Viikkokatsaus 44/2015: Bitcoin nousemassa valtavirtaan

Viikko on ollut Bitcoinin kannalta mielenkiintoinen. Bitcoinin kurssi on liikkunut ylös-alas ja merkittävät valtamediat niin Suomessa kuin ulkomaillakin ovat antaneet Bitcoinille runsaasti huomiota. Bitcoin on murtautumassa vahvasti valtavirtaan ja suuren yleisön tietoisuuteen.

Kososen kurssianalyysi käsittelee luonnollisesti Bitcoinin nousua.

Viime viikkokatsaukseen taas voi tutustua täältä.

Bitcoin ja lohkoketju The Economistin kannessa

Bitcoin on päässyt komeilemaan uusimman The Economist -talousjulkaisun kansijutuksi. Itse juttu ei pidä sisällään mitään uutta ja mullistavaa Bitcoin-käyttäjille, vaan se on pikemminkin yleiskatsaus siihen, mikä Bitcoin on ja miten Bitcoinin taustalla pyörivä lohkoketjuteknologia toimii. The Economist kuitenkin kehuu Bitcoinia ja povaa lohkoketjun mullistavan koko modernin taloudellisen maailman.

The Economist on selkeästi tajunnut Bitcoinin merkityksen ja painoarvon. Aikaisemmin tänä vuonna The Economist antoi No Boundries -talouspalkinnon Bitcoinin pseudonyymille kehittäjälle Satoshi Nakamotolle finanssialaa mullistavista innovaatioista.

Bitcoin esiintyy The Economistin kansikuvatyttönä

Bitcoinin kurssi noussut vuoden 2015 huippuunsa

Bitcoinin kurssi nousi korkeimmalle tämän vuoden aikana, ja se on rikkonut jo 500 dollarin rajan (euroissa mentiin yli 450 euroa). Viimeksi bitcoin oli näin korkealla yli vuosi sitten. Nopean nousun jälkeen kurssi laski takaisin alle 400 dollarin. Tällä hetkellä kurssi pyörii 400 dollarin tienoilla.

Vaihtovolyymi on kasvanut vuoden alussa nähtyihin lukemiin. Esimerkiksi Bitfinexissä vuorokauden vaihtovolyymi oli parhaimmillaan yli 330 000 bitcoinia. Myös Bitcoinin arvoa seuraavien rahoitusvälineiden vaihtovolyymit ovat nousseet.

Kurssinousu on rikkonut uutiskynnyksen sekä kansainvälisesti että kansallisesti Suomessa. Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Yahoo FinanceBusiness Insider sekä CNBC. Suomessa muun muassa Kauppalehti ja Taloussanomat ovat uutisoineet asiasta.

Bitcoinin kurssi ja vaihtovolyymi liikkuu vuoden huippulukemilla (klikkaa kuva suuremmaksi tai tarkastele käyriä painamalla sivuston yläreunan XBT-merkkiä)

Bitcoin matkalla suureksi varantovaluutaksi vai hallitusten kieltolistalle?

Brittiläinen teknologiateollisuutta konsultoiva Magister Advisors on teettänyt Bitcoin-teollisuuden 30 suurimmalle toimijalle kyselyn, jossa käsiteltiin Bitcoinin tulevaisuutta ja sitä, miten teollisuuden jätit näkevät sen. Kyselyn mukaan suurimpien Bitcoin-yritysten keskuudessa on vahva konsensus, että Bitcoin tulee olemaan maailman kuuden suurimman varantovaluutan joukossa viidentoista vuoden sisällä. Lisäksi Bitcoin-yritykset arvioivat, että lohkoketjua koskeviin hankkeisiin tullaan investoimaan yli miljardi dollaria seuraavan kahden vuoden sisällä.

Kaikki eivät ole samaa mieltä kyselyyn vastanneiden kanssa. JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimonilta kysyttiin vastikään, millaisena hän näkee Bitcoinin tulevaisuuden. Dimonin mielestään Bitcoin ei voi nousta merkittäväksi valuutaksi dollarin rinnalle, sillä maiden hallitukset eivät tule hyväksymään sellaisen kontrolloimattoman valuutan olemassaoloa. Dimonilta lienee turha kysyä, mitä mieltä hän on Bitcoinista varantovaluuttana.

