Viikkokatsaus 4/2016: Bitcoin on finanssiteknologian kärki

Bitcoin on ollut tällä viikolla maailman merkittävimpien talousalan henkilöiden purtavana Maailman talousfoorumin vuosittaisessa talousmaailman tapaamisessa Davosilla, eikä vain yhtenä kysymyksenä muiden joukossa, vaan yhtenä tärkeimmistä keskusteltavista asioista.

Maailman talouseliitin lisäksi myös kotoeurooppalaiset poliitikot ovat arvioineet bitcoinia, eivätkä Euroopan lainvalvojat ole löytäneet mitään todisteita, että Bitcoinia käytettäisiin terrorismissa.

Lisäksi Bitcoinia on tällä kertaa käytetty parantamaan HIV:tä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoin maailman talousfoorumin tärkeimpiä aiheita

Maailman talousfoorumi on järjestänyt Davosissa vuosittaisen maailman merkittävimpien taloudellisten johtajien, poliitikkojen, taloustieteilijöiden ja muiden talousmaailman toimijoiden tapaamisen. Bitcoin ja lohkoketju ovat puhuttaneet tapaamisissa myös menneinä vuosina, mutta niiden paino oli erityisen selkeä tämän vuoden tapaamisessa, sillä tapahtuman keskeisimmät keskustelunaiheet koskivat finanssiteknologiaa sekä talouden teknologista kehittymistä.

Useat merkittävät toimijat suhtautuivat tapaamisessa positiivisesti Bitcoiniin. Esimerkiksi MasterCardin innovaatiopomo Garry Lyonsin mukaan MasterCard on erityisen kiinnostunut näkemään, mihin homma on menossa, ja että MasterCard on jo sijoittanut Bitcoin- ja lohkoketjuyritys Digital Currency Groupiin.

Luonnollisesti tapahtumassa oli myös kriittisiä puheenvuoroja, kuten suurten pankkien näkemykset. Esimerkiksi Citin pääekonomi Willem Buiterin mukaan Bitcoin on lähtökohtaisesti epäonnistunut, sillä se on ohjelmoitu ja kaiken ohjelmoidun voi hakkeroida. Morgan Stanleyn toimitusjohtaja James Gorman puolestaan totesi, ettei Bitcoin tule muuttamaan kenenkään elämää lähitulevaisuudessa.

Tapahtuman mielenkiintoista antia oli myös sveitsiläisen Guido Rudolphin aikomukset perustaa maailman ensimmäinen Bitcoin-pankki. Rudolphin mukaan suuret korporaatiot ja pankit haluavat yleensä “Bitcoinin ilman Bitcoinia”, minkä vuoksi ne tulevat epäonnistumaan. Sen sijaan Rudolph näkee itse Bitcoinissa mahdollisuuksia uudistaa koko pankkialaa.

Kaiken kaikkiaan tapahtumassa suhtautuminen Bitcoiniin oli positiivinen. Ennen kaikkea merkillepantavaa on, että Bitcoin ei ole enää mikään marginaaliaihe, vaan yksi merkittävimmistä taloudellisista kysymyksistä, joita maailman talouselämän eliitti kokoontuu käsittelemään yhdessä maailman merkittävimmistä talousalan tapahtumista.

Bitcoin on talousfoorumin merkittävimpiä kysymyksiä (kuva E.T. Studhalter)

Euroopan parlamentti: Valvontaa, ei kontrollia

Euroopan parlamentin talous- ja raha-asiain valiokunta (ECON) on pitänyt maanantaina 25. tammikuuta julkisen kuulemisen koskien virtuaalivaluuttoja ja lainsäätäjien suhdetta niihin. Kuulemistilaisuus käsitteli sekä virtuaalivaluutan riskejä, kuten väitteitä yhteydestä rahanpesuun sekä terrorismiin, että sen hyötyjä.

Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n vanhempaa ekonomia Sean Ennistä. Enniksen mukaan digitaalisen valuutan hyödyt ylittävät sen potentiaaliset haitat ja että nämä haitat ovat digitaalisella valuutalla vähäisempiä kuin perinteisellä valuutalla.

