Viikkokatsaus 40/2015: Maksupäätejätti Ingenico lisää tuen Bitcoin-maksuille

Kuluneen viikon suurimpiin Bitcoin-aiheisiin uutisiin lukeutuu muun muassa yhden maailman johtavien korttimaksupäätteiden valmistajan Bitcoin-yhteistyö ja kauan odotettu Winklevossien Bitcoin-pörssin avautuminen. Edellisen viikon katsaus on luettavissa täällä.

Suuri maksupäätevalmistaja Ingenico lisää tuen Bitcoin-maksuille

Maailman johtaviin korttimaksupäätteiden valmistajiin kuuluva ranskalainen Ingenico on ryhtynyt yhteistyöhön Bitcoin-pioneeri BitPayn kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on lisätä Ingenicon maksupäätteisiin mahdollisuus maksaa bitcoineilla ympäri maailman.

Ingenicon laitteilla maksaminen tulee olemaan yhtä helppoa kuin muukin maksaminen bitcoineilla. Myyjä näppäilee laitteeseen veloitettavan summan, minkä jälkeen laite luo QR-koodin, jonka asiakas voi skannata älypuhelimensa Bitcoin-ohjelmalla ja sen jälkeen hyväksyä maksun.

Ingenicon maksupäätteet kuuluvat maailman suosituimpiin ja niitä käytetään monissa kivijalkaliikkeissä ympäri maailman, myös Suomessa. Ingenicon ja BitPayn projektin ansiosta bitcoineilla maksaminen tulee mahdolliseksi tuhansissa liikkeissä ympäri maailman.

Myös suomalaisissa kaupoissa on Ingenicon maksupäätteitä

Kauan odotettu Bitcoin-pörssi Gemini aukaisee ovensa

Bitcoin-maailman pitkään odottama Bitcoin-vaihtopalvelu Gemini on jo avannut rekisteröitymiset, ja avaa kaupankäynnin torstaina 8.10. Gemini on päässyt tähän pisteeseen saatuaan pitkän byrokraattisen kamppailun jälkeen New Yorkin viranomaiset näyttämään pörssille vihreää valoa. Gemini on saanut erityisen paljon huomiota perustajiensa ansiosta, sillä he ovat mm. Facebook-kahinoista tunnetuksi tulleet Winklevossin sijoittajaveljekset.

Yli vuoden kehityksessä ollut Gemini on ensimmäinen amerikkalainen Bitcoin-pörssi, joka täyttää kaikki viranomaisten ja lainsäädännölliset vaatimukset kaikissa USA:n osavaltioissa, joissa sillä on toimintaa. Gemini voi palvella asiakkainaan kaikkia instituutioita, yrityksiä ja yksityishenkilöitä ja on oletettavaa, että sen avaaminen tulee tuomaan huomattavaa lisäaktiivisuutta bitcoin-markkinoille. 

Winklevossien Gemini-pörssi aukaisee ovensa (lähde)

Viimeinen Silk Road -bitcoinien huutokauppa varmistettu

USA:n liittovaltion sheriffi on varmistanut viimeisen Silk Road -bitcoinien huutokaupan päivämäärän. 5.11. pidettävässä huutokaupassa myydään 44 421 bitcoinia, jotka on arvoltaan noin 10,6 miljoonaa dollaria. Bitcoinit myydään 2 000 bitcoinin erissä.

Yhdysvaltain viranomaiset saivat haltuunsa yli 144 000 bitcoinia Internet-kauppapaikka Silk Roadiin kohdistuneessa takavarikossa. 100 000 bitcoineista on jo myyty kahdessa aikaisemmassa huutokaupassa.

Nasdaq: Bitcoin ja lohkoketju eri asioita

Rahoitusalan jätti Nasdaqin lohkoketjua koskevien hankkeiden johtaja Frederik Voss on antanut Coindeskille yksinoikeudella haastattelun. Voss muistuttaa, että lohkoketju ja Bitcoin ovat eri asioita.

Vossin mukaan Nasdaq ei ole “avioitunut” Bitcoiniin, vaikka se näyttääkin toistaiseksi parhaalta lohkoketjuratkaisulta. Voss kuitenkin uskoo, että lohkoketju voi teknologiana ratkaista ongelmia myös ilman Bitcoinia.