Bitcoin saamassa oman symbolin Unicode-merkistöön

Bitcoin on vihdoin hyväksytty internetissä standardiksi muodostuneeseen Unicode-merkistöön. Se tarkoittaa sitä, että Bitcoinille tulee standardi koodi, jota voi käyttää valuuttamerkkinä netissä, ihan samaan tapaan kuin dollarin ($) tai euron (€) kanssa.

Poliisi kohtaa bitcoineja kasvavissa määrin

Suomen poliisi kohtaa bitcoineja yhä useammin. Esimerkiksi Helsingin poliisi on takavarikoinut jo yli 10 000 euron edestä bitcoineja, joiden epäillään liittyvän rikolliseen toimintaan. Asiasta uutisoivan Ylen mukaan poliisi ottaa nykyään bitcoinit huomioon toiminnassaan rutiininomaisesti. Keskusrikospoliisiin on esimerkiksi perustettu kyberrikostorjuntakeskus, joka ymmärtää myös virtuaalivaluuttoja.

Siitä huolimatta, että poliisi kohtaa bitcoiniin liittyvää rikollisuutta yhä enemmän, on poliisilla neutraali suhtautuminen itse Bitcoiniin.

“Pidän virtuaalivaluuttaa kuten monia muitakin teknologiakehityksiä sellaisina, joita voidaan käyttää sekä hyvään että huonoon. En demonisoi bitcoineja. Monet ostavat niillä verkosta, koska se on näppärä, nopea ja turvallinen maksuväline. Siinä et anna luottokorttisi tietoja eteenpäin.” kommentoi kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö rikosylikomisario Timo Piiroinen.

Poliisi kiitää suojelemaan kansalaisia

Suomen Pankilta kriittisiä kommentteja Bitcoinista

Yle on haastatellut myös Suomen Pankin Rahahuolto-osaston johtavaa neuvonantajaa Kari Takalaa. Suuren, perinteisen pankki-instituution edustajana Takalan näkökulma Bitcoinia kohtaan on yllätyksettömästi kriittinen, vaikka Takala huomioi myös muutamia Bitcoinin hyviä puolia, kuten rahan väärentämättömyyden.

Bittiraha.fi:n kannalta Takala myös kertoo olennaisesti virheellistä tietoa.

“[Bitcoiniin] liittyy tämä ongelma, että jopa päivän sisällä arvon vaihtelut voivat olla kohtuullisen suuria, jopa 15 prosenttiakin. Turbulenssikautena vaihtelua voi olla tuplaten. Tämä heikentää niiden käytettävyyttä normaaleissa maksutoimituksissa. Jos ostat tuotteet tietyllä bitcoin-hinnalla, niin lopullinen maksu virallisessa valuutassa voi syödä liikaa kauppiaan tuotosta.” väittää Takala.

Kuitenkin ylivertaisesti suurin osa bitcoineja vastaanottavista kauppiaista ottaa maksuja esimerkiksi BitPayn tai vastaavan järjestelmän kautta. BitPayllä kauppias saa haltuunsa euromääräisenä summana juuri sen, mitä veloittaa, vaikka asiakas maksaisikin bitcoineilla. Kauppiaan ei tarvitse missään vaiheessa edes käsitellä bitcoineja ja hänellä ei ole minkäänlaista pelkoa, että bitcoinin arvonvaihtelu söisi mitään hänen tuotoistaan.

Bitcoin on uhka keskitetyille finanssi-instituutioille

Bittiraha.fi:n Viljami Räisä Ylen haastattelussa

Yle on haastatellut Bittiraha.fi:n tuotantopäällikkö Viljami Räisää. Räisä kertoo Ylen haastattelussa Bitcoinin nykytilanteesta sekä ulkomailla että Suomessa. Lisäksi hän vastaa Bitcoinia kohtaan esitettyyn kritiikkiin, kuten bitcoinin arvon heilahteluihin, sekä käsittelee kysymystä siitä, onko bitcoin valuutta ja milloin bitcoinista tulee valuutta. Räisän haastattelun voit lukea täältä.

