Viikkokatsaus 43/2015: Bitcoinin vaihtokurssi kävi pitkästä aikaa yli 300 dollarissa

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa jännitystä on nostattanut kurssinousu, jonka osasyynä on mahdollisesti ollut EU-tuomioistuimen päätös bitcoin-vaihtopalveluiden verovapaudesta. Muissa uutisissa on muun muassa tietoa alan uusista merkittävistä yrityksistä, yhteistyöprojekteista ja lohkoketjukokeiluista. Esimerkiksi Visa on päättänyt tehdä autoista Bitcoin-lompakoita.

Intensiivisen kurssitilanteen takia Kososen kurssianalyysi julkaistaan vasta loppuviikosta. Tilanteen kehittymistä seurataan tarkkaavaisesti.

Edelliseen viikkokatsaukseen voi tutustua täällä.

Bitcoinin kurssi jatkaa nousuaan

Bitcoinin kurssi on jatkanut nousemistaan. 300 dollaria on ylittynyt monissa länsimaalaisissa pörsseissä, kuten Bitfinexissä ja Bitstampissa. Kiinalaisessa Huobissa kurssi on käynyt korkeimmillaan jo yli 310 dollarin. Pörssikohtaisia kurssikäyriä voi nähdä esimerkiksi klikkaamalla sivustomme yläpalkin kurssitietoa. Kiinan poliittisen tilanteen lisäksi kurssinousuun on luultavasti vaikuttanut EU-tuomioistuimen päätös bitcoin-vaihtopalvelujen arvonlisäverovapaudesta, mikä on selkeyttänyt Bitcoinin asemaa Euroopassa.

Coindeskin Bitcoin Price Index havainnollistaa hyvin vuosien 2014 ja 2015 syys- ja lokakuun kurssikehityksen (lähde)

EU-tuomioistuin vapautti Bitcoinin arvonlisäverosta

EU-tuomioistuin on päättänyt bitcoin-vaihtopalvelujen olevan arvonlisäverovapaita. Päätöksessä todetaan, että bitcoin-vaihtopalvelut kuuluvat arvonlisäverollisten palvelujen kategoriaan, mutta ne muodostavat erikoistapauksen, joka on vapaa ALV:ista. Päätös siis asettaa bitcoin-vaihdannan samaan asemaan kuin muun valuutan vaihtamisen, joka on EU:ssa vapaata ALV:ista.

Päätös oli seurausta ruotsalaisesta vuosia kestäneestä oikeusjutusta, jossa Ruotsin tuomioistuimet ja veroviranomaiset arvioivat Bitcoinin ja Bitcoin-palvelujen asemaa suhteessa Ruotsin verotukseen. Ruotsalainen oikeus ei pystynyt tekemään asiasta lopullista päätöstä, minkä vuoksi asian käsittely vietiin lopulta EU-tuomioistuimille.

Päätös on tervetullut, sillä sen myötä Bitcoin-käyttäjät voivat vihdoin olla varmoja siitä, mikä on bitcoinin asema arvonlisäverotuksen suhteen. Lisäksi päätös vakiinnuttaa bitcoinin asemaa tunnustettuna valuuttana.

Bittirahalta ja sen sisarpalveluilta useita tuotejulkaisuja

Bittiraha.fi julkaisi tällä viikolla tiedotteen, jossa kerrottiin Bittirahan vaihtopalveluiden uudistuksista, uusista mullistavista Denarium-kolikoista ja -ominaisuuksista, uusista Bittimaateista ja niiden sijainneista sekä maailman nopeimman bitcoin-vaihtopalvelun, Pikaoston, uusista maksutavoista.