Tilaisuuden osallistujien mukaan näyttää siltä, että Euroopan parlamentti haluaa toistaiseksi seurata Bitcoinin ja digitaalisen valuutan kehitystä sen sijaan, että se ryhtyisi sääntelemään vielä kehittyvää ilmiötä.

Toistaiseksi Euroopan parlamentti haluaa tarkkailla Bitcoinia, ei säännellä sitä

Europol: ISIS ei käytä Bitcoinia

Europolin tutkimusten mukaan ei ole todisteita, että ISIS käyttäisi Bitcoinia tai muuta digivaluuttaa terroristisen toimintansa rahoittamiseksi. Europolin mukaan terroristien rahoitusjärjestelmät eivät ole lähiaikoina muuttuneet, eivätkä lainvalvojat ole voineet varmistaa kolmansien osapuolten väitteitä, että terroristit käyttäisivät bitcoinia.

Anonyymien rahajärjestelmien sijasta Europol katsoo ISISin toiminnan tietoverkoissa keskittyvän perinteiseen sosiaaliseen mediaan, kuten Facebookiin ja Twitteriin.

Kiinalaiset sijoittajat haluavat bitcoineja

Kiinalaisen bitcoin-pörssijätti BTCC on kertonut bitcoin-vaihdannan olleen harvinaisen vilkasta samaan aikaan, kun Kiinan talouskasvu on alhaisimmillaan vuoteen. Viimeisen viikon aikana BTCC:ssä on vaihdettu yli 46 889 bitcoinia, eli noin 1,83 miljoonaa dollaria.

“Vaihtomäärämme eivät ole korkeimmillaan, mutta odotamme tulevaisuudessa entistä suurempia vaihtovolyymejä bitcoinin suosion kasvaessa”, kertoo BTCC:n toimitusjohtaja Bobby Lee.

Leen mukaan bitcoinin kysyntä on kasvanut tasaisesti bitcoinin pärjätessä markkinoilla ylivertaisesti kaikkiin muihin sijoituksiin nähden. Lee myös arvioi USA:n, Kiinan ja Kaakkois-Aasian talousongelmien kasvattavan bitcoinin kysyntää entisestään.

Kiinan talouskasvun hidastuminen on nostanut kiinnostusta bitcoiniin (kuva: Qilai Shen)

Bitcoin Coren kehittäjät selvensivät kommunikaatiota

Bitcoinin standardiasiakasohjelma Bitcoin Coren kehittäjät ovat selventäneet Coren kehityksessä käytettäviä kommunikaatiovälineitä. Meneillään olevan kiivaan lohkokokokeskustelun aikana on tärkeää ymmärtää, mitä alustoja kehitystyössä käytetään. Coren kehitystiimi muistuttaa, että Bitcoin.org -sivusto ei edusta kehittäjätiimiä vaan kysessä on Bitcoin-tietoutta levittävästä sivustosta.

Coren kehitystyö tapahtuu lähinnä IRC:ssä (Freenodessa #bitcoin-core-dev), Githubissa ja kehittäjien sähköpostilistalla. Uusimpana kommunikaatiovälineenä on Slack-ryhmä. Kehittäjät haluavat muistuttaa, että kehitystyöstä käydään tärkeää keskustelua myös monissa muissa paikoissa, mutta kyseisten alustojen politiikka tai alustoilla käytävä keskustelu ei ole Bitcoin Coren vastuulla tai edusta suoraan Corea.

Bittiraha.fi:n lisäys: Esimerkiksi Redditissä käydään aktiivista keskustelua Bitcoinin kehityksestä, mutta suosituinta keskustelupalstaa /r/bitcoin on kritisoitu sen ylläpitäjän, Theymosin, tavasta sensuroida Bitcoinin vaihtoehtoisista versioista käytävää keskustelua.

