Viikkokatsaus 4/2017: Kiinan pörssit ottivat uuden kulumallin käyttöön, ja USA:ssa jo kolmas ETF-hakemus

Hellurei ja hellät tunteet! Mitäs teille kuuluu? Aika hölmöä tietty kysellä tällaisia, kun ettehän te tähän voi vastata. Kannattaakin varmasti ennemmin keskittyä kertomaan siitä, mitä Bitcoin-maailmalle kuuluu. Kehittyvän teknologian maailmassa on se hyvä puoli, että yleensä sitä mielenkiintoista juttua löytyykin.

Kiinan keskuspankin tekemät Bitcoin-pörssien tarkastukset ovat puhututtaneet viime aikoina Bitcoin-yhteisöä ja jopa valtamediaa. Kiinalaiset pörssit ovat muuttaneet toimintatapojaan ja muun muassa ottaneet käyttöönsä myynti- ja välityspalkkiot. Siitä huolimatta, että tämä on vaikuttanut vahvasti kiinalaisten pörssien kautta tehtävään vaihdantaan, bitcoinin kurssi on ollut suhteellisen vakaana. Itse asiassa näyttäisi siltä, että Kiinan keskuspankin toiminta on jopa vakauttanut sitä entisestään. Keskuspankki myös ryhtynyt testaamaan omaa digivaluuttaansa — ja onnistuneesti.

Kiinan tapahtumien lisäksi keskitymme pitkästä aikaa Bitcoinin ja lohkoketjuteknologian muihin käyttötapoihin. Lohkoketjulla ollaan nyt muun muassa ratkaisemassa työmarkkinoiden ongelmia ja kehittämässä uusia tapoja äänestää. Muissa uutisissa kerrotaan kolmannesta Yhdysvaltalaisesta Bitcoin ETF -hakemuksesta, Venäjän Bitcoin-myönteisen oppositiopoliitikon rahoitusongelmista ja Kim Dotcomin viimeisimmät kuulumiset.

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täältä.

Kiinan keskuspankki on rauhoittanut bitcoinia

Kiinan keskuspankin viime viikkoina tekemät tarkastukset kiinalaisiin bitcoin-pörsseihin ovat Kiinan keskuspankin mukaan osoittaneet epäsäännöllisyyksiä kiinalaisten bitcoin-pörssien toiminnassa. Bitcoin-pörssit ovat ilmoittaneet toimivansa viranomaisten kanssa yhteistyössä korjatakseen nämä viranomaisten huomaamat puutteet. Ensimmäisenä askeleenaan merkittävimmät kiinalaiset pörssit muuttivat margin trading -käytäntöjään, ja nyt ne ovat ilmoittivat ottavansa käyttöön vaihtomaksut pörsseihinsä. Aikaisemmin suurin osa kiinalaisista bitcoin-pörsseistä on toiminut ilman vaihtokustannuksia ja kerännyt tuottoa muilla keinoin.

Ilmoitus kiinalaisten pörssien vaihtokustannuksista ei aiheuttanut merkittäviä heilahduksia bitcoinin kurssille. Ilmoitus sai kurssit hetkellisesti käymään alle 900 dollarissa, mutta muutamissa päivissä kurssi vakiintui jälleen 900 dollarin yläpuolelle. Kiinalaiset pörssit ovat kertoneet vaihtomaksujen käyttöönoton supistaneen niissä tapahtuvan vaihdannan volyymiä, mutta pörssit ovat tästä huolimatta edelleen maailman kärjessä. Tilastojen mukaan kiinalaiset OKCoin- ja BTCC-pörssit ovat kärjessä, vaikka niiden viimeaikainen vaihtovolyymi onkin ollut vain noin 12 000 -15 000 bitcoinia päivässä. Aiemmin volyymi huiteli 20 – 40 000 kieppeillä.

Vaihtovolyymin huomattava lasku on tuonut bitcoinille myös etuja. Vaihdannan rauhoittumisen ansiosta bitcoinin volatiliteetti on myös vähentynyt. Kiinan keskuspankki pitikin volatiliteettia yhtenä pörssien toiminnan seurauksista ja näyttäisi siltä, että vaihtomaksuilla on mahdollisuus korjata ainakin tämä ongelma. Aikaisemmin vaihtoa on voinut tehdä jatkuvasti pientenkin kurssiheilahtelujen takia esimerkiksi bottien avustuksella.

Kiinan keskuspankki on ilmoittanut jatkavansa tarkastuksiaan ja kiinalaisten bitcoin-pörssien toiminnan seuraamista ainakin toistaiseksi. Keskuspankki ei kuitenkaan ole aikeissa rajoittaa tai kieltää pörssejä, vaan sen tarkoituksena on varmistaa, että pörssit noudattavat Kiinan lainsäädäntöä. Bitcoin-pörssit siis voivat edelleen hyvin Kiinassa.

Kiinan Bitcoin-markkinat ovat siirtyneet uudelle aikakaudelle, kun toimintaan on tehty muutoksia maan keskuspankin toiveiden mukaisesti. 