Muita haastattelussa käsiteltäviä asioita ovat muun muassa lohkoketjun suhde omaisuuteen sekä mikä olisi ideaali tapa käyttää lohkoketjua.

Nasdaqin suhtautuminen Bitcoiniin ja lohkoketjuun heijastaa talouden toimijoiden laajempia näkemyksiä. Tuoreen finanssialan ammattilaisille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan jopa 73% kyselyyn vastanneista arvioi, että lohkoketju voi menestyä myös ilman bitcoinia. Toisaalta ne kyselyyn vastanneista, joilla oli taustaa myös lohkoketjusta ja Bitcoinista, eivät ole yhtä vakuuttuneita.

Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Yellen kommentoi Bitcoinia

Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Janet Yellen on antanut uusia kommentteja koskien Bitcoinin ja lohkoketjun kohtelua Yhdysvaltain lainsäädännössä. Kommentit olivat vastaus edustajainhuoneen jäsen Mick Mulvaneyn kirjallisiin kysymyksiin.

Yellenin mukaan Yhdysvaltain päättäjien on punnittava tarkkaan virtuaalivaluuttoja koskevan sääntelyn hyötyjä ja haittoja. Hänen mukaansa sääntely voi vahvistaa virtuaalivaluuttojen luotettavuutta ihmisten silmissä. Samalla hän muistuttaa, että lainsäätäjien ja päättäjien on oltava erittäin varovaisia, jotta lainsäädännöllä ei onnistuta tukahduttamaan Bitcoinin ja lohkoketjun mahdollistamia uusia innovaatioita ja teknologista kehitystä.

Janet Yellen ohjeistaa huolelliseen virtuaalivaluuttojen lainsäädäntöön
Europol tunnistaa rikollisten viehätyksen Bitcoiniin
Euroopan poliisivirasto Europol kertoo tuoreessa kyberrikollisuutta käsittelevässä raportissaan, että bitcoinista voi muodostua kyberrikollisuuden päävaluutta. Europolin mukaan vielä ei ole mitään tiettyä valuuttaa, jota rikolliset käyttävät, mutta bitcoin voisi hyvinkin muuttua tällaiseksi valuutaksi.
Raportti käsittelee myös bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja koskevaa sääntelyä ja kritisoi sitä tehottomaksi. Raportin mukaan tehokkaita ovat lähinnä lait, jotka koskevat yrityksien kaltaisia identifioituja toimijoita. Sen sijaan tavallista käyttäjää koskeva lainsäädäntö nähdään raportissa tehottomaksi johtuen Bitcoin-järjestelmän tarjoamasta anonymiteetistä. Raportti myös huomauttaa, että rikolliset käyttävät nykyäänkin useita erilaisia valuuttoja ja maksutapoja huolimatta rahanpesulainsäädännöstä ja valvonnasta.

Raportin julkaisun kanssa samaan saumaan osuu myös Europolin ja Interpolin ilmoitus näiden kahden kansainvälisen poliisijärjestön yhteistyöstä. Yhteistyön tarkoituksena on taistella bitcoiniin ja muihin virtuaalivaluuttoihin liittyvää rikollisuutta vastaan ja antaa viranomaisille tätä tavoitetta tukevaa koulutusta. Järjestöt ilmoittivat yhteistyöstään Europolin vuosittaisessa kyberrikollisuutta koskevassa konferenssissa ja esittivät kutsun yhteistyöstä myös muille viranomaistahoille.

Alankomaiden poliisi huolissaan lohkoketjuteknologian tuomista haasteista

Alankomaiden poliisi on kiinnostunut Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen taustalla pyörivästä lohkoketjusta. Poliisi on julkaissut yhdessä Utrechtin yliopiston UNIJURIS-tutkimusryhmän kanssa esityksen, joka käsittelee lohkoketjun sovelluksia lainsäädännön kannalta.

Lohkoketjun potentiaalisina haittoina esitys pitää muun muassa sen vaikutusta viranomaisten toimintaan. Kun tieto on talletettu hajautetusti, viranomaiset eivät voi enää kohdistaa toimiaan tiettyihin yksilöihin tai instituutioihin. Hajautettu tieto tekee viranomaisille mahdottomaksi poistaa esimerkiksi tekijänoikeuksilla suojattua tai laitonta materiaalia ihmisten saatavilta. Jo pelkän kryptatun, hajautetun tiedon löytäminen muuttuu viranomaisille äärimmäisen vaikeaksi. Toisaalta esitys huomioi tämän olevan myös hyvä asia, sillä jos valtio ei pääse käsiksi tietoon, todennäköisesti myös kyberrikolliset jäävät nuolemaan näppejään.

