Viikkokatsaus 42/2015: Kiinalainen raketti iski kuin salama kirkkaalta taivaalta

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisten ykkössijaa pitää kurssinousu, jonka taustalla on jälleen kerran Kiina. Muissa uutisissa on mm. Euroopan Unionin ALV-päätöksen puiminen ja Bitcoinin puolesta puhuvan vapaaottelijan haastattelu. Edellisen viikon katsaukseen voi tutustua täällä

Bitcoinin kurssi nousussa Kiinan johtamana

Bitcoinin kurssi on ollut noususuunnassa. Kurssi kävi BitFinexissä 275 dollarissa, jossa se oli aikaisemmin käynyt viimeksi elokuun alkupuolella.

Bitcoinin kurssi kävi 275 dollarissa ensimmäistä kertaa sitten elokuun (lähde)

Nousu alkoi kiinalaisista pörsseistä, etenkin Huobista ja OKCoinista, joissa nähtiin nopea vaihtovolyymin kasvu. BTCC:n toimitusjohtaja Bobby Leellä oli negatiiviset mielipiteet volyymin kasvusta. Hän uskoo osan kilpailijoidensa vaihtovolyymistä olevan keinotekoista ja osan johtuvan venäläisten kiinnostuksesta bitcoineja hyödyntävään ponzihuijaukseen. Volyymin kasvua saatta kuitenkin paremmin selittää Kiinan poliittinen tilanne.

Kiinan kyberavaruushallinton kannanotto on voinut olla pääsyynä nousulle. Kyberavaruushallinnon julkaisun mukaan “olemme astuneet Bitcoinin jälkeiseen maailmaan, eikä paluuta entiseen enää ole”. Hallinto katsoo, että “emme voi enää sulkea silmiämme Bitcoinin tuomilta vallankumouksellisilta muutoksilta” riippumatta siitä, mitä mieltä ihmiset ovat Bitcoinista ja lohkoketjusta. Julkaisussa huomioidaan Bitcoinin merkitys Kiinalle. Julkaisun mukaan järkevä sääntely-ympäristö kryptovaluutoille voisi helpottaa kehitystä kohti “oikeaa, vakaata valuuttaa”.

BitMEXin toimistujohtaja Arthur Hayes uskoo myös yuanin devalvoinnista liikkuvien huhujen aiheuttavan liikettä markkinoilla: Ihmiset haluavat löytää vaihtoehtoja varojensa arvon varjelemiseksi.

EU-tuomioistuin puimassa bitcoinin arvonlisäveroa

EU-tuomioistuin antaa torstaina päätöksen, tuleeko arvonlisäverotuksen koskea bitcoinia. Asian käsittely sai alkunsa ruostalaisen David Hedqvistin halutessa avata Ruotsiin bitcoin-vaihtopalvelu. Hedqvist tahtoi tietää, koskeeko arvonlisävero myös bitcoineja. Ruotsin tuomioistuinten mukaan yrityksen ei tarvitse maksaa ALV:ia, mutta Ruotsin veroviranomainen riitautti päätöksen, minkä seurauksena asia päätyi lopulta EU-tuomioistuimen puitavaksi.

Alustavasti näyttäisi siltä, että EU-tuomioistuin kannattaa verovapautta bitcoin-palveluille. Tuomioistuimen Juliane Kokott antoi aikaisemmin kannanoton, jonka mukaan tuomioistuin suosittelee bitcoin-vaihtopalvelujen vapauttamista ALV:ista.

Australian viranomaiset tutkivat Bitcoin-kielteisiä pankkeja

Australian kilpailu- ja kuluttajakomissio (ACCC) on vahvistanut tutkivansa australialaisia pankkeja, jotka kieltäytyivät tarjoamasta palveluja Bitcoin-yrityksille. Komission puheenjohtaja Rod Simsin mukaan tutkimus on vielä alkuvaiheissa, mutta ACCC on jo ollut yhteyksissä pankkeihin. ACCC pyrkii selvittämään, minkä vuoksi pankit sulkivat Bitcoin-palvelut ulos ja millaista kontaktia pankeilla oli keskenään tehdessään päätöstä.

Tutkinta sai alkunsa senaattori Matthew Canavanin vaatimuksesta. Canavan halusi saada selvyyden rikkoiko pankkien kartellimainen toiminta Australian kilpailulakeja. Korkean asemansa ansiosta niillä on paljon valtaa hankaloittaa uusien rahoitusalan yritysten toimintaa.

