Viikkokatsaus 39/2015: Lohkoketju on nimetty megatrendiksi

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisten aiheina on mm. Yhdysvalloissa jätetyt patenttihakemukset, megatrendit ja BitFuryn suuri louhimo.

Toni Kososen viimeisimmässä kurssianalyysissä odotetaan suurempaa volatiliteettia.

Edellisen viikon katsaus löytyy täältä.

Maailman talousfoorumi: “Lohkoketju on megatrendi”

Maailman talousfoorumi on nimennyt uudessa raportissaan lohkoketjun yhdeksi kuudesta megatrendistään. Talousfoorumin julkaisema raportti perustuu yli 800 kommunikaatio- ja informaatioalan ekspertille esitettyyn kyselytutkimukseen.

Tutkimuksen merkittäviin huomioihin kuuluu, että asiantuntijat uskovat lohkoketjun tulevan merkittävään käyttöön julkisen vallan toiminnassa vuonna 2023. Maailman talousfoorumi puolestaan uskoo, että Bitcoin on valtavirtaa vuonna 2027, jolloin 10% maailman bruttokansantuotteesta syntyisi Bitcoinista. Nykyisen tason raportti arvioi olevan noin 0,025% maailman bruttokansantuotteesta.

Maailman talousfoorumin raportti huomioi Bitcoinin ja lohkoketjun positiivisiksi puoliksi muun muassa edullisemmat rahansiirtokustannukset, suuremman läpinäkyvyyden sekä mahdollisuuden luoda esimerkiksi sitovia sopimuksia ilman välikäsiä.

Yhdysvalloissa jätetty useita Bitcoin-patenttihakemuksia

Coinbase ja Bank of America ovat jättäneet USA:n patenttitoimistolle patenttihakemuksia patentoidakseen Bitcoin- ja lohkoketjuteknologian sovelluksia. Coinbasen jättämät 9 patenttia koskevat erilaisia Bitcoin-sovelluksia, kuten tippinappia sekä mahdollisuutta lähettää bitcoineja sähköpostilla. Ensimmäisenä Bitcoin-patenttia hakeva Bank of America puolestaan pyrkii patentoimaan kryptovaluuttojen käytön tapana lähettää valuuttaa sähköisesti.

Bitcoin-yhteisössä patenttihakemuksiin on suhtauduttu nihkeästi, sillä monet katsovat patenttien olevan vastoin Bitcoinin avoimuutta sekä open source -lähestymistä. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrongin mukaan Coinbase joutuu valitettavasti toimimaan patenttijärjestelmän ehdoilla sen sijaan, että esittäisi, että järjestelmää ei ole.

“Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä maailman, jossa ohjelmistopatentteja ei ole olemassa, mutta koska niitä on olemassa, on meidän suhtauduttava niihin vakavasti. Tarkoituksenamme on hankkia Bitcoin-patentit, jotta voimme pitää ne poissa pahisten käsistä ja käyttää niitä suojellaksemme itseämme patenttitrolleilta sekä varmistaaksemme, että Bitcoin voi kasvaa. On valitettavaa, että joudumme pelaamaan tätä peliä, mutta me emme keksineet näitä sääntöjä”, Armstrong kommentoi.

Barry Silbert: Lohkoketju ilman Bitcoinia ei ole ratkaisu mihinkään

Lukuisiin Bitcoin- ja lohkoketjuyrityksiin sijoittanut Barry Silbert on yllättynyt rahoitusalan kiinnostuksesta lohkoketjuteknologiaan, sillä hänen mielestään nimenomaan Bitcoin-lohkoketjulla on suurta potentiaalia.

“Olen yllättynyt, että huomio on kiinnittynyt ensiksi lohkoketjuteknologiaan. Yksityinen lohkoketju ei ratkaise yhtäkään suurta ongelmaa, ja en ole kovin optimistinen sen onnistumismahdollisuuksista. Olen yllättynyt, että perinteinen rahoitusala ei ole ymmärtänyt tätä ja on lähtenyt työstämään yksityistä lohkoketjua ensiksi. Luultavasti yksityisiin lohkoketjuhankkeisiin sijoitetaan aluksi rahaa, mutta fokus siirtyy takaisin Bitcoinin lohkoketjuun tai toiseen hajautettuun lohkoketjuun”, arvelee Barry Silbert.

BitFury rakentaa 100 miljoonan dollarin louhimon

Bitcoin-louhintayritys BitFury on ilmoittanut sijoittavansa 100 miljoonaa dollaria rakentaakseen uuden bitcoin-louhintakeskuksen Georgiaan. Keskus nousee Georgian ensimmäiseen teknologiapuistoon, jonka tarkoituksena on houkutella Georgiaan lisää teknologia-alan innovaatioita ja yrityksiä.

BitFuryllä on jo aikaisemmin kaksi louhintakeskusta, toinen Islannissa ja toinen Georgiassa. Georgian seuraavassa louhintakeskuksessa tullaan käyttämään BitFuryn uusimpia piirejä ja keskus tulee BitFuryn mukaan louhimaan 100 megawatin voimin.

Bitcoin-huijari tunnusti syyllisyytensä

Bitcoin-pyramidihuijauksesta syytetty Trendon Shavers on myöntänyt syyllisyytensä. Viranomaisten mukaan Shavers kavalsi sijoittajilta arviolta 4,5 miljoonaa dollaria pyörittämänsä Bitcoin Savings & Trust kautta. Bitcoin Savings & Trust on suurin koskaan käsitelty Bitcoiniin liittyvä pyramidihuijaustapaus maailmassa.