Yhdysvalloissa jo kolmas hakemus Bitcoin ETF-rahaston rekisteröimiseksi

Grayscale Investments on liittynyt Winklevossin veljesten Bitcoin Trustin ja SolidX:n joukkoon laittamalla hakemuksen sisään Yhdysvaltain SEC-viranomaiselle pörssinoteeratun rahaston (ETF:n) rekisteröimiseksi. Grayscale Investmentsin GBTC-rahasto on jo toiminnassa, mutta nyt he haluavat listautua New Yorkin pörssiin.

Tämä on jo kolmas hakemus virallisen pörssinoteeratun bitcoin-rahaston perustamiseksi. Kaikkien näiden hakemusten kohtalo pitäisi selvitä vuoden 2017 aikana, Winklevossin veljesten rahaston mahdollisesti jo maaliskuussa. Nyt on yhä todennäköisempää, että ensimmäinen pörssinoteerattu bitcoin-rahasto tullaan näkemään lähitulevaisuudessa.

ETF:n julkaisulla oletetaan olevan suuri merkitys bitcoinin vaihtokurssiin, sillä se mahdollistaa suurien institutionaalisten sijoittajien sijoittamisen bitcoineihin. Yhtenä esteenä rekisteröinnin hyväksymiselle on aiemmin pidetty Kiinan bitcoin-markkinan villiä menoa, mutta siihen on viime aikoina tullut muutos Kiinan viranomaisten puuttuessa pörssien toimintaan, joten sekään tuskin on enää esteenä pörssirahaston hyväksymiselle.

Vuodesta 2017 voi tulla hurja vuosi bitcoinin kannalta, pidämme Bittirahan lukijat tarkkaan ajantasalla siitä miten rahastojen rekisteröintiprosessi etenee.

Kiinan keskuspankki haluaa oman digivaluutan

Samaan aikaan, kun Kiinan keskuspankki tekee tarkastuksia kiinalaisiin bitcoin-pörsseihin, se on alkanut tutkia omaa virtuaalista valuuttaansa. Kuten Bitcoin, myös Kiinan kryptovaluutta perustuu luonnollisesti lohkoketjuteknologiaan.

Raporttien mukaan Kiinan keskuspankki testasi omaa virtuaalivaluuttaansa 15. joulukuuta, jolloin se onnistuneesti esitteli virtuaalivaluuttansa transaktioita. Raporttien mukaan testiin osallistuivat merkittävät kiinalaiset kaupalliset pankit, kuten Industrial and Commercial Bank of China sekä WeBank.

Raportin mukaan keskuspankki on kiinnostunut virtuaalivaluutan käyttöönotosta sen taloutta tehostavien ominaisuuksien vuoksi. Pankki uskoo, että lohkoketjuun perustuvalla kryptovaluutalla voidaan muun muassa rajoittaa verojen välttelyä sekä lisätä julkisen rahankäytön läpinäkyvyyttä.

Oman kryptovaluutan luonutta Kiinan keskuspankkia ei voi ainakaan syyttää kryptovaluuttavastaiseksi, vaikka maan Bitcoin-pörssit ovat joutuneet sen tarkkailun kohteeksi.

Venäjä estää opposition rahoitukset — bitcoin pelastaa!

Venäjän keskuspankki on virallisesti vaatinut Venäjän suurinta Internet-yritystä Yandexia estämään venäläisen finanssiaktivisti ja lakimies Aleksej Navalnyin vaalirahoituskeräyksen. Yandexin halutaan estävän Navalnyiniä käyttämästä yrityksen maksupalveluja rahoituksen keräämiseksi presidentinvaalikampanjaan, jossa oppositiojohtaja Navalnyi aikoo haastaa Vladimir Putinin.

Aleksej Navalnyi on tullut Venäjällä tunnetuksi ennen kaikkea korruptionvastaisesta taistelustaan. Hän on muun muassa perustanut WikiLeaks-tyyppisen paljastussivusto RosPilin, joka on keskittynyt Venäjällä tapahtuvien väärinkäytösten paljastamiseksi.

Navalnyi on myös vahva bitcoinin ja lohkoketjuteknologian tukija. Ei olekaan ihme, että sekä venäläinen että kansainvälinen Bitcoin-yhteisö on tullut nopeasti Navalnyin tueksi ja ryhtynyt keräämään Navalnyille vaalikassaa. 30 päivän aikana Navalnyille on tullut jo miltei 22 500 dollarin edestä bitcoin-lahjoituksia. Navalnyin mukaan Venäjän hallitus on estänyt häneltä kaikki muut lahjoitukset paitsi bitcoin-lahjoitukset, joita hallitus ei voi estää.

Venäjän keskuspankin hampaisiin jäänyt Aleksej Navalnyi kerää presidentivaalikampanjaansa rahoitusta bitcoinilla.