Denarium-projektin ollessa kansainvälinen, julkaistiin siitä myös englanninkielinen julkaisuartikkeli, jossa käydään tarkemmin läpi uusia Denarium-tuotteita 

Uusista 1 bitcoinin hopeisista Denarium-kolikoista ensimmäiset 50 huutokaupataan Bitcointalkissa, ja ensimmäinen huutokauppa (20 kolikkoa) tuli juuri valmiiksi. Parhaimmillaan yhdestä tyhjästä Denarium-hopeakolikosta maksettiin peräti 1,06 bitcoinia (noin 285 euroa), joten kolikot ovat niin sanotusti arvossaan. Seuraava huutokauppa alkaa Bitcointalkissa perjantaina.


Konseptikuva Denariumin 1 bitcoinin hopeakolikosta

Visa tekee autoista Bitcoin-lompakoita

Visa on luonut Bitcoin-sovelluksen, jonka tarkoituksena on “mullistaa autokauppa”, mahdollistaa kaksisuuntainen kommunikaatio autojen kanssa ja automatisoida useat maksuihin ja virallisiin rekisteröinteihin liittyvät prosessit. Sovellus on toistaiseksi prototyyppivaiheessa.

Visan ja DocuSign Labsin yhteistyössä kehittämän sovelluksen avulla asiakas voi valita haluamansa auton, sen värin, lisäpalvelut ja muut ominaisuudet suoraan älypuhelimestaan tai tabletistaan. Tämän jälkeen hän voi kävellä suoraan autoliikkeeseen ja ottaa haluamansa auto mukaan ilman suurempia häslinkejä samalla kun sovellus hoitaa maksamisen. Sovellus myös rekisteröi auton Bitcoinin lohkoketjuun ja hoitaa käyttäjän puolesta auton vakuutukset.

Auton hankkimisen jälkeen sovellus tekee autosta itsestään Bitcoin-lompakon. Bitcoin-auto voi tämän jälkeen itse hoitaa kaikki tarpeelliset maksut, esimerkiksi sakot, pysäköintimaksut ja tullimaksut, ja se voi jopa tilata käyttäjälle pitsan.

“Olemme siirtymässä uuteen aikakauteen, jossa todellisuus on vihdoin pääsemässä mukaan Internetin tarjoamiin mahdollisuuksiin” kertoo Visan Jim McCarthy. Sovelluksen demonstraation voi katsoa alla olevasta videosta (englanniksi): 

Nasdaq esitteli lohkoketjua käyttävän järjestelmänsä

Teknologiaosakkeiden pörssijätti Nasdaq on esitellyt ensimmäistä kertaa uutta lohkoketjuun pohjautuvaa osakkeiden myynti- ja välitysalustaansa Linqiä. Alustaa esiteltiin Las Vegasin Money 20/20 -konferenssissa.

“Lohkoketjun soveltaminen yksityisillä markkinoilla on innovaation rakentamista innovaation päälle ja sillä on mahdollisuus muuttaa pysyvästi taloudellisten palvelujen infrastruktuuri”, kertoi Nasdaqin toimitusjohtaja Bob Greifeld.

Osakkeiden hallinnointi on aikaisemmin ollut erittäin kallista ja vaivalloista ja siihen on aina sisältynyt inhimillisen virheen mahdollisuus. Hajautettu lohkoketju tekee järjestelmästä huomattavasti halvemman ja luotettavamman, sillä siirtojen varmistamiseksi ei enää tarvita välikädeksi kolmatta osapuolta. Linqin järjestelmää on lähtenyt kokeilemaan kuusi asiakasta: Chain.com, ChangeTip, PeerNova, Synack, Tango ja Vera.

Rahoitusalalla on paljon kiinnostusta lohkoketjuteknologiaan. Nasdaqin lisäksi Australian arvopaperimarkkinoilla pohditaan aktiivisesti lohkoketjun mahdollisuuksia. Nordea-pankki taas on lähtenyt mukaan startup-yritys R3CEV:n kehittämään projektiin, jossa työstetään hajautettua lohkoketjujärjestelmää pankkien tarpeisiin.

