Viikkokatsaus 5/2017: Bitcoin nousi taas yli tonnin

Se oli tonnin rajapyykki. Bitcoinin kurssi on jälleen kerran ampaissut noussuun ja rikkonut kolmatta kertaa tuhannen dollarin rajan. Bitcoinin kasvu on historiallisesti perustunut juurikin tällaiselle sahaliikkeelle, jossa kasvupyrähdyksiä seuraa kurssin tasoittuminen ja korjausliike alaspäin, kunnes kurssi taas lähtee uuteen nousuun saavuttaakseen entistä korkeamman tason. Nähtäväksi jää, oliko tämä viimeinen kerta, kun bitcoinin kurssi enää edes käy tuhannen dollarin alapuolella, mutta hyvältä ainakin näyttää.

Mistä tämä erinomainen kasvu sitten johtuu? Kiitoksia vaan kysymästä, asioita pohdiskeleva mielikuvituslukija. Tarkkaa tietoa on tietysti mahdotonta sanoa tällaisissa asioissa, mutta tässä viikkokatsauksessa sekä sen kylkiäisenä luettavassa Toni Kososen teknisessä analyysissä koitetaan vähän selvitellä, millaiset asiat voivat vaikuttaa kurssiin. Esimerkiksi ulkomailta on kuultu nyt niin bitcoin-myönteisiä kuin käteisvastaisiakin uutisia ja digivaluutalla on tunnetusti tapana hyötyä näistä molemmista. Kun Intia tai EU rajoittaa käteistä, se on kuin rasvaisi bitcoinin rypsiöljyllä ja ampuisi sen tykistä avaruuteen.

Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa hakkereita, koska hakkerit ovat jänniä ja niistä kertovat tarinat opettavaisia, ja kerromme myös Litecoinin omasta SegWit-päivityksestä, joka voi helposti olla omiaan toimimaan testialustana Bitcoinin tulevalle skaalautumiselle.

Vime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Toni Kososen jo mainittu (ja linkattu) tekninen analyysi löytyy täältä.

“Se oli tonnin coini…” No olihan se, mutta ensi vuonna onkin sitten kahden tonnin coini! (KUVA: Yle)

Bitcoin-saunailta Helsingissä 10.2.

Bittiraha.fi ja Localbitcoins.com järjestävät Helsingissä 10.2. kello 16 alkaen Bitcoin-teemaisen saunaillan. Tapahtumassa järjestetään paneelikeskustelu Bitcoin-maailmaan liittyvistä teemoista, minkä jälkeen tapahtumassa on luvassa saunomista ja vapaata hengailua.

Tapahtumaan ottavat osaa monet suomalaisen Bitcoin-skenen isot nimet ja tapahtuma tarjoaakin erinomaisen tavan tutustua sekä Bitcoin-käyttäjiin että itse aiheeseen. Rento ympäristö tarkoittaa, että pönötys ei ole pakollista – vaikka sitä ei tietenkään myöskään kielletä.

Tapahtuma järjestetään osoitteessa Elimäenkatu 9, ensimmäinen kerros. Tapahtumassa on tarjolla jonkin verran juoma- ja ruokatarjoiluja. Saunailtaan osallistuminen on ilmaista.

Bitcoin-saunassa voit pohtia löylyn ja hyvän seuran parissa, miten maailmaa muutetaan ja talous parannetaan. (KUVA: Saunamesta.fi)

Euroopan komissio haluaa rajoittaa käteistä

Euroopan komissio pohtii parhaillaan rajoituksia käteisen käyttöön. Komission mukaan käteisen käytön rajoituksen tarkoituksena olisi puuttua organisoituun rikolliseen toimintaan, jota rahoitetaan suurilla käteissiirroilla.

Komission oman arvionsa mukaan ehdotus voisi myös vaikuttaa bitcoinin ja muiden digivaluuttojen käyttöön. Komission mukaan ehdotusta voisi soveltaa mihin tahansa sellaisiin maksuihin, jotka tapahtuvat käteisen tapaan anonyymisti.

Komissio ei ole julkaissut yksityiskohtia, kuten millaisista summia tarkoitetaan puhuttaessa “suurista käteissiirroista”. Komissio toteaa pohdinnoissaan, että rajoitukset saattaisivat olla erilaisia eri jäsenmaissa.

Onkin sitten aivan oma juttunsa, miten komission pohdintoja voitaisiin käytännössä edes implementoida. Mikään määrä lakeja ja asetuksia ei voi estää esimerkiksi bitcoin-siirtoja. Puhtaat käteissiirrot puolestaan ovat niin anonyymejä, että niiden valvominen edellyttäisi liki orwellimaista valvontayhteiskuntaa.

Näyttää vahvasti siltä, että poliitikkojen ehdotus törmää tälläkin kertaa todellisuuden muuriin. Kun todellisuus ja politiikka ovat eri mieltä, todellisuus voittaa poikkeuksetta.

