Viikkokatsaus 39/2016: Ratkaisu Bitcoinin skaalausongelmiin on löytymässä

Tällä viikolla keskitymme pitkästä aikaa enemmän Bitcoinin skaalautumista koskevaan lohkoketjukysymykseen, tai tarkalleen ottaen sen ratkaisuihin. Bitcoin on kasvanut paljon nopeammin kuin kukaan oletti, mikä on aiheuttanut monenlaisia ongelmia. Kuluneella viikolla on tullut useampi uutinen merkittävimpien skaalautumista koskevien ratkaisujen käytännön toteuttamisesta.

Tällä kertaa kyse ei myöskään ole enää teoriasta, vaan Bitcoin Coren kehittäjätiimi on ilmoittanut Segregated Witness -päivityksen lähtölaskennan alkaneen. Päivitys tulee todennäköisesti jo seuraavaan versioon ohjelmasta. Samaan aikaan toisaalla Bitfuryn Lightning Network -implementaatiota on testattu onnistuneesti. Molemmat näistä päivityksistä nopeuttavat Bitcoin-verkon toimintaa huomattavasti. Jos ne toimivat odotetulla tavalla, ne todennäköisesti ratkaisevat koko lohkokokokysymyksen.

Muina uutisina käsittelemme Microsoftin kiinnostusta Ethereum Classiciin.

Toivomme lukijoita myös tutustumaan Bittiraha.fi-palvelua ylläpitävän Prasos Oy:n uuteen lohkoketjua ja sen tulevaisuutta koskevaan videoon, sillä se on meidän mielestämme hieno.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Segregated Witness tulossa pian

Bitcoin Core -referenssiohjelman kehittäjät ovat ilmoittaneet, että kauan odotettu Segregated Witness -protokollapäivitys on lähellä julkaisua ja tarpeelliset testit Bitcoin-verkon päivittämiseksi on suoritettu.

Segregated Witness on Bitcoin Core -kehittäjien ensimmäinen ratkaisu Bitcoin-verkon skaalautumiskysymykseen. Bitcoinin käytön kasvu on ollut valtavaa, minkä johdosta Bitcoin-lohkoketjun lohkojen maksimikoko on monesti tullut vastaan. Tämä on hidastanut bitcoinien siirtoaikoja ja tehnyt Bitcoinin toiminnasta huomattavasti raskaampaa.

Segregated Witness -päivitys mahdollistaa uudenlaiset lohkot, joihin mahtuu enemmän siirtoja kuin vanhoihin lohkoihin ja siten nopeuttaa bitcoin-siirtoja ja tekee lohkoista kooltaan pienempiä. Toisin kuin suoraviivainen lohkojen maksimikoon kasvattaminen, Segregated Witness ei vaadi Bitcoin-lohkoketjua potentiaalisesti haarauttavaa hard forkia, mitä on pidetty yhtenä Segregated Witnessin eduista.

SegWit-päivitys ei pelkästään tarjoa lisää kapasiteettia lyhyellä tähtäimellä, se myös päivittää Bitcoin-protokollan tukemaan lightning-network laajennuksia. Eikä siinä kaikki, lisäksi se eliminoi Bitcoinia alusta saakka piinanneen “transaction malleability” -ongelman.

Segregated Witnessiä on testattu laajasti ja nyt Core-kehitystiimi uskoo sen olevan julkaisuvalmis. Varsinainen Segregated Witness -koodi oli pääosin valmiina jo vuoden 2015 lopussa, jonka jälkeen sitä testattiin laajamittaisesti kuluneen vuoden ajan. Segregated Witness -päivitys otetaan todennäköisesti käyttöön lähiaikoina.

Segregated Witness hajauttaa Bitcoin-siirtojen varmentamista entisestään. (KUVA: a2ua.com)

Lightning Networkia testattu onnistuneesti

Bitcoin- ja lohkoketjuteknologiaa kehittävä The Bitfury Group on ilmoittanut, että sen Lightning Network -implementaatiota on testattu onnistuneesti. Ranskalainen startup ACINQ testasi Flare-nimistä Lightning Networkia kuluneen viikon aikana menestyksekkäästi. Flaren lisäksi salamaverkosta löytyy useita muita implementaatiota, noin puolikymmentä yhteensä.

Lightning Network -konseptin tarkoituksena on ratkaista Bitcoinin skaalautuvuuteen liittyviä ongelmia. Lightning Network siirtää bitcoin-transaktioita lohkoketjun ulkopuolelle ja nopeuttaa täten huomattavasti Bitcoin-verkon toimintaa. Lightning Networkin uskotaan voivan käsitellä miljoonia tai jopa miljardeja siirtoja sekunnissa.

Lightning network on Bitcoinin lohkoketjun päällä toimiva uusi mekanismi, jonka avulla pystytään tekemään tuhansia siirtoja niin, että varsinaiseen Bitcoinin lohkoketjuun tarvitsee tehdä vain muutama siirto. Tällä tavalla Bitcoinia voidaan skaalata kuormittamatta ydinlohkoketjua liiallisesti.