Opiskelijoille järjestetään lohkoketjukilpailu

College Cryptocurrency Network järjestää lukiolaisille ja alemman korkeakoulututkinnon opiskelijoille suunnatun kilpailun, jonka tarkoituksena on saada opiskelijat luomaan Bitcoin- ja lohkoketjusovelluksia.

Kuukauden mittaisen tapahtuman aikana opiskelijoilla on mahdollisuutta saada opastusta rahoitusalan ammattilaisilta, Bitcoin-asiantuntijoilta ja CCN:ää tukevilta yrityksiltä sekä akateemisilta instituutioilta. Kilpailun voittajalle on luvassa sekä rahallinen palkinto että tutkimus- ja oppimismahdollisuuksia.

College Cryptocurrency Network on Stanfordin sekä Michiganin yliopistojen ja Massachusetts Institute of Technologyn “Bitcoin-klubien” yhteistyössä perustama järjestö, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijoille ja akateemisen maailman toimijoille tietoa sekä tutkimus- ja työmahdollisuuksia Bitcoiniin ja lohkoketjuun liittyviltä aloilta. CCN saa rahoitusta ja tukea finassialan suurilta instituutioilta, kuten pankkijätti Barclaysiltä, sekä Bitcoin-startupeilta, kuten Blockchainilta ja Etheriumilta.

Yritykset ja viranomaiset suitsimaan Bitcoin-rikollisuutta

Monet suuret Bitcoin-yritykset ovat ryhtyneet yhteistyöhön useiden viranomaistahojen kanssa luodakseen järjestön, jonka tarkoituksena on auttaa viranomaisia, lainsäätäjiä ja Bitcoin-yrityksiä kehittämään käytäntöjä Bitcoiniin liittyvän rikollisuuden suitsimiseksi. Blockchain Alliance -nimellä toimivan projektin tarkoituksena on tarjota viranomaisille ja muille toimijoille keskitetty paikka, josta ne voivat saada tietoa Bitcoinista sekä Bitcoiniin liittyvästä rikollisuudesta.

Yksityispuolelta järjestöön kuuluu Bitcoin-maailman suurimpia yrityksiä, kuten BitPay, Blockchain.info ja CoinStamp. Viranomaispuolelta Blockchain Alliance tekee yhteistyötä muun muassa FBI:n ja Salaisen palvelun kanssa.

“Jotta lohkoketju voi kukoistaa, tulee teollisuuden työskennellä yhdessä korjatakseen väärinkäsityksiä bitcoinista ‘rikollisten valuuttana’. Auttamalla viranomaisia bitcoiniin ja muihin digivaluuttoihin liittyvissä huolissa, voimme luoda ympäristöä, jossa lohkoketju voi päästä täyteen potentiaaliinsa”, kertoo Blockchain Alliancen johtaja Jason Weinstein. 

Blockchain Alliance on saanut osakseen myös kritiikkiä. Monet arvelevat sen kiihdyttävän Bitcoinin anonyymien palveluiden ja ohjelmien kehitystä, mikä tekisi viranomaisten työstä hankalampaa.

Venäjä haluaa vangita Bitcoin-käyttäjät

Venäjän valtionvarainministeriö on laatimassa kiristyksiä Bitcoinia koskeviin lakeihin. Mikäli kiristykset tulevat voimaan, voidaan Bitcoin-käyttäjät tuomita vankeuteen Venäjällä. Aikaisemmin Bitcoinin käytöstä ollaan voitu rankaista pelkästään sakoilla tai yhdyskuntapalveluksella. Uusi laki koskee kaikkea Bitcoin-toimintaa vaihtamisesta louhimiseen.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjän sota Bitcoinia vastaan liittyy maan hankkeeseen luoda oma valtiollinen kryptovaluutta. Bitcoin nähdään Venäjällä valtiollisen valuutan kilpailijana, minkä vuoksi julkinen valta katsoo rajutkin otteet sitä vastaan oikeutetuiksi.