Samaan aikaan ainakin kahden australialaisen pankin on kerrottu selvittävän, kuinka lohkoketjuteknologiaa voisi käyttää heidän liiketoiminnassaan. National Australia Bank ja Commonwealth Bank of Australia ovat yhteistyössä R3-yrityksen kanssa, joka pyrkii kehittämään lohkoketjuteknologiaan pohjautuvia ratkaisuja pankeille.

Myös lainsäädännön kehittäminen on esillä Australiassa. Australian hallitus on kertonut selvittävänsä, miten uusien kehittyvien maksujärjestelmien, kuten Bitcoinin, lainsäädännön kehittäminen saataisiin tehokkaammaksi asteittamisella. Tarkoituksensa on selvittää, millaisia mahdollisuuksia maan keskuspankilla ja arvopaperimarkkinoita valvovalla komissiolla olisi kehittyvien maksujärjestelmien valvomiseksi ja miten lainsäädännöstä saataisiin tietystä teknologiasta riippumaton.

Vapaaottelija kertoo Bitcoinista haastattelussa

Vapaaottelija Jon Fitch kertoo Inversen haastattelussa Bitcoin-kokemuksistaan. Hän on saanut palkkioitaan bitcoineissa silloin tällöin. Kiinnostus Bitcoiniin sai alkunsa vuoden 2008 finanssikriisistä, jonka seurauksena Fitchin asunnon arvo laski, eikä hän halunnut jatkaa kriisistä vastuussa olevien tukemista.

Fitch kertoo Bitcoinin olevan hyvä maksuväline vapaaottelijoille, sillä otteluita on useissa maissa ja perinteisillä maksutavoilla palkkioiden saamisessa voi kestää useita viikkoja. Fitchin toivomia parannuksia Bitcoiniin ovat turvallisemmat lompakot ja kaikki ratkaisut, jotka tekevät siitä helppokäyttöisemmän ja hajautetumman. Fitch uskoo Bitcoinin suosion kasvavan luonnollisesti ajan myötä kun ihmiset alkavat nähdä sen hyödyt käytännössä.

Jon Fitch kertoo haastattelussa kiinnostuksestaan Bitcoiniin (lähde)

Silk Road -kytän tuomio

Internet-kauppapaikka Silk Roadia tutkinut FBI:n agentti Carl Force IV on tuomittu kuudeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen varastettuaan satojen tuhansien dollarien edestä bitcoineja Silk Roadia koskevan tutkinnan aikana. Tuomio on 9 kuukautta vähemmän kuin mitä liittovaltio halusi.

Forcen puolustus halusi Forcelle vain 4 vuoden tuomion. Puolustuksen mukaan Forcen työympäristö oli stressaavaa ja aiheuttanut Forcelle henkisiä ongelmia. Tuomioistuin ei kuitenkaan hyväksynyt selitystä, vaan katsoi Forcen rikkoneen julkista luottamusta vakavalla tavalla. Tuomari Richard Seeborgin mukaan raskauttavaa oli myös, että Force näytti toimineen henkilökohtaisen ahneuden sekä jännityksen vuoksi.

Toinen liittovaltion työntekijä, Salaisen palvelun entinen agentti Shaun Bridges, on myös saanut syytteet bitcoin-kavalluksista. Bridges on tunnustanut varastaneensa yli 800 000 dollarin edestä bitcoineja. Bridgesin oikeudenkäynti käydään joulukuussa. Syyttäjän mukaan hän on yrittänyt vaihtaa henkilöllisyyttään, mikä on herättänyt epäilyksiä hänen yrityksestään karata. Puolustus kiistää karkaussyytökset.

21 Incin patenttihakemus louhintapiireihin julkaistu

Parhaiten rahoitettu Bitcoin-yritys 21 Inc on hakenut patentin laitteisiin asennettavaan louhintapiiriin, joka jakaa louhintatuottoaan mukana olevien laitteiden kesken. Piiri ei ole laiteriippuvainen, mutta se on asennettu laitteeseen niin, että louhintaan osallistumista ei pysty kiertämään.

21 Inc julkaisi kuukausi sitten ensimmäisen tuotteensa, Bitcoin-tietokoneen, joka on ennakkotilattavissa marraskuista toimitusta varten.

State of Bitcoin -raportti julkaistu

Coindesk on julkaissut neljännesvuosittaisen State of Bitcoin -raporttinsa, jonka voi lukea täältä.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].