Bitfuryn Lightning Networkin onnistunut testaaminen povaa hyvää Bitcoinille. Mikäli Lightning Networkit saadaan implementoitua Bitcoiniin, Bitcoin voi muuttua tehokkaammaksi ja nopeammaksi kuin nykyiset maksujärjestelmät, kuten luottokortit tai PayPal.

Lightning Network voi tehdä Bitcoinista nopeimman tavan koskaan rahan lähettämiseksi. (KUVA: Benjamin Stäudinger)

Microsoft kiinnostunut Ethereum Classicista

Microsoft on pitänyt Lontoon päämajassaan tapaamisen Ethereumin alkuperäisiin perustajiin kuuluneen Charles Hoskinsonin kanssa. Tapaamisen aiheena oli “virallisesta” Ethereum-lohkoketjusta haljennut Ethereum Classic sekä pohdinta siitä, miten Microsoft voisi ottaa sen osaksi kehitystään.

Hoskinson jätti Ethereum Foundationin vuonna 2014. Hoskinson toivoi Ethereum Foundationin olevan tavallinen voittoa tavoitteleva yritys, mutta päinvastainen näkemys voitti ja Ethereum Foundationista kehitettiin voittoa tavoittelematon yritys.

Vaikka mitään varmaa tietoa Microsoftin suunnitelmista Ethereum Classicin varalle ei ole, Microsoftin ilmaisema kiinnostus on lohkoketjua kohtaan positiivinen uutinen koko Ethereum Classic -projektille.

Ethereumin kehittäjiin lukeutuva Charlie Hoskinson uskoo vahvasti hajautettuun hallintoon. (KUVA: TedTalk)

Lontoon poliisi tutkii OneCoinia

Lontoon poliisi on alkanut tutkia OneCoin-hanketta. Viranomaisten mukaan OneCoin on riski kuluttajille. OneCoinia on syytetty pyramidihuijaukseksi ja monet kriitikot ovat jopa epäilleet, onko OneCoinin takana edes mitään autenttista valuuttaa. OneCoinin tilaisuuksia on pidetty myös Suomessa.

“OneCoinilla ei ole toiminnalleen lupia, emmekä myöskään usko, että sen toiminta edes edellyttäisi meidän antamaamme lupaa. Olemme kuitenkin huolissamme niistä potentiaalisista riskeistä, joita tämä yritys aiheuttaa kuluttajille”, kertoo Kansainyhteisön finanssivalvontaelin Financial Conduct Authority.

OneCoin on aikaisemminkin saanut viranomaisia niskaansa. Heinäkuussa Belgian viranomaiset varoittivat kuluttajia sijoittamasta OneCoiniin, sillä yritys tarjosi “valheellista ja harhaanjohtavaa” informaatiota kuluttajille. Lisäksi Saksan ja Bangladeshin viranomaiset ovat tiettävästi olleet kiinnostuneita OneCoinista. Suomessa Keskusrikospoliisi ilmoitti viime vuonna, että tehdyn selvityksen mukaan esitutkintaan ei ole aihetta.

Kryptovaluuttayhteisöissä OneCoiniin suhtaudutaan kriittisesti. Onecoin väittää sen olevan kryptovaluutta, mutta todisteita väitteen oikeudenmukaisuudesta ei ole annettu. Monet katsovatkin OneCoinin vahingoittavan kryptovaluuttojen mainetta, sillä ihmiset eivät välttämättä ymmärrä Onecoinin ja oikeiden kryptovaluuttojen eroa.

OneCoinia epäillään pyramidihuijaukseksi, jossa uudet tulijat maksavat edellisten tulijoiden voitot. Monet myös epäilevät, onko koko OneCoin-valuuttaa olemassa, sillä valuutasta ei ole julkaistu lähdekoodia tai edes kunnollista asiakasohjelmaa.

Bitcoin voimauttaa zimbabwelaisnaisia

Zimbabwelaisille naisfarmareille ollaan antamassa bitcoineja, jotka he voivat käyttää tietyissä bitcoineja hyväksyvissä liikkeissä. Hankkeen taustalla on ensimmäisten afrikkalaisten Bitcoin-startupien joukossa oleva BitMari. Hankkeen tavoitteena on saada farmareiden liiketoiminta menestymään ja tuottaa sijoitukset takaisin kahdessa satokaudessa.

“Mikään nykyisistä rahansiirtotavoista, joita pankkipalvelujen puutteesta kärsivillä alueilla on mahdollista käyttää, ei ole yhtä tehokas kuin Bitcoin. Naismaanviljelijät tarvitsevat apua ja uskomme, että Bitcoin-yhteisö ja -teknologia ovat erinomainen resurssi”, kertoi BitMarin toimitusjohtaja Sinclair Skinner.

Hankkeen tarkoituksena on kerätä 22 500 dollaria 100 naismaanviljelijälle. Jokaisessa Zimbabwen kymmenessä provinssissa annettaisiin bitcoineja ilmaiseen BitMari-lompakkoon kymmenelle farmarille.

Sinclair Skinner on tunnettu Afrikassa sekä insinöörinä, yrittäjänä että hyväntekijänä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].