Viikkokatsaus 41/2015: Pelijätti G2A hyväksyy bitcoinit

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa on juttua muun muassa merkittävistä Bitcoin-käyttöönotoista, kuten pelijätti G2A:n Bitcoin-maksuista, ja lohkoketju-integraatioista, kuten Barclays-pankin ja Blockstreamin projekteista. Edellisen viikon katsaukseen voi tutustua täällä.

Toni Kososen maanantainen kurssianalyysi on luettavissa täältä. Kososen mukaan lyhyehköllä aikavälillä näyttää positiiviselta.

Pelijätti G2A hyväksyy bitcoineja

Maailman suurimpiin pelialan yrityksiin kuuluva G2A on ryhtynyt yhteistyössä BitPayn kanssa ottamaan vastaan Bitcoin-maksuja. Kaikki G2A:n kautta myytävät tuotteet tulevat ostettavaksi bitcoineilla.

“Digitaaliset hyödykkeet, kuten pelit, ovat luonteeltaan rajattomia”, kommentoi BitPayn Marcel Roelants. Bitcoin sopiikin täydellisesti verkossa käytävään kansainväliseen digihyödykkeiden kauppaan.

G2A:n päätös tulee todennäköisesti saamaan muitakin pelialan yrityksiä heräämään Bitcoinin mahdollisuuksiin.

G2A hyväksyy Bitcoin-maksut

Venäjän suurin hakukone haluaa integroida Bitcoinin

“Venäjän Googlenakin” tunnettu maan suurin hakukone, Yandex, on kiinnostunut integroimaan bitcoin-maksut maksupalvelujärjestelmäänsä. Yandexin maksupalvelujärjestelmällä, Yandex.Moneyllä, on yli 22 miljoonaa yksityiskäyttäjää, ja yli 76 000 yritystä käyttää sitä. Bitcoinin integroiminen Yandexin järjestelmään toisi bitcoinille välittömästi valtavasti uusia markkinoita.

Yandexilla on kuitenkin ongelma, sillä Venäjän valtio on erittäin vihamielinen Bitcoinia kohtaan. Venäläiset yritykset ovat innoissaan Bitcoinista ja sen luomista mahdollisuuksista, mutta Venäjän valtio näkee Bitcoinin lähinnä uhkana. Venäjän valtio onkin muun muassa sensuroinut Bitcoinia käsitteleviä sivustoja sekä laatii erilaisia Bitcoiniin liittyvän toiminnan kriminalisoivia lakeja.

Yandexin suunnitelmat osoittavat, että synkältä näyttävästä tilanteesta huolimatta maan Bitcoin-käyttäjät ja -yrittäjät eivät ole menettäneet toivoaan. Ajat muuttuvat ja myös Venäjän on avattava talouttaan, mikäli se mielii pysyä mukana edistyksen voittokulussa. Yandex aikookin integroida Bitcoinin palveluihinsa heti, kun Bitcoinia koskevat juridiset ongelmat ratkeavat Venäjällä.

Meksikon jälleenmyyntijätti ottaa Bitcoinin käyttöön

Yksi Meksikon suurimmista kodinkoneiden, kodinelektroniikan ja kulutustavaroiden vähittäismyyntiketjuista Groupo Famsa ryhtyy hyväksymään bitcoin-maksut kaikissa liikkeissään. Famsan Bitcoin-maksuista vastaa BitPay.

Famsa on yksi Meksikon suurimmista kauppaketjuista. Sillä on yli 420 liikettä 78 kaupungissa Meksikossa ja 37 kaupungissa Yhdysvalloissa. Yhtiön vuosittainen liikevaihto on yli 1,1 miljardia dollaria. Kauppatoimintansa lisäksi Groupo tarjoaa muun muassa luottopalveluita.

Famsan Bitcoin-integraatio on osoitus siitä, miten valtion rajoittavakaan sääntely ei ole aina Bitcoinille vahingollista. Aikaisemmin tänä vuonna Meksikon valtio ulotti käteisen ja arvometallien käyttöä koskevat rajoituksensa koskemaan myös bitcoinia. Samalla se myös tunnusti Bitcoinin maksutapana muiden joukossa.

Richard Branson: Bitcoinista reilumpi rahajärjestelmä

Virgin Groupin perustaja, isobritannialainen liikemies, hyväntekijä ja seikkailija Sir Richard Branson on julkaissut kirjoituksen tulevaisuuden oikeudenmukaisemmasta rahasta. Kirjoituksessaan Branson näkee pankit ja niiden pyörittämän perinteisen talousjärjestelmän vanhanaikaisena ja kalkkiintuneena. Branson uskoo, että aika on oikea Bitcoinin kaltaisille hajautetuille järjestelmille. Branson myös painottaa helppokäyttöisyyden merkitystä houkutellessa kuluttajia käyttämään Bitcoinia.

Richard Branson on kuulunut Bitcoinin tukijoihin jo pitkään

Blockstreamin rinnakkaislohkoketju käyttöön

Noin vuosi sitten Bitcoin-startup Blockstream julkaisi konseptinsa Bitcoinin lohkoketjuun liittyvistä puoli-itsenäisistä “rinnakkaislohkoketjuista” (engl. sidechain) sekä niiden hyödyntämisestä. Nyt Blockstream on julkaisemassa ensimmäisen kaupallisen rinnakkaisketjuja hyödyntävän sovelluksensa. Ensimmäisenä tämän Liquid-nimisen sovelluksen ottavat käyttöönsä Bitfinex, BTCC, Kraken, Unocoin ja Xapo.