Bitcoin on niin hyvä, että Venäjä haluaa kieltää sen ja vangita käyttäjät

Digital Currency Group tuo yhteen merkittäviä Bitcoin- ja lohkoketjutekijöitä 

SecondMarketin perustaja Barry Silbert on luomassa uutta puhtaasti Bitcoiniin ja muihin lohkoketjuun perustuviin teknologioihin keskittynyttä monialayhtymää, joka on saanut valtavasti huomiota markkinoilla.

Monialayhtymä nimeltään Digital Currency Group on kerännyt erittäin vahvan sijoituspohjan, johon kuuluu vakiintuneita Bitcoin-alan toimijoita kuten XAPO, Circle ja Coinbase, mutta myös perinteisiä rahoitusalan suuryrityksiä, kuten MasterCard ja CIBC. Digital Currency Group on MasterCardin ensimmäinen muodollinen askel Bitcoinin suuntaan.

“Olemme kokoamassa digivaluutta- ja Bitcoin-ekosysteemin suurinta niin sanotun aikaisen vaiheen sijoittajien joukkoa”, kertoo Silbert. “Lisäksi aloitamme omia nopean kasvun bisneksiä ja kehitämme maailmanlaajuista verkostoa yrityksiemme tueksi”, hän jatkaa.

W3C ryhtyy kehittämään webbimaksustandardeja

World Wide Webin suosituksia kehittävä kansainvälinen yritysten ja yhteisöjen yhteenliittymä World Wide Web Consortium on julkaissut uuden työryhmän Web Payments Working Group, joka tutkii tapoja saada Internet-maksupalvelut helpommin ja turvallisemmin ihmisten käyttöön. Työryhmän tarkoituksena on parantaa maksupalvelujen standardeja ja yhteensopivuutta.

“W3C:n suositelmat tukevat laaja-alaisesti sekä nykyisiä että tulevia Internetin maksujärjestelmiä, mukaan lukien luottokortteja, mobiilimaksuja, bitcoinia sekä muita hajautettuja maksujärjestelmiä”, kertoo W3C:n toimitusjohtaja tohtori Jeff Jaffe lehdistötiedotteessa.

“Maailma tarvitsee arvon internetin, jossa arvoa voidaan liikutella yhtä helposti kuin informaatiota nykyään. Uskomme, että tämä arvon internet tulee rakentumaan sellaisten avoimien ja neutraalien standardien päälle, jotka mahdollistavat maailman lukuisten erilaisten maksujärjestelmien yhteistoiminnan”, kuvaillaan tiedotteessa.

Kysy mitä tahansa Bitcoin-pomoilta

Kaikkien aikojen suurin Bitcoiniin liittyvä AMA-tapahtuma (“Ask me anything”) alkaa 2.11. ja jatkuu kuun loppuun saakka. Tapahtuma järjestetään Bitcoin.comin foorumilla, jonne kuka tahansa saa lähettää kysymyksiä suoraan Bitcoin-maailman merkittävimpien toimijoiden vastattavaksi. Tapahtumaan on osallistumassa suuri määrä vaikutusvaltaisia Bitcoin-toimijoita ja suurten yritysten toimitusjohtajia firmoista kuten BitPay, XAPO ja Circle. Myös Bittirahan Henry Brade osallistuu tapahtumaan.

“Tämä on ensimmäinen kerta, kun suuri yleisö voi kysyä mitä tahansa suoraan näin suurelta määrältä Bitcoin-nimiä”, kertoo tapahtuman järjestävä Roger Ver.

Bitcoin.com on luvannut lahjoittaa 4 bitcoinia hyväntekeväisyyteen, jonka kohteen valitsee suurimpaan määrään kysymyksiä vastannut. AMA-tapahtumaan voi osallistua täältä.

