisi terveydenhuoltoa.

Walportin mukaan hajautettu lohkoketju on turvallisempi kuin hallituksen nykyään käyttämät järjestelmät, sillä keskitetyt järjestelmät ovat alttiimpia esimerkiksi erilaisille hyökkäyksille sekä datavarkauksille.

Cryptsy myönsi joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi

Lukuisten kryptovaluuttojen vaihtopörssi Crypsty vahvisti blogissaan joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi ja sulki toimintansa toistaiseksi. Hakkerointi tapahtui heinäkuussa 2014, jolloin pörssiltä varastettiin noin 13 000 bitcoinia ja 300 000 litecoinia. Pörssi päätti pitää asian salassa ja korvata menetetyt varat omilla kryptovaluuttavarastoillaan sekä palvelun tuottamilla tuloilla. Tämä ei kuitenkaan onnistunut ,ja konkurssiepäilyt johtivat asiakkaat nostamaan varansa pois pörssistä, mikä oli viimeinen isku palvelun ylläpitämiselle. Pörssi perustelee mykkäkouluaan sillä, että he eivät halunneet aiheuttaa paniikkia, eivätkä he tienneet miten hakkerointi oli tapahtunut tai kenelle siitä olisi pitänyt ilmoittaa.

Cryptsy kertoo velkojensa summaksi noin 10 000 bitcoinia ja lupaa varastettujen bitcoinien löytäjälle 1 000 bitcoinin löytöpalkkion. Vielä on epäselvää pystyykö pörssi jatkamaan toimintaansa vai hakeutuuko se konkurssiin. Joidenkin altcoinien nostaminen pois palvelusta on mahdollista. Yhdysvalloissa on jo tekeillä ryhmäkanteita pörssiä vastaan.

Jo viime vuonna käyttäjät alkoivat huomata ongelmia palvelun käytössä, ja vuodenvaihteen uutisoinnit ennustivat, että Cryptsy tulisi kohtaamaan saman kohtalon kuin surullisen kuuluisa Mt. Gox.

Vaihtoehtovaluuttapörssi Cryptsyn kohtalo on vaakalaudalla

Kiinan keskuspankki haluaa digivaluutan

Kiinan keskuspankki on antanut lausunnon, jossa se ilmoittaa tutkivansa mahdollisuuksia luoda Kiinalle oma valtiollinen digivaluutta. Keskuspankin mukaan digivaluutta vähentää rahankäytön kustannuksia, tekee valuutan käytöstä kätevämpää sekä lisää talouden läpinäkyvyyttä. Pankki myös uskoo digivaluutan vähentävän rahanpesua, veronkiertoa sekä muuta taloudellista rikollisuutta.

Kiinan keskuspankki perusti vuonna 2014 tutkimusryhmän selvittämään digivaluutan mahdollisuuksia sekä vaikutuksia niin laillisesta, taloudellisesta kuin teknologisesta näkökulmasta. Keskuspankin lausunnon mukaan tutkimusryhmä on saanut aikaiseksi tuloksia, mutta vielä tarvitaan selkeämpi strategia digivaluutan julkaisemiseksi sekä tiettyjen teknologisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Kiinan keskuspankin pitää Kiinan omaa digivaluuttaa potentiaalisena

Yhdysvalloille Bitcoin-neuvonantaja

Yhdysvaltain hallituksen alainen arvopaperikauppaa sääntelevä elin Commodity Futures Trading Commission (CFTC) on nimittänyt ensimmäisen Bitcoin-neuvonantajansa. Uusi neuvonantaja, Paul L. Chou, on pitkäaikainen toimija Bitcoin-yhteisössä sekä lohkoketjuun perustuvia järjestelmiä kehittävän LedgerX:n toimitusjohtaja.

Neuvonantajan nimittämisen lisäksi CFTC aikoo keskittyä ensi viikolla pidettävässä vuoden 2016 ensimmäisessä tapaamisessaan Bitcoiniin sekä muihin lohkoketjuteknologioihin.

Venäjän rikostutkinnan johtaja tukee vaihtoehtoisten valuuttojen kieltoa

Venäjän liittovaltion tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykinin mielestä vaihtoehtoiset valuutat, kuten Bitcoin, täytyy kieltää ennen kuin ne saavat laajempaa suosiota Venäjällä. Hänen näkemyksensä tukee Venäjällä tekeillä olevaa vaihtoehtoisten valuuttojen kieltolakia.

Bastrykin varoittaa kryptovaluuttojen anonyymiydestä ja keskitetyn valvonnan puutteesta sekä niiden käytöstä rikollisuudessa. Hän väittää rikollisjärjestö LIH:n saaneen tukea virtuaalivaluutoista ja pelkää vaihtoehtoisten valuuttojen käyttöönoton kasvun uhkaavan ruplan statusta. Vaihtoehtoiset valuutat muodostavat Bastrykin mukaan 1 % Venäjän bruttokansantuotteesta, ja jos luku nousisi 10 prosenttiin, maan monopoliasema rahan liikkeellelaskijana ja tästä saadut tulot vaarantuisivat. Komitea ja “asianosaiset viranomaiset” ajavat vaihtoehtoisten valuuttojen tuottamisen ja kauppaamisen kieltoa.

R3 on saanut ensimmäisen lohkoketjukokeilunsa päätökseen

Suurille pankeille sekä rahoitusalan jäteille lohkoketjuteknologiaa kehittävä R3 CEV on ilmoittanut saaneensa päätökseen ensimmäisen pankeille tehdyn kokeilunsa. Kokeiluun osallistui 11 suurta pankkia ympäri maailman, muun muassa Barclays, Royal Bank of Scotland sekä Commonwealth Bank of Australia.

R3 CEV on päässyt uutisiin myös Mike Hearnin Bitcoin-julistuksen myötä. Hearn työskentelee R3 CEVin parissa kehittääkseen pankeille omia lohkoketjuja. Hearnia on syytetty Bitcoinin mustamaalaamisesta pankkien hyväksi. R3:n ilmoitus Hearnin julistuksen kanssa samaan aikaan ei ole ainakaan vähentänyt näitä syytöksiä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].