Kuvassa EU:n komissio esittelee uusia innovaatisia lainsäädäntöhankkeitaan. (KUVA: Macalester University)

Venezuelan instituutiot taistelussa bitcoinia vastaan

Talouskriiseistä kärsivä Venezuela on yksi latinalaisen Amerikan Bitcoin-kasvun merkittävimmistä vetureista. Maan talouspolitiikka ja heikkenevä virallinen valuutta ovat saaneet kansalaiset siirtymään kasvavissa määrin bitcoiniin ja muihin vaihtoehtoisiin valuuttoihin. Nyt maasta on alkanut kuulua bitcoin-vastaisia uutisia.

Venezuelan suurin Bitcoin-vaihtopalvelu SurCoin on ilmoittanut sulkevansa vaihtopalvelunsa. Syyksi vaihtopalvelujen sulkemiselle SurCoin on ilmoittanut pankkien päätöksen sulkea SurCoinin tilit. SurCoin on kehottanut asiakkaitaan vetämään bolivarit pois vaihtopalvelusta mahdollisimman nopeasti. SurCoin on arvioinut, että se voi avata palvelunsa uudestaan kahden viikon sisällä muutettuaan liiketoimintamalliaan ja turvajärjestelmiään.

SurCoinin ilmoitus tulee vain alle viikko sen jälkeen, kun Venezuelan viranomaiset pidättivät kaksi miestä Valenciassa Bitcoin-louhintalaitteistojen myymisestä. Venezuelan laki ei kiellä Bitcoin-louhimista tai louhintalaitteistoa, mutta tästä huolimatta viranomaiset pidättivät miehet ja sulkivat heidän louhintaoperaationsa. Miehiä syytetään muun muassa “sähköisestä näpistyksestä”.

Bitcoin tuntuu monesta venezuelalaisesta pelastajalta maan virallisen valuutan kärsiessä liki hyperinflaatiosta. (KUVA: Cointelegraph)

Intia haluaa lisärajoituksia käteiselle – Bitcoin hyötyy

Intian valtionvarainministeri Arun Jaitely on luovuttanut hallituksen tuoreen budjetin Intian parlamentille. Intia on kärsinyt erilaisista taloudellisista ongelmista jo pitkään, ja budjetin nähdään olevan merkittävin tapahtuma intialaisessa talouselämässä pitkään aikaan.

Intian talousongelmat johtuvat muun muassa verojen välttelystä. Erilaisten arvioiden mukaan esimerkiksi ainoastaan noin 1% intialaisista maksaa minkäänlaisia tuloveroja. Tuore budjetti ehdottaa muun muassa tuloveron laskemista, jotta kynnys veronkiertoon madaltuisi.

Bitcoin-käyttäjien kannalta merkittävimpiä ehdotuksia ovat käteisen käyttöön kohdistuvat lisärajoitukset. Intian hallitus on viime vuodesta lähtien radikaalisti rajoittanut käteisen käyttöä, mikä on puolestaan nostanut bitcoinin kysyntää räjähdysmäisesti. Tuoreessa budjetissa hallitus ehdottaa, että yli 4 500 dollarin arvoisista käteissiirroista olisi maksettava 100% sakko. Mikäli budjetin ehdotukset menevät läpi, näyttää liki varmalta, että bitcoinin kysyntä Intiassa ryhtyy entistä suurempaan kasvuun.

Samaan aikaan, kun Intian talouspolitiikka ruokkii Bitcoinin ja muiden vaihtoehtoisten rahajärjestelmien käyttöä, Intian keskuspankki pyrkii muistuttamaan intialaisia siitä, että bitcoin ei ole keskuspankin hyväksymää valuuttaa. Intian keskuspankin mukaan bitcoinin ja muiden digivaluuttojen käyttö on riski, minkä vuoksi kuluttajien tulee olla varovaisia.

Intia pyrkii vauhdilla käteisestä eroon valtionvarainministeri Arun Jaiteleyn johdolla. Sanomattakin selvää, että ympäristö on omiaan bitcoinin menestykselle. (KUVA: The Fearless Indian)

SegWit tulossa myös Litecoiniin?

Bitcoinin pohjalta rakennettuun Litecoin-digivaluuttaan on lisätty Bitcoin-piirejä puhuttanut SegWit-protokollapäivitys. Uuden päivityksen myötä Litecoin-louhijat voivat ilmaista tukensa SegWit-päivityksen käyttöönotolle samaan tapaan kuin Bitcoin-louhijat.

SegWit on protokollapäivitys, jonka avulla Bitcoin-verkko (tai nyt Litecoin-verkko) voi käsitellä huomattavasti nykyistä suuremman määrän siirtoja nykyistä merkittävästi nopeammin. SegWitiä pidetään yhtenä lupaavimmista tavoista ratkaista Bitcoinin skaalautumisongelmat.