Sovellus antaa Bitcoin-yrityksille mahdollisuuden siirtää varoja keskenään ilman Bitcoinin lohkoketjua. Blockstreamin toimitusjohtaja Austin Hillin mukaan Liquid nopeuttaa näitä yritysten välisiä siirtoja kymmenistä minuuteista jopa sekunteihin.

Silk Roadin ylläpitäjä sai elinkautisen julkisuuden takia

Suljetun mustan marketin kauppapaikka Silk Roadin ylläpitäjän Ross Ulbrichtin saaman elinkautisen tuomion perustelut on avattu julkisiksi. Tuomion perusteluissa tuomari Ketherine Forrest näki tapauksen saaman julkisuuden ja kovan tuomion olevan tapa lähettää viesti. Perusteluissa tuomari lisäksi katsoi, että Ross Ulbricht käyttäytyi kuin olisi ollut “lain yläpuolella”, mikä lisäsi tarvetta kovalle rangaistukselle.

Kansainyhteisö pohtii virtuaalivaluuttojen käyttöä

Kansainyhteisön valtiovarainministerien ja keskuspankkien pääjohtajien verotukseen keskittyneessä tapaamisessa aiheena oli myös Bitcoin. Tapaamisessa haluttiin pohtia “virtuaalivaluuttojen, kuten Bitcoinin, potentiaalia kustannustehokkaana vaihtoehtona perinteisille rahanvälityskanaville” etenkin kansainvälisissä rahalähetyksissä. Osallistujat tunnistivat tämän potentiaalin ja näkivät, että bitcoin voisi ratkaista joitain perinteisissä rahalähetyksissä ilmeneviä ongelmia. Osallistujia kuitenkin mietitytti, miten virtuaalivaluuttojen käyttöönotto ja niiden lainsäädännön kehittäminen vaikuttaisivat rahapolitiikkaan ja rahoitusjärjestelmän vakauteen. Nykyään lainsäädäntö voi hankaloittaa rahalähetyksien parissa toimivia yrityksiä, sillä pankit saattavat kokea tällaisen liiketoiminnan riskialttiiksi.   

Kansainyhteisö on keskustellut Bitcoinista aiemminkin. Elokuussa Kansainyhteisön työryhmä keskusteli virtuaalivaluuttojen mahdollisuuksista ja uhkista ja suositteli jäsenvaltioilleen niihin liittyvän lainsäädännön kehittämistä.

Bitcoin-verkkoa vastaan hyökätty

Viime viikon alulla Bitcoin-protokolla kärsi hyökkäyksestä, jossa verkkoon syötettiin vääriä siirtoja, joiden seurauksena monet Bitcoin-käyttäjät näkivät samojen bitcoinien tulleen käytetyksi monta kertaa. Hyökkäyksessä hyödynnettiin transaction malleability -termillä tunnettua ominaisuutta, jolla voi tehdä pintapuolisesti tarkasteltuna oikealta näyttäviä siirtoja verkkoon. Bitcoin-protokolla poistaa nämä siirrot automaattisesti oikeiden siirtojen saatua vahvistuksen verkolta. 

Hyökkäys ei ollut pohjimmiltaan vaarallinen, mutta minimoidakseen riskit Bitcoin-käyttäjien kannattaa odottaa Bitcoin-verkolta vahvistuksia siirtoihin ennen kuin hyväksyy ne (esimerkiksi kaupankäynnin yhteydessä). Hyökkäys aiheutti verkon hidastumista, mutta Bitcoin-käyttäjien varat eivät olleet vaarassa. Bitcoinin kehittäjät ovat korjaamassa ongelmaa.

Kuva: Christian Schauer

Isobritannialainen pankki solmi kaksi lohkoketjudiiliä

Isobritannialainen pankkijätti Barclays on solminut sopimukset lohkoketjun analysointityökaluja kehittävän Chainalysiksen sekä kirjanpito-startup Waven kanssa kehittääkseen pankille lohkoketjuun pohjautuvia sovelluksia. Pankkia edustavan Derek Whiten mukaan sopimukset Chainalysiksen ja Waven kanssa ovat mullistavia pankille.

Wave kehittää Barclaysille paperitonta rahti- ja kuljetusasiakirjapalvelua. Chainalysis puolestaan ryhtyy yhteistyöhön Barclaysin talousrikollisuus- ja turvallisuustiimien kanssa helpottaakseen pankkia tarjoamaan palveluja Bitcoin- ja lohkoketjuyrityksille.

Chainalysiksen kehittäjä Jonathan Levinin mukaan tämä tekee Barclaysistä yhden ensimmäisistä suurista rahoitusalan yhtiöistä, jotka tarjoavat palvelujaan Bitcoin-yrityksille. Aikaisemmin monet Bitcoin-yritykset ovat joutuneet taistelemaan saadakseen edes tavallisia peruspankkipalveluita, mutta Barclaysin diili muuttanee tämän.

Lopuksi

Reddit käyttäjä rBitcoin2000 on kehittänyt auton, joka hyväksyy bitcoinit. 🙂

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].