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja: “Juna ei ole vielä lähtenyt asemalta”

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade kertoo tuoreella videolla Bitcoinin nykyisestä tilanteesta. Braden mukaan Bitcoin ei ole vielä “lähtenyt asemalta”, vaan tilanne on edelleen se, että nykyiset käyttäjät ovat varhaisessa vaiheessa mukaan tulleita pioneereja. Brade vertaa tilannetta Internetin alkuaikoihin.

Bitcoinin kasvu on valtavaa ja yhä uudet ja uudet toimijat ottavat Bitcoinin käyttöönsä. Bitcoin-vallankumous on vasta aluillaan ja kuten Internetin kanssa kävi aikaisemmin, tämä vallankumous muuttaa taloudellista maailmaa merkittävästi. Suomi on jo nyt yksi eniten Bitcoinia hyödyntävistä maista, minkä lisäksi käyttäjien määrä kasvaa Suomessa tasaisesti.

Ebay hakee kryptovaluuttapatentteja

Internet-kaupankäynnin jätti eBay on hakenut kahta kryptovaluuttapatenttia. Patentit nimeltään “Distributed Crypto Currency Reputation System” ja “Distributed Crypto Currency Unauthorized Transfer Monitoring System” koskevat lohkoketjussa toimivaa palautejärjestelmää sekä menetelmää asettaa tietyt kryptorahaosoitteet mustalle listalle.

Ensimmäinen patenteista antaa mahdollisuuden käyttäjille lähettää ns. “reputation coineja” julkisiin osoitteisiin niille käyttäjille, joiden kanssa he ovat käyneet onnistuneesti kauppaa. Järjestelmä on siis pohjimmiltaan vastaava kuin suuressa osassa nettihuutokauppoja, joissa käyttäjät saavat antaa positiivisen tai negatiivisen palautteen sen mukaan, miten kaupankäynti sujuu. Lohkoketjun ansiosta nämä palautteet ovat julkisia eikä niitä voi väärentää tai manipuloida.

Toinen patentti puolestaan koskee järjestelmää, jossa tietty taho pitää listaa julkisista kryptorahaosoitteista ja asettaa väärinkäytöksiin liittyvät osoitteet mustalle listalle. Kun käyttäjä yrittää lähettää valuuttaa näihin mustalle listalle asetettuihin osoitteisiin, voi järjestelmä estää siirron tai kehottaa käyttäjää olemaan hyväksymästä siirtoa.

Bitfilm-festivaali alkaa halloweenina

Maailman ensimmäinen Bitcoin-elokuvafestivaali BitFilm alkaa Halloweenina 31.10. BitFilm kiertää useita kaupunkeja ympäri maailman ja festivaaleilla on edustettuna laajasti Bitcoiniin liittyviä elokuvia, kuten dokumentteja, koko illan elokuvia sekä lyhytfilmejä. Ensimmäinen festivaalitapahtuma järjestetään Berliinissä 31.10. ja festivaali loppuu Buenos Airesissa 12.12. Festivaali järjestetään tänä vuonna toistamiseen.

Tapahtuman ohjelmaan kuuluu muun muassa vuoden parhaiden Bitcoin-elokuvien valitseminen. Festivaaleilla on kaksi sarjaa; paras lyhytelokuva sekä paras koko illan elokuva. Parhaan elokuvan valinta tapahtuu katsojien äänestyksellä, joka hoidetaan bitcoineilla. Jokaiselle elokuvalle luodaan oma Bitcoin-osoite, johon katsojat voivat lähettää haluamansa määrän bitcoineja. Sarjan voittaja on elokuva, joka saa eniten bitcoineja. Äänestystapa on siis vastaava kuin esimerkiksi reality-sarjojen puhelinäänestyksessä, mutta Bitcoinin ansiosta mitään välikäsiä ei tarvita.

Satoshi’s Last Will on festivaaleille osallistuva futuristinen toimintatrilleri 

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].