SegWit astuu voimaan, kun 75% Litecoin-louhijoista ilmaisee tukensa sille. Bitcoinissa vastaava kynnys on 95%. Bitcoin-yhteisön kannalta Litecoinin SegWit-päivitys sekä sen potentiaalisesti helpompi käyttöönotto on positiivinen asia, koska Litecoin antaa mahdollisuuden testata SegWitiä käytännössä ilman mahdollisia riskejä Bitcoinille.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että SegWit-päivitys tulee Litecoinin puolella saamaan tukea huomattavasti enemmän ja nopeammin, kuin Bitcoinissa. Sen aktivoituminen ja todennettu toimivuus olisi erittäin hyvä signaali sen kannalta, että päivitys saataisiin aktivoitua myös Bitcoiniin.

Litecoin on nähty aina Bitcoinin pikkuveljenä. Kuten hyvän velipojan pitääkin tehdä, myös Litecoin ymmärtää tukea Bitcoinia.

Puolan tilastokeskus tunnustaa Bitcoinin virallisesti

Bitcoinin virallinen asema on vahvistumassa Puolassa. Puolan tilastokeskus on tunnustanut virallisesti Bitcoinin ja muut virtuaalivaluutat sekä niihin liittyvän taloudellisen toiminnan. Puolan tilastokeskuksen päätöksen seurauksena Bitcoin- ja virtuaalialan yritykset voivat rekisteröidä toimintansa virallisesti.

Aikaisemmin Puolan Bitcoin- ja virtuaalivaluuttasääntely on ollut erittäin puutteellista ja alan juridinen toimintaympäristö on ollut epävarmaa. Tilastokeskuksen päätös onkin merkittävä askel puolalaisen digivaluutta- ja lohkoketjualan kehittymiselle.

Puolan hallituksella on tarkoituksena kehittää entisestään Bitcoinia ja digivaluuttoja koskevaa sääntelyä. Puolan valtionvarainministeriön mukaan Bitcoinin käyttö on Puolassa laillista ja hallituksella on tarkoituksena valmistella uutta Bitcoinia ja digivaluuttoja koskevaa sääntelyä, joka auttaa alan yrityksiä toimimaan helpommin.

Bitcoinin suosio Puolassa on huimassa kasvussa ja entistä selkeämpi virallinen asema tulee todennäköisesti lisäämään sen kasvua entisestään. (KUVA: TheFutureReset.com)

Itävaltainen hotelli varoittaa BTC-kiristäjistä

Itävaltalainen arvostettu Romantik Seehotel Jägerwirt -hotelli on joutunut uudistetun hotellinsa avajaisviikolla hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Hakkerit onnistuivat muun muassa murtautumaan hotellin sähköisiin avainpalveluihin, joiden avulla he saattoivat estää hotellin asukkaita pääsemästä sisälle huoneisiinsa. Hakkerit vaativat hotellia maksamaan noin 1 500 euron edestä lunnaita.

Hotelli kertoi tulevansa tapahtuman myötä julkisuuteen varoituksena muille yrityksille. Hotellin mukaan on tärkeää, että yritykset ja viranomaiset kiinnittävät enemmän huomiota tällaisiin ilmiöihin ja ovat varovaisempia tietoturvansa kanssa.

Itävaltalainen hotelli on joutunut lyhyen ajan sisällä neljä kertaa hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Kolme ensimmäistä kertaa hakkerit onnistuivat hyökkäyksissään, mutta neljäs hyökkäys epäonnistui hotellin päivitettyä turvajärjestelmiään ja -käytäntöjään vastaamaan viimeisimpiä standardeja.

Olisihan se ikävää jäädä pihalle, kun hotelli on näin nätti. (KUVA: Seehotel Jägerwrit)

Bitcoin Unlimited -bugi söi 13,2 bitcoinia

Bitcoin.com-portaali on menettänyt 13,2 bitcoinia Bitcoin Unlimitedistä löytyvän pahan bugin vuoksi. Bitcoin Unlimited on vaihtoehtoinen Bitcoin-asiakasohjelma, jonka merkittävin muutos Bitcoin Coreen on sen ominaisuus, joka antaa mahdollisuuden louhijoille määrätä itse lohkoketjussa käsiteltävien lohkojen koon.

Nykyinen maksimikoko Bitcoinin lohkoketjun lohkoille on yksi mega. Bitcoin Unlimited -louhijat yrittivät louhia lohkon, joka on yli yhden megan kokoinen, minkä seurauksena muu Bitcoin-verkko hylkäsi lohkon ja esti tämän lohkoketjun haaran louhimisen pidemmälle. Seurauksena louhitut bitcoinit katosivat kuin ne eivät olisi koskaan edes kuuluneet Bitcoinin lohkoketjuun. Suurin osa Bitcoin-sivustoista eivät edes noteeranneet hylättyä lohkoa.

Bugi ei vaikuttanut mitenkään vakiintuneen Bitcoin-verkon käyttäjiin.

Bugin ansiosta Bitcoinin lohkoketju hylkäsi koko louhitun Unlimited-lohkon ja kaiken sen päälle potentiaalisesti rakennettavat uudet lohkot.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].