Alankomaiden poliisi on huolissaan lohkoketjuteknologian tuomista haasteista

Lohkoketjuun perustuvan tallennusjärjestelmä Storjin perustajan Shawn Wilkinsonin mukaan esitys oli hyvä, mutta se ei ottanut riittävästi huomioon lohkoketjun lainkäytön kannalta positiivisia käyttömahdollisuuksia. Wilkinsonin mukaan viranomaiset hyötyvät lohkoketjusta esimerkiksi todisteiden tallentamisen, varmistamisen ja siirtämisen ansiosta. Lohkoketjuun on mahdollista tallettaa esimerkiksi asiakirjoja pysyvästi ja turvallisesti siten, että kukaan ei pääse peukaloimaan niitä. Lohkoketju myös antaa mahdollisuuden varmistaa, että tiedon luovuttaja on se, joka hän väittää olevansa. Hajautetun luonteensa ansiosta lohkoketju mahdollistaa tietojen luovuttamisen Internetin ylitse ilman välikäsiä tai kolmansien osapuolien mahdollisuutta puuttua asiaan.

21 Inc tukemaan Bitcoin-verkon ylläpitoa rahallisesti

Bitcoin-maailman parhaiten rahoitettu yritys 21 Inc on ilmoittanut sitoutuvansa tukemaan Bitcoin-verkkoa ylläpitäviä full node -laitteita. Full node on Bitcoin-asiakasohjelmaa pyörittävä tietokone, joka on ladannut koko lohkoketjun bitcoin-siirtojen varmistamista ja tarkistamista varten. Nämä laitteet ovat louhijoiden lisäksi olennaisia Bitcoinin hajautetun luonteen kannalta.

Viime vuosina full node -laitteiden määrä on ollut huomattavassa laskussa. Tätä laskua selittävät muun muassa yleistyneet lompakkoratkaisut, jotka eivät vaadi koko lohkoketjun lataamista tietokoneelle. Peruskäyttäjälle nämä kevyet lompakot ovat ideaali valinta, mutta ne eivät ylläpidä Bitcoin-infrastruktuuria samalla tavalla kuin koko lohkoketjun sisältävät lompakot.

Aikaisemmin full noden pyörittäminen on ollut kiinni lähinnä käyttäjien harrastuneisuudesta, sillä full noden pyörittäminen ei ole tuonut käyttäjälleen rahaa toisin kuin louhiminen. 21 Inc pyrkii lisäämään kokonaista lohkoketjua pyörittävien laitteiden määrää aloittamalla yhteistyön BitNodes-projektin kanssa, joka maksaa full noden pyörittäjille pienen määrän bitcoineja.

Toistaiseksi ei ole vielä varmaa, miten 21 Incin tavoite tulee toteutumaan. Joka tapauksessa hanke on omiaan avaamaan keskustelua siitä, miten full node -laitteiden ylläpitämiseen voitaisiin kannustaa.

Nuoret valmiita valitsemaan bitcoin-myönteisen yrityksen

Yhdysvaltalainen digitaalisen markkinoinnin yritys Acquity Group on tehnyt maksamista ja digitaalista kaupankäyntiä koskevan kyselytutkimuksen amerikkalaisille kuluttajille. Tutkimus käsittelee muiden asioiden ohella myös bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja.

Tutkimuksen mukaan 3% kuluttajista olisivat valmiita vaihtamaan nykyisiä yrityksiään toisiin, mikäli kilpailija ottaisi vastaan bitcoin-maksuja. Tutkimuksen mukaan bitcoin-maksaminen on nuorten juttu. Etenkin nuoret 18-22 -vuotiaat olivat valmiita valitsemaan yrityksensä bitcoin-maksujen perusteella. Sen sijaan 58-68 -vuotiaat olivat kaikista vastahakoisimpia. Tutkimuksesta voidaan päätellä, että nuoren polven varttuessa ja vaurastuessa bitcoin-maksamisesta tulee entistä merkittävämpi vetovoimatekijä yrityksille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].