Nasdaq: Lohkoketjuäänestys oli onnistunut

Maailman suurin pörssioperaattori Nasdaq on julkaissut tulokset viime vuonna Virossa suorittamastaan testistä, jossa Nasdaq kokeili sähköisen äänestämisen mahdollisuuksia lohkoketjussa. Nasdaqin mukaan testi oli onnistunut.

“Mallimme osoitti onnistuneesti, miten lohkoketjua voidaan käyttää myös muuhun kuin varainsiirtoihin”, raportti summaa.

Nasdaqin tarkoituksena on kehittää lohkoketjupohjaisia äänestyssovelluksia, joiden avulla esimerkiksi yritysten osakkeenomistajat voisivat äänestää yrityksen toiminnasta tehokkaammin ja edullisemmin. Nasdaq uskoo, että lohkoketju on omiaan lisäämään omistajien kiinnostusta sekä osallistumista yritysten toimintaan sekä niiden hallintoon.

Vaikka testi olikin onnistunut, sen osallistujat huomauttivat Nasdaqin järjestelmän puutteista. Erityisesti osallistujat kritisoivat oman mobiiliapplikaation puutetta. Nasdaq aikoo jatkaa järjestelmänsä kehittämistä ja testaamista.

Viro on yksi sähköisten palveluiden edelläkävijöistä, ja Nasdaq on ollut mukana edistämässä niitä entisestään.

Lohkoketjulla rakennettaan työmarkkinoiden Über

Erilaiset pätkäduunit, vuokratyöfirmat ja vastaavat ovat yleistyneet viime vuosina, eivätkä ainoastaan Suomessa, vaan globaalisti koko maailmalla. Samaan aikaan tavallisten, kahdeksasta neljään tapahtuvien työsuoritusten kysyntä on ollut laskussa yhteiskunnan muuttuessa yhä hajanaisemmaksi ja vuorokauden ympäri aktiivisesti toimivaksi.

Nyt lohkoketju on tulossa ratkaisemaan myös työmarkkinoiden ongelmia. ChronoBank-niminen startup on kehittämässä Ethereumin pohjalle rakennettua LaborX-sovellusta, jonka tarkoituksena on toimia eräänlaisena “työmarkkinoiden Überina”. LaborX:n kautta ihmiset voivat ilmoittaa avoimia töitä sekä osaamistaan, minkä jälkeen LaborX yhdistää työnantajan ja hakijan.

Ethereumin lohkoketjun käyttäminen on yksi LaborX:n eduista. Lohkoketjun avulla LaborX mahdollistaa esimerkiksi erilaiset älysopimussovellukset, joissa esimerkiksi palkanmaksu ja muut vastaavat toiminnot on automatisoitu. Lohkoketjun etuihin kuuluu myös sen kyky tallentaa tietoja pysyvästi, minkä vuoksi työnantajien ja -tekijöiden väliset sopimukset ovat varmasti ja peukaloimattomasti tallennettuina.

ChronoBank on tällä hetkellä käymässä läpi toista joukkorahoituskierrostaan. ChronoBank on kerännyt jo 1 200 bitcoinia sekä merkittäviä määriä muita kryptovaluuttoja. Lisäksi sijoitusyritys AXL Strategic Partners on sijoittanut ChronoBankiin 1,1 miljoonaa dollaria.

Chronobank tähtää “työmarkkinoiden Überiksi”, jossa työnantaja ja työntekijä voivat löytää toisensa.

Kim Dotcomin uusi Mega viivästyy

Suomalais-saksalaisen tietotekniikkayrittäjä Kim Dotcomin suunnittelemat Bitcache- ja Mega 2.0 -projektit viivästyvät loppuvuoteen. Projektit tyssäsivät siihen, että ne eivät saaneet niille luvattua rahoitusta. Kim Dotcom on kuitenkin luvannut, että neuvotteluongelmista huolimatta projektit julkaistaan vielä tämän vuoden puolella.

Bitcachea sekä Mega 2.0:aa on odotettu mielenkiinnolla siitä saakka, kun Kim Dotcom ensimmäisen kerran ilmoitti niiden olevan tulossa. Dotcom tunnetaan tekijämiehenä ja hänellä on vahva kokemus Internet-bisneksestä muun muassa aikaisemmin pitämänsä Megauploadin parista. Dotcomin mukaan Bitcache sekä uusi Mega tulevat olemaan uuden sukupolven tiedostojenjakopalveluita, joissa Bitcoin näyttelee merkittävää roolia.

“Projekti on vähän kuin Megaupload ja Bitcoin olisivat harrastaneet seksiä ja saaneet lapsen”, Dotcom itse kommentoi uusia palvelujaan.

Viime päivinä Kim Dotcom on kertonut Twitterissä, että projektiin on palkattu uusia työntekijöitä ja projekti etenee huomattavasti paremmin kuin hänen ensimmäinen Megansa. Aika näyttää, onko palveluiden ympärillä pyörivä hype ansaittua.

Omalaatuisesta persoonastaankin tunnettu Kim Dotcom on luonut hypeä uudenlaisen tiedostonjakopalvelunsa ympärille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].