Viljami Räisä on yksi Suomen johtavista Bitcoin-asiantuntijoista

Coinbase aikoo vaihtaa suureen lohkokokoon

Coinbase, joka on yksi maailman suurimmista Bitcoin-yrityksistä, on ilmoittanut aikovansa implementoida ohjelmistoonsa nykyistä suuremmat lohkokoot. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrongin mukaan Coinbase ei ole vielä hakannut kiveen mitään tiettyä ratkaisua, mutta koska Bitcoin XT:tä varten luotu BIP 101 -ratkaisu on ainoa, jolla on toistaiseksi toimivaa koodia, tulee Coinbase todennäköisesti käyttämään sitä.

Coinbase aikoo ottaa suuremmat lohkokoot käyttöön todennäköisesti joulukuussa. Coinbase on myös antanut ultimatumin; mikäli Bitcoin Core ei päivity, tulee Coinbase ottamaan BIP 101:n käyttöön siitä huolimatta.

Viimeinen Silk Road -huutokauppa

Yhdysvaltain liittovaltion sheriffi järjestää torstaina 5.11. viimeisen Silk Roadilta takavarikoitujen bitconien huutokaupan. Monet suuret Bitcoin-yritykset ovat osallistumassa huutokauppaan, kuten esimerkiksi Genesis Trading ja Binary Financial. Huutokaupassa myydään loput 44 000 bitcoinia.

Bitcoin vahvasti esillä Money20/20-tapahtumassa

Maailman suurin finanssiteknologian tapahtuma Money20/20 on pidetty Las Vegasissa. Kuten arvata saattaa, finanssiteknologian merkittävimmät innovaatiot, Bitcoin ja lohkoketju, olivat vahvasti esillä tapahtumassa, joka keräsi paikalle suurimman osan Bitcoin-maailman toimijoista.

Yksi tapahtuman vahva teema oli Bitcoinin ja lohkoketjun vastakkainasettelu. Perinteiset finanssialan toimijat yrittävät saada aikaiseksi omia lohkoketjuun pohjautuvia sovelluksiaan ilman Bitcoinia. Bitcoinin parissa enemmän toimivat puolestaan näkevät, että lohkoketju ilman Bitcoinia on rampa.

“On vaikea selittää täällä oleville ihmisille Bitcoinia. He eivät ymmärrä, että jos heillä ei ole bitcoinia, heillä ei ole julkista lohkoketjua.” kertoo Colun toimitusjohtaja Amos Meiri.

Bitcoin-gurut keskustelemassa Money 20/20-tapahtumassa

Taiwan on julistanut Bitcoinin laittomaksi

Taiwanin talousvalvonnan komission puheenjohtaja Tseng Ming-Chung on julistanut Bitcoinin laittomaksi Taiwanissa. Kielto on seurausta Taiwanissa paljon julkisuutta saaneessa kidnappaustapauksessa, jossa kidnappaaja vaati lunnaita bitcoineissa. Ming-Chungin mukaan kaikki Bitcoin-toiminta on Taiwanissa laitonta ja Taiwanin valtio aikoo ryhtyä yhteistyöhön suurten pankkien kanssa nitistääkseen kaiken laittoman Bitcoin-toiminnan maasta.

Taiwanin kielto on merkittävä taka-askel Bitcoinille Aasiassa. Taiwanissa on runsaasti Bitcoin-käyttäjiä ja kansalaisilla on ollut jopa mahdollisuus hankkia bitcoineja yleisten kauppaketjujen liikkeistä. Monet taiwanilaiset ovat tottuneet maksamaan tuotteita ja laskuja bitcoineilla. Taiwanin kiellolla voi olla merkittävääkin vaikutusta Bitcoinille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].