Viranomaiset ryhtyivät tutkimaan Bitcoins Savings & Trustia vuoden 2013 heinäkuussa. Tutkimuksissa huomattiin, että Shavers maksoi sijoittajille lupaamansa 7% tuotot toisten sijoittajien rahoista. Shavers myös vaihtoi bitcoineja dollareihin maksaakseen henkilökohtaisia kulujaan.

Shaversia odottaa syyllisyytensä myöntämisestä 33-41 kuukautta vankeutta. Lisäksi hän joutuu maksamaan 5 miljoonan dollarin sakot.

Venäjä koventamassa otteitaan Bitcoinia vastaan

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän valtionvarainministeriö on laatimassa lainsäädäntöä, joka kriminalisoisi digitaalivaluutan käytön. Interfaxin mukaan uusi laki voisi rankaista tahoja, jotka myyvät, ostavat tai levittävät digitaalivaluuttoja. Uuden lain mukaan näistä toimista voidaan rankaista 300 000 ruplan sakolla tai 360 tunnin pakkotyöllä. Jos tekijä on ryhmä tai organisaatio, nousee sakko 500 000 ruplaan. Lakia on valmisteltu jo vuoden ajan.

Venäjän mediassa on myös puhuttu, että valtio voi saada oikeuden sensuroida Bitcoinia ja muita digitaalivaluuttoja käsitteleviä nettisivuja ilman tuomioistuimen käsittelyä.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran lokakuun 5. päivä, jolloin Venäjän valtionvarainministeriö päättää, tullaanko laki viemään hallitukselle.

Kiinalainen autojätti perustaa ison lohkoketjurahaston

Kiinan suurin auto-osien valmistaja Wanxiang on sijoittamassa kymmeniä miljoonia kahteen lohkoketjuteknologiaa koskevaan hankkeeseensa. Hankkeista ensimmäinen, The Blockchain Labs, on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tarkoituksena on tuoda esille lohkoketjuteknologiaa ja opettaa sen mahdollisuuksista ja käyttötavoista. Projektia ollaan parhaillaan rekisteröimässä Kiinassa ja Wanxiang aikoo lahjoittaa sille kuluvien vuosien aikana 1-3 miljoonaa dollaria.

The Blockchain Labsin perustamisen jälkeen Wanxiang aikoo perustaa 50 miljoonan dollarin suuruisen sijoitusrahaston. Rahaston on tarkoitus sijoittaa laaja-alaisesti erilaisiin lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviin innovaatioihin ja yrityksiin.

Osana hankettaan Wanxiang järjestää lokakuun 15.-16. päivä konferenssin, jonka vieraina on edustajia suurista kiinalaisista organisaatioista sekä myös Bitcoin-yhteisöstä. Konferenssissa käsitellään lohkoketjun käyttömahdollisuuksia muun muassa maksamisessa, osakekaupoissa ja kirjanpidossa.

FBI:n agentti uhkaillut Silk Roadin johtohenkilöitä

Tuntematon korruptoitunut FBI agentti on uhannut tappaa Silk Roadin luomisessa toimineen Variety Jonesin sekä kiduttaa Silk Roadin tuomitun omistajan Ross Ulbrichtin perhettä, väittää Variety Jones. Tunnusta “Diamond” käyttävä uhkailija haluaa Jonesin mukaan käsiinsä salasanan Ulbrichtin bitcoin-lompakkoon, joka sisältää yli 300 000 Silk Roadin kautta hankittua bitcoinia. Jonesin mukaan Diamond väittää olevansa FBI-agentti ja hän on pystynyt kertomaan Jonesille viranomaistietoja etukäteen ennen kuin niistä tuli julkisia.

FBI:n Motherboardille lähettämän sähköpostilausunnon mukaan FBI on tietoinen syytöksistä ja aikoo selvittää niitä.

Australiassa selvitetään Bitcoin-yritysten pankkitilien sulkemista

Australian kuluttajansuoja- ja kilpailuneuvosto on ryhtynyt selvittämään Bitcoin-yrityksiltä palvelut kieltäneiden pankkien toimintaa. Australialaiset pankit katkaisivat yllättäen samaan aikaan palvelut useilta australialaisilta Bitcoin-yrityksiltä jättäen useita Bitcoin-yrityksiä kokonaan vaille pankkipalveluja. Tämä oli iso isku australialaiselle Bitcoin-ympäristölle.

Tutkimusta pyytäneen senaattori Matthew Canavanin mukaan pankkien toiminta pohjautuu pelolle. “Bitcoin-yritykset ovat selkeästi uhka pankkien liiketoimintamallille, vaikka vielä tässä vaiheessa pieni sellainen. Australiassa on selkeitä lakeja, jotka rajoittavat yritysten oikeutta kieltäytyä palvelemasta toisia yrityksiä, jos ne tekevät sen rajoittaakseen kilpailua.”

Mike Tysonin oma Bitcoin-automaatti julkaistu

Ensimmäinen Mike Tysonilla brändätty Bitcoin-automaatin julkaisutilaisuus pidettiin Las Vegasissa. Tyson on mielellään mukana Bitcoin-vallankumouksessa, vaikka hän ei omien sanojensa mukaan olekaan vielä mikään “guru”.

“Ihmiset eivät ymmärrä laskukaavoihin perustuvan valuutan toimintaa. Minä henkilökohtaisesti en… mutta olen kiitollinen, että saan olla mukana vallankumouksessa ja toivon, että osallistumiseni tuo huomiota tälle asialle ja lisää keskustelua sekä ymmärrystä Bitcoinista”, kertoo Tyson.

Tyson tiesi Bitcoinista jo ennen automaattiprojektia. Häntä viehätti ajatus vaihtoehdoista pankkijärjestelmälle.

“Vaihtoehdot ovat demokratian kulmakivi”, Tyson toteaa.

(KUVA: Denise Truscello, Getty Images)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].