Kehittäjät toivovat, että kehitystyöstä käytävä keskustelu pysyisi asiallisena, vaikka aihe nostattaakin tunteita. Joukolla tehty hyökkäys toista tahoa vastaan, palvelunestohyökkäysten järjestäminen ja keskustelujen häiriköinti ei ole asianmukaista.

Tutkimus: Bitcoinin käyttäjät eivät ymmärrä taustalla olevaa tekniikkaa

Rutgers Universityn tutkimuksessa selvisi, että bitcoinin käyttäjän ei tarvitse ymmärtää sen taustalla olevaa teknologiaa. Haastatteluina tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin käyttäjien ja ei-käyttäjien Bitcoin-tietoutta ja mielipiteitä Bitcoinista.

Tutkimuksen mukaan bitcoinin käyttäjillä on monia väärinkäsityksiä sen teknisistä ominaisuuksista, kun taas jotkut bitcoinia käyttämättömät henkilöt luulivat, että eivät voi käyttää bitcoinia, jos he eivät ymmärrä sen toimintaa. Käyttäjien mukaan Bitcoinin suurimmat hyödyt ovat nopeat maksut, alhaiset käyttökustannukset, turvallisuus ja kolmannesta osapuolesta riippumaton lainsäädäntö. Bitcoin-varoille toivottaisiin kuitenkin vakuutta mm. varkauksien varalta.

Tutkimuksen mukaan Bitcoinin esilletuonnin, käyttäjäkokemuksen, yksityisyys- ja turvallisuushuolenaiheiden ja riskioletusten suhteen on tehtävä lisätyötä ja tutkimusta.

BitPay tuo Bitcoin-nodet pilveen Microsoftin alustalla

Bitcoin-maksujätti BitPay on julkaissut uuden palvelun Microsoftin Azure-lohkoketjun käyttäjille. Bitcoreksi kutsuttu palvelu antaa käyttäjille mahdollisuuden pyörittää täyttä Bitcoin-nodea pilvessä.

BitPayn mukaan Bitcore laskee kynnystä oman Bitcoin-noden perustamiseksi. Yritys katsoo, että tämä antaa yhä useammille käyttäjille mahdollisuuden tukea Bitcoin-verkkoa olematta louhijoita. Lisäksi se uskoo Bitcoren helpottavan Bitcoinia koskevaa kehitystyötä. BitPayn mukaan Bitcorella käyttäjät voivat esimerkiksi helposti luoda omia digitaalisia hyödykkeitään sekä todistaa digitaalisten tiedostojen omistajuuden.

Bitcore on vapaa kenen tahansa kokeiltavaksi. BitPay tarjoaa käyttäjille sekä laajasti dokumentaatiota että testialustan, jossa kokeilla Bitcorea.

Korporaatioista Microsoft on pitkään ollut yksi Bitcoin-ystävällisimpiä

Lohkoketjuprojekti auttaa HIV-tutkimusta

Sveitsiläinen finanssijätti UBS on lahjoittanut lohkoketjuun perustuvan järjestelmänsä terveys- ja ympäristöjärjestä HEAL Alliancelle taisteluun HIV:tä vastaan.

Koodia tullaan käyttämään luomaan Bitcoinin lohkoketjuun erityisiä HEAL-velkakirjoja, jotka julkaistaan vapaille markkinoille. Velkakirjoista saaduilla varoilla HEAL Alliance rahoittaa HIV-vastaista tutkimusta.

Vaikka lohkoketjua käytetään HEAL Alliancen projektissa ainoastaan rahoitukseen, näkevät sekä teollisuuden että lakimaailman edustajat sen hyväksi projektiksi testata niin teknologiaa kuin juridisen maailman suhtautumista vastaaviin projekteihin.

Denarium-kolikoiden tammikuun kampanja voimassa vielä hetken

Suomalaisia Denarium Bitcoin-kolikoita voi tilata vielä hetken aikaa 25 % alennuksella. Alennuksen voi aktivoida syöttämällä ostoskorissa koodin “january25“. Alennuskampanja päättyy 31.1.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].